Отговори
# 120
Личното ми мнение,  че смисъла е един. Да научат нещо. Тук по моята специалност учебниците са от 1990 година. Отдавна не са актуални. Идват деца без грам,  знания и умения. Тези завършили в Австрия същата специалност са изключително добре запознати с материята.

# 121
  • София
Ако и сега в българските университети се зубри наизуст без критично мислене, както беше в някои специалности в миналото, и аз не бих искала моите деца да учат в България. Не зная - може да са се променили нещата. И още да се променят в следващите 10 години.

Много студенти преписваха. В чужбина не съм виждала такова нещо. Та то е малко да попиеш и друга култура, като излезеш извън БГ.

# 122
Наскоро имах удоволствието да присъствам на конференция в София. Присъстваха както професионалисти от частния бизнес, така и преподаватели с интереси в областта. Бях потресен от последните. Професори и доктори под 30 годишна възраст, без грам практически опит, но със самочувствие на видели всичко академици и държане на пуяци в размножителен период. Преподаватели на 20 години след пенсия възраст, с познания необновявани от предишната ледникова епоха... Имаше едно-единствено изключение, и то не съвсем. Поне знаеше колко не знае и се опитваше да навакса. Е, изплагиатства впоследствие една от презентациите, но поне студентите му ще имат досег с нещо стойностно.
Не знам дали навсякъде е същата картинка, но ще направя зависещото от мен децата ми да не учат инженерство в родината.

# 123
  • В офиса
И аз напоследък мисля като Дъждец. Не за всички специалности, но един матфак, или стопански факултет са ми добра алтернатива. Плюс обменни програми и магистратура навън. За мен качеството на обучение е важно, не съм от тези, които биха си пратили детето в някакъв треторазряден уни в чужбина само за да кажа после: О, ами тя сега учи в Англия. Не държавата а университета са ми водещи.

# 124
И аз напоследък мисля като Дъждец. Не за всички специалности, но един матфак, или стопански факултет са ми добра алтернатива. Плюс обменни програми и магистратура навън. За мен качеството на обучение е важно, не съм от тези, които биха си пратили детето в някакъв треторазряден уни в чужбина само за да кажа после: О, ами тя сега учи в Англия. Не държавата а университета са ми водещи.
А баш де! И ние така. Знанията и уменията са ми важни. Не държавата....

# 125
А ако мислите, че български университет може да даде добро бакалавърско образование, каква е причината тогава да мислите, че в него няма да получи и добро магистърско?
Търся логиката

Сори за спама. Хич не обичам такива отклонения, а сега аз. уфф

Някой с впечатления от гимназия Светлина?
Мисля, че малко или много това е бъдещето. Навсякъде ще навлиза дигиталното. И все по- ранна детска възраст ще започва обучението.

# 126
  • В офиса
Росс, сравнително добро, не абсолютно добро. Мисълта ми беше, че на ученето в чужбина не гледам като на самоцел, а има значение университета. И ако трябва да избирам между сходни университети - единия в бг, а другия в чужбина, бих дала съвет да се избере българският. Вече при магистратурата има много повече опции в наистина добри университети. Т.е. шансовете за прием в добър уни са по-големи.

# 127
  • София
Наскоро колега, чийто брат е завършил ФМИ, информатика, сподели, че брат му е разочарован, защото често се случвало преподавателите изобщо да не дойдат за лекции. Уви, безхаберието в държавата ни се е настанило и там, за съжаление.

# 128
  • София
Също така има значение и самото дете, като характер и темперамент (би ли се справило с релокацията), както и дали отива с намерение след това да се върне, или да остане в чужбина.
Честно казано, ако няма намерение след това да остане и да се опита да се реализира навън, аз лично много не виждам смисъл в камарите пари, които ще се изхарчат. Лично мнение, разбира се.

# 129
А ако мислите, че български университет може да даде добро бакалавърско образование, каква е причината тогава да мислите, че в него няма да получи и добро магистърско?
Търся логиката
Завършването на магистратура там дава всички предимства на бакалавърска степен в чужбина като чужда диплома, с която много по-лесно се кандидатства за работа в съответната държава, опознаване на чужда култура, самостоятелност, запознаване с работните навици на хората и т.н.
От друга страна, предполагам, че възрастта би трябвало да си казва думата. Няма да са толкова неориентирани, няма да сменят от една специалност в друга, както правят много от тях, няма да се втурват да работят по много в Макдоналдс и да оставят университета на второ място.
Виждам обаче и подводни камъни. Средата, в която ще попаднат в българския университет, и преподавателите.
И аз мисля, че университетът и специалността имат голямо значение в случая.
Оставането или връщането за мен не е толкова важно, освен ако не се учи специалност, която може да се практикува само в съответната държава и ще се иска още много ресурс, за да се приравни в България.

