Вирусът в Китай - COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019)

• 939 538
  • 21 677
  •   1
Отговори
# 10 650
Във Варненско има грипни ваканции. Всички са в мола и на кино. Така е било от край време... Лични лекари междудругото масово не питат дали си пътувал и какви контакти си имал. ( да не кажете,че само ги защитавам с маските)

# 10 651
Могат да направят сборен клас за малките. Който родител няма възможност да си го гледа , да го води. Но да задължават всички да ходят на училище при епидемия е престъпление

# 10 652
Не разбрах как тия италианци са предупредили, че са болни и все пак са гостували ?
Прието е и едно семейство от София. Те са имали контакт с италианско семейство, което им е било на гости в столицата. След като са се върнали в Италия са диагностицирани с коронавирус и са осведомили нашенците", заяви проф. д-р Венцислав Мутафчийски.
Редактирам си поста.
Точно така е. Болните италианци са били на гости тук 🤬

Последна редакция: ср, 04 мар 2020, 09:15 от Christina_1

# 10 653
  • тук и там
Цитат
   На 900 деца, освободени от училище, малко пресилено ми се вижда 900 родители да останат вкъщи. И 15-16 годишните ли са толкова безпомощни според вас?          
Защо тогава да ги освобождават от училище?Не са болни. Освобождаването би било един вид превенция,ако има заразени и други-да не разпространяват заразата.Ама ако дете е болно,но е без симптомно-каква е гаранцията че родителите не са заразени?Ще се гледат сами,а ако родителят е заразен -ще ръси зараза на работа евентуално..Не става така. Както и да е..мисля,че предвид ситуацита са взети мерки ,изолирани са и хората с които е имал близки контакти ученика и т.н
За мен по-скоро  родителите на болното дете  са постъпили безотговорно,защото от всички училища бяха изпратени и-мейли на родителелите със инструкция,ако се връщат от високо рискови райони  и имат симптоми   да си останат в къщи за срок от 14 дни.Трябва да погледна пак,защото не съм сигурна -мисля даже че и без симптоми ,но ако се връщаш  от високо рисков район-съвета е да се остане в къщи за 14 дни.

Последна редакция: ср, 04 мар 2020, 09:11 от Kaisia

# 10 654
  • София
Тестването на починали лица в другите страни и различни казуси, които възникнаха, като гостували тук чужденци, показват, че алгоритъмът, посочен нагоре, е недостатъчен. Той е валиден само ако наистина няма внесен досега вирус.
Отново се чудя на фона на грип Б защо не обявяват поне грипна ваканция. Би облекчило доста нещата.
Информацията за лекарствата, с които тестват вируса е много много интересна и притеснителна. Аз продължавам да се чудя в дългосрочен план какви последствия ще има. Според мен ще е свързан с автоимунитета. Което е много лошо.
В Испания се видя, че вирусът се е разпространил далеч преди изобщо да има официален случай. Казах ви преди няколко дни, че издирват пътниците от цял самолет летял от Мадрид за Еквадор, заради пациентка там в критично състояние. Полетът е бил на 14-ти февруари. Затова сега започнаха да тестват и проби от починали и така във Валенсия, ако не се лъжа, обявиха случай на починал от коронавирус също в средата на февруари.

А болестта не случайно е сравнявана с шарките, според мен, защото  и там децата карат леко, за възрастните може да е фатално, минава бавно и срива имунитета за месеци.

Грипна епидемия се надявам да обявят най-късно другата седмица и в София. Струва ми се, че сега като разшириха кръга на изследване и тези дни вече ще имаме и доказан случай на коронавирус.

И за училищата в други страни – синът ми е в чуждестранно училище и техният подход към отсъствията тук се приема направо за скандален. Причините са много, но наистина на запад не толерират да се отсъства, да си болен и прочее. Затварянето на училища във Франция в момента е безпрецедентно и обсъждат да се преподава по интернет, както явно са правили във френските училища в Китай в последите месеци.

# 10 655
elleonore, напълно съм съгласна, че на лекарите трябва да се осигурят маски. Дори по-напред изказах възмущение, че общопрактикуващите ги оставиха на съдбата им, въпреки че ги слагат на първата фронтова линия! Били частни практики, да се погрижели сами за защитните си средства. Отвратително! Навсякъде, където настъпва вирусът, започва да се чувства недостиг на медицински персонал. Трябва да се помисли много добре как да се предотврати това.

# 10 656
  • София
Добро утро колеги,
От грамотно написаната статия в ДИРника.бг, слагам в цитат
Цитат
Прието е и семейство от София, което е имало близък контакт с болни от коронавируса италианци, които са гостували в продължение на два дни на българското семейство. Преди това са предупредили, че са болни.
Тук говорим за по-кръгли от премиера ни дори имбецили или?

