GoT 39 ПОСЛЕДЕН СЕЗОН - Кралица на пепелища /19.05-26.05/

• 29 632
  • 1 082
  •   1
Отговори
# 600
  • Русе
Така и не разбрах откъде дойде заблудата за Дорн. Точно те имат най-голямата причина да се отцепят в такъв момент. Северът се е преклонил навремето и оттогава е бил вярна провинция до Роб Старк. Дорн, от друга страна, винаги е бил болната пета на Седемте кралства. И така е останал незавоюван, никога, защото само в Дорн, а не в Севера, и лордовете, и простолюдието са свирепо горди със своята независимост. До последния човек. И до днес са единствените успели да прекършат Таргариените с техните дракони след столетия на невероятно омразни войни, докато не бъдат привлечени към владението чрез брак. Именно заради Дорн дори съществува Кралската гвардия, за да пази краля от дорнските убийци. За разлика от останалите, чрез брачното съчетание стъпват на равна нога с цялото таргариенско кралство (вместо като поредната проста провинция), което им навлича още повече омразата на останалите и после иронично ги превръща в най-големите поддръжници на династията Таргариен към наши дни. Може би и затова тоя нов принц го бяха строили при Яра в лагера „убихте кралицата ни“.

Не знам какво сте коментирали, но точно Дорн е единствената останала незасегната сила в целия сериал. Северът, най-голямото по площ, ала винаги най-слабо населеното и слабо кралство от всичките, чието основно предимство е че просто на никого не му се занимава да превзема някаква огромна безплодна тундра през блата и сняг, бе премазан веднъж от Ланистърите и Фрей, втори път в гражданската си война (когато застана срещу Старките), трети път във войната с немъртвите. Но и там хората се клонират като дотраките и неопетнените.

Докато Дорн не е загубил 1 войник в целия сериал. Загубиха пасивния си лорд и неговия син. После Елария Пясък отплава с Яра да товари дорнската армия и да я кара към Денерис. Преди да успеят, летящият пират Юрон изненада племенницата си по пътя и довлече Елария при Церсей в окови.

Дорнската армия е пълна, снаряжена и готова за поход. Дорн никога не е понасял жертви в сериала и освен ако в незасегнато състояние населението му не се изчерпва с 10 човека на камили, единствено той би бил в състояние да наложи и защити с абсолютна лекота отцепване благодарение чрез собствена военна сила след заминаването армията на Денерис. Не знам откъде сте се заблудили, че бил опустошен във войната и принуден да седи безропотно встрани и приема спуснат Старкски крал, това никога не се е случвало.

# 601
войската на Станис като даде фира, войната на Петимата крале вече бе свършила и от тях бе останал само Станис. Станис умря във  Походът за Зимен Хребет.  И това не беше война, а една битка. Войната беше срещу Другите да речем. Война бе на Дани, опита да си върне трона.
Петимата крале бяха Джофри, Ренли, Роб Старк, Станис, Бейлон Греджой. Четирима от тях умряха през лятото.

Коронис, това не е истина. Елария натовари всичките войски на Дорн,  на корабиет на Яра, когато Юрон ги изненада. Дорн бе попилян тогава.

# 602
  • Варна
Защо се чудите на снега? Винаги когато има война, има зима - така работят сезоните във Вестерос.
Е, че по тая логика като беше Войната на Кралете на Петимата крале защо нямаше зима?

В края на първа книга свърши лятото.

# 603
добре тогава  - есен е било. Все тая. Мисълта ми е, че не беше зима нито при смъртта на Джоф, нито при смъртта на Ренли. Първият сняг, пада  чак в края на пета книга.

# 604
  • Варна
добре тогава  - есен е било. Все тая. Мисълта ми е, че не беше зима.
Еми не се сменят така рязко сезоните лято- зима. Laughing
Още повече десетгодишно лято.

# 605
Е, по време на Фалшивата пролет, са се сменили. Тя е траяла само два месеца. Все едно. Друго исках да кажа и го казах. Имаше твърдение горе, че винаги като има война има зима, а войната на Петимата крале избухна посред есен, четирима от тях умряха преди да има сняг.

