Майчинството счетоводно-83

• 38 167
  • 760
  •   1
Отговори
# 525
Имам въпрос за неплатения отпуск  за гледане на дете до 8 год възраст.
До колкото се запознах с наредбата мога  скед приключване на платеното майчинство от 2 год,  да ползвам  натрупалия се платен отпуак и после да изляза в този неплатен  отпуск за гледане на дете до 8 год. На мен ми се полагат 6 месеца и бащата може  да  прехвърли още 5. От прочетеното разбирам, че когато е този тип неплатен  отпуск ( по чл. 167а,  ал 1от КТ) ще ми се води за трудов стаж  и ще ми плащат ЗО от фирмата към която  имам трудов договор.  Правилно ли съм разбрала?
Също така детето /децата (в случая са близнаци)  не трябва да са настанени в заведение  на държавна издръжка. 
2. Мога ли,  ако съм заявила 6 месеца от този неплатен отпуск да го прекъсна и да се върна на работа по-рано?

# 526
Здравейте, от няколко дена чета чета и пак не мога да си отговоря на въпросите. Ще съм много благодарна, ако някой ми отговори!
1. През двете години майчинство работодателя плаща ли нещо за мен (осигуровки...)?
2. Трябва ли да подавам документ за втората година от майчинството? Първата изтича на 23.02.2020. Ако да, кога и на кой? За първата не съм подавала нищо, след болничния от личната видях в сайта на НОИ, че има подаден документ.
3. Може ли по някакъв начин работодателя ми да прекрати договора, понеже съм бременна отново и пак трябва да плаща за болничните преди и след раждането, а и се трупа платен отпуск за тези години?
4. Ако след раждането прекратя договора ще се отрази ли на майчинството или е по-добре да не прекратявам?
Просто ми е неудобно 4 години да не работя, а той да ми плаща болничните, после и да ми изплаща платения отпуск за 4 години и накрая да напусна.

# 527
Имам въпрос за неплатения отпуск  за гледане на дете до 8 год възраст.
До колкото се запознах с наредбата мога  скед приключване на платеното майчинство от 2 год,  да ползвам  натрупалия се платен отпуак и после да изляза в този неплатен  отпуск за гледане на дете до 8 год. На мен ми се полагат 6 месеца и бащата може  да  прехвърли още 5. От прочетеното разбирам, че когато е този тип неплатен  отпуск ( по чл. 167а,  ал 1от КТ) ще ми се води за трудов стаж  и ще ми плащат ЗО от фирмата към която  имам трудов договор.  Правилно ли съм разбрала?
Да, така е.

Също така детето /децата (в случая са близнаци)  не трябва да са настанени в заведение  на държавна издръжка.  
2. Мога ли,  ако съм заявила 6 месеца от този неплатен отпуск да го прекъсна и да се върна на работа по-рано?
Можеш да прекъснеш неплатения и да се върнеш.

За това, че детето не трябва да е в ясла не съм сигурна, не го намирам
.

# 528
  • София
Яслата не е заведение на пълна държавна издръжка. Такива са домовете за деца лишени от родителска грижа, може би се включват и ЦНСТ, приемно семейство...
Непратения отпуск за отглеждане на дете до 8 годишна възраст може да се ползва и на части.

# 529
  • София
Здравейте. Ще ставам мама за първи път. Къде мога да прочета абсолютно всичко за излизането в майчинство описано подробно?Кой какво издава, къде се носи, кое кога се получава? Благодаря предварително!

https://pravatami.bg/ и други подобни

# 530
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте, от няколко дена чета чета и пак не мога да си отговоря на въпросите. Ще съм много благодарна, ако някой ми отговори!
1. През двете години майчинство работодателя плаща ли нещо за мен (осигуровки...)? Да, здравни осигуровки всеки месец.
2. Трябва ли да подавам документ за втората година от майчинството? Първата изтича на 23.02.2020. Ако да, кога и на кой? За първата не съм подавала нищо, след болничния от личната видях в сайта на НОИ, че има подаден документ.  Да, Приложение 7
3. Може ли по някакъв начин работодателя ми да прекрати договора, понеже съм бременна отново и пак трябва да плаща за болничните преди и след раждането, а и се трупа платен отпуск за тези години?   Може да прекрати договора, ако ти пожелаеш.Не и по своя инициатива.
4. Ако след раждането прекратя договора ще се отрази ли на майчинството или е по-добре да не прекратявам?
Просто ми е неудобно 4 години да не работя, а той да ми плаща болничните, после и да ми изплаща платения отпуск за 4 години и накрая да напусна.  Ако след раждането, ти поискаш да ти прекратят договора, ще получаваш майчинство само до изтичане на 410-те дни и отделно трябва да си плащаш сама здравните о-ки, за да не ти се прекъсват здравноосигурителните права.Втора година майчинство няма да имаш, ако не си на договор.

