Вирусът в Китай - COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019)

• 941 312
  • 21 677
  •   1
Отговори
# 8 340
Паника има за запасяване, но и магазините около нас зареждат постоянно.

# 8 341
Цитат
А че за момента, в който ако недай Боже това стане, или когато стане се тръби, че ще се наложи карантина и стоене по домовете кой да мисли, тогава маска няма да ти е нужна, тя е превенция за това да не заразиш околните, с които по обясними причини няма да се срещаш ако си в къщи. Слагай я сега, когато си навън, в МОЛ-а, в ГТ, в ДКЦ-то, в банката, в Кауфланд и ЛИДЛ, защо са ти кутии с маски на рафта у дома? Отново ще кажа - манталитетът ще ни убие, образно казано
И аз мисля че манталитета на българина е голям проблем. В момента аз мисля че маски не се носят защото ако ти сложиш всички ще те гледат странно и ще си мислят че си болен от короната. Маските са изчезнали, всички са се презапасили, обаче никой не носи, защото и другите не носят, всеки чака другите да почнат и тогава и той ще почне за да не го гледат странно. Така си мисля аз защо не се носят маските които са изчезнали.

# 8 342
  • Другата България
Merri_An, възможно е да не е само презапасяване, а да са ги изпокрили/изкупили тези лекарства с цел  спекула.
Напълно вероятно, и това ми мина през ум. Което също е ...без коментар. Но мъжът ми обясняваше, че и противовирусни нямало, за Авирон Рапид го бях накарала да пита, и това нямало. Изопринозин имало обаче. Някаква лелка купила 4 кутии с прахчета "Колдрекс  макс Грип", звъня ми да пита да купува ли и той, щом другите купуват. Joy То ако не е тъжно сигурно наистина щеше да е смешно.
Мен за момента ме е страх повече от обикновения си грип, че май писах за това колко тежко се изкара у дома предимно именно от възрастната ми майка. А наистина има някакъв нов пик на грип в момента, и ѝ треперя като на бебе.
Във Варна има нурофен стоп колд.  Същите 2 съставки съдържа и Ибупром синус.
Магазините са пълни със храни, няма никой с маски. Чак тези дни забелязвам колко кашлящи продавачки срещам, кихащи хора по улиците.
Изобщо не се сетих за Ибупром, признавам си.

# 8 343
  • София
Интересно за лекарството Резохин
https://panchugov.blogspot.com/2020/02/blog-post_26.html

# 8 344
  • Немция
Франция: забраняват се всички събирания на хора над 5 хиляди човека.

BNO
Вчера по немските новини казаха същото за Швейцария, но ограничението е до 1000 души на едно място. И това ми се струва много, какво да кажа за 5000.

# 8 345
В пика на грипа ходех с маска в магазина, имаше и много други хора с маски. Никой не е пускал коментари, нито ме е гледал странно. Вчера обаче на щанда на Фантастико един младеж изкоментира високо с друг младеж дали да не вземат и те да си сложат намордници. Това докато ме обслужваше.

# 8 346
До каква степен лекарствата против СПИН (синдром на придобитата имунна недостатъчност) подтискат ХИВ (Хюмън имунодефицит вирус)?

До никаква. Просто необразованите хорица така и за 35 години не научиха какво е HIV и какво AIDS.

Ако някой ще си самопредписва анти ретровирални коктейли...  Бог да го пази.

# 8 347
Стига с тези чудотварни лекарства, който според статии са използвани в Китай, в Тайланд и не знам си още къде. Тези лекарства си имат предназначение, възможно е наистина с някакви отвари от различни лекарства, пациента да се е излекувал, но дали е точно от лекарството, не се знае. По-добре не се запасявайте да се самолекувате с лекарства, без да знаете какви може да са страничните ефекти. Още по малко 100 поста имаше, че това презапасяване ВРЕДИ на наистина нуждаещите се. Не е редно ти вкъщи да имаш 1 дузина антивирусни, а някой който има грип да няма 1 хапче. В тези цифри влизат децата ни бе, замислете се, утре като се разболеят, с какво ще ги лекуваме, като масово хората се презапасяват?! Ставате банални в изказванията си, аз разбирам всеки да се запаси, ама с нещо необходимо, а не да изкупуваме аптеката, защото може би ще ни се случи.

# 8 348
Отвратително е това с "защо се вдига паника след като само възрастните и болните мрат". Ами не само те мрат, това първо и второ вие нямате ли майки, бащи, баби, дядовци, близки с хронични заболявания? Какви хора сте вие ей така с лека ръка да махнете, ако си отиде 10% от населението? Знам, че една част от хората са социопати, но ми се вдига кръвното всеки път като го прочета това, много повече отколкото новините за коронавируса. Все пак вируса рано или късно ще го победим, но с тези ще трябва да живеем още дълго време.

