Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Как трябва да се оформят нещата, за да имам право на една година борса след изтичането на трите години работа?
Как баща ми може да претендира за по-дълъг период на обезщетение в България, след като е бил съкратен в Германия?
Какви са правата на баща ми след съкращаването му в Германия и връщането му в България?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Как трябва да се оформят нещата, за да имам право на една година борса след изтичането на трите години работа?
За да имате право на обезщетение за безработица след изтичане на трите години работа, трябва да бъдете съкратени по някое от основанията, предвидени в Кодекса на труда, като например член 328 или 329. След съкращаване ще имате право на обезщетение за безработица, изчислено въз основа на осигурителните вноски за последните 24 месеца преди прекратяване на трудовия договор.
-
Как баща ми може да претендира за по-дълъг период на обезщетение в България, след като е бил съкратен в Германия?
Ако баща ви има право на 12 месеца обезщетение по немското законодателство, той трябва да се консултира с адвокат в Германия, за да уточни как може да претендира за това обезщетение. В България, ако е съкратен, той ще получава минималното обезщетение за безработица освен ако не бъде назначен фиктивно на изпитателен срок и съкратен. Баща ви може да се консултира с адвокат в Българiя, за да разбере как може да претендира за по-дълъг период на обезщетение. Възможно е разглеждането на вариант за назначаване фиктивнo на изпитателен срок и последващо съкращение, което може да му осигури по-дълъг период на обезщетение.
-
Какви са правата на баща ми след съкращаването му в Германия и връщането му в България?
-
Какви са условията и изискванията за получаване на обезщетение за безработица?
-
Какво се случва, ако съдебното решение признае уволнението за незаконно?