Вирусът в Китай - COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019)

• 939 369
  • 21 677
  •   1
Отговори
# 10 935
Не съм чела за щама в Италия, помня само, че там се оплакваха, че е по-различен от китайския.

# 10 936
  • София
Скрит текст:
Цитат
Но тук става въпрос за свръхдебилизъм.  Явно трябва да поясня - е ли възможно човек с капка здрав разум да приема на гости хора от рискова зона, които дори са го предупредили, че са болни, а впоследствие и диагностицирани? Вие бихте ли? Тук не говоря за служебни неотложни пътувания, а за гости, което можеш да отложиш за по-добри времена. За мен това е не просто безотговорно, а малоумно.
Така написано горното ме кара да вярвам и в написаното за възрастния човек в метрото, който е имал астматичен пристъп, а едва ли не са го линчували, защото кашля. Очаквам и още по наистина дебилни прояви от българските граждани, които в пристъпите си на паника и параноя /далеч по-опасни от пристъпите на астма или спастичен бронхит/ са в състояние да стъпчат човек само защото някой някъде казал или написал нещо, което може да се окаже евтина медийна ....неточност, хайде да не е лъжа, или просто творческо безсилие на автора.
Когато са дошли в София италианците не са имали клиника на коронавирус, всъщност на никакъв вирус. Били са здрави. Това е причината българското семейство, в което има и дете да ги приеме в дома си. Всеки средно интелигентен човек предполагам е наясно, че 100% от италианските граждани не са болни или носители на вируса. Едва след като са се прибрали в Италия гостите са се разболели, тествани са и са положителни. Вече го написах. Има вероятност да са се заразили и след прибирането си там. По-притеснителното за мен е това, че ако тук в България са били носители на вируса, са били контактни с още кой знае кого. И къде. Тези хора поне са се обадили и са съобщили, и са ясни, установени са. Но има такива, които си ходят напред-назад, без капка здрав разум или мисъл за превенция на себе си и останалите. Те са "опасните", дебилните, а не едно българско семейство, което в случая постъпи по най-правилния възможен начин след като разбра, че има проблем и за него, и за останалите.

Абсолютно права сте. Реакцията ми беше груба и първосигнална, без изобщо да чуя първоизточника, за което съжалявам. Искрено се надявам да не са били безсимптомни, но заразни в България.

# 10 937
Не съм чула някой да е тестван от завърналите се българи от карнавала във Венеция. Но пък отчитаме втора грипна вълна😁.

# 10 938
Скрит текст:
Цитат
Но тук става въпрос за свръхдебилизъм.  Явно трябва да поясня - е ли възможно човек с капка здрав разум да приема на гости хора от рискова зона, които дори са го предупредили, че са болни, а впоследствие и диагностицирани? Вие бихте ли? Тук не говоря за служебни неотложни пътувания, а за гости, което можеш да отложиш за по-добри времена. За мен това е не просто безотговорно, а малоумно.
Така написано горното ме кара да вярвам и в написаното за възрастния човек в метрото, който е имал астматичен пристъп, а едва ли не са го линчували, защото кашля. Очаквам и още по наистина дебилни прояви от българските граждани, които в пристъпите си на паника и параноя /далеч по-опасни от пристъпите на астма или спастичен бронхит/ са в състояние да стъпчат човек само защото някой някъде казал или написал нещо, което може да се окаже евтина медийна ....неточност, хайде да не е лъжа, или просто творческо безсилие на автора.
Когато са дошли в София италианците не са имали клиника на коронавирус, всъщност на никакъв вирус. Били са здрави. Това е причината българското семейство, в което има и дете да ги приеме в дома си. Всеки средно интелигентен човек предполагам е наясно, че 100% от италианските граждани не са болни или носители на вируса. Едва след като са се прибрали в Италия гостите са се разболели, тествани са и са положителни. Вече го написах. Има вероятност да са се заразили и след прибирането си там. По-притеснителното за мен е това, че ако тук в България са били носители на вируса, са били контактни с още кой знае кого. И къде. Тези хора поне са се обадили и са съобщили, и са ясни, установени са. Но има такива, които си ходят напред-назад, без капка здрав разум или мисъл за превенция на себе си и останалите. Те са "опасните", дебилните, а не едно българско семейство, което в случая постъпи по най-правилния възможен начин след като разбра, че има проблем и за него, и за останалите.

Абсолютно права сте. Реакцията ми беше груба и първосигнална, без изобщо да чуя първоизточника, за което съжалявам. Искрено се надявам да не са били безсимптомни, но заразни в България.

