Вирусът в Китай - COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019)

• 938 912
  • 21 677
  •   1
Отговори
# 11 250
  • Варна
Хайде и Словения в групата

"Словения потвърди първия си случай на коронавирус, казва местното здравно министерство.

Пациентът пътува до страната от Мароко, през съседна Италия и сега е в болница в Любляна, съобщи словенската национална информационна агенция STA. Досега Словения е извършила 352 теста за коронавирус."

# 11 251
Преди време , някъде към средата на темата, някой с добри познания по физика беше обяснил доста подробно как става предпазването, въпреки, че частиците са толкова малки. Основната идея е, че въздухът преминава със скорост през маската, това води до завихряне и ако се промуши през дупчица в първия слой, вероятността да мине през втория намалява драстично и през третия още повече, подобно на това да караш с висока скорост в място с препядствия. Дано някой даде линк, защото обяснението ми е твърде смешно написано, но се надявам да даде представа за това как функционира маската.
https://bg-mam.ma/p/1174414/40232092

# 11 252
  • София
Тоест и един обикновен шал да метнеш пак е по-добре от нищо.

Да, определено.
Също и каквито и да е очила - диоптрични, тъмни - ще предпазят повече от никакви. Няма да направят контакта безопасен, но ще е по-добре с тях (статистически), отколкото без.

Не че шалът или очилата ще спрат вируса - но някоя по-едра капка, изкихана или изкашляна от някой, пълна с вируси, ще спре. А там какво ще се промуши... късмет. Но поне основната част ще спре.

Последна редакция: чт, 05 мар 2020, 00:48 от katiABV

# 11 253
Най-важните заключения за Covid-19 на 25-тте международни експерта, които бяха изпратени от WHO в Китай.
P.s. Сега нямам време да превеждам, за който иска да прочете с превод, моля да си пусне гугъл превод.
Докладът го има и като pdf, има и видео от пресконференцията. По-късно ще преведа и напиша най-важните точки, според мен.
Има едно бутонче Read More, не забравяйте да го натиснете.
https://www.reddit.com/r/China_Flu/comments/fbt49e/the_who_sent_ … p;utm_name=iossmf

# 11 254
Преди време , някъде към средата на темата, някой с добри познания по физика беше обяснил доста подробно как става предпазването, въпреки, че частиците са толкова малки. Основната идея е, че въздухът преминава със скорост през маската, това води до завихряне и ако се промуши през дупчица в първия слой, вероятността да мине през втория намалява драстично и през третия още повече, подобно на това да караш с висока скорост в място с препядствия. Дано някой даде линк, защото обяснението ми е твърде смешно написано, но се надявам да даде представа за това как функционира маската.

По-принцип вируса не пътува сам във въздуха, а 'опакован' в капчици органични флуиди. Те са доста по-големи от пропускливостта на маските.. най-много вируса да остане по повърхността им и затова се налага честа смяна. Тия щуротии, че маските не пазели са някакви жалки опити да се потуши опразването на аптеките..

# 11 255
  • София
Сега се порових из сайтовете на шведските аптеки, няма маски нито онлайн нито в близките около моя адрес 15 физически аптеки (тук във всяка една аптека можеш да видиш онлайн дали има наличен продукт във физическите им аптеки). Явно всичко е изкупено, но пък вчера и днес не видях хора с маски по улиците. Може маските да са изтеглени за медицинския персонал. В сайтове като "продавалник" се продават за 60 лв, а са закупени от аптеката за 6 лв.

