Борбата с рака - духовното оцеляване и физическото преодоляване - 57

• 41 056
  • 740
  •   1
Отговори
# 585
  • В царството на игрите:)
Пращат ме онколозите за контрола на гръден кош и корем след приключване на вливките с Херцептин. В края на септември ще имам и един заключителен пет скенер на цялото тяло и ако всичко е ОК, приключвам лечението и минавам към диспансерните.
Не е по желание това, онколозите и лъчетерапевтите го назначават.
С цялото ми уважение към Сити клиник ще кажа, че правенето на толкова скенери е абсолютно неоправдано и единствената цел е да се точат пари, пари и пак пари. Към тези тежки образни изследвания трябва да се подхожда вниматилно и премерено като нужда. Мисля, че скоро пациентите им ще светят като крушки. Болницата е турска и целта им съвсем не е само прецизно лечение. Момичета се лекуваха и в Брюксел, и в Хайделберг и във Франция, но такова скениране никъде няма. За 10 години имам 2 петсекенера (единият е за края на леечнието с хормони)и 1 обикновен и повечето от моето време са така, че и без хич. Не казвам, че не трябва, а че скенер сега и в края на септември няма никакъв смисъл. Казвам го за тези, които са притеснени, че не са скенирани непрекъснато.

# 586
  • София
Аз пък за всичките тези 27 години имам един скенер и нито един петскенер.

# 587
  • София
Аз пък се обърках за добавките, че нещо мненията са в двете крайности Sad С хормонозависим рак съм. Какво мога и какво не трябва да взимам? Предполагам добавките за костите, за които е писала Спиритчето мога да взимам? А за топлите вълни съвсем ли нищо не трябва? 😭

# 588
  • Plovdiv
Тинтири, а имаш ли топли вълни? За тези топли вълни и аз бях слушала, че са много гадни и ги чаках, и се ослушвах и още се озъртам...... от началото на годината съм на хормонална. Е, взех да се потя, ама юни и юли, когато всички се потят. Понякога, когато има нещо спешно за вършене или съм под пара, пак се потя. Та, според вас това ли са въпросните вълни?

# 589
Фри,, ветераните го препоръчват пиенето и после Хули не разбира, какво пиша ...😄😄😄😄 То аз слушам съветите...изпълнявам.

А така Емка, ела да си сипем по една мастичка🤣 Като си ходя до България (и по Криводол) може и на яве да ударим по едно, две, три🤣

Теди, нямаш вълнИ ми се струва. Те са неестествени. Не е точно като когато ти е жега, а някакъв пълзящ огън под кожата. Странна жега.
Аз днес започнах хормоналната през устата, а скоро ще ме почнат и с инжекционната. Смениха ми имунотерапията с някаква по-усъваршенствана. Незнам дали писах. Шефката ме иска на работа от 1. Октомври и и казах да ме брои. Да видим дали ще вляза във форма до тогава, че снощи викахме бърза помощ в нас, че кръвното ми беше паднало. До 111/53 стигна и температурата ми беше 34.8 С°, но мисля, че прекалено се уплаших и ги викнахме за нищо. Те ми я премериха 37 С° и мисля батерията на нашия термометър просто беше изтощена🤣 Помислих, че умирам. Под 33 С° настъпва смърт. Усетих се, че съм и обезводнена, че съвсем зарязах пиенето и се налях с вода докато чакахме линейката и кръвното ми се нормализира, че даже взех и да го вдигам (обезводняване= ниско кръвно и оводняване= нормално или високо кръвно). Всичко приключи с хепи енд и минах само с ужаса. Ах доста ужас ми се насъбра. И те така....

# 590
Теди, определено нямаш горещи вълни! При мен пък странно, че се появиха още след операцията. Вече 9 месеца съм си с вълнички, ама не е кой знае какво . Както си седя, в покой,  и изведнъж вода тече от главата ми. Това са вълни , Теди. Гадно е , но се търпи . Обаче безсънието е кошмарно.. Будя  се като по часовник на всеки два часа. Късно лягам, рано ставам, абе ужас.
Марита, сори, че си преживяла това. Никога не забравяй двата литра вода на ден! Виж какви бели стават.

# 591
Аз имах топли вълни от Тамоксифен, сега съм на друго и нямам вече.

# 592
  • София /Абсурдистан
Пращат ме онколозите за контрола на гръден кош и корем след приключване на вливките с Херцептин. В края на септември ще имам и един заключителен пет скенер на цялото тяло и ако всичко е ОК, приключвам лечението и минавам към диспансерните.
Не е по желание това, онколозите и лъчетерапевтите го назначават.
С цялото ми уважение към Сити клиник ще кажа, че правенето на толкова скенери е абсолютно неоправдано и единствената цел е да се точат пари, пари и пак пари. Към тези тежки образни изследвания трябва да се подхожда вниматилно и премерено като нужда. Мисля, че скоро пациентите им ще светят като крушки. Болницата е турска и целта им съвсем не е само прецизно лечение. Момичета се лекуваха и в Брюксел, и в Хайделберг и във Франция, но такова скениране никъде няма. За 10 години имам 2 петсекенера (единият е за края на леечнието с хормони)и 1 обикновен и повечето от моето време са така, че и без хич. Не казвам, че не трябва, а че скенер сега и в края на септември няма никакъв смисъл. Казвам го за тези, които са притеснени, че не са скенирани непрекъснато.
Може и сигурно е така. Но и аз така съм по- спокойна. Само като знам, че квартиранта се беше развил до трети стадий само за 2-3 месеца, ако ще и всеки ден да ме сканират, само да не изпуснат нещо, че спокойствие вече нямам никакво.

