Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 17

• 37 891
  • 764
  •   1
Отговори
# 330
Това е тежко изследване и не е препоръчително да се прави ново преди да са минали 6 месеца. Така съм чела, ако греша, някой да ме поправи. Имай го предвид.

# 331
  • София
Тя е правила обременяване. Не е само на гладно.
Аз не съм правила обременяване, но инсулина ми на гладно е същия, а КЗ - 4,69.
Триглицериди, пикочна киселина в норма. Трябва ли да се замисля, че с този нисък инсулин имам проблем?

# 332
  • Варна
И аз мисля, че толкова бързо няма да позволят второ обременяване. Ще трябва да се задоволят с резултатите от това.

# 333
При мен пак се надига въпроса на който така и не получих отговор в предишните теми, а именно редно ли е да се прави натоварване с еднакво количество глюкоза при хора с различно тегло?

# 334
Докторите ще кажат.
Това, което мога да направя е да се включа във вашата групичка и да се отнеса отговорно към промяната в начина ми хранене.
И изобщо в начина на живот. Явно трябва да отнема газта от педала и да намаля стреса.
В последните дни бях и много притеснена, явно и това си е оказало значение, но като се обърне каруцата пътища много.
Само на 33г. съм, не може така.

# 335
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
копирам от първа страница.
много полезен пост, обяснени са ясно и разбираемо много неща и има отговори на много въпроси.

Цитат
...
5. Как се поставя диагноза за инсулинова резистентност?

При консултацията лекарят провежда задълбочена анамнеза на пациента, преглед и назначава лабораторни изследвания. В медицинката практика се използва тест с обременяване с глюкоза, при който се измерва инсулинът на гладно и на определени периоди след прием на чиста глюкоза. По нивата на инсулина лекарят се ориентира за отговора на организма към него и съответно определя дали има инсулинова резистентност.

Диагнозата инсулинова резистентност не може да се постави от едно изследване, тъй като нормално показателите на кръвта варират. За всеки нивата са различни. Но наличието на висок инсулин  на гладно се смята за абнормално явление. В практиката най-често се използва формула, включваща кръвната захар на гладно и нивото на инсулина на гладно. Стойности над определен предел говорят за резистентност. Друг белег е покачването на инсулина над 5 пъти от изходния в хода на обременяването с глюкоза или достигането на стойности над 100 U/l.

ОРАЛЕН ГЛЮКОЗО-ТОЛЕРАНТЕН ТЕСТ (ОГТТ) означава всъщност обремяняването с глюкоза.
Прави се с цел да се изследва как организма разгражда глюкозата под въздействие на инсулина. С този тест се поставя диагноза за диабет или за ИР.
Обременяването се извършзва с глюкоза. Купува се от аптека.
Не се приема храна поне 8 часа преди теста. Също така е нужно да се завишат 3-4 дни преди теста въглехидратите. По време на теста никакво движение, а също и храна. Дори и вода не бива да се пие.
Преди самия тест с глюкоза се взима венозна кръв за да се установи базисното ниво на кръвната захар и инсулина. След това веднага се изпива глюкозата. Тя се купува предварително от аптека. Може да се разтвари преди боцкането на гладно. След първото взимане на кръв, веднага се изпива и се чака да минат 60 минути. След което пак се взима венозна кръв. Седи се още час и се взима трети път кръв.
Има лаборатории не изследват инсулина, а само кръвната захар, което обезсмисля изследването.
Задължително се казва на лаборантката, че искате освен кръвна захар да ви се изследва задължително и инсулина с всяко взимане на кръв.
Референтните стойности на кръвната захар и инсулин при ОГТТ
Реф. стойностите трябва да ги пише на всяко изследване,  което правите. Тази стойност означава минимум и максимума на това, което изследвате . Всеки може по тези стойности да се ориентира дали има или не проблем. Ако реф. стойноста е над нормата, означава, че има проблем.

Стойностите на КЗ на гладно обикновено на гладно, 60-та и 120 минута е 6. Тоест ако надвишава, значи има проблем. Идеалните нива на гладно на кз е хубаво да е под 5.  Ако повече е предпоставка за ИР. КЗ над 6 на първи час корелира със сърдечно-съдови заболявания.

Реф. стойностите на инсулина и при трите взимания на кръв е максимум 25. Но идеалните нива на инсулина на гладно са под 5. На първи час при здрав човек трябва да е отново под референтната стойност – 25. А на втори час /тоест третото взимане на кръв/ да не е 3 пъти стойността на инсулина на гладно.
В точка 10 при НОМА индекса са дадени три примера с реални изследвания. Вижда се, че дори и при инсулин на гладно 6, отново показва на 1 и 2 час проблем.

Тук искам да добавя, че според мен обременяването с глюкоза не бива да се прави често. Дори е нужно само веднъж, за да се установи има или няма проблем с инсулин и КЗ. Необходимо е до живот да се спазва хранителен режим, който да поддържа кз и инсулин в норма. Но винаги можете след постигане на желаните резултати, да проверите отново стойностите си с обременяване за да видите прогреса си.
Изследването е неприятно заради консумацията на глюкозата. Затова може да се изследва инсулин и КЗ след едно по-обилно хранене и това смятам също ще даде представа как протича лечението.

# 336
  • пак там
Мен ако питате - ОГТТ изобщо не трябва да се прави или да се прави изключително рядко. Аз веднъж го правих и щях да умра, честно!

Такааа, мотах се във фейса по групите за ВМНВ и ИР, и попаднах на статия на една дама, която беше... интересна (мислех да напиша поучителна, защото така изглеждаше в началото, но реално след като я прочетох - класическите общи приказки), и дамата споменаваше бронираното кафе. Та обясняваше, че не е редно да се пие всяка сутрин, щото организмът се бъркал от кои вкусотийки да си взема - кафените или собствените, и накрая избирал мазнината от кафето. Демек - греда, и няма да отслабваме, ако не го спрем. Кафето с масло се пиело само по време на фастове или преди да отидеш на купон, пълен с въглехидрати.

