Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 58

• 31 858
  • 784
  •   1
Отговори
# 435
Здравейте,

Реших да си пусна пълна кръвна картина + TSH и FT4, резултата е следния:
- TSH: 3.38 (при норма 0.27 - 4.20)
- FT4: 17.31 (при норма 12.0 - 22.0)
Отидох на ендокринолог и след ехографско изследване, лекарката каза, че  жлезата е с нормални размери и че всичко е наред. Аз обаче реших да се поровя в интернет.... и виждам, че май не е точно така. Смятам да изследвам отново, но този път всички показатели - TSH, FT3, FT4, Anti-TPO(MAT) Anti - Tg(TAT)
Объркана съм.... всякакви съвети са добре дошли Simple Smile

# 436
Доста добре си се ориентирала. Simple Smile Изследвай показателите, сутрин, на гладно, и после напиши резултатите тук, за да ги разтълкуваме.

Хубаво е, че на ехографията не са били забелязани изменения по жлезата.

# 437
Доста добре си се ориентирала. Simple Smile Изследвай показателите, сутрин, на гладно, и после напиши резултатите тук, за да ги разтълкуваме.

Хубаво е, че на ехографията не са били забелязани изменения по жлезата.

Тези изследвания съм ги правила сутрин на гладно.
Въпроса е за новите кога да ги направя, тъй като в момента ме хвана грипа, дали има значение това ?

Последна редакция: чт, 31 окт 2019, 08:32 от Bondy07

# 438
Когато оздравееш  Peace

# 439
  • София
От седмица-две започнах да се будя често през нощта. Тази нощ беше ужасно - през 15 мин и почвам да цикля едно и също.  Резултатите ми от септември са: ТСХ-0,52 (0,27-4,2); фт3 - 2,7 (2-4,4); фт4 -  15,09(9,3-17); ТАТ 126 (до 115); МАТ 196 (до 35). На 50 мгр Л-тироксин съм, не съм го променяла заради предстоящия зимен период. Възможно ли е от висока доза да съм минала в хипер? Все пак е есен, нищо че беше топло почти целия месец.
Другото ново е, че се оказах с възпаление на средното ухо и сега ще го лекувам. Надявам се след лечението да спадне ТАТ-а.

# 440
Елика, не може да се каже без скорошни изследвания. Не вярвам да си минала в хипер, но все пак трябва да се видят резултатите. Наистина това будене е много неприятно, преживяла съм го, но мисля, че тогава си бях в силно некомпенсирана хипофункция (2 месеца по-късно се оказах с ТСХ почти 16 и ФТ4 под норма). При мен проблемът със съня беше провокиран пряко от един курс с нискодозиран кортикостероиден препарат за вдишване (заради астматичен бронхит), но мисля, че той ми влоши рязко и щитовидната функция. Проблемът със съня беше ужасен за около месец и половина (и аз така се будех по няколко пъти на нощ), после се пооправих, но не съвсем. Но при теб е задължително да се видят стойностите как са в момента, от септември все пак е минало време.

# 441
Елика, да не би да получаваш паник атаки?

# 442
Здравейте, моля за вашето мнение по днешните ми изследвания. Имам хашимото и ИР, не приемам нищо. Преди и през бременността приемах хормон, но след раждането го спрях и така вече 4 години. Виждам, че ТСХ върви височко, но нямам оплаквания. Чудя се дали да започна хормон и ако започна каква да е дозата. При Начев не ми се ходи.

Последна редакция: сб, 02 ное 2019, 14:18 от Seti Beti

# 443
И за ИР ли нищо не вземате, много е висок инсулина  Rolling Eyes . Или строга диета или минавайте на хапчета, не е шега там, ще се докарате до диабет.

Аз лично не бих започвала прием на хормон при такива стойности още повече без оплаквания, но това си е мое мнение. Бих опитала първо с хранителен режим най-малко премахване на глутен, да подобря функцията на жлезата.

Моя позната преди 2 месеца си откри ИР и хипофункция на ЩЖ. Лекарката й изписа 25мг хормон, тя помоли за отсрочка така или иначе беше решила да започне диета заради ИР. И за 2 месеца режим свали ТСХ от 5,9 на 2,6, а Т4 вдигна от 14 на 17. Така, че храненето може много да повлияе.

# 444
  • София
mibobo,  на какъв режим е твоята позната?

# 445
Е, чак много не е висок инсулинът. Да, хубаво е да е под 10, а най-добре - около 5-6, но с малко подобрение в хранителния и спортния режим безпроблемно ще го свали.

Освен че TSH е леко завишен, FT4 е близо до долната референтна граница, което също не е много добре. Аз може би бих почнала с много малка доза хормон, ако бях в такава ситуация.

# 446
mibobo,  на какъв режим е твоята позната?

Много ниско въглехидратен и без глутен, опитва и млечните да ограничи до минимум.

Е, чак много не е висок инсулинът. Да, хубаво е да е под 10, а най-добре - около 5-6, но с малко подобрение в хранителния и спортния режим безпроблемно ще го свали.

Освен че TSH е леко завишен, FT4 е близо до долната референтна граница, което също не е много добре. Аз може би бих почнала с много малка доза хормон, ако бях в такава ситуация.

Ами именно, че е хубаво да е около 5-6 а той е близо 13, не е нисък. Аз също казах, че най-добре е хр.режим, но ако няма намерение за започване на такъв то трябват хапчета тогава.

# 447
Кристалин, с колко малко?.0.25 или 12.5?
За кръвната захар и инсулина наистина ли е толкова зле положението? НОМА индекса ми е 2,8 като до 2,5 е нормален, а от 2,5 до 5,0 е рискова зона.
Какво се пие за ИР?

# 448

Не можеш ли да пробваш с режим? Хапчетата не са за предпочитане хубаво е, ако можеш да си ги спестиш. Иначе най-често се изписва Глюкофаж. Ако искаш прочети и за Берберина, може да опиташ и него преди сериозните хапчета.

# 449
Кристалин, с колко малко?.0.25 или 12.5?
За кръвната захар и инсулина наистина ли е толкова зле положението? НОМА индекса ми е 2,8 като до 2,5 е нормален, а от 2,5 до 5,0 е рискова зона.
Какво се пие за ИР?

За ХОМА-та - на излседванията пише рискова зона, но реално над 2,5 се води ИР вече.
Аз съм с подобни резултати:
КЗ - 5,32
Инсулин - 11,38
ХОМА: 2.69

Онзи ден бях на лекар и тя потвърди, че имам ИР. Дори не ми каза да правя обременяване с глюкоза, което ми се видя странно. Каза, че инсулина трябва да е около 5-6 макс. до 10.
Изписа ми метформин, който и аз се чудя дали да почвам. От 2 седмици намалих въглехидратите, спрях сладкото, правя упражнения, започнах добавки - Алфа липоева киселина, магнезий, рибено масло, вит. Д мисля да започна и канела и след месец да се изследвам отново и ако няма подобрение тогава да започна хапчетата. Че като им чета страничните ефекти никак не ми се иска да ги почвам...
Много сериозна рестрикция на въглехидратите обаче не мисля да правя, че не е добре за ЩЖ...

А относно хормоните - ТСХ е високичък, може би ти трябва ниска доза хормон.
Най-добре е лекар да прецени и за двете...

Общи условия

Активация на акаунт