Задължителни съставки - синап, оцет, сол. Добре е да се добави и зехтин, може и вино или бира, подправки на вкус.
За я правя с по 50 гр бял и черен синап.
Черен се продава по аптеките. Бял - в някои магазини и сергии с подправки. Не купувайте смлян, защото обикновено е изветрял, а на зърна.
Уред - блендер (по-добре високооборотен) или кафемелачка и миксер.
Накисва се синапа в оцет (аз правя в смес от винен и ябълков) за едно денонощие. Ако е попил целия оцет, се добавя още малко.
Слага се солта и се смила с блендъра. Ако е прекалено гъста, се добавя още малко течност. По желание се слага зехтин и избрани от вас подправки.
Не може да се смели идеално, така че е по-едрозърнеста, което на мене ми харесва.
От 100 гр синап излезна половин литър горчица (не течна).
В началото е много люта, като преседи лютивината намалява.
Трае в хладилник месеци наред.
Ако нямате блендер и ползвате кафемелачка за да смелите синапа, трябва да внимавате с количеството течност, за да не стане много рядка. Тогава е добре да се добавя периодично по малко оцет и други течности, за да се получи исканата гъстота. Пак трябва да покисне с оцета, защото той попива в нея.