Снимки – спомени от близко и далечно минало

• 765 035
  • 11 934
  •   1
Отговори
# 11 790
  • През девет планини в десета...
Като заговорихме за гащи,помните ли в детската градина когато бяхме малки, че на долните гащички /бельото/ нашите майки бродираха букви П, В, С.. и т.н. дните от седмицата. Леките проверяваха дали сме със сменени гащи всеки ден. И носна кърпички в джобчето на мантичката беше задължителна. Кърпичката служеше за нос или ако си изпотен ти я слагат на гърба... 😁.

# 11 791
Освен черните шорти можеше къси черни или тъмносини боксерки, дори това беше "модния" вариянт за тинейджърите, и те бяха меки като анцуг, модел за аеробика. И физзарядка имаше преди часовете на плаца, оставяш чантата на земята и рипаш Smile Забавно беше в училище.

За бродираните буквички от детската градина се сещам всеки път като видя хора да носят нещо с името си и ми е много смешно, сега има разни сувенири, дрънкулки, писалки, чашки, портофейли, всякакъв кич с имена, много детскоградинско ми изглежда у възрастни.

# 11 792
Рипаш .... сутринта на плаца преди часовете и влизаш хубаво изпотен в час, защото нашето сиво искърско говедо - учителя по физкултура имаше свое виждане. Едно е физически упражнения за разтягане сутрин, съвсем друго е част от физическата подготовка за казармата. Обичам спорта, занимавал съм се с такъв но всяко нещо си изисква условия. Във флота имаше практика - сутринта може да отидеш с час по-късно на работа ако си ходил да плуваш на басейна Wink

# 11 793
Ние имахме само леки упражнения, казваха му "ведрина". В гимназията вече ми се виждаше глупаво, но сега като се замисля, не е лошо човек да се поразтегне, е, не чак до изпотяване. Друго също ми е странно, което и сега го има-играеш физическо, бягаш, сксчаш 40 минути и после следващ час. Как ли мирише в класа, ужас. Разликата сега е, че май някъде зор не си дават.

# 11 794
Ведрината ми беше супер неприятна, особено в студеното време. Вместо да се стоплиш в стаята, те изкарват на двора да подскачаш....

# 11 795
Нямала съм гащи с бродирана буква от седмицата, но на престилката в ДГ бяха избродирали инициалите ми, за да не се изгуби. Всички бяхме с абсолютно еднакви, то нямаше и други де...
Сетих се, че на якичката на училищната ми престилка, баба ми плетеше на една кука нещо като дантелка по края.

# 11 796
Единствените бродирани букви по дрехите ми бяха моите инициали, които мама бродираше, понеже от детската градина до 8 клас все по лагери ходех, баби нямах. Така като си забравя нещо, другарките минаваха след нас по стаите в лагера, прибираха и майка след това така познаваше дрехите.

Последна редакция: пт, 28 окт 2022, 17:25 от Deni-meni

# 11 797
Имах такава синя престилка с балон карирани гащи, колко мразех детската градина, няма да казвам. Не са ми бродирали инициалите, шкафчето ми беше с грозде, от тогава имам травма с гроздето Laughing В първи клас бях голяма, не ме караха да ям гадни неща и не ме караха да спя, харесваше ми

# 11 798
Във филма "Вчера" показваха че даже и учителите са правели сутрешна ведрина. Аз не помня нашите учители да са рипари, но ние всяка сутрин. И наистина в студено време беше отврат. И вечно ошамарваха някой не си изпънал ръцете, пък развалил редицата....Сега даже не мога и да си го представя да посегне някой на детето ти Laughing Те за това всички ревтунят и хленчат по предавания и реалитита, слабохарактерни, без воля млади хора..Да не им кажеш нещо и обидени, засегнати, накърнени, депресерани....

Най-омразния ми предмет беше физическото точно заради нормативите които ни караха да покриваме, пък съчетания трябваше да мислим момичетата с топка, лента или не знам си какво, момчетата на халки, успоредка. Въобще не помня да ни е било забавно, някаква игра да сме играли....

# 11 799
В детската градина не помня да съм бил с престилка. Имахме си дрехи за градината и шкафчета където ги дъжахме.
В първи клас бях със 80% същите деца както в групата в градината, а училището беше от другата страна на улицата.   

# 11 800
Лан-е, ако добре помня си от Варна? Ако кажеш, че си живял в Младост, ще кажа, че сме били в една детска градина Laughing

# 11 801
  • София
В основното училище не само че имахме ведрина, но и ако някой закъснееше за нея, не го пускаха да влезе в двора, а направо го пращаха да прави обиколки на отсрещната църква (разположена на хълм, тичаш нагоре по стотина стълби и слизаш пак тичешком по стъмна пътечка). С чанта, яке, все багаж.
Много внимавах, да не закъснея.

# 11 802
Абе въобще голяма тренировка на нервите, освен всичко останало. Не знам дали е било супер правилно, но това да ти се направи забележка, че да те извадят пред строя, ето че и да те пратят ти единствен да качваш хълма за наказание, да го премислиш, да го преглътнеш, си е каляване малко или много.

На пример сина исках да го водя на бг училище като беше малък ( за справка не живеем в БГ). И той разбрал от други деца, че учителките казвали оценките на всеслушание от писмените работи (а това било лично нещо) и отделно учителките от бг училище ги имберасвали (т.е. засравмали ги) когато закъснеели сутрин. Пред дъската ги изправяли и ги порицавали че са закъснели. Макар че второто е супер грешно в случая, защото е по вина на родителите, т.к. нямаме обществен транспорт и дете по негова вина няма как да закъснее....Та до бг училище не стигнахме. Но ето, децата в днешно време са по-чувствителни, да не кажа по-грубо разлигавени.

# 11 803
Момчетата от гимназиите и техникумите ходеха ли с черни балтони от мъхест дебел плат?

# 11 804
  • София
За още нещо се сетих, Vici като каза "пред строя".
Всяка есен ни пускаха три дни от училище, за да берем шипки. Обаче родителите ми не пускаха мен и сестра ми да обикаляме извън града сами, а една година не успяха да ни заведат през уикенда. И се явих на училище без шипки.
Изкараха ме пред цялото училище (с още няколко провинени), посочиха ни с пръст как не сме изпълнили поръчението и ни изгониха... Аз ревейки се прибрах и се обадих на татко, той насмел директора по телефона и после ми се обади да се връщам в клас.
А на другия ден една съученичка донесе още една чанта шипки и я предаде от мое име Two Hearts

Пролетно време пък ни пращаха да берем иглика.

Общи условия

Активация на акаунт