Вирусът в Китай - COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019)

• 941 257
  • 21 677
  •   1
Отговори
# 8 775
Най-много ме притеснява българското здравеопазване, не толкова вируса. Така и не ги попитаха с какво ще лекуват болните. Не може останалите страни да дават лекарства за ХИВ, а тук да лекуват пневмония.
И друго - да речем, че сега ме тръшне обикновен грип и настъпят усложнения - къде да търся лекар да ме преглежда, ако всички заради корона вируса ме пращат към ВМА. А там ме заразят с корона, докато разберат че е обикновен грип.
Сега ще е истински тест за здравната ни система, но нямам много надежди след като въпрос, уреден отдавна от законодателството - кой плаща карантината - е по-важен от това с какво лекуваме болните и има ли достатъчно лекарства.
Честит първи март и дано сме здрави - слагайте мартениците.

# 8 776
Казвано е, но пак да повторя. Защо лекарствата за СПИН действат? Защото коронавирус, ебола, ХИВ, хепатит С са РНК вируси и обикновено лекарства срещу едното действат и срещу другите. Лекарствата са противовирусни, те спират размножаването на вируса в организма като прекъсват веригата на размножението.
Не споря. Но не се дават на всеки един. Изкарахте го,че всеки дошъл с температура 37,5 и болки в мускулите му дават такова лекарство и му казват че ще се оправи.

# 8 777
Съжалявам, но няма как някой хора да не се тревожат. Дали е повече от нормалното и за други е излишна паника времето ще покаже. Следя темата от самото начало. Спомням си първия репортаж за вируса в Китай. Замръзнах на място и буквално ме побиха тръпки от комбинацията на "вирус, пневмония, нелечим". Повечето хора не им е направило впечатление. Някъде си далеч, някакъв вирус. Няма как обаче като майка на дете с астма да не се притесниш. И само след месец това чудо е тук.. Ясно, е че няма как да се предпазим. Каквото ще става няма да го спре моето притеснение. Чета всяко мнение в темата от 1 страница. Завиждам на тези, които влизат само за да обвиняват, че някой всява излишна паника. Как ми се искаше да съм на тяхното място...

# 8 778
Тук-там съобщават, че в аптеките тук (Германия) не позволяват закупуването на големи количества лекарства. От любопитство разцъках няколко популярни онлайн аптеки и пробвах със стандартни температуропонижаващи. Наистина, позволяват до 2 опаковки от артикул.

В темата през пост-два се забелязва неправилна употреба на Й в мн.число.
Един случай, но много случаи.
Същото правило приложете и за "някоЙ хора".

# 8 779
Честит първи Март и в кръга на шегата, ако някой иска да бъде лекуван от коронавирус с подходящи за това лекарства да отиде до Милан и да кашлюкне в хотела. В най-добрия ще го накарат да си плати като на частно лечението, което тук няма и да е вариант, а в най-лошия ще го пратят обратно към ВМА, където (без да искам да ги обиждам медиците от там) най-вероятно поради липса или прекалено скъпо струващи като за без пари лекарства за ХИВ ще бъде лекуван от грип.

# 8 780
Така и не ги попитаха с какво ще лекуват болните. Не може останалите страни да дават лекарства за ХИВ, а тук да лекуват пневмония.
И друго - да речем, че сега ме тръшне обикновен грип и настъпят усложнения - къде да търся лекар да ме преглежда, ако всички заради корона вируса ме пращат към ВМА. А там ме заразят с корона, докато разберат че е обикновен грип.
Сега ще е истински тест за здравната ни система, но нямам много надежди след като въпрос, уреден отдавна от законодателството - кой плаща карантината - е по-важен от това с какво лекуваме болните и има ли достатъчно лекарства.
Честит първи март и дано сме здрави - слагайте мартениците.
There is no specific antiviral treatment recommended for COVID-19. People with COVID-19 should receive supportive care to help relieve symptoms. For severe cases, treatment should include care to support vital organ functions. - от сайта на CDC.  Симптоматично. Пак казвам - не се “лекуват” с анти спин лекарства. Дават се на определени случаи.

# 8 781
Може да мутира на топлото време и тогава да има два корона вирус. Единият - сегашният, другият новата щампа.

Може и ебола от Централноафриканската Република да дойде, не се знае ! А нищо чудно и метеорит някой да се отклони от траекторията си. Мерки трябва да се вземат ! Хареса ми вчера мнението на съфорумничка, двоумяща се дали да изхвърля коша за мръсни дрехи след като е бил опразнен и дрехите са отишли в пералнята !

