Частни училища - информативно-дискусионна тема 32

• 29 381
  • 763
  •   1
Отговори
# 315
Цитат на: Andariel link=topic=1168425.msg39990351#msg39990351
...А търтеите започват да истерясват и да обвиняват активните в егоизъм и неспособност да работят в екип. Simple Smile
Което е фаза коя от формирането на екип и изисква прилагането на кои типови умения за преодоляването и и минаването към следващата? Thinking

# 316
  • София
Няма екип, Ежко, няма екип! И никога не е имало! Може да има екип при равнопоставеност и активно участие от страна на всички в групата. В момента, в който един приеме ролята на тарикат, а другите дори мълчаливо му разрешат, тогава екипът се разпада. И при възрастните е така, и при децата. Възрастните често работят в екип по принуда, защото работата го изисква, а когато се разбере, че някои тарикатеят, започват проблемите. Работата е там, че стигането до това положение е поощрявано къде мълчаливо, къде активно от официалния ръководител на екипа. Сигурна съм, че в ученическите екипи учителите много добре знаят кои са работягите и кои са тарикатите, но не реагират, защото единственото, което искат е задачата да е свършена. Също като при възрастните. Айде, да не си обясняваме отново азбучни истини! Добър екип се прави първо от формалния лидер, който дава благословия кой да е неформален и какво да се случва. (това пак от американските учебници по управление на проекти).

# 317
Както каза моята: “Толкова се надявах да се падне поне един зубър в групата, пък то само тъпанари..... наложи се да решавам задачите аз.” Та оттам и рискът за 4 по математика.

# 318
  • София
Много добре е уловила същината. По емпиричен път. Simple Smile

# 319
Има опит😀 В случая, както ти казваш, меринджейката ги била наредила подло. След като схемата й (и резултатите) лъснал,  класът вдигнал бунт за правда и в името на безценните стотни, от които ти зависи живота, онзи ден имаше другоекипна поправка.

# 320
  • София
Ами, да, жената иска успеваемост. Ако събере калпазаните и тарикатите в един екип, ще има поне един екип, който ще се издъни. А така хем пчеличките ще свършат работа, хем мухите ще похапнат от меда.

# 321
  • София
Andariel, Mецане, не се хабете. В АК специално груповите проекти са други, няма ученици, изнасящи тежестта на задачата на гърба си, няма и тарикати, минаващи по тънката лайсна. Всички са равностойно участващи. Само в ДУ е иначе. Laughing Там вече гарантирано има балами, които свършват повечето работа и хитреци, които удобно се облажват. Къде ти даскалите в тях ще са в състояние да преценят кой е работил и кой не, това го умеят преподавателите в една единствена гимназия в София.
Той Ежко с конкретика май никога не говори, алабалистики някакви само подмята по всеки въпрос. Sadlady май (ако не беше тя, нека ме извини, че не ми се рови) попита по-назад кое училище в България за малки деца е такова, че хем децата са волни като птички и не търкат чина от 6-годишни, хем го няма вредния състезателен елемент,  хем оценките са последна грижа, хем децата са ако не по-напред, то поне толкова добри с усвояването на материала колкото връстниците им в определяните тук като добри академични училища.
И  как пък все другите  според него не знаят достатъчно, ама той самият всичко знае, при това за всики училища, не само за КО и АК.

# 322
  • София
Ежко е на принципа "не зная как е, ама и така не е, ти нищо не разбираш".

# 323
Не сме в някое от прехвалените, ама госпожата се беше справила прекрасно. Моята лидерка по неволя първо ми се оплака с детайли, после цял ден руга тъпия екип поименно и накрая три дни учи за поправката.

А, Русалка, здравей. В АК може да са само умници, не знам😀

# 324
  • София
Нотарис,  здрасти Simple Smile. Само "умници" няма според мен в нито едно училище, пък било то и АК. Съвестни и изпълнителни, със знания и без пропуски има навсякъде, скатавки обаче  - също. Друг е въпросът, че  някои от скатаващите се, не всичките, имат сякаш вродено умение (което всъщност не е за подценяване) да "изиграят" системата и да дадат също  вид на заинтересовани и старателни. А не като другите тарикатчета, които най-безогледно оставят ентусиастите да свършат работата. Моделът е същият и навън един ден след училище.

Последна редакция: нд, 12 яну 2020, 17:48 от пенсионирана русалка

# 325
  • софия
Добре, че е предварително обяснена скалата за оценяване при проект и още по-добре е, че освен общата оценка за проекта същствува и индивуадална такава на всеки в екипа. А пък направо е нечестно, като в проекта поименно се изреди кой какво е направил и съответно всеки опит за тарикатлък се връща с бумеранг към тарикатстващия.
Не, че не сте прави за екипната работа и нейните принципи, ама си има и механизмите за минимализиране на "щетите".

# 326
И за да е нещастието пълно, на препчетата им се разясняват отвлечени понятия от азбуката на екипната работа, като forming, storming, norming and performing. И с какъв сос се консумират.
Оставям на Анди да обясни в дълбочина азбуката на теорията за почитателите на сдъвканата конкретика Joy

# 327
  • София
Странно, Амели. Преди време с Ежко се закачахме баш на тази тема. Казах му, че с цел минимизиране на щетите, както се изказа ти по-горе,  за една групова работа следва  редом с груповата оценка да  има и отделна такава като механизъм за оценяване на положените от всеки участник усилия. Той ми отговори от последна инстанция как тази практика отдавна била отречена като неефикасна. И макар да му цитирах  актуални извадки от начините на оценяване на групови проекти в американски и немски университет, той пак си знаеше своето. А сега не разбрах съвсем от поста ти какво се оказва, в АК (понеже все пак за училища говорим) така "остаряло" ли действат, както Ежко като капацитет твърди, че не трябва, или..Или ти принципно говориш как е в бизнеса? Понеже той тази практика с индивидуалната оценка я отрече и за там.

Последна редакция: нд, 12 яну 2020, 16:42 от пенсионирана русалка

# 328
Нотарис,  здрасти Simple Smile. Само "умници" няма според мен в нито едно училище, пък било то и АК. Съвестни и изпълнителни, със знания и без пропуски има навсякъде, скатавки обаче  - също. Друг е въпросът, че  някои скатващите се, не всичките, имат сякаш вродено умение (което всъщност не е за подценяване) да "изиграят" системата и да дадат също  вид на заинтересовани и старателни. А не като други тарикатчета, които най-безогледно оставят ентусиастите да свършат работата. Моделът е същият и навън един ден след училище.

Тези с вроденото умение са ми любимите😀 имам си един такъв като гадже в момента.

# 329
  • Отвъд алеята зад шкафа
Мразя екипната работа. Или делигирам, или си го свършвам сама. И така няма размиване на отговорността.

Общи условия

Активация на акаунт