Вирусът в Китай - COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019)

• 938 504
  • 21 677
  •   1
Отговори
# 11 340
8 случай в Гърция - приятел на предходен случай и 9 случай с тежка пневмония - след пътуване до Египет и Израел. За 9 случай - https://www.amna.gr/en/article/436478/Achaia--Ilia--Zakynthos-pr … th-case-confirmed
Вече и 10, съпругата на 9.

Последна редакция: чт, 05 мар 2020, 10:33 от stasha_s

# 11 341
Не знам какво точно очаквате, 12 проби, ми толкова са. Нали не си мислите, че ще се ходи от врата на врата за да се правят тестове. Болниците са пълни, там не се лекуват само предполагаеми с коронавирус, всичко което е инфекцозно е там. Имам чувството, че някой хора си умират да чуят,, новината,,...
Спокойно, няма да ни подмине, ама и тогава ще има мънкачи от рода,, еми, да, като направиха толкова малко тестове,, ми с толкова разполага държавата бе, малка държава малки ресурси.
Австрия  е също толкова малка, а имат досега 3700 тествани. Което пак е малко в сравнение с други европейски държави.

Трябва да се тества по-всеобхватно, не за да олекне на някого в темата, а за да може  своевременно да се прекъсват веригите ба на разпространение. С десет теста на ден, шансът да изтърват положението е огромен.

# 11 342
Не виждам нищо странно в това, че 10 проби на ден правят. Ами толкова хора са отишли със симптоми, толкова изследват. Пред всички мои колеги, роднини и познати споделям тревогата си за тази епидемия. Никой мой приятел не се вълнува от темата коронавирус. Съжалявам, че порази Италия - прекрасна страна. Трябваше още тогава да забранят влизане на китайци за поне 1 месец.

# 11 343
  • тук и там
Навсякъде тестват съмнителни случаи предимно.Върнали се от рискови зони,тези  от списък със контакти на заразен вече и тези със симптоми(но пак се търси връзка със рискова зона).Има хора които доброволно са се тествали(без симптоми,но върнали се от рискова зона),но повечето май са такива със симптоми,макар и леки които са  отишли да се тестват.(върнали  се пак от Италия)..Та няма как общо взето да се обадят на всеки върнал се от рискова зона да го приканят да се тества.Ако има такива хора ,върнали се от рисков район-те трябва да се обадят и да поискат да се тестват. Ако има един положителен тест,вече се тръгва по веригата със контакти.Ама като няма..

# 11 344
  • София
Не знам какво точно очаквате, 12 проби, ми толкова са. Нали не си мислите, че ще се ходи от врата на врата за да се правят тестове. Болниците са пълни, там не се лекуват само предполагаеми с коронавирус, всичко което е инфекцозно е там. Имам чувството, че някой хора си умират да чуят,, новината,,...
Спокойно, няма да ни подмине, ама и тогава ще има мънкачи от рода,, еми, да, като направиха толкова малко тестове,, ми с толкова разполага държавата бе, малка държава малки ресурси.

Обяснихме 100 човека, че никой не очаква с желание да чуе новината. Обяснихме и, че е нормално при: 1) обещание да тестват повече и 2) пълни инфекциозни отделения, да правят повечко проби на ден. Иронията с "от врата на врата" е доста неуместна.

Дали трябва още по-детайлно да разяснявам??

# 11 345
Аз съм оптимист, но втора грипна вълна, ведно с грипна ваканция ми идват в повече и звучат съмнително. Още повече, че се заговори, че и другата седмица щели децата да бъдат във ваканция. Всичко е една каша, както обикновено, неадекватност - ето това ме плаши.

А къде бяхте когато есента лекарите призоваваха да се ваксинирате срещу сезонен грип?! Сега сте се парализирали от паника тук, но ако българинът имаше поне малко отговорност и здравна култура (не визирам само вас-персонално) щеше да се ваксинира, което сега щеше да облекчи неимоверно здравната система. Само 3 % от българите се ваксинират-срам! За каква неадекватност говорите? Единствената такава е тази на народонаселението, което предпочете да си спести една ваксина на цената на две шишета ракия.
В следствие на това малоумие, инфекциозните отделения вече са препълнени, а какво ще стане ако (или когато) имаме и случаи на CoViD19?

