GOTH 36 - кой каза че ще има после? (29.04-06.05)

• 64 853
  • 2 621
  •   1
Отговори
# 2 340
Дани нямаше да я обикнат господарите в никакъв случай, но това не значи, че тя не трябваше да им представи нова алтернатива и нов обществен строй.
В един момент всички се настроиха срещу нея, дори и робите, защото се провали като управник. Не очаквам във Вестерос да е по - добре.

# 2 341
Е, как ще я обичат, много ясно, че с всички сили ще й се противопоставят. Но това не прави действията й неправилни.
Защо съчувстваме на жените без права, например? Мъжът й й дава базови условия за живот...

# 2 342
Чели сте "Чичо Томовата колиба" Помните ли Сен Клер. Той имаше роби. можете ли да кажете, че беше зъл плантатор, че се държеше лошо с робите си, че те бяха недоволни?

# 2 343
Дани има сила да унищожава, но няма сила да гради, реформира и подобрява.
"Dragons plant no trees."

# 2 344
  • Бургас
Толкова глупости на едно място се срещат рядко. Айде да излиза новия епизод, поне нещо смислено да се пише.

# 2 345
Е, как ще я обичат, много ясно, че с всички сили ще й се противопоставят. Но това не прави действията й неправилни.
Защо съчувстваме на жените без права, например? Мъжът й й дава базови условия за живот...

има разлика. между робите имаше класи. Освен това Дани отказа да се постави на мястото на робовладелците, прие че а приори всички робовладелци са лоши.
За мен е показателно, че нейните действия срутиха икономиката на Робския залив. Тя искаше да засажда маслини, но всички маслини бях изгорени, а всички които знаеха как се отглеждат - мъртви или избягали.
показателно е, че имаше хора които предпочитаха да бъдат роби, след Като Дани дойде, пред това да бъдат свободни.
Дани беше шокирана, че има много хора, които считат че робският живот е по-лек, но е факт.*
Ксаро даде пример с неговият приятел,  бивш господар, който е принуден да копае канали, а като роб ще получава три пъти храна и лека работа, защото има квалификация.

*То и Ботев е бил шокиран, че като е дошъл в България да я освобождава, хората не са милеели за свобода, а са плачели за закланите козички.

# 2 346
MeMyself, да прочетем какво смислено имаш да кажеш ти?

# 2 347
  • Бургас
MeMyself, да прочетем какво смислено имаш да кажеш ти?
Аз като имам си го пиша Simple Smile 5 страници роби и размисли кеф ли е да си роб. Изразявам си възмущението. Проблем?

# 2 348
Ще е смислено, ако серията е смислена 😉😁
Премахването на робството не беше направено по най-добрия начин, но само по себе си беше правилно. Всяка смяна на строя започва със срутена икономика и жалба по миналото. Виж и нашта демокрация..

# 2 349
  • София

Някой историк няма ли да ни светне, как е било премахнато робството в древен Рим?

Някъде през 3 век когато започва социалния упадък на могъщия древен Рим, се измисля системата на колоната и на голяма част роби с закрепостяват и им се дава земя, която да обранотват и да се издържат от нея, като плащат рента на собственика на участъка. От там се започва една все по-голяма зависимост от тях, те осъзнават, че стават все по-значими и важни, вдигат се бунтове, горят се земи и пр.
А и масовото навлизане на християнството също дава своя принос. Но икономическа е главната причина за 'кончината' на робството в древен Рим. А в разцвета на Рим, робите са съставлявали близо 30% от населението (между 25 и 35%) и първоначално не са имали никакви права. Но постепенно им се разширяват правата. Август забранява да се убиват роби, Клавдий постановил лечението на робите да е за сметка на собственика им и т.н.

Иначе битката на Севера против Юга, уви не е за освобождаването на негрите, а чисто икономически, да се заграби продоволствието на Юга. Южняците са живеели много по-добре о охолно в сравнение със северняците ако гледаме социалния статус.

# 2 350
Има проблем, да. Ако няма какво да кажеш, по добре не изразявай възмущението си като обиждаш другите, които разсъждават.

# 2 351
  • Чужбина
Че то точно GRRM ги е поставил тези проблеми в книгите си. Иначе нямаше да ни конфронтира с темата за робството и властта.