# 593
  • София
Тинтири, а имаш ли топли вълни?

Нямам. Още не съм почнала хормоналната. Май средата на месеца ще я почвам.

# 594
  • Plovdiv
Тинтири, не се подготвяй предварително. Всеки понася различно лечението. Може изобщо да нямаш вълни и проблеми с костите.
Аз съм на Тамоксифен( Нолвадекс ) и Золадекс. Ами и аз си мисля, че вълни чак нямам или ако имам, не са чак толкова неприятни. Дори зимата си мислех, че покрай тях ще се стопля най- накрая, ама не, зъзнех си и тва е Joy много съм зиморничава.
И на килограми за сега съм си, колкото си бях преди “филма”. Само покрай химиите ме бяха надули и бях качила 3-4 кг, но сега пак съм 58. Е, гледам да ходя пеша, зимата ходех и на народни танци.
Тези, които си слагате Золадекс, имате ли следния проблем - около седмица след убождането ми се появява зачервяване и топче близо до мястото. Мисля, че това е самия имплант. След 2-3 дни изчезва. Това не всеки път, но често.
Иначе ми изписаха да пия витамин д, защото имам дефицит. Костната плътност ми беше също намалена - -1,3 , но едва ли е от хормоналната, защото правих изследването месец, след като я започнах.

# 595
Момичета, обадиха се, че ми е готов протокола за Золадекса и в понеделник отивам да си го взема от здравната каса. Чудех се, след като личния ми даде рецептата, от всяка една аптека ли мога да го взема или има определени. Веднага ли ми го дават или трябва да се поръчва?

# 596
  • София
Kacha, ако може да разясниш процедурата за Золадекса. Къде и какво трябва да правя. Аз за момента единствено съм си заверила рецептурната книжка в здравната каса.

# 597
Kacha, ако може да разясниш процедурата за Золадекса. Къде и какво трябва да правя. Аз за момента единствено съм си заверила рецептурната книжка в здравната каса.
От онкокомисята би трябвало да са ти дали протоколи за Золадекс и  Тамоксифен. Също така и копия от епикризи от операцията , химиото и лъчето ,ако си имала.Отиваш при личния и той ти дава някакъв документ. С тези неща и рецептурната книжка отиваш в здравната каса. Подаваш документите, като  Тамоксифена  веднага ти го отпускат,  а за Золадекса се чака. Те ще ти се обадят , когато е готово. После пак при личния да ти ги изпише. Аз не се върнах при личния само за Тамоксифена, защото не ми се разкарваше. Купих си го без рецепта и го пия вече 2 седмици. За сега не усещам нещо по различно.

# 598
  • Варна
Откъде да я започна за тази хормонална да ви споделям се чудя вече.

Първото и най-важно предполагам е да напиша на каква точно съм - Золадекс плюс 2 таблетки дневно Тамоксифен.

Паралелно ги почнах и идея нямам кой страничен ефект от кое от двете лекарства идва.

Първо се започнаха вълните и обилните изпотявания, първо ми беше едно такова много гнусно и некомфортно и все с душове се обливах по няколко пъти дори като ме хванеше този момент, обаче като видях, че не миризлива, лепкава пот изхвърлям, а наистина сякаш едва ли не отвътре на вън "промивки" си правя почнах само да си постилам леглото и възглавницата с хавлии и ми стана през оная работа колко пот ще хвърля през нощта. С тези вълни не се боря, просто си ги приех, нито течности съм спряла да пия, нито да избягвам движения, нито да си шетам вкъщи енергично. А каква жажда за свежи плодове, сокове, зеленчуци ми се отвори в последно време идея си нямате... и си угаждам. За днес само четвърт диня си изядох, нектарини, сини сливи, един огромен градински домат, круша, и сума ти вода изпих, че и една краставица сръфах.

Едно от най-гадните неща за мен бяха крампите... и все още си ги имам, но не толкова като преди. За тях пия Магнерич след като ми казаха лекарите, че не е проблем.

Друго, което ме тормози е една много странна такава свърхчувствителност към силни звуци, заслепяващи светлини, стряскания от най-малкото, будене от бръмчене на муха... абе леко психически сякаш крачка назад съм дала - мога вече да рева,  мога да се търкалям от смях на показан пръст, мога да избухвам, няма го сякаш предишното ми хладнокръвие и самообладание. Дали заради тези ми споделени притеснения с моята лекарка или заради нещо друго ми даде да пия и Елора - някакви билкови хапченца от пасифлора.