Според китайски учен Xiang Nijuan от Chinese Centre for Disease and Prevention, хората стават заразни около 48 часа, преди поява на симптоми.

# 10 939
  • Другата България
Скрит текст:
Цитат

Няма нищо, случва се, хората са изнервени и притеснени, което е разбираемо, а медиите не допринасят понякога за това да се интерпретират нещата по правилния начин.
Аз се надявам на същото. Не съм в София, но детето ми е там, а и е ясно, че София е относително понятие когато става въпрос за така бързо разпространяваща се зараза.

# 10 940
Цитат
The German airline Lufthansa has grounded 150 aircraft due to the coronavirus (as first reported by Reuters).

A spokeswoman told the Guardian that 125 of the grounded planes were continental and 25 were intercontinental.

Lufthansa has 752 aircraft according to its website so this amounts to approximately a fifth of its fleet.

Луфтханза спират от полети 150 самолета от общо 750..

Цитат
Health officials in France say around 8,300 masks and 1,200 bottles of sanitising health gel have been stolen from Paris hospitals.

Another 2,000 surgery masks have disappeared from a hospital in Marseilles.

The French government says it will take legal measures today to rein in the soaring price being demanded for bottles of hand gel. Anyone wanting to buy masks from a pharmacy will have to get a medical prescription.

Здравните власти във Франция съобщават за 8300 маски и 1200 бутилки дезинфектант откраднати от парижки болници плюс още 2000 маски в Марсилия. Сред мерките, които се обмислят са маски в аптеките да се продават само срещу рецепти..

Цитат
The number of coronavirus cases in the UK has jumped by 34 in a day, taking the total number of confirmed cases to 85.

Нови 34 случая в Обединеното кралство. Общия брой потвърдени случаи достига 85

Последна редакция: ср, 04 мар 2020, 16:24 от bobby_me

# 10 941
  • София
То не става въпрос за това кой ще гледа  едно болното дете,а примерно кой ще гледа 900  деца като за начало ..Защото това означава поне 900 възрастни да не отидат на работа ..

Навсякъде инструкциите са едни и същи-при съмнения и симптоми,да се обадим на ЛЛ или на телефона даден за контакти във съответната държава и от там нататък да се следват указанията.

Не, не става дума нито за едно болно дете, нито за 900 първокласника, които някой трябва да гледа (сериозно!? училище с 900 първокласника!? Добре, че не съм в Белгия...). Става дума за безотговорното поведение на родителите на приносителя - като се замисля, би следвало те да бъдат глобени с цялата сума на всичките 900 души, останали за 1 дена по домовете си - и, най-вече, за това възможно много деца да бъдат предпазени от заразяване. Кой как и защо е виновен и кой следва да плати ще мислят по-късно - в момента е нужно да прекъснат пътя на разпространение на вируса. Значи, затварят училището. За другите проблеми ще мислят като му дойде времето.

Впрочем, ако се определи глоба от мин. 5000 лв. за неспазващ карантина човек (на човек, не на семейство!), върнал се от опасен район, рязко ще спаднат разходките "щото аз нали съм си платил и какво ме интересува, че друго ще платят после с живота си". Би бил много ефикасен начин за "отглеждане" на гражданска съвест.

# 10 942
Хора искам да попитам случайно някъде по медиите да са казвали че сем. което се подозира че е заразено след италианското гости да имат дете което също се изследва. Понеже ми попадна една неофициална информация която няма сега да е споделям понеже не мога да е подкрепя с факти, но касае майка с дете.

# 10 943
  • София
Не разбрах как тия италианци са предупредили, че са болни и все пак са гостували ?
Прието е и едно семейство от София. Те са имали контакт с италианско семейство, което им е било на гости в столицата. След като са се върнали в Италия са диагностицирани с коронавирус и са осведомили нашенците", заяви проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

А те, нашенците, де, не са и подозирали, че гостите им идват от Италия... мислели са, че са нененки!

Днес в дрогерията ми казаха, че са отказали предложените им маски. Цената щяла да излезе по... 80лв. кутията! За справка ноември месец като купувах бяха 10-на.

Изумява ме въпроса кой ще гледа децата, когато не са на училище!
Ами сами ще се гледат, както ние сме го правили преди години. Да не говорим за родителите ни, които е трябвало и печка да могат да запалят и сняг да ринат, защото зимите не са били като сегашните. От толкова опростяване и снемане на отговорности е видно, че масово сме станали безпомощни и безотговорни. Изразът "глупава стара Европа" явно не е случаен.