Но пък тук ни съветват да не носим маски, защото хората без медицински познания не знаят как да си свалят правилно маската и ако по нея от външната страна има полепнали вируси, ако не махнем правилно и безопасно маската, то си разнасяме вируса по ръцете и лицето и всичко се обезмисля.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/gavleborg/slutsalt-pa-apoteken … -nu-dyrt-pa-natet

И да не носим гащи, ако нямаме подходящо образование, щото може да ги сложим накриво.
Ама че глупост.
Не е ядрена физика слагането и махането на маска, спокойно.
Съветват ви да не носите маски, щото просто МАСКИ НЯМА.
И вместо да кажат "Вижте какво, всички биха имало полза от тях, ама какво да правим - няма ги. От Китай ги внасяхме, ние тук нищо не произвеждаме, освен големи приказки, а ей на, Китай не ги изнася, щото си им трябват. Какво да се прави? Няма - и няма да имате.", те се правят на много знаещи и ви лъжат като малки деца... Разкажат някаква приказка - и Европейците, които отдавна са се отучили да четат м/у редовете и да търсят причини зад причините, вярват, миличките, на всичко вярват! Само американците са по-зле в това отношение. Те пък съвсем на всичко вярват. Стига само да е казано от Правилния Човек.

# 11 256
Благодаря на Less. Беше информативно.

# 11 257
  • В.Търново

Хайде пишете за какво става въпрос в линковете!!!
Тоз пък във видеото най-големият специалист по вируси, няма що! Актьор с диплома за пластичен хирург... Joy
Преди да станат пластични хирурзи учат обща медицина и обща хирургия.Не подценявайте нещата.

# 11 258
Цитат
Тесла, ти стъпваш върху нещо и после така си го тълкуваш, както си си наумил. Съжалявам, но мен лично не ме интересува личното ти мнение повече от веднъж написано. Интересува ме на специалистите. След Китай най-много имат какво да кажат италианските вирусолози, съответно чета тях. Горе долу на едно мнение са, световно признати са, техните хипотези ме вълнуват повече от твоите, може ли?! Известно ли ти е че в науката се работи с хипотези?Не ми чети постовете като те плащат. Боже, поне да бях от отбора на новата чума (щъ Омрем)...
Ама там е проблема че аз и да ти ги пропускам постовете няма смисъл, защото другите ти ги четат. И в главата им отекват недоказаните хипотези (в разрес със изнесените факти), на не знам какви италиански светила на които се позоваваш за предстоящите смъртоносни мутации. Тука се скъсаха да нападат Лили че била виновна за липсата на тамифлу, като постнала статия преди не знам си колко време (която за разлика от недоказани хипотеза в разрес със изнесени факти е доказан факт че в Тайланд са излекували пациенти с комбинация от противогрипни и антихив препарати), но ти да всяваш паника с недоказани хипотези изглежда няма проблем (ако тия факти не бяха изнесени изобщо нямаше да те репликирам, аз нямам против свободата на словото дори и хипотезите да са плашещи, но когато тези хипотези вече са в разрез със доказани факти вече имам много против.)

А пък ако не си в отбора на "ще умрем" още по зле за теб, тогава ти съвсем съзнателно всяваш паника (в противен случай мога да те оправдая, паниката те е обзела и чертаеш черните сценарии за предстоящите смъртоносни мутации). Изобщо целият този диалог с мен можеше да го избегнеш ако просто беше казала като те репликирах, не знаех, друг път ще чета темата преди да бързам да пиша за да не всявам паника. Ама ти вместо това, продължаваш да намилаш за "моите" хипотези. Които нито са мои нито са хипотези. Grinning

А какви са фактите: понеже не обичаш явно да четеш ще ти ги сервирам наготово: за да спреш да намилаш за моите хипотези:
Установено е че мутациите на вируса се оформят в 2 основни групи (L-cov и S-cov), L-cov е по-опасен, тъй като е по-вреден за дихателната система при хората. (Води до повече смъртни случаи, повече критични, повече усложнения и т.н.)

По-агресивният тип на новия коронавирус (L-cov) е съставлявал приблизително 70% от анализираните щамове, докато 30% са били свързани с по-малко агресивен тип (S-cov).

