Номинация за най-абсурдна реплика, свързана с кърменето и захранването на бебето - 20

• 35 567
  • 760
  •   1
Отговори
# 660
И аз не давам пакетирани глупости или пък сладко. Сладолед е ял два пъти, признавам си. /На 14м е/ и веднъж торта на РД. Под ял, разбирайте пет хапки макс, не е от ящните Joy той добре, че не взема храна от непознати или ако някой му напъха нещо, ми го носи Sunglasses имен ме дразнят по площадките като наизвадят пакетите. Пък те едни цветни и моя на картинките се хвърля,а те мислят, че иска да го яде ... Не е ял досега, все ги хвърля в коша.

# 661
  • Пловдив
Ооо, то тогава се започва с Едно време майка ти или баба ти само био мио са яли.
Не съм се заглеждала за зрънчо с леща? Знам за оризовките.

# 662
  • WonderLand
Това с боклуците по площадките и при нас е на дневен ред, мъча се да се боря с човешката простотия.
Иначе на приказките за едно време много обичам да им обяснявам, че наистина едно време само био - мио са яли.

# 663
Скрит текст:
Има, но тоя с лещата конкретно в ДМ, Балев и подобни. Има с малко сол и по-солена версия. Трябва да се чете хубаво етикета. Има един с просо изцяло без сол. Българските на хармоника имат с нахут, просо и още нещо. Но са леко солени,но поносимо. В лидл също пускат един с просо,ама на определени седмици. Има всякакви комбинации. Кафяв ориз също май имаше. Аз рядко взимам,наистина за дълъг път тип 5-8 часа или веднъж в месеца за джънк дей 😂 но факт,че ги има. Иначе има  оризови  царевични акива безсолни търкала,които също са супер в сравнение със Слънчо.

А за десертите,вместо вафли и прочие има био десерти с фурми, кокос, ядки или плод и такива бисквити, които ги има в Лидл, в Била по био щандовете. И ако е зор да рупа нещо,има алтернативи.

Разбира се😂 ама истината е,че био са яли хората,щото не е имало друго, обикновено зарзават от село, компоти,марципаново шоколадче беше лукс. Зрънчо помня да съм яла чак в училище. Просто ограниченията на онова време са ни спестили доста боклуци. Е имаше домашни кексове с много захар,ама пак не са били всеки ден. А сега вафли,зрънчо,чипс и сок всеки ден.

Веднъж! За година и малко ходене по площадки видях дете да яде царевица! Иначе аз съм ненормалната с кутията с храна или банан.

# 664
  • София
Аз зрънчо с киноа не бих опитала, не бих бутала и на детето си такова нещо. Нито пък с леща и подобни. Ние се храним почти само с домашна прясно сготвена храна, но по-скоро такава, каквато сме яли ние, а не новите модерни хитове. И думата "глутен" не се употребява вкъщи, защото който колкото хляб иска и ако иска яде (домашен, ама с брашно на София мел, а не от някое растение,за което преди 20г не се е чувало в България). Половината растения, които споменавате, или не съм виждала, или дори не съм чувала. И ни считам за нормално семейство, с градски корени, живеем в София, а не в девета глуха, да кажеш затуй сме тъй прости да ядем бял ориз, а не пембен, белен от майски девици... Те тъй. Според мен балансът е важен и вманиачаването, дори в здравословната крайност, не е желателно.
Детето ми не яде по площадките, защото е нехигиенично. Всеки ден изяжда количества плодове и зеленчуци, и яде и сладолед - и домашен, и купешки, и зрънчо - много рядко си взема, когато някой вкъщи яде, не обича, но понякога хапва, и шоколад - най-често едно парченце изяжда, но се случва по няколко пъти седмично. Нищо не съм й забранила или отказала и предпочита плодовете. Слаба, здрава, енергична, кърмена, 1г9м. ПредиВикваме фурор както у безкрайно здравословната баба, така и у любителката на сладки боклуци. Сега сигурно и тук. Ама много ми залетя темата на "или даваш киноа с аспержи за следобедна закуска, или не ставаш", та не издържах да си замълча.

# 665
Ами не съм имала това предвид. По твоята логика и авокадо, манго,цитруси да не даваме. Нито картофите,нито доматите, нито чушките, царевицата, боба и ориза са от нашите ширини. По нашите ширини те не се виреели,докато не са били импортирани тук. Бабите са гледали доматите в саксии да им красят прозорците.

Киноата е много полезна култура,безглутенова, защото има хора с непоносимости и цели теми даже във форума, богато на протеин и минерали. Просото хич не е ново в България. Отново безглутеново,магнезий, калий, витамин В. За другите няма да се обяснявам. Но щом киноата е такъв ужас, защо царевицата не е? Или "традиционният" картоф, който изобщо не е традиционен.

Има хубава четиво по темата с храните, които са наистина традиционни за нашите ширини. Соц гурме се казва. Нито ч шките с ориз,нито бобът в гърне са ни в корените,те са културен конструкт в полза на съграждането на "нацията" като концепт. Затова и всички на Балканите имаме една и съща национална кухня и едно и също традиционно турско кафе. Ама мойта културологична душа може да продължи още 5 поста. Затова спирам.

Да,по-добре е да яде детето зрънчо от леща без добавена сол и боклуци, ако изобщо е нужно да яде. Аз също не ограничавам. Но помбер и Слънчо в моята къща не влизат и не давам. Който както иска да храни, разлика в качеството между двата споменати продукта е огромна.