В стави още болки не усещам. Много повече ме боляха, докато бях на Доцетаксел. Идея нямам какви точно са симптомите на остеопороза, калциев или друг вид дефицит, като усещания нищо тревожно за сега, единствено забелязвам, че пръсците са ми отслабнали като мускулатура - от коленцата надолу краката ми са станали почти като клечици, почнаха и бедрата да слабеят и тук там кокали да щръкват около коленете и ниско долу в глезените, дупето ми започна да се сплесква сякаш, не е вече пищно и наперено, като на Спондж Боб стана, иначе любовни дръжки и пухкаво коремче имам, ръчичките и те пухкавеят, не съм се спихнала като спукана надуваема кукла, но сякаш пропорциите се променят. Може и да е нормално, дамите с по-голям опит ще споделят.

За скенерите... и на мен никакъв още не са ми правили. За по-сериозно сканиране ако минават мамографията и ренген на гръден кош само това до тук, всичко, което са ми правили е било възможно най-щадящото така да го кажем, без контрастни вещества, без изотопи, без 5 часа чакане докато те вкарат в тръбата и други подобни.

Писали и питали сте паралелно за Золадекс как се набавя. Ето какво е нужно и ето аз какво трябваше да направя: (малко на порцийки ще допиша всичко, но тъкмо тръгвам нещо подробно да описвам и все с нещо ме прекъсват, та за да не се губи написаното дотук, ще го редактирам тоя пост сигурно поне 2 пъти Sad )

Задължително трябва да имате рецептурна книжка, протокол заверен в НЗОК, но И рецепта за лекарството, аз моите рецепти ги вземам от личния лекар, поне и при него си поставям импланта. Издават ми ги на мен лично в един голям А4 формат (два екземпляра), който включва 3 отрязъка, абе един вид представете си, че 3 рецепти за  3 поредни месеца ми подписва и изписва ДжиПи-то.

След като вече ги имате тези 3 задължителни неща отивате в аптека, някои имат в наличност, някои не поддържат такава, затова аз винаги си го поръчвам по телефона едно 2-3 дни по-рано от предвидената дата, просто си го резервирам. Някои аптеки се правят на ударени и искат едва ли не да ти задържат и рецептурната книжка и протоколите и рецептите да не би случайно на път за вкъщи да успееш с тези документи от друга аптека да си го купиш и на тях да им увисне като една провалена резервация в кръчма едва ли не. Мен лично ако питате най-добре е да си намерите място, което е удобно, където сумата за доплащане е поносима и не на последно място работят с НЗОК. За Варна аз Золадекс от аптека Бриз си набавям, пробвах и в Санита, и при Марешки, и къде ли не... все с нещо ме забавяха, все с нещо ме изнервяха, все нещо искаха - що копие не съм направила, ама то не може така без да си оставите оригиналните документи при нас, ама то не може без копие на лична карта едва ли не, ааааа днес много рано сте дошла, утре трябва да дойдете... Ай, сиктир!!!!

Със сигурност ще имате още въпроси и ще отговарям не само аз. Просто много се олях и ако продължа да споделям моите лични приключения или ще ви объркам, или ще ви отчаям. Не е хич сложно, човек веднъж само трябва да отиграе цялата врътка и на правилните места да попадне и започва да става по-лесно дори от закупуването на хляб.

Последна редакция: нд, 04 авг 2019, 00:29 от Spirit Crusher

# 599
Емма, хората са различни и различно им влияят на психиката нещата. За себе си знам, че ако съм в съответното състояние на духа - всяко нещо, което може да допринесе за страховете ми ще ми се лепне в съзнанието и ще се опита да убори положителните варианти. Явно DZ се чувства така в момента, по-добре е да си спести негативните мисли. Сигурна съм, че не смята хората за негативни, просто не иска мислите ѝ да се насочват в тези посоки.
Midko, при теб махнали ли са самия пикочен мехур?
Свекърва ми е оперирана преди 11 години от злокачествено образувание там, при нея го махнаха, заедно с радикална хистеректомия. Да чукна на дърво, сега в това отношение нещата са наред. Пожелавам ти да се стабилизират нещата и да се оправят. Ти си боец! И е много хубаво човек да си поотпусне душата с разни "забранени" неща Simple Smile
И как се живее без пикочен мехур? Изграждат ли го от нещо. Стомах знам, че се разтяга, когато го махат заради язва или рак. Дано Мидко да няма проблеми. А постовете тук не ми действат лошо. Това, за което тук  пишат съформките,  ходи по хората. Всичките сме го преживяли и знаем, че отминава....
Спирит, Магнерич пия и аз и не е само за крампи, а и за сърцето.
marittaa, Криводол ми е близо..., тамън ще видя на живо бюста ти /сега Мидко ми завижда -ха, ха!/... Но определено си извадила късмет, че болестта те е заварила в такава хубава държава. Виждаш, че всичко точно са ти определили като лечение и раните са добре...Без лошо няма добро. Сега ще си много секси.

Последна редакция: нд, 04 авг 2019, 00:34 от emma1_

Общи условия

Активация на акаунт