Установено е също така, че по-агресивният вид на коронавируса (L-cov) е бил много по разпространен в ранните етапи на вирусното огнище в Ухан ((96,3%) са тип L и само (3,7%) тип S) - , където Covid-19 беше открит за пръв път в края на миналата година. Но от началото на януари честотата на заразените с този щам на вируса намалява, уточняват китайските учени. Извън Ухан където са по късните поколения заразени в Китай вече е (61,6%) са тип L (38.4%) са тип S

Намалява защото с времето на препредаване на вируса през поколенията започват да надделяват не-агресивни форми на вируса, защото всяка смърт предизвикана от агресивна форма на вируса прекратява препредаването му, всяка агресивна форма на вируса водеща до тежки симптоми води до сигурното откриване и изолиране на даденият човек и спира разпространението на тази форма на вируса. Ако имаш елементарна логика ще разбереш защо китайските учени са установили че с времето делът на по леката форма на вируса се увеличава а този на по тежката намалява и колко е несъстоятелна недоказаната хипотеза за предстоящи смъртоносни мутации на вируса на великите италиански светила, която аз нямаше да имам против да я развиваш в темата ако не всяваше по тоя начин паника.

А това което намилаш за моите хипотези е факта
Скрит текст:
Цитат
Дали е възможно от агресивен тип да се превърне в не толкова, за да се размножава.
Според мен това е неизбежно. Затова предсказвам че това ще се случи. Аз не знам дали мога да се изразя правилно и да опиша добре това което си го мисля, с правилната терминология, понеже нямам научно образование, но това ще се сбъдне с нещо като естествен подбор. Вирусът няма интерес да убива защото когато убие, дадената верига на препредаване се прекъсва. Човекът вече е мъртъв и следващо поколение заразен в тази верига няма да има. Тя изчезва. С времето и с напредването на епидемията, смъртността ще спадне много драстично под тези ужасяващи около 60% към днешна дата защото в бъдеще ще останат да се развиват веригите на препредаване които препредават видоизменена форма на вирусът която не е толкова смъртоносна. За да оцелява вирусът той трябва да развива дълги вериги от поколения заразени. Как например ще достигне до 25-то поколение заразени ако е твърде смъртоносен. Той трябва да премине през верига от 25 човека в която никой не трябва да умре а в нея ще попаднат слаби организми, възрастни хора, хора със слаба имунна с-ма и т.н. За да стигне до 25-то поколение заразени, той трябва да не е толкова смъртоносен и тежък за да си гарантира разпространението. Естественият подбор ще гарантира че в бъдеще ще се разпространява по лека форма на вирусът, по тежката ще си замине заедно със смъртните случаи.
че аз просто предсказах че това ще се случи в самото начало на темата, когато всички се страхувахме гледайки съотношението в началото от 60% смъртност в съотношението починали/излекувани в самото начало. Но щом ти е голям проблем че едно мое предсказание се е сбъднало, игнорирай го, обаче вече не можеш да игнорираш доказани факти в тая посока противоречащи на недоказани хипотези. А българските и чуждестранните линкове с тая информация, ще си ги намериш в темата. Няма аз само да ти сервивам всичко наготово понеже трябва да те следя да не създаваш паника с "предстоящите смъртоносни мутации" понеже ти не обичаш да четеш а само да пишеш.

Последна редакция: чт, 05 мар 2020, 01:08 от Анонимен

# 11 259
А някой сети ли се, че и маникюрите ще е добре да се подкъсят , за да може по-лесно да се измива под ноктите?

# 11 260
Хм, двама души, един с маска и един без, срещу тях киха внезапно болен от коронавирус и драмата е само за този с маската, че очите му открити, маската сложена неправилно,  по нея веднага полепват вируси, пък ще преминат през нея, че тя овлажнена от дишането, пък той как ще я свали, пък ще ги разнесе с ръце по цялото си лице, пък ще му останат по ръцете, в същото време този без маска няма никакви проблеми.