# 606
  • Варна
Много бързо са гушнали букета, сезоните не могат да им насмогнат Simple Smile

# 607
Успях чак тази сутрин да го изгледам.
Сега се чудя хареса ли ми или не.
Голямо залитане в холивудски стил към Толкин. Куп недомислици, за които вече сте споменали и ми бяха трън в очите.
Значи от кинематографична и визуалноефектна гледна точка беше супер направен.
Ама сценарий...
Гласувах с Да, защото от самото начало възприемах сериала като история на Старк. Те преминаха през хиляди изпитания, натрупаха различен опит, промениха се и превзеха света си по свой си начин.
Имаше сълзливи за мен моменти - особено сцената с Дрогон.
Мое мнение е, че дракона разбра защо Денерис беше убита и затова насочи гнева си на правилното място.

Не знам колко от вас са расли още по комунизма, но на мен сцената пред стълбите на КЧ ми напомни и на нашите едновремешни манифестации на великия комунистически ред,  не само на Хитлер. Тръпки ме побиха и честно казано разбирам защо най-накрая Джон се събуди и реагира правилно.
Няма да навлизам в повече подробности. Ще си го пусна още веднъж, най-вероятно утре, за да разбера дали има още нещо, което да ме вбеси и да го погледна по друг начин.

Аз също мисля, че ще има още истории, това си е наистина златна мина и ще искат да бъде използвана докрай.

Един глупав въпрос за книгите - в коя книга се обяснява историята на Вестерос и всички легенди? Аз имам само хронологичните 5 от поредицата Огън и лед.

# 608
Сезоните понякога съвпадат с големи войни, но е имало зими и в мирно време. Това нали го обсъждахме вече.

Аз защо си мисля, че Тирелската и Дорнската армия беше вече на корабите и ги пометоха?
Ако не са били там, защо не тръгнаха пеша да нападат Церса? Ах, тия Д&Д колкото повече задълбавам, толкова по - нелогично става всичко.

# 609
  • Русе
Сезоните понякога съвпадат с големи войни, но е имало зими и в мирно време. Това нали го обсъждахме вече.

Аз защо си мисля, че Тирелската и Дорнската армия беше вече на корабите и ги пометоха?
Ако не са били там, защо не тръгнаха пеша да нападат Церса? Ах, тия Д&Д колкото повече задълбавам, толкова по - нелогично става всичко.

Погледнах го специално, преди да пиша. Юрон напада Яра и Елария, докато пътуват към Дорн за армията й. Така и не стигат дотам.

От другата страна Олена стига (сигурно с корабите на запътилите се към Ланистърите неопетнени) до Предела, където да вдига армията си. Ланистърите някак ги изненадват и с помощта на Тарли избиват хората й. Така че Пределът е свършен (странно увисва, но все пак е зададено нещо), докато Дорн остава да виси забравен.

# 610
  • Варна
Е, по време на Фалшивата пролет, са се сменили. Тя е траяла само два месеца. Все едно. Друго исках да кажа и го казах. Имаше твърдение горе, че винаги като има война има зима, а войната на Петимата крале избухна посред есен, четирима от тях умряха преди да има сняг.
Пролетта не е лято.
Добре, посипвам си главата с пепел.
Зимата не идва, когато има война и конфликти, все пак ако има тридневна война, няма тридневна зима.
Исках да кажа, че сезоните са магически така че не бива да търсим обяснения с оста на планетата и т.н.
 Peace

# 611
Сетих се за още нещо. В тази книга защо го нямаше Тирион? Най - малкото беше наследник на Тивин. После стана ръка на Джофри, докато се върне баща му. После го обвиниха за убийството на краля, после уби баща си, после стана ръка на Дана и всичкото това е пропуснато от майстера, защото не го харесва ли? 😂😂😂😂🤣🤣

# 612
  • Русе
Майстерът изобщо не го познаваше, мисля. Той само самият Сам познава.

Останах с впечатлението, че е един вид шега за изпроводяк на самия Тирион. Както си се шегуваха с Брон и неговите бардаци, Давос с неговата възприета от Станис граматика и прочие. Като излезе задкулисното обяснение, следва да разберем. Необичайно се бавят този път де, може и да не са планирали такова за финала.

# 613
  • Пловдив
Тая книга пък защо Робър я поръчал и то "Песен за огън и лед" Grinning боже, боже. Или пак нещо не съм разбрала, бях ядосана че да слушам всичко. Наистина Тирион защо го няма, един вид нищо не е направил и постигнал ?

# 614
  • София
Гласувах твърдо НЕ! Ще си чакам все някога да има продължение, така остава един отворен край с много въпроси и догадки. Някои герои трябва отново да се завърнат.
Сезоните са магически, за тях толкова не се замислям.

Общи условия

Активация на акаунт