Частни училища - информативна тема 30

• 39 367
  • 749
  •   1
Отговори
# 585
  • София
Здравейте, и на нас ни престои кандидатстване за ПУК. Синът ми в момента посещава Киндероазе- детска градина с немски език, но колкото и да не ни се искаше, се съмняваме да има шанса да продължи с езика - повечето училища, които сме харесали са с английски. Чета ви от известно време и никъде не ми попада актуална информация за ВЕДА. Дали някой има опит с това училище?

https://www.bg-mamma.com/?topic=758384.30

# 586
Здравейте!
Напълно нова съм в тази тема.
Търся училище за дъщеря ми, която догодина трябва да е предучилищна.
Тоест тя и сега е IV-та група, защото е със сменен набор и посещава с по-големи деца, но все още се разсейва и т.н. и смятам, че ще е по-дорбе да си тръгне с набора.
Така или иначе ще повтаря бих искала да заложа на повече часове в език, за предпочитане различен от английския език. Тя е артистична, малко на "Вие" с математиката и вариантите "Св. София" или "Питагор" отпадат.
Логистиката също ми е болна тема, защото живеем в центъра и не бих искала да пътува с часове...
Моля за препоръки?
Артис, ако запазят сградата в Иван Вазов - питайте

# 587
  • София
Аз съм споделяла преди за Увекинд и опитът на мои приятели. 4 семейства (нямат общо по между си, освен мен като приятел и различни випуски- последния е преди 3 години), откриват огромни пропуски в 6ти клас на децата си и по БЕЛ и по МАТ. Казаха ми, че основни неща не са знаели децата. Според учителите децата са много добре... Като разпитвах сред приятелите с деца в ЧУ, само това чувах- бягай от Увекинд. Сигурна съм, че има много доволни. Може да са единични случаи, като гледам матурите след 7ми клас.
Вие си преценявате.. аз опит с тях нямам личен.

# 588
  • Отвъд алеята зад шкафа
А има ли съфорумци с деца в БШ?

# 589
  • София
Аз имам личен опит от ДГ в Увекинд и познавам родителите на други деца от градината, които имат по-големи деца в училището и никой не се оплаква. Всички изглеждат доволни.

# 590
За тези, които смятат да им ползват гимназията са си ок Увекинд. Wink
Но за първите 5-6 държавни след 7 клас ще трябва яко учене по курсове и уроци още от 6 клас за догонване. И за някои деца не е сигурно, че ще успеят. Това е ситуацията. Когато нямаш база за сравнение си доволен. Докато резултатът от НВО не ти отвори очите.
Мои познати имат същия опит като този на приятелите на Рейни. Има деца, които ходят в Гьоте, а други на уроци по немски.

# 591
  • София
И мои (за Увекинд).

# 592
Аз съм с личен опит от ДГ на Увекинд.
И с приятели в училището. Градината беше прекрасна. До колкото знам към днешна дата наблягат в нея на предучилищната. Моето дете в групата на Тигрите са научи да чете и смята. Беше обгрижено и отгледано. Само хубави неща мога да кажа за там. Училището според мен си е като по-голямата част от училищата с доволни и недоволни. При положение че всяка година приемат все повече и повече класове, значи че доволните са повече от недоволните. Децата са спокойни и обгрижени. Мисля, че е подходящо за семейства които не се целят във високи академични резултати.

# 593
  • София
Мисля, че от някой клас (дали не е от 5-ти?) нагоре се учи повече английски и по-малко немски, но в малките класове немският е на чудесно ниво. Съдя по моя тигър.

Резултатите от НВО не са добри, но не всеки търси НВО, че да е причина да се заключи, че трябва да се бяга от там. И то да се заклеймява от Рейни, която до миналата година твърдеше, че академичните училища са за зомби. Някак трябва да се изяснят приоритетите. Или ще се учи здраво и ще има високи резултати, или трябва да се приемат по-ниски реултати на цената на по-лежерен учебен процес. Нека не се приема като заяждане - просто хората търсят различни неща.

# 594
Приемът изобщо не е показателен всъщност както знаем. Показателно е с колко класа спрямо приема излизат. Защото и ПБ приеха 5 класа от нашия випуск, но вече му изгубих бройката колко деца напуснаха. Това лято има класове, при това не един, с по над 50% напуснали. ПУК също така изобщо не е показателен за качеството на обучение. Това все пак все още е на ниво детска градина. Да, от задоволителните училища е, но ако се търси училище с немски и добро средно ниво на обучение и по останалите предмети, на първо място аз бих проучила Ерих Кестнер. Не е нормално деца от ЧУ да не успеят да се класират ПОНЕ за училище с разширено изучаване на език. А това е факт за Увекинд. При това все пак, както се оказва подобни мнения никак не са изолирани. Те си работят за задържане на деца в гимназиален етап. Wink

Аш, моите познати търсиха добра гимназия с език. Знанията от Увекинд, надградени с частни уроци не им бяха достатъчни. И това не е изолиран случай. И не са доволни и от качеството на немския в края на началното училище. И не говорим за изпадащ ученик.
Иначе си права. В крайна сметка аршина трябва да е еднакъв спрямо всичко.

Последна редакция: пт, 06 дек 2019, 08:04 от Fancy

# 595
  • София
Аш, аз все още го твърдя за зомби училищата Simple Smile За да няма неясноти- аз НЕ заклеймявам, а просто споделих опит на мои приятели. Написала съм, че всеки си преценява. Ето и Фенси е споделила.
За моите приятели се оказва изненада пропуските, за други сигурно е ОК. В крайна сметка си права, че от всяко училище има доволни и недоволни родители, няма как да е иначе.

# 596
Това което мен ме притесни в Увекинд e нещо дето е ни риба -ни рак.
Немският до 4 клас стига ниво -А1 , вкарват английски заради IB програмата, която така и не разбрах какъв плюс има преди 11 клас.
Ако беше 100% немско училище най-вероятно щяхме да се насочим към него.

Последна редакция: пт, 06 дек 2019, 12:28 от Hope for Two

# 597
Ако мерят пропуските в пети, шести и седми клас с програмата на МОН или НВО, е нормално да има такива при по-креативен и лежерен подход. Като гледам какво е зададено по български и математика в програмата, ако трябва да се предаде по алтернативни забавни методи и да се усвои добре, ще е нужно може би да имат поне 50% повече часове по тези предмети, за да покрият целия материал. Това ако смятаме, че в момента учат по 10 часа седмично БЕЛ и математика.

# 598
  • София
IB програмата преди 11 клас, според информация от запознати, има голям смисъл, тъй като децата свикват към този начин на преподаване и учене,  и не им е толкова трудно в следващия етап на програмата.

# 599
Може ли малко информация за изпита за прием в Питагор в края на втори клас? Какъв е форматът и какъв материал е обхванат?

Общи условия

Активация на акаунт