# 8 782
Елеонор, като се "цитира" нещо се дава източника, в тази тема. Като се изразява лично мнение се казва: Според мен, Аз мисля.

Така както сте го написала изглежда като абсолютна истина от мед. експерт. Така ли е?

# 8 783
Елеонор, като се "цитира" нещо се дава източника, в тази тема. Като се изразява лично мнение се казва: Според мен, Аз мисля.

Така както сте го написала изглежда като абсолютна истина от мед. експерт. Така ли е?
Написала съм,че е от сайта на CDC. В случая Вие се извявявате като мед ескперт с това хвалене на анти спин лекарствата,такава ли сте?

# 8 784
Точно паниката води до това!
Ако хората бяха спокойни пак щяха да си вземат маски, но в умерено количество и така щеше да има за всички, това се отнася и за всичко останало.
Какви умерени количества като от маски не е имало запаси? Никой търговец няма да държи складови наличности от милиони ако продава стотици.

# 8 785
Може да мутира на топлото време и тогава да има два корона вирус. Единият - сегашният, другият новата щампа.

Може и ебола от Централноафриканската Република да дойде, не се знае ! А нищо чудно и метеорит някой да се отклони от траекторията си. Мерки трябва да се вземат ! Хареса ми вчера мнението на съфорумничка, двоумяща се дали да изхвърля коша за мръсни дрехи след като е бил опразнен и дрехите са отишли в пералнята !

И какво ти хареса в това мнение? Доста лаишко според мен. Ако коша е пластмасов дрехите се трупат в торба за смет и после тази торба се изхвърля, а кошът се дезинфекцира / мие с препарати за почистване.

Ако коша е от плат и коша се пере. Учудвам се, че такива неща въвеждат в чуденка някои хора.

Или пък това че си докоснал какво ли не докато си си влизал вкъщи. Вратите се дезинфекцират през определен период, дръжките по-често, защото от дръжката, като се пипнеш по лицето и те ти булка Спасов ден.

# 8 786
Скрит текст:
Казвано е, но пак да повторя. Защо лекарствата за СПИН действат? Защото коронавирус, ебола, ХИВ, хепатит С са РНК вируси и обикновено лекарства срещу едното действат и срещу другите. Лекарствата са противовирусни, те спират размножаването на вируса в организма като прекъсват веригата на размножението.

Не споря. Но не се дават на всеки един. Изкарахте го,че всеки дошъл с температура 37,5 и болки в мускулите му дават такова лекарство и му казват че ще се оправи.

Защо лъжеш сега? Това са някакви твои лични интерпретации. Никъде нищо такова не съм изкарвала, всичко, което съм написала досега е било истинно и достоверно. Хайде ако обичаш намери си начин да се справяш със стреса и паниката без да спамиш тук и да нападаш други потребители.

# 8 787

Написала съм,че е от сайта на CDC. В случая Вие се извявявате като мед ескперт с това хвалене на анти спин лекарствата,такава ли сте?

Чак пък хвалене. Хайде да не се заяждаме от 9 сутринта в неделя. Живо се интересувам от това какви хора ги поразява този вирус, как се хваща този вирус, как можеш да се предпазиш, какво е лечението в различните страни, защото имам и родители с проблеми и дете с проблеми и за разлика от няколкото егоисти, за които всеки, на който му пука за семейството му е изтрещял и паникьосан, аз както и много други се интересуваме живо от това, което се случва. Отговорих ли ви?

# 8 788
Далече съм от мисълта, че маската или миене на ръце ще ни опази. (Имам маски, защото когато водя децата на лекар винаги им слагам, имам и гелчета за ръце, децата ми ползват за училище), но предвид, че излезе информация, че ковид може да те зарази навлизайки през лигавицата на очите... За какво говорим въобще.
Иска ми се да вярвам, че мнозинство на заразените и го карат на крак и леко. Тогава общата картина е друга и наистина % на тежките и фатални случай е друг.
Последните за икономиката обаче са сериозни в световен план и то за много кратък период от появата на вируса.

# 8 789
LillyM, в случая паникьосаната и стресираната не съм аз. Някой беше постнал разказ на жена, болна от коронавируса с температура,която не е подозирала че има, но е взела температуропонижаващо,след което вече не е изявила симптоми.

Общи условия

Активация на акаунт