# 8 349
  • София
Аз също не разбирам какво ви успокоява факта, че покосява хора с хронични заболявания? Само тук във форума хиляди потребители страдат от такива! Хиляди! България е с най-висок процент такива заболявания, които И без вируса са главно с фатален изход, за разлика от другите държави. Това, че германците или тайландците си излекуваха хората не ми помага, защото тук почти нищо не лекуват, народа се влачи за лечение там, дори и без вируса!
 Днес в аптеката нямаше витамин Д. Никакъв Kissing Face
------------
едното ми дете и мъжът ми са астматици. правителството трябва да съобщи рисковите групи и да каже на хората, да се пазят.

# 8 350
  • София
Аз имам няколко притеснения при една евентуална масова епидемия и сега ще ги опиша : най-напред се тревожа ако се почувствам зле, дали това наистина е ковид или някое респираторно?  Не искам да припкам веднага да ме приемат в болница, защото се боя, че там наистина мога да се заразя и без да съм болна до момента. Вътрешно болничните инфекции са много често срещани у нас ,защото условията и хигиената са нулеви. Някой друг има ли такива опасения?
 Другото ми притеснение е като на Паричка: дали има достатъчно лекарства за ХИВ и СПИН, за да лекуват и хората тук.  Никой не казва дали вече знаят с какво се лекуват все пак хората или ще се решава като дойде до главите ни и тепърва ще се карат кой да вземе обществената поръчка за внос. Някой друг мисли ли по този начин?
Третото засяга малка група хора, но тук има такива и ще го напиша: отделно съм хронично болна и на разни тежки лекарства  и се боя дали няма да омешат всевъзможни неща, защото си нямат идея до какво може да доведе микса от всевъзможни лекарства. Знам, че има хора ,които пият два пъти по-тежки  ужасии от мен. Никой не казва какво смятат да правят с хронично болни на  лечение с  животоспасяващи лекарства с тежки странични ефекти. Не прочетох никъде ,че се мисли поне за хронично болните деца. Все едно не съществуват....Това ме потриса, не знам дали и други го мислят.
Отвращението ми към управлението в частта здравеопазване по никакъв начин няма как да намалее и ако съм жива да стана свидетел на масова смърт на болни и стари  хора това със сигурност ще ме доведе до точка на кипене.

1. По симптомите, както при всяко друго респираторно се лекувате вкъщи, ако положението стане неовладяемо - нетърпима кашлица, неповлияваща се ор антипиретици температура и тн търсите лекарска помощ без значение какво е.

2. Държавата не е длъжна да поддържа наличности от всички лекарства, още по малко пък да се обявява публично с какво и как ще се снабдява. Това, че не се коментира публично не значи, че фирмите не са готови за реакция. Обществени поръчки се правят за болниците веднъж годишно и си имат договор със снабдители, други лекарства извън договора се набавят по друг механизъм, не се тревожете.

3. Кой си няма идея? Как решихте, че след 10 год обучение, години наред тестване на лекарства някой си няма понятие от нежеланите взаимодействия. За да ви успокоя в биг фарма си имаме идея. Лекарите също.

Силно се надявам, че това за кихането на вируса навън беше шега, отказвам да повярвам, че някой може да има толкова ниска здравна култура....

А липсващите лекарства ги няма и по складовете, не ги крият гадните фармацевти Simple Smile

# 8 351
Маските свършиха не само в България.

# 8 352
В Шумен за сега няма паника. Вчера ходихме по магазините да си напазаруваме за идната седмица-рафтовете пълни, хипер-маркетите празни, независимо, че беше петък.

# 8 353
  • Street of Dreams
Здравейте! Има ли някой в темата,записал се на екскурзия някъде в Европа/без Италия/? Естествено от преди бума в европейските страни.                       Аз съм студентка в медицински университет. Ние студентите,на които не ни плащат за работата,продължаваме да ходим на практики в болници и лаборатории,за нас маски няма. Аз съм голям интроверт, затова знам ,че точно защото съм без маска на практика,сега трети ден съм с температура и затруднено дишане.

Имам резервация за Гарда през май. Засега нищо не предприемам, на изчзкване съм.

ПС, сега видях, че си писала БЕЗ Италия.

Не разбирам защо си без маска, ама ти си знаеш.

# 8 354
Искам да попитам компетентните на медицинска тематика. Каква е причината през последното десетилетие все повече вируси, пренасяни и засягащи предимно животни (каквито животни има от хилядолетия) да се пренасят върху хора.
И да си задам риторичен въпрос - Lea-Lea, в животно ли се превръщаш......Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт