СЕДМИ КЛАС. Втора изпитна 10.06 - 20.06.2019

• 93 346
  • 2 288
  •   1
Отговори
# 1 320
Бонус 1 грешка Simple Smile

# 1 321
  • софия
Аз ги изкарах точно 14

Ако се приеме, че "лесно преносима" е една дума стават 15, но аз не съм съвсем убедена. Нямам обяснение защо.

Последна редакция: пн, 17 юни 2019, 14:49 от zvаnchе

# 1 322
  • София

Отбелязала съм просто къде са.
В "леснопреносима" реално има 2 грешки.
След "засилената и употреба" не трябва да има запетайка според мен .

Да.
В червено съм сложила запетаята. Simple Smile
Иначе в последния правописен речник от 2012 бяха натворили пълно мазало по отношение на слято и полуслято писане. Бях чела статии на езиковеди по въпроса.
Освен там да има уловка.

# 1 323
  • София
Аз ги изкарах точно 14

И аз така. Не смятам, че е правилно леснопреносима да е една дума. Не е грешно да е лесно преносима, където лесно е наречие, а не е част от прилагателното "леснопреносима".

# 1 324
  • София
Не са им дали да разделят чернова от белова. Но са ги накарали да напишат заглавие, автор и "дидактическа задача:", последвано от самата дидактическа задача. Квесторите били от старото и училище. Едната била учителка по физическо. Тръгнали да ги пускат в почивка между първа и втора част, но директорката се намесила.
Моята попълнила в таблицата две оди. Дано признаят едната.

# 1 325
  • София
леснопреносима - една дума
Вярно, значи са 15. Scream
Вече ми е ясна едната грешка на единия синковец - килимът хич не му се е видял Чипровски.Angry

# 1 326
моля, че изключих тотално - дайте документа от МОН, в който пише, че могат да разкачат черновата - да й го принтна за сряда

# 1 327
  • София
хахаха, тази котка на Виена наистина изби рибата. Браво, Шарлот, за наблюдателността.

# 1 328
Lusi 14, благодаря много!

# 1 329
При нас квесторите са били доста неориентирани. Казали на децата да пишат "подробен преразказ" отгоре, после пък казали, че не трябва. Мойта щерка е написала "подробен". Казали й да не го задрасква. После пък за вмъкнатите изречения в преразказа й казали, че не може с цифри да обозначава, после й казали да пише звездички и накрая, че не може нищо да пише...Тя си е задраскала изцяло изречението, което е искала да добави. Изобщо, ужасТ. Дано не го считат за някакъв вид знак или пък  да й намалят много точки за това. Ох. Оплаках се.

# 1 330
  • София
Пак ще се обясняваме по пресконференции, че няма грешка, 'щото в еди-кой си правописен речник така било. Пак ще спорят филолози . На децата е казано да търсят 14 грешки. И ако са открили 15? Някои ще ги оставят 15, защото знаят, че не се отнемат точки за посочени повече грешки, но други може да са се отказали от някоя редакция и то не от правилната според МОН. Дори и да приемем, че въпросът е спорен /леснодостъпен, леснопреносми и т.н. - така знам аз/, може ли поне веднъж да не се вкарват спорни въпроси в теста? Може ли поне веднъж да не се оплескат?

# 1 331
Пак ще се обясняваме по пресконференции, че няма грешка, 'щото в еди кой си правописен речник така било. Пак ще спорят филолози . На децата е казано да търсят 14 грешки. И ако са открили 15? Някои ще ги оставят 15, защото знаят, че не се отнемат точки за посочени повече грешки, но други може да са се отказали от някоя редакция и то не от правилната според МОН. Дори и да приемем, че въпросът е спорен /леснодостъпен, леснопреносми и т.н. - така знам аз/, може ли поне веднъж да не се вкаррват спорни въпроси в теста? Може ли поне веднъж да не се оплескат?
И аз това питам!! Леснопреносими е една дума!! Дъщеря ми също е отбелязала 15 грешки.

# 1 332
Така като чета, доста неравнопоставеност има в организацията....

# 1 333
  • нейде там, където ....
Пак ще се обясняваме по пресконференции, че няма грешка, 'щото в едикой си правописен речник така било. Пак ще спорят филолози . На децата е казано да търсят 14 грешки. И ако са открили 15? Някои ще ги оставят 15, защото знаят, че не се отнемат точки за посочени повече грешки, но други може да са се отказали от някоя редакция и то не от правилната според МОН. Дори и да приемем, че въпросът е спорен /леснодостъпен, леснопреносми и т.н. - така знам аз/, може ли поне веднъж да не се вкаррват спорни въпроси в теста? Може ли поне веднъж да не се оплескат?

Надявах се и аз, ама ... Едно НВО йощ остана за този набор.

# 1 334
Lusi 14, благодаря много!

Общи условия

Активация на акаунт