Отговори
# 135
И според мен агресивното поведение не се определя от това дали детето е удряно или не. Да, и дъщеря ми шляпва куклите, когато "направят беля"; говори им  също, както аз на нея. Това аз го приемам за напълно нормално- просто си играе на майка и й харесва да бъде авторитет. Напълно е наясно, че мама и тати плесват когато трябва. На други деца не посяга, дори обратното- тя е потърпевша Wink

# 136
наказанието чрез размисъл е еднакво унизително и обидно, независимо дали ще има столче за това или направо цяла стая. това никога няма да причиня на детето си.

Моят син пък доста е стоял наказан, като по-малък до вратата в хола, но с гръб към нас, после на шкафчето в коридора, сега в детската. Обикновено го пращам наказан когато не мога да се разбера с него по рационален начин. В началото се гневи и се сърди, но като постои повечко явно му минава ядът и размисля, да, и на 2 години детето може да размисли, противно на едно мнение по-горе, идва при мен, извинява се, гушва се, и точно тогава нежно и любвеобилно му обяснявам къде е сгрешил и той поема много добре. После е спокоен и се разбираме много добре.
Дали бих позволила на друг човек да накаже детето ми - да, ако това е  майка ми или баща ми , защото те го гледат доста често . На чужд човек не, в детската градина или ясла - абсурд.

# 137
Според мен понякога агресията може да бъде индикатор за това, че на детето му липсва вниманието на родителя. Затова и деца, които никога не са били удрени, могат да бъдат агресивни. Безразличието на родителите също може да бъде вид "малтретиране", ако майката обръща внимание на детето си единствено, ако то се държи лошо, естествено мъника да реши, че това е нормалния начин да общува и получава внимание.

# 138
Позволявам на майка ми и баща ми да го наказват и да го пошляпват. До второто не се стига, понеже той им има респект. Направо ме е яд като виждам как с 2 думи го усмиряват и го карат да си събира играчките или да престане да се глези. В същото време наблюдавам с огромен възторг. Е, все пак 3 деца са отгледали.

# 139
  • Mediterraneo
Според мен понякога агресията може да бъде индикатор за това, че на детето му липсва вниманието на родителя. Затова и деца, които никога не са били удрени, могат да бъдат агресивни. Безразличието на родителите също може да бъде вид "малтретиране", ако майката обръща внимание на детето си единствено, ако то се държи лошо, естествено мъника да реши, че това е нормалния начин да общува и получава внимание.

Подкрепям това изказване- за мен малтретирането по този начин е доста по- жестоко от 5-6 кила бой за 18 години  Grinning

# 140
Прави ми впечатление, че бихте позволили друг да наказва децата ви, ако този "друг" е някой от вашите родители... А как стои въпросът със свекърите? Любопитно ми е просто Simple Smile

# 141
Позволявам и на свекърва ми да наказва, да плеска и т.н. До момента не се е възползвала Mr. Green

# 142
Понеже темата е за границата между боя и малтретирането, ще ви кажа от личен опит. Докато не сте посегнали към колан, пръчка или тръбата на прахосмукачката, докато не унищожавате детето си с мълчание - всичко е наред.
Стигнете ли обаче дотам - това вече е малтретиране.
Всичко останало е непрестанно опипване на границите, които сте поставили от страна на детето, доколко сте последователни, търпеливи и обичливи майки.

# 143
Прави ми впечатление, че бихте позволили друг да наказва децата ви, ако този "друг" е някой от вашите родители... А как стои въпросът със свекърите? Любопитно ми е просто Simple Smile

Бобо почти не контактува с другите баба и дядо, освен ако не се засечем на улицата. Това е мое желание след няколко скандала с дядото. Сега "дядо" е баща ми, а другия дядо е "чичо".

# 144
За себе си си давам сметка, че ще вдигна голям скандал, ако някой от свекърите го удари, и не чак толкова голям, ако някой от нашите го направи Simple Smile Затова ми стана интересно дали има такава закономерност - че на собствените си родители позволяваме повече "волности" по отношение на детето.

# 145
А тази закономерност( ако я има) не е ли във връзка с отношенията, в които се намираме със свекърите...?

# 146
А тази закономерност( ако я има) не е ли във връзка с отношенията, в които се намираме със свекърите...?
До голяма степен - да. И все пак - ако майка ми го удари, няма да го възприема като удар от "чужд човек" - тя по някакъв начин е продължение на мен самата. Но свекървата винаги ще си остане за мен чужд човек, независимо колко са ни добри отношенията.

# 147
не мога да си представя свекърите да пердашат внук си- те са толкова мили и толкова го глезят, не съм се замисляла дори по въпроса

# 148
Ясно, Дона, съгласна съм. Аз изхождам от факта, че свекърва ми е майка на баща й- значи има толкова права, колкото  моите родители. Все едно съпругът ми да има претенции нашите да не правят това или онова...Разсъждавам  по тази схема не само по отношение на детето и си спестявам доста ядове Wink

# 149
Противник съм на възпитанието чрез насилие и ми е време да започна да се замислям,какви прийоми и педагогически тънкости трябва да приложа на дъщеря ми,защото отсега усещам ,че ще е "костелив орех" като майка си и доста зор ще видя. ooooh!
Ще трябва да посещавам този подфорум по-често. Wink

Общи условия

Активация на акаунт