# 130
  • София
Мислите на Дъждец напоследък са и мои мисли. Добра бакалавърска степен с програми за обмен. Иска ми се да бъде включен и стаж във фирма по специалността. Също така мисля, че е важно изборът да дойде от човека, който ще се обучава. Когато видя желание и инициатива от страна на моята девойка, ще мисля, ще подкрепям. На този етап не виждам. За щастие има време.

Ще ме извините за задълбаването в темата, но ще "измия лицето" на ФМИ, защото от много години сърцето ми е там.

Има огромно желание всичко във ФМИ да върви напред. Особено за компютърните специалности се полагат големи грижи. Канят се лектори от бизнеса в удобно време. Задържат се преподаватели по информационни дисциплини. Това е най-динамично развиващият се факултет на СУ. Основният недостатък на ФМИ е, че е трудно. Децата идват с отчайващо ниско ниво по математика и логично голяма част от тях се отказват.

Но тези, които завършат, са уникални деца. Аз лично се гордея с всеки мой завършил студент, особено от специалност Информатика.

# 131
  • София
За САЩ специално, на каращите магистратура в чужбина им е по-лесно, ако са карали и бакалавърската степен там.

Yana_a_n, според теб как би се оправил проблемът с ниското ниво по математика - какво му липсва на средното образование и какви мерки се взимат (ако си запозната)? Имаш ли наблюдения от кои средни училища идват най-добре справящите се студенти?

# 132
Имаш ли наблюдения от кои средни училища идват най-добре справящите се студенти?
Предполагам от математическите гимназии.
А какъв процент от студентите отпадат/отказват се след първи курс?

# 133
  • София
Най-вероятно, ако не и сигурно - от МГ и ПМГ. Познавам деца и от ЕГ, които геройски се боря във ФМИ и изкласяватт, но няма как да са на нивото (поне на старта) на тези от МГ (сигурно си звиси, разбира се, и от коя МГ) след като при тях в гимназиален етап математика ( ако въобще е била профилиращ предмет) се е  изучавала по-задълбочено и интензивно само в 11 и 12 клас. В 8,9, 10 клас хорариумът е твърде малък.

Дъждец, интересно мнение, защо мислиш, че болшинството упражняват тежък труд в Макдоналдс/биват експлоатирани като най-ниско звено на хранителната верига и съответно ученето им остава на втори план. Навън работодателите са гъвкави и съобразяват работното време с лекциите/упражненията/свободното време на студента. Някои деца работят по 10-15 часа на седмица сборно (разпределени на два -три пъти седмично) и това не се отразява на следването им освен като финансова инжекцийка към родителските средства. При минимална ставка от 10 евро на час си докарват така месечно  към 400 евро. И работят на много разнообразни места - в библиотеките на университета, в езиковия му център, в копирния, в местни фирми по специалността  като HiWi за практики, след които често остават там,  в магазини на каса, в кетъринг фирми ИЛИ  в Макдоналдс..

Последна редакция: вт, 20 авг 2019, 10:30 от пенсионирана русалка

# 134
  • София
Успяват децата, които "са научени да работят". Тези, които не се страхуват да смятат и да полагат усилия, а не тези, които цепят косъма на две и у тях говори мързелът. Няма да изтъквам конкретни училища и градове. Добри деца имаме от цяла България. Важното е дали искат да се задържат и дали ФМИ е тяхното място.

Конкретните ми наблюдения са, че добрите, грамотни математици са създадени от добри учители в училище. Няма значение името на гимназията, а кадърността на учителя. И...броят решени задачи. Добър се става с ОГРОМЕН брой решени задачи, за да започнеш да ВИЖДАШ.

Няма да представям мнението си какво трябва да се направи, за да тръгнат нагоре нещата. Темата е много дълбока, виновните са много, много години на "преход" минаха. Основното е: от неграмотен учител няма как да излезе грамотен ученик.

Общи условия

Активация на акаунт