Нашите орхидеи – тема 26

• 29 705
  • 736
  •   1
Отговори
# 510
Не искам да подклаждам спор, но ще дам пример с гупите. Произхождали от не знам си коя река, най-издръжливите рибки, подходящи за отглеждане от начинаещи и т.н. Е, мога да ви уверя, че сегашните рибки нямат нищо общо с тези, които гледах като ученичка. Такива хибриди са създали, че са всичко друго, но не и издръжливи. Та и с орхидеите така.

# 511
Позволявам си да се самоцитирам

... хибридите или домашната култура са създадени така, че да позволяват много голяма свобода в отглеждането. Има ограничения, биват допускани грешки, но те касаят основно зимните и тъмните периоди. В топлите и светлите периоди отглеждането позволява наистина Голяма свобода и прощава доста грешки.

Орхидеите могат да се отглеждат по много и разнообразни начини, зависещи от хибрида, условията и предпочитанията на собственика. Това са три различни фактора които дават огромно количество вариации. Затова за правилно и грешно с категоричност не може да се настоява. ... Когато се дава съвет се снема една доста обширна анамнеза и спрямо нея се дава предположение или повод за размисъл. Всеки си прави извод, извлича най-ценното, прилага и според резултата или запазва или променя условията.

Къде тук налагам на някого личното си мнение за това как се отглеждат орхидеи. Аз не виждам да го правя. Макар и да смятам , че наподобяването на естествените условия за хибриди от н-то поколение  излишно. Примерно аз цъфтя вандови в саксии с кори което потвърждава на 100% моята теория , но никога не съм уговаряла хората да  правят като мен.
При все обаче,  ще се въздържа от повече коментари защото явно се получава изкривяване , което държа да избегна.

# 512
  • Мадрид / София
Да, добре е да спрем до тук с дебата.

# 513

Да ви покажа и тук тази красавица с пръв домашен цъфтеж - милтония  регинелии. Оказва се че милтониите (да не се бъркат с милтониопсисите) са доста непретенциозни. Тази е купена преоценена от хоуммакс. Поливах с накисване всеки 4 седмици зимата и всеки 14дена лятото и така от есента 2018. Държа на светло но без пряка слънчева. Цъфна с по два цветоноса от всички нови издънки пуснати и изхранени при мен, но един цветонос счупих по невнимание. Лесно и неопретенциозно цвете. Ако цъфне така и следващата година значи цъфтежът не е инерционен а цветето е напълно адаптиран.

# 514
  • Варна
Много е красива _re_ge! Страхотна е!

Аз имам питане, днес е трети ден от както стеблото на моята е намазано с кашичка Топсин. Изсъхнало е намазаното по стеблото като пръстен - така ли да остане още? Или да я измия и пак да я третирам? Дай те ми съвет, момичета.

# 515
Много е красива _re_ge! Страхотна е!

Аз имам питане, днес е трети ден от както стеблото на моята е намазано с кашичка Топсин. Изсъхнало е намазаното по стеблото като пръстен - така ли да остане още? Или да я измия и пак да я третирам? Дай те ми съвет, момичета.
Аз също намазах моята орхидея с каша и сега се чудя след колко време да повторя, ако изобщо е необходимо. Дали да я измия от засъхнала каша? И след колко време да я сложа в кори? Сега стои в празна транспортна саксия.

# 516
  • Варна
 _re_ge  Heart EyesHeart EyesHeart Eyes
Уникална милтония! Дано ти цъфти ПОНЕ така и занапред!
Знаеш ли кое ми направи впечатление - тази камбрия зад милтонията също ти е цъфнала (не й знам името - тази с кафевите цветове). Аз имам същата - при мен цъфтя в края на март, обаче. Сега  тепърва пуска нови прирасти..... Та се зачудих - кога й е в крайна сметка периода на цъфтеж? Thinking

# 517
  • Бургас
А кажете ми сега това не е ли болестно състояние. В Била пуснали едни красиви орхи луничави в жълто, бели с тъмни петна като далматинци и едни жълти подозирам, че са бели боядисани. Два пъти ги оглеждат като дете в детски магазин стигнах до касата пак се върнах да ги гледам, но устисках. До кога не отговарям. Явно имам нужда да виждам цъфнали цветове, а всичките ми орхи без една са марулки.
Вчера провлачих едно миди от Кауфланд до ранчото, май и някоя марулки ще замъкна на там да освободя място за някоя нова цъфнала красота.
Реге прекрасна Милтония. И аз си взех скоро но за момента прецъфтя има нови листенца и издънки или не знам как точно се казват. Надявам се да я опазят и до година да ме зарадва с домашен цвят.

Последна редакция: сб, 03 авг 2019, 12:23 от maya_76

# 518
_re_ge, много е красиво това Hug Но мен ме е страх да се престраша да се пробвам с друг вид, тамааан почнахме да се спогаждаме с феланопсисите Thinking
За момичетата питащи за тези с кашичката топсин: аз не измивам, накисвам корените в разтвор да се напият хубаво, слагам в сухи кори и кисна в разтвора след две седмици, че и корите да поемат... и внимавам с преполиването. Като садя лекувана не й мокря корите, не я садя жадна обаче.

# 519
  • Мадрид / София
Застрашени орхидеи от изчезване:
https://youtu.be/cmGFKVILYPY

И 18 орхидеи спечелили първо място в своите категории по перфектност на цвят и компактност на растението:
https://youtu.be/6kYe9cWrdwM

Последна редакция: нд, 04 авг 2019, 19:02 от Angela61

# 520
Между другото, знаете ли кога Хоуммакс прави разпродажба на орхи? Кой месец? Наскоро ги разглеждах - имат страхотни неща, но не посмях да купя, като имам предвид, че една от моите ще умре, а останалите може би са застрашени...

# 521
Аз колкото пъти проверя в магазина им в Пловдив все попадам на вече полуумрели орхидеи за 10-15 лв. Страшна политика имат, ще ги хвърлят, но няма да ги намалят качествено, за да си струва риска да ги вземе човек. Grinning

# 522
Сега, като разглеждах, минитата бяха много свежи - във всякакви цветове и по 7лв. Харесах си няколко, но ме е страх да не ги убия. Ако тези, които имам издържат поне още година, тогава може да взема още.
Освен това, в Хоуммакс имат някои видови - много интересни, но и доста скъпи.

# 523
Едната ми красавици.

# 524
  • Сф
Вчера в Бриколаж на Ринг мола имаше преоценени фалчета на 5 лв. Повечето бяха само листа, прецъфтели, та ще е на късмет какъв цвят ще се падне.

Общи условия

Активация на акаунт