Вирусът в Китай - COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019)

• 940 366
  • 21 677
  •   1
Отговори
# 10 320
Децата са вече в тиинейджърска възраст, но имаме коте, а то се въргаля навсякъде

# 10 321
Ако човек е много млад, няма диабет, няма сърдечно заболяване, няма респираторно заболяване, няма онкологично заболяване, няма заболяване, поради което да няма имунитет, не е ли по-нормално да се разболее и придобие имунитета естествено?
За съжаление, след случая с атлетката на 23-години, се притеснявам. Иначе - за ваксината - трябва да си наясно, че е безопасна, преди да се ваксинираш.

Четох, че тя си е жива и здрава - друга жена била починала - съвпадение в имената и тъпи журналисти.

# 10 322
Уникално интервю с Брус Ейлуърд от ЗСО, който е бил в Китайската мисия:
https://www.vox.com/2020/3/2/21161067/coronavirus-covid19-china

Много моля, всеки да го прочете, кой с предовач, кой без - много ценна информация.

Наистина полезно, благодаря!
Отговаря на много въпроси, задавани тук в темата. От една страна алармиращо, от друга - трезво и успокояващо мнение на човек, видял ситуацията в епицентъра.

# 10 323
Децата са вече в тиинейджърска възраст, но имаме коте, а то се въргаля навсякъде
Коте, ами представяш ли си пък тези с кучета, които се разхождат навън. Чисти си нормално.

# 10 324
Брус Ейлуърд от ЗСО обяснява защо в Китай смъртността е толкова ниска в сравнение с новите огнища - Корея, Иран и Италия.
Бързото действие, проследяване на контактите на всеки един болен,  масовите тестове, за започване на ранно лечение и изолация - тестват се всички, които имат дори само температура в т нар. fever clinics. Например от 320 000 теста в област Гуанджонг само 0,47% били положителни (за сравнение България има само 3 000 теста за цялата държава). И трето - невероятното обгрижване на всеки един пациент със съвременна апаратура.

Скрит текст:
"The average case fatality rate is 3.8 percent in China, but a lot of that is driven by the early epidemic in Wuhan where numbers were higher. If you look outside of Hubei province [where Wuhan is], the case fatality rate is just under 1 percent now. I would not quote that as the number. That’s the mortality in China — and they find cases fast, get them isolated, in treatment, and supported early. Second thing they do is ventilate dozens in the average hospital; they use extracorporeal membrane oxygenation [removing blood from a person’s body and oxygenating their red blood cells] when ventilation doesn’t work. This is sophisticated health care. They have a survival rate for this disease I would not extrapolate to the rest of the world. What you’ve seen in Italy and Iran is that a lot of people are dying."

"Средната смъртност на случаите е 3,8 процента в Китай, но голяма част от това се дължи на ранната епидемия в Ухан, където броят е по-голям. Ако погледнете извън провинция Хубей [където е Ухан], случаят на смъртност на случаите е малко под 1 процент. Не бих го цитирал като число. Това е смъртността в Китай - и те бързо намират случаите, изолират ги, лекуват се и се подкрепят рано. Второ нещо, което правят, е да обдишват десетки в обикновенните болница; те използват екстракорпорална мембранна оксигенация (преминаване на кръв от тялото на човек и оксигениране на червените кръвни клетки), когато дишането е затруднено. Това е сложна здравна грижа. Те имат процент на преживяемост при това заболяване, което не бих екстраполирал на останалата част от света. Това, което сте виждали в Италия и Иран, е, че много хора умират."

Освен това той казва, че има и здрави, прави, млади хора, които умират и не могат да разберат защо е така.

# 10 325
Скрит текст:
Момичета,
извинявам се ако сте писали по темата назад, но аз прочетох последните 200 стр и не открих, какви мерки превантивно взимате у дома, за да се предпазите от разпространението на Корона вирус. Миете ли пода със нещо специално, а дървените и стъклени повърхности. Къде се събувате , перете ли всеки ден използваните дрехи и с какви препарати? Аз например днес се сетих да разделя на всеки член от семеиството четката в отделна чаша и раздадох на всеки собствена паста за зъби. Мия подовете с вода и доместос, но имаме паркет и за там се чудя какъв дезифенктант да използвам. Трудно ми е да взема и решение за коридора , как да организирам събуването на обувките и в торба ли да ги слагам после?

Ще ти кажа какво правят мои приятели в Китай. Освен, че непрекъснато чистят вкъщи и се мият, пръскат обувките си със спирт. Един ме посъветва да се запася със 75%-тов разтвор. Съветват и дрехите да се перат често.

И къде ще го намериш този спирт. Вчера , докато си търсех тамифлу по аптеките, търсих и салицилов спирт, за акнето на детето. Аптекарките ми се хилеха, сякаш злато търся в аптека. Никъде нямало спирт....

