Често срещани правописни грешки

• 583 021
  • 14 911
  •   2
Отговори
# 14 895
СПА ЦЕНТЪР и БАСЕЙНИ , както и закуска , обяд и вечеря на блок маса , с включен БГ АЛКОХОЛ за 80 лв. / 40,9 € на човек❄️

не точно правописна... и стилистична грешка не е, но...
80 лв е общата цена, чета го като цена хотел+алкохол за 80 лв

# 14 896
Така е, лошо е написано. Трябвало е да се допълни с "целият пакет на сума 80 лева" или "с обща пакетна цена за всички услуги 80 лева" или подобно.

# 14 897
  • При децата ми
От форума - уползотворявам.

# 14 898
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Специален сайт ще обучава децата до 4. клас. Не пише паралелно с уроците в училище или вместо тях.

По-интересно ми е откога кокошките са на рояк?

# 14 899
Малко странно ми звучи текста, не знам точно защо.
Но за мой срам, и аз не се сещам как се нарича групата кокошки Blush не е ято, не е стадо...

# 14 900
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Винаги съм мислила, че всички групи птици са "ято".
Само пингвините са колония.

# 14 901
  • Варна
Ято.

# 14 902
Може би си права, на мен специално за домашни кокошки ми звучи странно. Ако са диви, летящи - да. Ако са домашни гъски, патици, пак е ок. Само за кокошките някак ми звучи неестествено. Може би в семейството ми се е ползвала друга дума, която съм забравила, не знам.

# 14 903
  • Варна

Ама може и стадо, група, тим, отбор..  😉

# 14 904
Отбор кокошки, това звучи двусмислено Joy

# 14 905
  Кокошките са малко странни птици. Подсетихте ме за Пурко, героя на Тодор Колев в "Господин за един ден". Там, в селската кръчма, редовно обсъждаха философската дилема яйцето ли е първо или кокошката. Питаха и Пурко, той категорично отсече: "Кокошката!" "Ааа, ами яйцето?" "Яйцето - от кокошката. Кокошка отвсякъде може да прехвърчи! Яйцето не може."

Та, в този смисъл, може би са ято, кокошките, щом прехвърчат Simple Smile.

# 14 906
  • Ю Ес ъф Ей
Може и люпило, но е специфично. Мисля, че е за пиленца или млади кокошки. Не съм сигурен обаче. Някой раснал на село може да знае повече. Simple Smile

# 14 907
  • Майничка
С уговорката, че опитът ми е чисто литературен, не и практически - кокошките са рояк, защото се щурат индивидуално, въпреки калабалъка себеподобни, както и повечето птици в градска среда.
Гъските са стадо, когато се извеждат контролирано на паша  и ято, когато са прелетни (тогава си имат йерархия и структура).

# 14 908
  • Пловдив
И според мен "рояк" си е добре. Не знам да има специфична дума за група кокошки.

# 14 909
  • София
Люпилото  е  за току-що излюпени  пиленца повече, а не за  "дърти" кокошки.
Ятото  е  за  птици,  които обаче се  движат  в  комплект.
Стадото е  ясно, за  едри  животни като  овце , крави,  елени (тревопасни) се  ползва  думата.
Рояка  някак  го  свързвам аз лично (може  и  тотално да греша) повече  с насекоми  -  рояк  оси/пчели,  рояк   комари.  Изключвам  употребата  му  и в  художествен текст -  "Рояк  деца  излезе в  двора  на  училището през  междучасието".
Глутница е  за хищници -  вълци и  лисици.

И  то не  остана май  дума, хаха.  Може  би  турцизмът -  цяла  сюрия  кокошки ...Laughing

Общи условия

Активация на акаунт