Та въпросът ми е към дамите със стаж - вие как си пиете сутрешното кафе? И закусвате ли?

Аз наистина не се сещам всяка сутрин да го "бронирам", ама от време на време заспалият ми мозък загрява да хакне вътре половин лъжичка масло.

Изобщо много съм заспала, ама това е тема за друг разговор. Simple Smile

# 337
  • Варна
Аз си го пия с кокосово масло, защото така ми харесва. Засега не закусвам. Ама и моят "стаж" е нищожен, има време да променя нещата, ако ми се прище Simple Smile

# 338
Здравейте. Отдавна чета, чак сега реших да пиша и поводът е обременяването с глюкоза. При мен именно с такова ми откриха лека ИР, но и до ден днешен се чудя каква информация дава точно това обременяване, при положение, че такова количество глюкоза някои и за година не приемаме?! Така де, аз се храня нисковъглехидратно от години, отивам на изследване, в което ме наливат със захар и ми казват "ми инсулина ти се качва". Ами, да, точно затова, за да не се покачва, не консумирам нищо с висок гликемичен индекс и го държа инсулина (и захарта) нисък през целия ден, седмица, месец и тн. В крайна сметка какъв е смисълът да подлагаме тялото си на екстремни условия, каквито са тези натоварвания, за да извлечем едни резултати, които освен лабораторно, не се повтарят? Наистина се чудя и ще се радвам, ако някой ми обясни. Хома индексът ми е под 2.

Иначе аз кафе с масло не съм пила, защото не ми харесва, а и ми вдига много калориите за деня. За себе си съм се убедила, че колкото и да ми е ок храната като тип, ако количествата са повечко, няма отслабване и дори качвам. Най-добрите си резултати и като кръв (захар, инсулин, други хормони), и като сантиметри и килограми, съм постигала с фаст 16:8. И спорт, много спорт и движение. Ако ви е любопитно, ще споделям менюта, макар че са ми скучни - млечни не ям, плодове също. Общо взето месо, яйца и зеленчуци.

# 339
Ясно.
Баба имаше такъв диабет.
Еми, ще си обсъждаме заедно тук менюто.
Във вторник имам среща с еднокринолог и да видим какво ще ми каже и той.
Моят съвет е преди това да дадеш малко пари и да си изследващ и гликирания хемоглобин (това ако нямаш анемия и хемоглобинът ти е в норма). Той показва какво е средното ниво на кръвната захар в последните три месеца. А при твоите резултати е много важно да се знае и той.

# 340
То при мен фаста си ми е постоянен начин на хранене.
Да, гликирания хемоглобин ще е полезно да изследвам, благодаря Simple Smile
Знам, че за 17 теми сте го обсъждали, но доколко млечните са ок?
Например чаша прясно мляко с канела за закуска сутрин?
Знам, че канелата сваля кръвната захар и смятам това да ми е ежедневната закуска оттук насетне.

Последна редакция: чт, 04 юли 2019, 11:13 от Meraviglia

# 341
  • Варна
Млечните май не са много ок...

# 342
Рися, бронираното кафе все си мислех че който го пие, го прави за да си навакса мазнините и калориите за деня, когато е на НВ-ВМ хранене. Все пак, недохранване пак не е много добре в дългосрочен план, а и ако няма преимущество на мазнините, това не е високомазнинно хранене. Та си е и начин да не се вдига инсулина, но и да не се гладува. Или пък който не харесва чисто кафе или му дразни стомаха, пак е вариант.
Аз пробвах известно време, предимно не ми се яде сутрин и без това, та не ми беше толкова зор дали ще ми е засищащо кафето или ще си е само кафе, цял живот съм си така. Но пък и аз пия малка чашка еспресо, то в него няма как да сложа кой знае колко масло, че и изстива много по-бързо от голяма чаша кафе. Заради това не мисля че имаше кой знае каква разлика лично за мен. Харесвам си вкуса на чистото кафе и бързо ми омръзна.

Малко ми е смешно това изказване как нямало да гори човек собствени мазнини ако му се подават от храната... Ами то като е така, дай да не ядем нищо, че тялото ни ще, не ще да посяга на собствени запаси. Повечето дето пишат тук са видяли от опит че с гладуване не става работата.
Сега, ако човек приема достатъчно калории и мазнини и без това мазно кафе, тогава си е излишно наистина, то си е преяждане в такъв случай. Ама само по себе си само то не виждам какво има да се дискутира, освен като част от общия прием на храна. То и за всяко нещо в менюто е така де, поне аз не бих го разглеждала само него. Било то само там лъжичката масло в кафето или само шепата маслини в салатата ми или което и да е друго.

# 343
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
нали ти писа, че си се разхождала между трикратните вземания на кръв?
може би това обяснява леко странните резултати.
кажи го и на лекаря, за да знае, когато определя диагнозата.

извини ме ако греша и не с била ти.

# 344
Тя е правила обременяване. Не е само на гладно.
Аз не съм правила обременяване, но инсулина ми на гладно е същия, а КЗ - 4,69.
Триглицериди, пикочна киселина в норма. Трябва ли да се замисля, че с този нисък инсулин имам проблем?

Влизаш във филми. Но се чувствай свободна да направиш огтт.
По чужди изследвания да съдиш за себе си не е добре.
Освен това тя има кз над 5, което си говори за проблем.
Пенка с нейната кз може само ИР да има, но Драганка може и диабет да си носи.

Общи условия

Активация на акаунт