# 531
Благодаря Надин!:hibiscus:
Сега малката само трябва да я приемат на ясла, а аз да си гледам кефа в неплатен. (не намирам емотикон).

# 532
Яслата не е заведение на пълна държавна издръжка. Такива са домовете за деца лишени от родителска грижа, може би се включват и ЦНСТ, приемно семейство...
Непратения отпуск за отглеждане на дете до 8 годишна възраст може да се ползва и на части.
Не бях сигурна какво заведение се води яслата.  Някъде мярнах разяснения,   че ако тръгне на ясла,  трябва да се  върна на работа и да го прекратя,  затова и попитах.
За ползването на  този неплатен отпуск  се поразчетох сега и знам,  че може да е на части,  ама нещо  не си спомня  кои поправки как го опрезеляха -  не по-малко от 10 работни дни или не по-малко от 5 работни дни е едната част?  Случайно да знаеш  актуалната поправка? 

И благодаря за бързия отговор.

# 533
Здравейте! В НОИ ли трябва да отида, за да ми изчислят майчинството и от кога започва (по мои, сигурно неправилни сметки, когато бебето е на 2 месеца) или трябва да си намеря счетоводител да ми го сметне? Ще съм благодарна за всякаква информация, защото ми е първа бременност и не съм наясно.

# 534
Здравейте! В НОИ ли трябва да отида, за да ми изчислят майчинството и от кога започва (по мои, сигурно неправилни сметки, когато бебето е на 2 месеца) или трябва да си намеря счетоводител да ми го сметне? Ще съм благодарна за всякаква информация, защото ми е първа бременност и не съм наясно.
Има си калкулатор на страницата на НОИ.Елементарно е.Никой няма да Ви го сметне предварително.Това не е тяхна работа.Когато Ви издадат 45-дневния болничен преди раждане НОИ ще си го изчислят.Ето линка.Въведете си коректно данните и ще видите колко ще получавате.
https://kik-info.com/trz/maichinstvo.php

# 535
  • София
Не бях сигурна какво заведение се води яслата.  Някъде мярнах разяснения,   че ако тръгне на ясла,  трябва да се  върна на работа и да го прекратя,  затова и попитах.
За ползването на  този неплатен отпуск  се поразчетох сега и знам,  че може да е на части,  ама нещо  не си спомня  кои поправки как го опрезеляха -  не по-малко от 10 работни дни или не по-малко от 5 работни дни е едната част?  Случайно да знаеш  актуалната поправка? 

И благодаря за бързия отговор.
Чл.167а (6) Отпускът по ал. 1 може да се ползва наведнъж или на части. Когато се ползва на части, продължителността му не може да бъде по-малка от 5 работни дни.

# 536
  • София-Младост
На коя дата е станало раждането?
Реално с термин 08.06.2019, "втората" година трябва да започне от 06.06.2020
На 18.04 родих. Ами явно ще пращам празна дата на счетоводителя и се надявам да е наясно и да я попълни коректно,че той е в София а аз съм в Бургас
С по-ранното раждане си имала следното:
болничен 42 дни от болницата от датата на раждане 18.04.- 29.05.вкл.
Следва болничен от ЛЛ за 48 дни, но той прибавя и неизползвания (заради преждевременно раждане) 45дневен болничен. Той е издал от 30.05. - 30.08. вкл.
След това имаш подадено прил. за периода след 135-тия ден до 410. до 01.06.2019 вкл.
Затова "втората" година ти започва от 01.06.. Тази дата трябва да впишеш.

# 537
Има си калкулатор на страницата на НОИ.Елементарно е.Никой няма да Ви го сметне предварително.Това не е тяхна работа.Когато Ви издадат 45-дневния болничен преди раждане НОИ ще си го изчислят.Ето линка.Въведете си коректно данните и ще видите колко ще получавате.
Да, но не ми показва от кога започва точно т.е.на коя дата правя точно 12м.осигурителен стаж.Явно  трябва да се консултирам със счетоводител.

# 538
Да, но не ми показва от кога започва точно т.е.на коя дата правя точно 12м.осигурителен стаж.Явно  трябва да се консултирам със счетоводител.
Е ,щом нямаш достатъчно стаж ще получиш минималното майчинство,което в момента е 610лв.Изчислява се на база месеците 2 години назад.Фирмата,където се осигуряваш нали си има счетоводител.Можеш да попиташ точно кога ще имаш необходимия стаж за майчинството.Явно до този момент не си работила.

# 539
Здравейте,

Около Май месец възнамерявам да замина за няколко години в САЩ да живея, а първата година от майчинството ми изтича края на месец Септември тази година.

Има ли как да си запазя майчинство последните 5 месеца преди изтичането на първата година, когато няма да съм в България? 

И трябва ли да прекратя договора с работодателя по-рано, при положение, че септември няма да бъда в България или той ще се оправи с това?

Общи условия

Активация на акаунт