Малко трудно е това да се гледат сами. Както и у нас малките не можеш да ги оставиш да се гледат сами.
Няма сравнение с едно време. Има сега и тук и действащото в съответната държава законодателство. И не на последно място спазването и санкциите.
И не говорим за болни деца.
Там няма понятие грипна ваканция. Работя с Швейцария, изумиха се, като им казах, че при нас затварят училищата, когато има много болни от грип.

Това е повод за срам, не за гордост. За Швейцарците де, не за теб. Но забелязала съм и от предишни години, че европейците имат крайно небрежно, да не кажа безотговорно, отношение към здравето - и своето, и на близките / колегите си, и на децата си. По-зле е само в САЩ - там не на последно място и по финансови причини.

Последна редакция: ср, 04 мар 2020, 16:31 от katiABV

# 10 944
  • Street of Dreams
85 за Англия

Confirmed number of coronavirus cases in the UK jumps to 85

https://f7td5.app.goo.gl/KnWGp7

Sent via @updayUK

В немските мейнстрийм медии излезе материал, че вирусът съвсем не покосява само възрастни мъже и че рейтът на младите е по-голям, отколкото се е предполагало до сега. Средната възраст е 47 години.
https://www.n-tv.de/wissen/Covid-19-trifft-oefter-Juengere-als-g … icle21615248.html

В Италия се говори за затваряне на училища и университети в цялата страна.

# 10 945
Хора искам да попитам случайно някъде по медиите да са казвали че сем. което се подозира че е болно след италианското гости да имат дете което също се изследва. Понеже ми попадна една неофициална информация която няма сега да е споделям понеже не мога да е подкрепя с факти, но касае майка с дете.
Доколкото разбрах цялото семейство ще бъде изследвано, Tesla.

# 10 946
  • Пловдив
Да споделя инфо, дадено от съфорумка на друго място, което е интересно. Тя е в момента в Сингапур и е написала, че " В такситата в Сингапур има табелки с QR код да си оставиш данните за контакт - имена, дата и час на рейса. От къде си хванал таксито и до къде. В случай на човек със съмнение за коронавирус - шофьора, пътник преди или след теб - да могат да те контактнат и да проследят по-ефективно случая."  Изключителни мерки. Но Сингапур е друга планета.

# 10 947
  • София
А някъде може ли да се следи заболеваемостта от грипа в момента по градове? Мернах, че имало 12 пъти повече болни отколкото при предната грипна епидемия, но не разбрах общо за страната ли е това сравнение или за конкретен град.
Имаше една жена в Русе - около 60 годишна, която се почувствала зле, а е била наскоро в Италия - преди около 2 дни. Излезе ли информация дали е отрицателен и нейният тест?

# 10 948
  • MI
Ох, още цвиля от смях с този китаец с кафето. Joy Водичка, ще ме извиняваш но това или си го сънувала, или наистина си го прочела, но  си се загубила още в началото в превода. Joy

В Ломбардия са си затворени вече втора седмица училищата. Имаше вече доста мерки за най-засегнатите региони, за който го интересува:
https://tg24.sky.it/politica/2020/03/01/coronavirus-conte-decreto-governo.html

Между другото, тестът на папата е негативен, дишайте. Grinning

Немският министър на здравеопазването е казал, че е налице глобална пандемия.

# 10 949
Според руска блогърка, живееща в Китай, китайците обмислят да взимат мерки срещу влизащите в страната им чужденци. Разказва за случай, в който спрели чужденка да влезе в супермаркет, та се наложило жената да доказва, че живее в Китай, а не пристига от чужбина. Това ако е вярно ще е голяма ирония. Ние тях не ги спряхме, че били най-големите туристи и ще си съсипем икономиката. Гледах преди това и руски новини. Много подробно обясняват мерките, които са взели, явно без да ги е страх, че ще предизвикат паника, като при нас. Та за мерките. Например за домашната карантина за пристигащи от определени страни. Записват им данните и ги предупреждават, че ще имат поне няколко посещения без предупреждение на домашния адрес от санитарни инспектори и да му мислят, ако ги няма. Плашат ги и с лицево разпознаване от видеокамери, явно затова ги снимат при пристигането в страната. В Китай също говореха за това лицево разпознаване. Не знам дали наистина имат чак такива възможности, или за да дисциплинират хората го говорят. Да питам, у нас как гарантираме, че с препоръката за домашна карантина се спазва? Ако е имало такава информация, съжалявам, но съм я пропуснала. Изцяло на доброволен принцип ли е, или има някакви санкции за неспазване?

Общи условия

Активация на акаунт