# 2 352
Скрит текст:
В края на Втората световна война само по улиците на Франция за избити - изклани и застреляни - близо 20 000 души. Трябвало ли е войната да свършва? Може би е трябвало да бъдат помолени германците да се оттеглят бавно - в рамките на десетина години - че французите да свикнат с мисълта и да не се изколят така брутално.
Всяка радикална промяна води след себе си размирици и неуредици, но това не значи, че няма нужда от радикални промени, революции, премахване на робството. И в САЩ са били необходими над 100 години да се намести обществото в идеята, че хората са равноправни, да се спре расовата сегрегация и убийствата. Сложни са тези процеси, но начало трябва да има. И промяна на статуквото. Понякога - изведнъж и от корен. Иначе - докато чакаме господарите да свикнат ... те може и да не свикнат.

Както и да е...
Това е просто филмиран роман. Няма претенции за политически разбор на историята.
Честно казано, аз изобщо не си правя илюзии за любимите си герои.
Защо всички толкова безкритично харесват Джайм, а мразят Денерис?
Джайм ми е сред особено любимите гори, но не си слагам розови очила за много от постъпките му.
Той сам признава, че е отговорен за смъртта на стотици хора. Бутна Бран, за да го убие. Колкото и да съжалява, това беше отвратително престъпление. Даде клетва, но беше готов веднага да я погази. Ако не беше се сбил с Бриен на моста, нямаше да им се случат всички останали грозни събития. Как безмилостно уби момчето в клетката, за да може да избяга, гадост. Заплаши Едмур Тъли, че ще разбие главата на сина му в стените на замъка. Каза, че готов да изтрепе всеки в лагера, ако това ще го отведе в кревата на любимата кака. Отрови баба Оленка, без да му мигне очето, понеже кака така му нареди. Абе кой мъж на място ще убива стари жени!
Изобщо не е света вода, този Джайм. Обаче е хубав, секси, и чат-пат го удря на чест и на вътрешна драма. И го харесваме!
Ами Марджъри! През цялото време се умилкваше на Санса - единствено, за да я използва. Искаше да я омъжи за брат си, за да я вкара в ново заточение - с повече цветя и усмивки, но пак - заточение. Намърда се при Томен почти веднага след смъртта на Джофри, когото си убиха по учебник.
И Сър Джора не беше стока. Бивш търговец на роби, опозорил семейството си, страхотния си баща! Е, и той - герой в развитие. Харесваме го.
За Теон - да не говорим. Отгледан като син от Старките. Децата им му бяха като братя и сестри! Нападна ги, причини смъртта на толкова хора! Уби децата на мелничаря! Все пак му простихме, понеже и той стана герой накрая...
Твърде малко са наистина неопетнените, напълно невинните герои в нашата сага.
Почти зад всеки се вие кървава диря, лъжи, престъпни помисли ...
Не виждам защо Денерис да е най-лоша от всички. Смела е, всеотдайна, постъпва сърцато. Малко повече го раздава като шеф, но ... никой не е идеален.
Иска трона. Хубаво. Не е единствената. ( И Санса иска трона на Севера. Това да не е по-мило?)
Тепърва ще стане ясно кой точно в какво се е прицелил.

# 2 353
Ще е смислено, ако серията е смислена 😉😁
Премахването на робството не беше направено по най-добрия начин, но само по себе си беше правилно. Всяка смяна на строя започва със срутена икономика и жалба по миналото. Виж и нашта демокрация..

нашата демокрация не може да се оправи 30 години*. Мойсей като е измъкнал робите от Египет е трябвало да измъкнат 40 години- да измре едно поколение, включително и на самия Мойсей. Дани някак много бързо искаше да й станат нещата. Джаста праста - джаста праста.

Още нещо - всички революции убиват своите деца. Доказано е - Френската революция убива Марат, Ебер, Дантон и Сен Жюкг и Робеспиер. Октомврийската - Троцки. (а Ленин си заминава преди да види края на това, което е направил, при това с НЕП-а, той донякъде се отрича от делата си.) . Във Троновете, преврата срещу Ерис всъщност го замисля Регар и затова свиква турнира в Харнъхъл, пък той стаав причина за смъртт му. Ако има логика Дани трябва да умре.

*румънската демокрация където и днес има аристокрация още от времето на османците са доста по-напред. Обаче Дани изби именно аристокрацията. за мен тя е тип Ленин.

# 2 354
Аз съм съгласна, че ще отнеме много време. Не съм съгласна, че било грешка.
Well-known, good posting!
Аз не съм фен на Денерис, направо не знам как се оказах в ролята на неин адвокат 😂

Общи условия

Активация на акаунт