Какво правят жените в менопауза когато ... 8

• 131 175
  • 863
  •   1
Отговори
# 735
Хормоналните промени се отразяват на метаболизма и това никой не го отрича. Но да оправдаваш мързела и лакомията с менопауза, не го разбирам. Не става въпрос да пробваш всякакви диети и да се лашкаш в йо-йо ефект, а просто цялостно да си смениш режима на хранене. Пък и физическата активност не знам да е навреди а на някого.

# 736
Оля ник, ти може да си мързелива и лакома, но аз не съм. Да не говорим, че много често такива хора имат проблеми с инсулина или други ендокринни заболявания, които понякога трудно се овладяват.
Така че не е добре да се лепят етикети.
Деси, ти също можеш да говориш за себе си, но не и да генерализираш. Както виждаш при повечето жени има пречки и твоя метод не работи. А изобщо погледна ли статиите, които качих по-горе?
Ето и още една:
http://foodforthoughtbg.blogspot.com/2021/02/blog-post_3.html?m=1

По въпроса с инконтиненцията, ето едно видео с лекарка, която прави лазерни процедури за този и други гинекологични проблеми, интересно е. В Стара Загора се намира центъра:
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1104681730040424& … f=watch_permalink

https://agcenterlive.com/%d0%bb%d0%b5%d1%87%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d0 … 1%86%d0%b8%d1%8f/

Последна редакция: сб, 26 юни 2021, 11:56 от Lemy

# 737
Не съм и надали ще ги. Не ми харесва назидателния ти тон и твърде личното приемане на нешата. Сякаш конкретно за теб се говори, а не се споделя опит. Това вече лично към теб е отправено.

Последна редакция: сб, 26 юни 2021, 12:12 от Desi.67

# 738
А на мен не ми харесва, и нямам намерение да се съгласявам с обобщението ти, и то както се разбра, само на база личният ти опит.

# 739
  • Бургас
Тук съм изцяло на позицията на Lemy.
Нито съм мързелива,нито лакома,нито се тъпча с храна...
Имам ендокринни заболявания.
Имам парализа на гласна връзка след операцията на щитовидната жлеза,интензивни движения изобщо не ми препоръчват,аз не мога да дишам при такива...
Не обобщавайте моля,няма формула,която важи за всеки конкретен случай.
Жена в менопаузата с хубава фигура,кожа,лице...е истинска късметлийка.
Здравите хора по принцип са късметлии,дано осъзнават колко е благосклонна към тях съдбата.

Реге, а нещо с лазер няма ли да ти помогне?
Тази терапия бяха споделили на едно място:
https://detoxcenter.eu/terapii/neo-control-terapiya-na-tazovata-muskulatura/
За мен е това, благодаря!
Ще видя как стоят нещата при тези процедури!

# 740
И на други около мен. Но никога не съм твърдяла, че няма изключения. Ако сте, ви съчувствам и силно се надявам да откриете вашия път към доброто здраве.

# 741
И аз мога да се включа по темата Simple Smile Писала съм за хормоналните си проблеми, които ме съпътстват вече 15 години (на 39 г. съм) и които ми докараха ИР. Ходя на спорт ежедневно, дори когато съм уморена или ме мързи, задължително (само при обилен цикъл се въздържам по разбираеми причини). Спортът ми е забранен заради проблеми с очите (имам 5 лазерни корекции) и заради цикъла (липсващ с месеци или не спиращ с месеци). Търсих варианти доста време кой вид спорт ще сработи, без да създава проблеми. Слушах всякакви съвети от не спортувай до тренирай само с големи тежести. За мен се оказа че мога да понеса ежедневно пътека, но с бързо ходене, не тичане, йога/пилатес/баланс и по максимум 2 тренировки със собствено тегло в месеца.
Спазвам ниско въглехидратен хранителен режим почти постоянно, пия си хормоните редовно (пробвах различни схеми - с, без, понякога и т.н. и не ми се получи).
Въпреки изброеното по-горе не съм фиданка 160 см и 75 кг. По принцип никой не ми вярва когато напиша/кажа какво правя за себе си ежедневно, защото нямам кой знае какъв външен резултат, но тези които тренират ежедневно с мен могат да потвърдят.
Универсални съвети няма, всеки си пробва и си се самонаблюдава. Това, което работи при мен, може да даде супер резултат при друг или никакъв при трети.
С такива проблеми можем само да се изслушваме с разбиране и да споделяме собствените си усилия за справяне със състоянието. Всичко останало внася излишно напрежение, което пък води до промяна в хормоните и оттам влошаваме състоянието си.

