Макулна дегенерация - има ли шанс да си запазя зрението?

• 53 868
  • 192
  •   1
Отговори
# 165
Днес за инжекция имаше един господин,който каза,че вече 10 години се поддържа с инжекции. На различни интервали. Слагал е Авастин,после Ейлия и сега е на Беовю,от което имал подобрение.
Отчайващо е... Това не е живот...

Чичо ми е с влажна и слага вече доста години. Странно но някои излизаме в ремисия за дълъг период . Незнам защо при други това не е възможно. От Heart ви пожелавам скоро и при вас да е така 😃

# 166
Днес за инжекция имаше един господин,който каза,че вече 10 години се поддържа с инжекции. На различни интервали. Слагал е Авастин,после Ейлия и сега е на Беовю,от което имал подобрение.

Чичо ми е с влажна и слага вече доста години. Странно но някои излизаме в ремисия за дълъг период . Незнам защо при други това не е възможно. От Heart ви пожелавам скоро и при вас да е така 😃

Благодаря,дано. Може би понеже изведнъж ми се влоши силно зрението на това око,буквално за една нощ, се чувствам толкова ужасно.

# 167
Ev55
И при мен точно така си случи.  Все още нямам понятие от какво. Верно висок диоптър. Но то има хиляди хора и с по-висок даже, но те , нямат никаква форма на МД

Последна редакция: вт, 20 май 2025, 21:29 от Dara20

# 168
Ev55
И при мен точно така си случи.  Все още нямам понятие от какво. Верно висок диоптър. Но то има хиляди хора и с по-висок даже, но те , нямат никаква форма на МД

А и уж редовно профилактично (веднъж годишно) ходех на преглед при офталмолог...
Никой не ми е споменавал за признаци на дегенерация. Аз пуша,но едва ли това е причината. Всички,които чакаха вчера с мен инжекция бяха непушачи. Колежка,която има МД също не пуши,нито има късогледство .

# 169
Ev55
И при мен точно така си случи.  Все още нямам понятие от какво. Верно висок диоптър. Но то има хиляди хора и с по-висок даже, но те , нямат никаква форма на МД

А и уж редовно профилактично (веднъж годишно) ходех на преглед при офталмолог...
Никой не ми е споменавал за признаци на дегенерация. Аз пуша,но едва ли това е причината. Всички,които чакаха вчера с мен инжекция бяха непушачи. Колежка,която има МД също не пуши,нито има късогледство .

Спрете ги!
Цигарите водят до бързо прогресиране .  По принцип  е свързано с възрастта. Като  съм чела след 65 години Ама моята пък няма общо с възрастта. А и аз приди не бях чак висок диоптър. Факт че започва да скача от година на година .

# 170
Някой лекувал ли се е във вижън с Valeda Light Delivery System за суха макулна дегенерация? Какво ви е мнението за клиниката и това лечение?

# 171
майка ми миналата година и казали, че има малко на едното око. тя нищо не направи. тази пролет наведена в градината, изправя се и не вижда нищо на телефона ( а после и доста по-зле). вече сме на първа инжекция ( има леко подобрение), но докторът каза, че е трябвало да отиде доста по-рано. сега е почти само на периферно зрение и на двете очи. едва може да гледа телевизия. за четене и дума не може да става, надалече и е като мъгла.

# 172
Някой лекувал ли се е във вижън с Valeda Light Delivery System за суха макулна дегенерация? Какво ви е мнението за клиниката и това лечение?

Това лечение минава ли по НЗОК?
Или е платен прием?
В UK където съм аз все още не е одобрена като терапия за съжаление но в САЩ е и дори има хубави резултати.

pirin 2019 майка ви има МОКРА форма на АМД. Тя подлежи на лечение с инжекции. Сухата форма е съвсем различна.

# 173
за влажната Нзок одобрява протокол за Eylea (Bayer), Beovu (Novartis), Vabysmo (Roche). За сухата мисля няма нищо.

# 174
за влажната Нзок одобрява протокол за Eylea (Bayer), Beovu (Novartis), Vabysmo (Roche). За сухата мисля няма нищо.

Maya_alex е написала за лечение със светлина Veleda. Досега само за САЩ знам че се прилага.

# 175
Здравейте всички! Аз влизам да споделя и попитам: дясно око е на инжекции вабисмо - от 6 бр направих 3 и сега съм в изчакване,( дай Боже, по-дълго да е добре). Ляво е суха форма и сега то ме мори. Пия макушилдс вече 5 месеца, но не намирам някакъв положителен резултат. Някой да ме посъветва или поне сподели пие ли добавки, какви, ползи има ли. Да започна ли морковен сок? Или да почна бета каротини?!

# 176
Здравейте всички! Аз влизам да споделя и попитам: дясно око е на инжекции вабисмо - от 6 бр направих 3 и сега съм в изчакване,( дай Боже, по-дълго да е добре). Ляво е суха форма и сега то ме мори. Пия макушилдс вече 5 месеца, но не намирам някакъв положителен резултат. Някой да ме посъветва или поне сподели пие ли добавки, какви, ползи има ли. Да започна ли морковен сок? Или да почна бета каротини?!
При мен положението е подобно. И аз направих трите първи инжекции ,но с Беовю . Не съм била на преглед след това ,чакам лекарят да се върне от отпуск септември и ще отида. Но подобрение определено има. И мен ме мъчи лявото око,на което МД е суха форма. Вече с лекуваното дясно виждам по-добре,отколкото с него. Пия лутеин 40mg +зеаксантин 7mg ,също и шафран,но не усещам никакъв ефект. Ти беше писала за шафрана,даже купих същия продукт. Пия ги от почти два месеца. Купила съм и таблетки черна боровинка,но засега изчаквам с нея,че хич не обичам да пия лекарства и хранителни добавки. Дали не си хвърляме само парите за тези скъпи добавки...

Последна редакция: чт, 14 авг 2025, 01:38 от ev55

# 177

Няма и да намерите. Това не е нещо, което се подобрява с прием на добавки. Пийте ги. Те са в плюс за здравето на ретина и макула, но не очаквайте чудеса от тях.

# 178
Какви добавки се пият?

# 179
Основно с Лутеин, Зеаксантин, Цинк, Копър. Витамини от група А, Витамин К+Д3 , Шафран за ретината пия аз.

Общи условия

Активация на акаунт