# 10 326
Elitsa, аз тепърва започнах да се замислям за по-стриктна хигиена.
Якетата събличаме в коридора и прибираме в шкаф там или изнасяме на терасата. Обувките в шкаф също там. Панталони и блузи за пране или на терасата окачени.
Започнах да мия покупките със сапун или ги изнасям на терасата.
В пулверизатор съм сложила спирт и пръскам чат-пат контакти, брави, дамска чанта и каквото се сетя. Най-лесно и бързо е това всъщност.
Подът по веднъж на ден с белина без хлор  и вода.
Сложих фолио на телефоните, за да могат да се почистват със спирт.
Засега това.

Междувременно дъщеря ми се разболя. В аптеките има и Тамифлу, и Вентолин. Докато се ровех за активната съставка на Тамифлуто, попаднах на статия от 2018, където се коментираше как Тамифлуто било изкупено. Така че и преди години е имало недостиг към края на грипния сезон.

Алина, вчера купих шише 1л спирт.

# 10 327
Дъждец, вярно ли. Ама това, предполагам в София. А има ли промяна в цената?

# 10 328
Няма промяна в цената. Спирт от Марешки.
В София да.
Вчера ходих в една аптека за едни неща, а днес в друга за други. Тамифлу специално питах имаше и в двете.

# 10 329
  • София
...

Маските се носят от болни хора, за да не разпространяват заразата. Толкова ли е трудно да се проумее.
Защо държите на тая крилата фраза?
Медицинските маски ли имаш предвид, каква е логиката? Само в едната посока ли пропускат?
Обърни я наобратно тогава.SunglassesStuck Out Tongue Winking Eye
Освен това тия медицински маски най-много да те предпазят от пръски!
Не могат да те предпазят от пудра захар, камо ли от вирус.

# 10 330
Няма промяна. Във фрамар можеш и за вкъщи да си поръчаш.

# 10 331
Относно Тамифлуто, четох днес в чести нежелани реакции, че може да доведе до Бронхит в 1 от 10 случаи. Никога не съм го пила, не ми е бил предписван като терапия, но свекърва ми боледува януари и пи Тамифлу. След него не се оправи, направиха снимка, видяха бронхит и мина на АБ.
И друг път са ѝ предписвали Тамифлу, ама сега нещата се развиха по друг начин.

# 10 332
Скрит текст:
Уникално интервю с Брус Ейлуърд от ЗСО, който е бил в Китайската мисия:
https://www.vox.com/2020/3/2/21161067/coronavirus-covid19-china

Много моля, всеки да го прочете, кой с предовач, кой без - много ценна информация.

Наистина полезно, благодаря!
Отговаря на много въпроси, задавани тук в темата. От една страна алармиращо, от друга - трезво и успокояващо мнение на човек, видял ситуацията в епицентъра.
Никак не ме успокои мен. За Бога, хората използват " екстракорпорална мембранна оксигенация" - така ми го преведе гугъл. Вкарване на кислород в кръвта след като дробовете откажат. В един клип по-напред в темата, където 5 човека обръщаха един болен, чух да казват, как на всяка цена трябва да запазят човека жив. А човекът изглеждаше във вегетативно състояние, говореха за органна недостатъчност. С такива мерки са постигнали смъртността, която са постигнали. Без тях ще е по-висока. А аз не си представям, че ако дойде вирусът тук, имаме готовност да правим същото. Изобщо не е ясно например как ще минават тези болни на скенер, при положение че ще се лекуват в някакви изолирани болнични крила, а отделенията по рентгенология са общи за всички отделения в болницата. Ще се разнасят през цялата болница заразените ли? Изобщо не ми е ясно и как ще се осигури толкова много апаратура за обдишване. Дори те, китайците, които произвеждат всичко, в интервюто пише, че не лесно са я набавили. Тествали са безплатно стотици хиляди, а тук се пазарим кой трябва и кой не трябва да се тества, че тестовете много скъпи. Това са само някои примери. Никак не съм успокоена след прочита на статията.

# 10 333
  • на пъпа на Златията
Европейския съюз няма ли да пусе някакъв сайт с инфо  за Европа. .  . То ясно в Китай спряха ли  да регистрират , пика заглъхана ли  ама в Иран и Италия си е пик . Тъкмо се успокоих  за двата почивни дни , а то сега на ден май нови регистрирани са по 100 бройки. Този общия сайт ме обърка  с инфото за Китай  .

# 10 334
Ми София, си е София. В Шумен нищо няма. То тук българи малко има. Другият етнос много милее за животеца си и всичко изкупуват.

Общи условия

Активация на акаунт