# 11 261
  • София
Хм, двама души, един с маска и един без, срещу тях киха внезапно болен от коронавирус и драмата е само за този с маската, че очите му открити, маската сложена неправилно,  по нея веднага полепват вируси, пък ще преминат през нея, че тя овлажнена от дишането, пък той как ще я свали, пък ще ги разнесе с ръце по цялото си лице, пък ще му останат по ръцете, в същото време този без маска няма никакви проблеми.

Хахаха. Браво за този пост!!

пп А ако човек гугълне 'предпазват ли маските' излизат хиляди статии от предните години с противоположно мнение на сегашното, от същите специалисти Simple Smile
ппп Аз по едно време реших, че китайците са произвели умни маски - ако си медицинско лице веднага започват да те пазят и затова джипитата ги издирват. Но ако не си  - за нищо не стават тези маски. И се чудех къде ли са скрили чипа дето разбира каква диплома имам Simple Smile

Благодаря, Third, за научното и обикновеното обяснение!!

Последна редакция: чт, 05 мар 2020, 01:10 от EliG

# 11 262
Представете си жив плет.

И си представете зърно ориз. Зърното е достатъчно малко за да може да премине между клонките на живия плет, но дори цял ден да хвърляте шепи с ориз по него нито едно зърно ориз няма да премине от другата страна. А въздух си преминава.

# 11 263
Не знам дали журналисти четат тази тема. Ако има такива, нека им насоча вниманието към някои въпроси...

https://www.vesti.bg/bulgaria/prof.-kantardzhiev-tolkova-bolni-o … 10-godini-6106476
Цитат
Толкова сериозно увеличение на заболели от грип тип „В” в страната не е наблюдавано от 10 години насам. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болест.

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2020/03/04/4036622_shtabut_za_bo … s_e_pritesnen_ot/
Цитат
През миналата седмица беше отчетено сериозно покачване на болните от грипен вирус тип Б. Заболелите са 12 пъти повече, отколкото при предишната грипна вълна, когато циркулираха вирусите от типа Н3.

Днес съпругата ми беше при личния лекар (в София). Била "със най-грипните симптоми от днешните пациенти". Носочиха я към тест за грип. Отрицателен.

Всеки може да събере 2 и 2... Светът е на прага на епидемия (пандемия). Много вероятно е вирусът да е влязъл вече в България (София) от известно време. Симптомите са грипоподобни. Но тук ни убеждават, че "това не е страшно, като на грип". Обясняват също, че "имаме необичайна грипна вълна" точно сега.

Може КОВИД19 да е стигнал до нас, не зная. Ние сме рисково семейство - и аз, и съпругата, и още повече детето - имаме контакти с много чужденци, и хора пътуващи в чужбина. Чудим се какво да правим. ОК,  съпругата ми е в болнични. Но аз - да ходя ли на работа? Детето - да ходи ли на училище? Да отидем ли в събота при родителите си?

Ако вирусът е при нас (това важи и в бъдеще време) - искаме да знаем това, за да се опитаме да ПРЕДПАЗИМ нашите роднини, колеги, съучениците на детето ни.

Ако ни лъжат че това е грип,  и обявяват грипна вълна само на симптоматични диагнози (симптомите са близки до Ковид19), ние ще разпространим болестта и ще рискуваме ЖИВОТА на много хора. Това е ПРЕСТЪПНО поведение. Не по различно от "чернобилското".

Ако това е така, ще търсим отговорност!

И нека журналистите (дай боже да има все още нормални) да зададат въпросите - "грипната вълна базира ли се на резултати от изследвания? Какъв процент от изследванията са позитивни за грип?"

Или просто ни лъжат?

# 11 264
Много добро сравнение, което трябва да сложи и край на мантрата как маските не помагали. То ако не помагат интересно защо са изчезнали.
Скрит текст:
Представете си жив плет.

И си представете зърно ориз. Зърното е достатъчно малко за да може да премине между клонките на живия плет, но дори цял ден да хвърляте шепи с ориз по него нито едно зърно ориз няма да премине от другата страна. А въздух си преминава.

Общи условия

Активация на акаунт