За съжаление, статията в ДИРника вече е редактирана и въпросният цитат е изтрит.
Вижте цитата в коментарите тук: https://dnes.dir.bg/comments/balgarsko-semeystvo-kontaktuvalo-s- … nastaneno-vav-vma
A тук инфото все още не е редактирано: https://www.vesti.bg/bulgaria/bylgarsko-semejstvo-obshtuvalo-s-i … e-vyv-vma-6106467

Друго също не ми е ясно, но то изчезна при редакцията на статията:
Цитат
Затова държа да кажа, че пробите за наличие на коронавирус се изследват в лабораторията на ВМА, и след това в Националната референтна лаборатория. След това пробите се разменят между двете лаборатории за по-голяма сигурност", обясни генералът.
Как го разбирате? Тия по колко пъти менкат изследванията или не е ли това за форума на вицовете?!

Последна редакция: ср, 04 мар 2020, 09:14 от Ronald

# 10 657
Аз продължавам да се чудя в дългосрочен план какви последствия ще има. Според мен ще е свързан с автоимунитета. Което е много лошо.

Би ли споделила опасенията си? Ако се притесняваш, че някой ще те захапе, може и на лични. Интересно ми е исакм да го премисля и от тази страна, знаеш защо.

# 10 658
това, че статията е редактирана и вече цитатът е изтрит ми показва, че в България умишлено има цензура и е твърде вероятно вече да има заразени и болни.

# 10 659
Да ходиш на гости в страна с огнище на нелечим вирус (засега), не знам как да го нарека това. Всъщност знам, ама ще си спестя коментара.

# 10 660
  • София
Да ходиш на гости в страна с огнище на нелечим вирус (засега), не знам как да го нарека това. Всъщност знам, ама ще си спестя коментара.
Всъщност, аз го разбирам като че италианците са били в България на гости на това семейство, като преди това са ги предупредили, че са били болни....

# 10 661
това, че статията е редактирана и вече цитатът е изтрит ми показва, че в България умишлено има цензура и е твърде вероятно вече да има заразени и болни.

Не мисля.  Слушах сутринта брифинга. Това, което чух беше, че италианското семейство е диагностицирано след като се е прибрало в Италия и своевременно информирало българското семейство.

# 10 662
Може и автоимуните да се засегне, само излекуваните могат да се наблюдават по темата. В момента всеки умува какви ще са последствията,но няма нищо доказано. Merelenda, италианците са били на гости на българите.Но да приютиш хора,идващи от страна с огнище също не е по-малко неудачно,така да се изразя.

# 10 663
  • тук и там
Преди да потвърдят със тест че въпросното семейство българи  е болно,не е и редно да се пишат глупости.Ако във БГ има потвърден случай със тест-със сигурност ще го обявят.Хората сигурно са под карантина,ако се потвърди от теста че са болни-ще го кажат.

# 10 664
  • В офиса
И аз чакам грипна ваканция. Моите деца преболедуваха някакъв вирус, слава богу не грип, но от утре ще са на училище. Само грип Б ми трябва вкъщи.

К'ви малки деца, к'ви 5 лева (в белгийското училище) Нали болното момче е 17-годишно. Ай, моля ви се. Честно, подобна излагация не съм очаквала. И не си представям как родителите не са видели сутринта, че си пращат детето болно. Чудя се, ако не беше заразено, дали родителите щяха да съдят учителката, че е подала сигнал.

Ще призная, че започвам и аз да клоня към теорията за безсимптомно прекарване в голям %, съответно неотчетена зараза за статистиката (въпреки че СЗО казва друго в доклада си от Ухан). Този умрелия в Испания ми обърна картинката (онова със секвестирането, егати думата, и генома, реших че е над възможностите ми за анализ, да преценя дали 99.7% съвпадение значи зараза от един източник, или просто никаква мутация у вируса) Което, ако е така, е оптимистично, макар че малко бие на it's just a flu. Тъпото е, че не можем изобщо да преценим даже на око колко потенциално може да са го изкарали "на крак". Прекалено нов е вирусът. И е доста гадничко, нищо ти няма, най-много малко температурка, ама то сезонно и изведнъж баам, родителите ти с яка пневмония в интензивното. Или нищо ти няма, но си носиш нещо, дето потенциално след време може да ти прецака дробовете. Не, мерси. Айде да го проучват, че да се притесняваме, или успокояваме по-реалистично. От една страна това с хазмат костюмите изглежда пресилено на фона на масово безсимптомно прекарване, от друга, заминаха ли си млади китайски доктори мърцина, заминаха си.

Полша с първи случай. Някъде по западната граница, привнесено от немците. Веднага техните телекоми са изпратили смс-и на всички абонати. Много нормален начин на уведомяване, си мисля аз.

Общи условия

Активация на акаунт