# 742
  • Бургас
beki8,съжалявам.Многоо добре те разбирам...
Аз заради тази щитовидна бях и под 40 кг,когато бях с Базедова болест...
Хормоните определено много,ама много влияят на организма на жената.
Да не говорим колко малко коса ми остана...1/3 от това,което имах.
Кожата ми се отпусна ужасно...
Изглеждам доста по-възрастни от годините си,има жени,които на 38 още си приличат на момичета.
Аз яко се сбабичосах.(Надявам се да не обидя никого,аз така се чувствам,така го изразявам).
При мен е заради заболяванията,не са малко...

# 743
Леми, аз съм мързелива и си го признавам. Видимо при мен има ефект спирането на тренировките. Но лакома не съм, всъщност даже ям много малко, гледайки околните, които по тяхно мнение също не ядат много. За мен съм си намерила оптималния начин на хранене. Просто исках да кажа, че трябва да се промени нещо, след като виждаш, че не работи. Не сме на по 20, та всичко да става лесно.
Мария, а защо ядеш ориз и картофи предимно? Това е доста въглехидрати.

# 744
  • Бургас
Оlia Nik,имам проблем с червата.
Май ще излезе глутенова ентеропатия,това обяснява и другите заболявания.
Но вече са увредени и изключително малко неща ми понасят.
Чушки и домати обичам,но...тц...
Салата не съм яла,не помня от кога(ааа,помня,плюсках руска салата и после плаках около час и нещо в тоалетната)
Понясят ми и тиквички,печени,но никак,ама никак не ги обичам.

# 745
Лошо. Поне опитай да ги ядеш отделно от протеина, на принципа на разделното хранене. Не съм специалист по храна и няма какво да кажа по въпроса.

# 746
Мария, в инстаграм следвам една дама Симона Вътева-терапевт клиничен нутриционист. Защо не направиш контакт с нея.
simonavateva.bg

# 747
  • Бургас
Мария, в инстаграм следвам една дама Симона Вътева-терапевт клиничен нутриционист. Защо не направиш контакт с нея.
simonavateva.bg
Това е идея,благодаря!

И разделното хранене е идея...

# 748
Има ли Вагифем в Б-я?

quote author=Hestia link=topic=1140168.msg43060463#msg43060463 date=1624685553]
Момичета, относно менопаузата и трупането на килограми. Аз съм средно статистическа жена, без тежки придружаващи заболявания (на 48 г съм) и изобщо не бях подготвена да пренастроя живота си според промените в хормоните с настъпването на менопаузата. Така че, се оптивах в продължение на 5 години да живея по старо му.

И това най-много се отнася до храненто, както казах и в предишните си няколко поста, отне ми 5 години, за да осъзная, че вече не мога да захранвам и третирам тялото по същия начин, както преди.
-  въглехдратие се скалдират при мен много бързо като мазнини в областта на талията. Отне ми 5 години, за да си го призная и да се реша да се разделя със захарта и тестените изделия, а не да обяснявам на всички, че е виновна менопаузата;
- когато започнах да променям начина си на хранене, бях абсолютно поразена да открия, че до преди това съм се ограничавал толкова в количеството на приетата храна преди, което ме е поддържало постоянно гладна и вкарвала в омагьосания кръг да искам нещо да ям (мъничко нещо) постоянно. Беше истинска психологическа промяна да си позволя да се нахраня добре с качествена храна от протеини и мазнини и зеленчуци, така че, да не пригладнявам често.
- спрях да се напъвам да спортувам както преди менопаузата, защото отделеният кортизол при стреса от натоварването, спира всичките ми усилия да сваля качените килограми. Сега се разхождам колкото мога и правя леки упражнения, но заради намалелите подкожни мазнини, изглеждам добре.

Аз също така си направих труда да изчета тема N8 от самото начало, защото не ми се вярваше да съм открила топлата вода с промяната на хранене и менопаузата. Естествено, че сте дискутирали темата не веднъж Smiley но има дами, които имат определни сериозни усложнения, при които ниското въглехидратно хранене не работи. Но, има и един голям % от средно статистически жени като мен, при които такава промяна в храненето е полезна, така че, нека да не го торичаме, а да държим баланс.

За протокола, относно добавки - аз взимам Б12 и магнезий, отказах ХЗТ, но съм на vagifem вагинален хормон за намаляване на сухотата.

Прекрасен уикенд на всички Smile
[/quote]

# 749
Bubamara123, нямам представа дали има Vagifem в България. Аз в момента не съм в БГ. Но би трябвало да има вагинални хормни, подобни на вагифем.
Поздрави

Общи условия

Активация на акаунт