Чернобил НВО

• 32 736
  • 736
  •   1
Отговори
# 390
  • София
Брилянтен сериал! Изумителна работа на целия екип - от актьорите до снабдителите с ретро инвентар и тн.
Трудно се пише след финала му и определо държи здраво за гърлото...

# 391
Просто са се лутали в решенията си и са правили грешка след грешка. Хем разбират, че нещо не е наред, хем Дятлов е бил твърде самонадеян (или е изпълнявал заповеди и е следвал срокове?), та е продължавал с теста.
Сега, може много да ме оборвате и съдите, обаче аз не разбрах как е доказана едноличната вина на тримата подсъдими. Всичко, което ни показа сериала, всичко изписано по темата, сочи него - един злобен и нахъсан съветски учен, гонещ кариера. Обаче и над него има човек, нали? И над него - също. Ами ако просто са изпълнявали заповеди?

Като цяло обаче - невероятен филм! Поклон пред паметта на всички жертви, 31+....!

# 392
Много силен сериал. Много добре направен. Толкова теми за размисъл оставя след себе си.
А за броят на жертвите - 31... не знам, не знам. Нямат ли срам?

# 393
Вината е доказана с това, че са разпитали свидетелите, докато са били още живи (във филма го показаха). Освен това има и достатъчно външни доказателства - фалшиви съобщения и доклади до началствата в Москва. Според самия филм, тези тримата са докладвали за авария под контрол и 400 рентгена, а комисията на място измерва 12000 (ако не бъркам прекалено много числата). А иначе в реалността - например, ровили са в останките (това в линковете от съфорумки)

# 394
  • София
Изгледах го, преди малко свърши по HBO.
Хубав сериал, истински, нищо, че са го направи американците, то и руснаци няма как да го направят, те и до ден днешен не признават напълно вината си, няма ѝ да я признаят. Документи са  засекретени. Човешка грешка, или човешка глупост от луда амбиция да са първи в света, друг да няма по -добър от тях
При Фукушима не е човешка грешка, за разлика от съветските другари,  всички знаем, че е природно бедствие, което няма как да се избегне. Едно цунами разбива защитната стена, не е земетресението, да то е в основата да се получи вълната, но разрушения от самото земетресението  - няма.
Най- страшното е било след това, за живите, които са останали и разпръснати из Съюза..
Дятлов.... чакал е огромното си повишение и звание, Герой на соц. труд от което и следват многото облаги, да ама, не, не ги е получил, разбира се. Как не е получил куршум изобщо не ми е ясно, та те едва ли не са го помилвали, излежал  само 4 г на ма*ната си и толкова. Живял е и след това, гледал е слънцето, дишал е. Само 31 загинали, пак лъжа... Sad

# 395
Те все пак са знаели, че каквото и да оплескат, има бутон "стоп", но не и че този бутон не функционира, защото това е било пазено в тайна и от тях. Учените пък са знаели, че бутонът не функционира, ама са смятали, че никой няма да осере нещата до там, че да опре до натискането на този бутон.  Навързани като свински черва за съжаление.

# 396
По вина на тримата подсъдими са загинали 30 човека от станцията - двама първия ден, останалите - от остра лъчева болест. Няколко стотин човека са получили различна доза облъчване и също са развили лъчева болест. Евакуирани са 116 хил. жители на Припят, Чернобил и съседните села - това е записано в обвинителния акт.
Починалите граждани вследствие на радиацията никой не ги брои, за тяхната смърт виновни няма.

# 397
  • София
Да, това е трагична съвкупност от болни амбиции за повишение, гонене на планове /Дятлов и другите двама/, чистата лудост на Дятлов, страх от уволнение /операторите в контролната зала - те са ми не по-малко странни като реакция, въпреки че не мога да ги виня, защото в крайна сметка всички са разчитали на спасителния бутон/, и замаскиран проблем - стоп бутонът, който трябвало да спре катастрофата, но е неработещ. Умът ми не побира що за болни мозъци са решили, че дефектът на този бутон трябва да остане в тайна?! Засекретили документи, всичко.
Поклон пред Легасов, всички герои-ликвидатори на трагедията и всички жертви. Все пак след падането на комунизма Легасов е удостоен с най-почетното звание вече на Руската федерация, посмъртно. Шчербина също е много положителна личност.
Струва ми се, че Чернобил е най-големият грях на комунизма.
Филмът е отлично направен. Не знам дали е на 100% достоверен като фактология, за тази цел мисля да изгледам и документални филми. Може да има изнесени и други данни.
Обаче ми направи впечатление, че във филма евакуацията на Припят изглежда извършена със закъснение. Доколкото преди съм чела, тя е извършена незабавно. Според това интервю 24 часа по-късно е нямало никой в Припят.
https://bg.rbth.com/history/2017/04/26/zashcho-svetskite-vlasti- … -chernobil_750298

Последна редакция: ср, 05 юни 2019, 01:10 от Maidenly

# 398
За Фукушима е виновно цунамито, но нали пак хора са измислили да построят атомна централа там. При положение че Япония е такава земетръсна зона и явления като цунами би трябвало да се очакват, те на какво са разчитали?

