Пубертетът при момчетата - тема 5

• 33 201
  • 747
  •   1
Отговори
# 480
  • София
Пари за оценки не бих дала.
Да не учи за мен...

# 481
  • Русе
Как точно ще го убедиш, че туй което учи е важно.  Аз на неговата възраст не бях

# 482
  • София
Не с пари със сигурност. Струва ми се порочна практика. Не ми прави услуга, че да му плащам.
Учи, за да си развива мисленето, а оценките му трябват за кандидатстване и в бъдеще за стипендия евентуално.
Аз съм на принципа, че трябва да си изгради вътрешна мотивация във времето като му се говори и насочва, а не да го подкупвам.

# 483
  • На морето!
То си е така, но НВО като дойде и хич не пита докъде сме с изграждането на вътрешната мотивация. 😁

# 484
  • Sofia
Моят син досега беше отличник в класа си, а най-добрият му приятел - доста слабичък ученик. Един път ме пита - защо на М.за четворка (примерно) му купуват подарък, а на мен за 5 и 6 - нищо. Тогава му обясних, че няма да му "купувам" оценките. Учи за себе си. От нищо не е лишен - каквото е поискал, купено му е, че и много отгоре. Питах го - ОК, какво искаш за днешната 6-ца примерно... не можа да каже, нищо не му трябваше. Пари му се дават колкото и когато поиска - слава Богу никога не е преклаявал. Аз не приемам такъв стимул.

# 485
Пари за оценки не давам
Това му е основното задължение все пак
Е, ако на класна или олимпиада е с отличен резултат, го стимулирам финансово

# 486
Аз ги стимулирам на края на срока, както сумата зависи от представянето им. При 6.00, давам 50лв., като минимум е 20 лв. за 5,50. В противен случай пари не получават.
  Обяснила съм им, че учат за себе си, но все пак това им е един вид награда.

# 487
Доволна съм, че прочете всички книги от списъка, а като гледам и той е доволен, защото говорил с някои от съучениците  му, които тепърва започвали да четат, ама то ваканция не остана.
Пари за оценки не давам. Говорили сме много пъти, че по-важни са знанията, но в крайна сметка системата е такава, че оценките имат тежест, когато решиш да избираш в какво училище искаш да продължиш в горните класове. Изборът е негов. Казала съм му, че ако му се вижда много трудно ученето, баща му ще му купи няколко овчици или козички и може да хваща гората. Вече се е научил на елементарните сметки, така че няма да има никакъв проблем да си ги брои, ама и в тази работа има тънкости, тъй че лесно няма.
Задоволен е от всичко, а за стимул и допълнителна мотивация за отличен успех в края на годината получи това, което си беше пожелал, като все пак пожеланията трябва да са в границите на разумното.

# 488
  • София
Абсурд е да дам пари за оценки. Купувам му евентуално един голям шоколад на края на срока, примерно.
Ако ще учи за пари, няма никакъв смисъл.

# 489
  • Пловдив
Нищо ме давам и аз...казвам Браво и обикн.ме моли за час повече на компа Stuck Out Tongue Winking Eye

# 490
Аз до този момент не съм давала пари за оценки,но в предвид на това,че говорих колко е важно и нужно да се учи и ,че знанието,освен,че е за него ,след време ще бъде и заплатено,реших да уважа"сделката".Не виждам лошо или пошло нещо в това,така ще получи заслужено нужните му пари,а и да вметна също не е лшшен от нищо.Единствено му промених офертата с минусите,споменати от предните постове.
Не знам до колко ,на тази възраст,осъзнават важността на оценки,знания и т.н.

# 491
  • София
Ние, пък, даваме пари за шестици. Обаче, ако иска нови маратонки- си ги купува сам. Джобните му, също зависят от оценките. Ако иска да отиде на кино/картинг или други забавления (включително да си купи някоя игра), пак си харчи от парите, изкарани от оценки. Книги и театър, ние поемаме.
Според мен, мотивацията за знания я има, но не виждам проблем да има и допълнителен стимул, като едновременно с това се учи да спестява и да си прави сметка на парите.

# 492
Какви столове ползват децата за бюро, ако може снимки?
Ползвали сме няколко, но, честно казано, ни един не беше удобен. Сега синковеца иска гейминг стол, но реално ще му трябва не толкова за гейминг, колкото за работа на бюрото...а и много пари, бе 😕

# 493
Синковецът си събира пари за геймърски стор, гем. клавиатура и професионална камера. Щото нали ще става ютубър Joy. За момента ползва стария кожен стол на ММ, който е доста голям и удобен, но си иска геймърски и това е.

# 494
  • Русе
На големият взехме този https://aiko-bg.com/index.php?show=p&sgid=28&pid=99809&sgid=28

Вече година го ползва, не е мръднал. Харесва си го.

Общи условия

Активация на акаунт