Да го кажа така - радвам се,че детето ми не понася бял купешки хляб, но обича хубав пълнозърнест купешки clean label.

# 666
Да Ви кажа аз където и да съм била на площадки, никога не се е ядяло каквото и да било, нито чипсове, нито плодове. Веднъж една баба прибирайки се от магазина минаваше покрай площадката и ни подари банан. Веднъж един тийнейджър отвори бисквити и си взехме и веднъж един пиян татко, който явно се бяха разделили с майката купи на детето си разни вредни неща, които тя не искаше и беше купил и за нас 😜.  Та все такива извънредни случаи на ядене са били, а като ви чета сякаш при вас площадката е като трапеза. Наистина нехигиенично е там да се яде, все пак ровят в пясъка дето са акали котките 😁. По темата със странните храни, аз аспержи не съм яла, но жената от която купувам зеленчуци, която е невероятен агроном, ми каза че аспержите в миналото са били традиционна българска култура. За съжаление в един момент са спрели да ги отглеждат. Тя сега се опитва да възвърне производството им с помощта на някакъв голям производител. Наистина повечето традиционни храни са всъщност привнесени.
Аз се старая просто да се храня разнообразно, понеже в детството ми само картофи, ориз, яйца и домати в различни комбинации ми е втръснало.

# 667
  • София
С изключение на домата, с произхода на повечето други "класически" тук храни бе съм запозната. Затова и обясних "непознати/малко познати преди 20г", а не "типични за географските ни ширини".

# 668
  • някъде в орбита...
Ами повечето споменати неща тук преди повече от 20 години ги гледаха бабите ми или съседите по нивите. Киноа и едно или две други са ми "нови" само. Но пък половината ми детство мина на село, та може би заради това...

# 669
  • WonderLand
Аз тук никъде не видях темата да залита в крайности. На хората, които се хранят здрсволсовно и разнообразно обикновено не им прави впечатление, че останалите плющят боклуци, обаче на тея с чипса и вафлите здравословните хора много ги дразнят и много им пречат. Аз често отнасям тънки подигравки от останалите майки, че вместо солети нося краставици и кашкавалчета, защото не искам детето ми да тъпче боклуци. И ако другите родотели не мъкнеха пакетирани неща и аз нямаше да нося нищо, защото не съм фен на яденето по площадките, но детето ми е 1г2м и предпочитам да му отвлека вниманието така, отколкото да ходи да рови по чуждите пакети. И хич не е за хвалба, че на децата се позволяват неограничено такива боклучави храни, сладоледи, шоколади. На момента на детето може и нищо да му няма, но проблемите идват по-късно.

# 670
  • Плевен
И аз не виждам тук в темата залитане по крайности.И изобщо не обичам темите тип "кокошкарник",в които всеки се надмята със всеки и хвърчи перушина та пушек се вдига.Ще помоля поне тук да се опитваме да не се надмятаме 'кой е по-по-най"Нека спазваме добрия тон поне за кърменето и захранването.
                    И на мен ми прави впечатление,че тези,които са на вафли и т.н пакетирани "храни",са имнно тези,които се заглеждат по чуждите панички.Отнася се и за хранещите с АМ.Точно от такива съм отнесла най-отровните погледи и думи защо съм показвала гърдите си.Нямала ли съм дом да си кърмя там на тъмно и завита под 100 одеяла,а не да им навирам в очите,че кърмя.
                    Снощи на площадката имаше 7-8 месечно бебе,което вечеряше "скрежина" и царевични пръчки "Слънчо".Съответно майката мина с пакета "слънчо" да почерпи децата наоколо.Предложи и на моя син естествено.Но той отказа с мотива,че е вечерял.Но не,майката и бабата тръгнаха да настояват да си вземел,че бил момче и можело нещо да му стане.Ей,много ги обичам такива! Детето отказва,а те настояват да си вземел.
        И определено,проблемите от неправилното хранене идват по-късно.Гледам децата на площадката снощи,едно 80% са с наднормено тегло или поне видимо дебели.Повечето не могат да тичат и катерят,защото сланините по дупето и корема им пречат.Краката им се търкат един в друг,но въпреки това продължават да набиват.А кариесите повечето не ги свързват с прекомерната употреба на сладки храни.Почти всички в класа на сина ми са с по 5-6 кариеса+1-2 пулпита вече....

# 671
  • Германия
Лошо е, когато децата от малки са с наднормено тегло. Повечето от тях ще имат проблеми с теглото цял живот.

Интересното е, че в Германия това, което аз съм наблюдавала по площадките е, че почти всички майки носят нарязани плодове или нещо подобно, почти никой не съм видяла да вади пакетирани храни и да ги дава на малките деца. Едва ли не най-нездравословното, което носят е банан. А дъщеря ми винаги беше първа ако някой извадете нещо за ядене, веднага го надушвате и се присламчваше 😂

# 672
  • WonderLand
Въпросът е "Кога въведохте гъби за пръв път"

# 673
  • Германия
“Не е много фатално”! Ще падна 😖

# 674
  • Несебър
Ох, много се забавлявах докато четох снощи всички коментари, обаче и останах крайно потресена от това как хората си хранят децата. Някой опитва ли се да им обясни на тежи жени с коментарите от ФБ със захранването и киселото мляко колко неправилно постъпват. Ние хубаво си коментираме и им се смеем, ама дали първо се опитваме да проумеят кое е грешно и как трябва да действат?

Общи условия

Активация на акаунт