# 399
  • София
Много силен финален епизод. Това е сериала на годината до тук и много трудно някой ще може да го бие. Емитата са ясни.
Изключително достоверен и стягащ гърлото. Майсторски пресъздаден във всеки един аспект, просто нямам думи.
9.5/10

Браво на HBO за това което направиха и голям поклон за всички герои дали живота си за да ни има всички нас и бих добавил цяла Европа...

# 400
Разпитах майка ми за аварията, била е на 17 тогава. Каза че на 1 май били отменили манифестацията и казали да се прибират всички вкъщи. По пазарите нямало никакви зеленчуци, а те били принудени да ядат консерви дълго време. Питах я дали я е навалял дъждът, а тя каза че изобщо не си е показвала носа навън. Явно е имало избирателно информиране. Може по училища да е било, за това да не са я пуснали на манифестацията  newsm78 Помни също че са ходели с маски на училище дълго време след това.
Някой друг има ли такъв спомен? Това в кой град?

Пловдив. И на мен ми се строи странно, че точно на 1ви май един вид някой ги е предупредил, като официална информация е имало доста по-късно. Подозирам, че се бърка с датите, но тя беше толкова убедена  Thinking
Майка ти фантазира. В началото писах как точно в Пловдив ни изтипосаха под дъжда за мероприятие, при това цялото училище. И никой не е отменял манифестацията. И колко от нас вече не са сред живите.

# 401
Аз препоръчах на една жена, учител по химия , филма.
Тя каза, че по онова време неин колега по химия я е предупреждавал тайно, имало е замервания, но публично нищо не са оповестили. Даже се чудили как да спрат децата от планиран излет в планината, но понеже е нямало как да се аргументират, са ги завели.

# 402
Брилянтен сериал! Изумителна работа на целия екип - от актьорите до снабдителите с ретро инвентар и тн.
Абсолютно.
Голяма мъка.

# 403
  • Другата България
smile3521 newsm10 smile3518
Изгледах го снощи, едва сега мога да пиша. Просто всички думи са излишни, не остана нещо неказано или неизказано. Последният епизод просто...не знам, с обясненията на Легасов, с ретроспекцията на инцидента, за последните документални кадри да не говорим...наистина работата на екипа и актьорите е изумителна, все една си в соца-всичко е толкова автентично, дори и вълненото пуловерче на Легасов.../дограма не съм забелязала изобщо, без значение ми е каква е/.
Човешкият фактор - това е причината за трагедията. Откъдето и да го погледнеш. Няма, няма какво друго да кажа, още са пред очите ми последните цифри, вървящи на финала - 300 000 изселени завинаги, хиляди километри замърсена зона, от 4000 до 96000 загинали, а официално по непроменени данни от 1987 - 31.... #Cussing out
100 от 400те миньори не доживели 40 годишна възраст, а за близо 500 000те хиляди ликвидатори просто няма данни...там цифрите са още по-стряскащи. За хилядите граждани на Европа, някои от които отдавна не са между живите, а други продължават и до днес да се борят с последствията също няма статистика, няма и как да има...една огромна по мащабите си трагедия, може би най-голямата в съвременната ни история...

Цитат
Разреждали го, не с вода, защото вече е замърсена с радиация, а с фанта
- newsm78 Thinking.
Това малко ме озадачи, фанта през 86та?

Едит-снощи написаха, че Дятлов умира от лъчева болест. newsm78 Почти съм убедена, че четох, че умира от инфаркт.
Същото и с тримата водолази, които пишеше, че са починали, а се оказват живи - нещо, за което няма обяснение, поне не логично такова.

# 404
  • София
Diavolo - Hands Plus1Hands Plus1Hands Plus1
Дано си прав за наградите и филма вземе своето. Но пък и да не се случи, мисля че признанието на зрителите е най-истинската награда.
Сега се сетих, че за СССР, катастрофата с Чернобил не е изолиран случай. От това, което знам, през 1960г в Байконур става експлозия на ракетната площадка и загиват доста хора. А причините за това са абсолютно същите като в случая с Чернобил - безумни решения на другарите.

Общи условия

Активация на акаунт