Майчинството счетоводно-82

• 36 042
  • 758
  •   1
Отговори
# 390
Здравейте, предварително се извинявам,ако има отговор на моя въпрос,но не го намерих на първата страница и затова ще попитам тук.

Бременна съм в 6 г. с.,но започвам нова работа от понеделник.Намерих информация,според която трябва да имам 6 месеца стаж на новата работа,за да имам право на майчинство.Това означава,че мога да взема болничен най-много за една седмица,защото иначе 45 дена преди термин няма да съм направила 6 месеца в новата фирма.

Ще се радвам,ако има някой в подобна ситуация или е запознат какви са условията и дали това за 6-те месеца е вярно.Иначе имам почти 6 години стаж,с прекъсване,но знам,че това няма значение.

Благодаря предварително!
Това,което сте прочели не е вярно.Може да вземете болничен,когато решите.Трябва да имате 6 месеца осигурен стаж изобщо през живота си,а не на новата работа.За майчинство 12 месеца също общо,а не на последната работа.Болничния се смята за периода 18 месеца назад,а майчинството за периода 24 месеца назад,като за месеците без осигуряване (ако случайно не сте работили) се взема МРЗ за страната.

Здравейте, благодаря много за отговора!

Аз си сметнах евентуалното майчинство в сайта на НОЙ,където излиза прогнозно майчинство,въвеждайки бруто и нето на заплатата.Ако се наложи да взема болничен предполагам автоматично ще ми излезе информацията за бруто и нето на заплатата при болничен или както точно се смята.

# 391
Издадоха ми болничен с грешен ЛАК номер - 14 дневен. Дали ще има проблем от това? Следващите 30дневни вече ще са с правилния номер

# 392
  • София-Младост
Издадоха ми болничен с грешен ЛАК номер - 14 дневен. Дали ще има проблем от това? Следващите 30дневни вече ще са с правилния номер
Не би трябвало, но все пак...лекарят знае как да го поправи това.

# 393
  • София
Не мисля, че ще имаш проблем. То този номер всеки може да си го напише... 🤣

# 394
  • Страната на чудесата
Здравейте! Първо се извинявам за дългият пост,  но съм много притеснена и объркана.
Моля, ако сте били в подобна ситуация да споделите, как пресметнахте оставащите дни болничен. Последният ми цикъл дойде на 1-ви август, на 1-ви септември си направих тест и за голяма радост, се оказа положителен. На 9-ти септември минах преглед при гинеколог и той установи бременност, но и огромна киста 7 см. на единият от яйчниците и ме насочи към личен лекар за болничен. Личният ми даде 14 дена, толкова максимум може да ми издаде, за да мога да лежа и да се пазя, диагнозата нямаше нищо общо с реалният проблем, просто доктора ми влезе в положение. След като изтече болничният, отидох отново при гинеколог, кистата ми вече беше 9см.  А положението никак не беше розово, по препоръка на гинеколога излязох в платен годишен отпуск за 12 дена. Изобщо не съм се връщала на работа, защото гинеколога ми забрани да се движа, да вдигам тежко, да огранича движенията си. Говорих с ръководството на работното място и им споделих за ситуацията, те са невероятни хора и колеги проявиха разбиране, сега на 9-ти Октомври ми приключва платеният отпуск и ми се налага да изляза в неплатен, докато вляза в 11г.с  когато ще имам час за ЖК. Преди това гинеколога ми обясни, че не може да ми даде болничен. И сега стоя и пресмятам, но не мога да разбера, дали в тези 180дена влизат всички болнични които съм имала от януари тази година + последният ми 14 дневен болничен.

Ще съм ви много благодарна, ако ме ориентирате, за да мога на пресметна колко неплатен отпуск да си пусна!

# 395
  • София
Тези 180 дни са само непрекъснатия болничен, който ще ти дават с ЛКК след като се запишеш на ЖК

# 396
Здравейте момичета,
Бременна съм в 14 г.с. с термин 9 април 2020, платеният ми отпуск за майчинство започва на 24.02.2020. За 2019 г съм ползвала болнични както следва:

за гледане на дете - 9 дни
за операция болнчни от болницата +ЛКК - 92дни
за общо заболяване - 1 ден
поради проблемна бременност -34 дни

Общо:  136дни

От това, което прочетох и разбрах е че  имам право на общо 180 дни до края на календарната година , т.е остатъка от 44дни.
За следващата календарна година имам право на нови 180 дни, които бих могла да ползвам до излизането ми в отпуск по майчинство,.

Моля за коментар дали правилно съм се ориентирала. Благодаря ви предварително:)

# 397
  • София
180 дни са само непрекъснат болничен от ЛКК. В тях не влизат други болнични през годината.

# 398
Благодаря за отговора Нандин. А проблем ли е че са с прекъсване издадени,  тъй като едните са за оперция, а другите заради проблемна бременност. ЛКК- 92 операция, ЛКК бременност-34. Общо 126.  Полага ли ми се разликата от 54 дни до края на 2019?

# 399
  • София
Не си ме разбрала.
Можеш да ползваш 180 непрекъснати, да работиш 1 ден или да си пуснеш отпуск и отново да започнеш да взимаш болничен от ЛКК (пак до 180 дни). Тук обаче идва друго ограничение, но не помня колко бяха броя дни болничен за 3 годишен период.

# 400
Не си ме разбрала.
Можеш да ползваш 180 непрекъснати, да работиш 1 ден или да си пуснеш отпуск и отново да започнеш да взимаш болничен от ЛКК (пак до 180 дни). Тук обаче идва друго ограничение, но не помня колко бяха броя дни болничен за 3 годишен период.
Беше се коментирало,че са 360 дни.

# 401
  • Страната на чудесата
Nandin, много Ви благодаря! 🌹

# 402
  • София
Не се притеснавайте, ако не ви стигат “разрешения” брой дни болнични. Минавате на ТЕЛК и въпроса е решен. Не съм чула От ТЕЛК да са отказали болничен на бременна

# 403
Добър ден! Синът ми на 4.10 навърши 2 години. От днес съм в платен отпуск , като съм си подала молбата преди 2 седмици към ЧР. Синът ми започа ясла на 15.10. Необходио ли е да ходя в НОИ за промяна на обстоятелствата и кога трябва да отида?

# 404
  • София-Младост
Добър ден! Синът ми на 4.10 навърши 2 години. От днес съм в платен отпуск , като съм си подала молбата преди 2 седмици към ЧР. Синът ми започа ясла на 15.10. Необходио ли е да ходя в НОИ за промяна на обстоятелствата и кога трябва да отида?
Не, няма промяна в обстоятелствата. Обезщетението се изплаща до 2 г. възраст. До 04.10. вкл. си била в отпуск.
"Синът ми започа ясла на 15.10" ... или ще започва на 15-ти или е започнал на 15.09.

Общи условия

Активация на акаунт