# 11 346
Абе не знам, от поне 10 години се въдят супер специфични нови вируси. Обикновените настинки от детството ми, дето минаваха с едно-две амидофенчета, ги няма вече. Миналата есен имаше стандартни есенни вируси, от които се губи звук и картина направо. Ама никой не тръгна да ги гони, макар че определено биха могли да вкарат някой над 70 от другата страна на тревата.

Доста го гонят тоя вирус, ще видим в следващите седмици дали е имало файда, или просто някой си прави упражнение по контрол.

Не че нещо, ама някак го рекламираха като да затрива милиони, а то смъртността е около 2.5 на хиляда в някои държави, което не би предизвикало изобщо забелязване от страна на медицинската система.

Аз още съм озадачена защо няма статистика за възраст на починалите. Защо се крие тази информация. Защото айде сега, над 80...всичко може да те убие ако не утре, то другата седмица.

# 11 347
Странното е, че огромна Турция с голямо летище в Истанбул, с преки полети до Пекин, нямат. Дано няма наистина!

# 11 348
  • на пистата
Вчера четох някъде, че вирусът е бил открит и в изпражнения на някои пациенти, "но този път на предаване е без съществено епидемиологично значение, защото инфекцията засяга дихателните пътища". Как да го разбираме това? На мен ми звучи, сякаш само чрез вдишване може да се разпространи. Т.е. директно ако попадне в дихателните пътища. От друга страна миенето на ръцете твърдят, че помага. В крайна сметка можеш ли да се заразиш ако вирусът попадне в храносмилателния тракт? Чела съм твърдения, че стомашната киселина го унищожава. Дали е така? Дали няма вариант, да се предава заразата основно чрез вдишване? Защо игнорират възможността да се предава чрез замърсяване с фекалии, както примерно хепатит Б? Не е жизнеспособен вирусът след преминаване през храносмилателния тракт, или просто не се предава чрез него към дробовете?
Но 30.01 постнах ето това интервю,доцент Бойкинова казва,че може да има заразяване и по орално фекален път.Тогава наистина не се знаеше много за него,но....
https://plovdivnow.bg/plovdiv/kak-da-se-predpazim-koronavirus-sa … -boikinova-29500/

# 11 349

А, малки ресурси, а 4те милиада за КТБ които ги изплащаме? Какво му пречи и сега да се набавят ресурси? Предпочитам с данъците си да платя няколкостотин теста на хора, които ще ги лекуват и приканят към карантина, отколкото да си хача личните пари за лекарства и лечение заради неизследвани такива.

# 11 350
Австрия и България са на различни нива. Ами пък може и там да има много доброволци, върнали се от друга страна,които да искат да се тестват,а нашите да ги е страх. Мислят си сигурно,че ще им лепнст етикет “болен от чума” както се обсъжда на много места.Въпроса с парите и кадрите също трябва да се вземе под предвид,персонала също изнемогва,взимате ги за нищо тези хора. Когато ни “дарят” повече тестове може и да се появят случаи. Той човека каза,че ще разширят тестването, но така или иначе не е казал дали това ще се случи днес,утре или други ден. Турция също нямат случаи!

# 11 351
  • тук и там
Само съмнителни пневмонии  от тези отделения  е редно да  да тестват.Никъде не правят тестове на всеки който кашля ,киха или има хрема..(извън рисковите зони поне).

# 11 352
  • Варна

Обяснихме 100 човека, че никой не очаква с желание да чуе новината. Обяснихме и, че е нормално при: 1) обещание да тестват повече и 2) пълни инфекциозни отделения, да правят повечко проби на ден. Иронията с "от врата на врата" е доста неуместна.

Дали трябва още по-детайлно да разяснявам??
Предполагам ви е знаете защото го и съобщиха, че започват да изследват все повече хора с пневмонии.
Разширява се кръга на изследване, това може да е крайно не достъчно, но това е положението

# 11 353
Аз съм оптимист, но втора грипна вълна, ведно с грипна ваканция ми идват в повече и звучат съмнително. Още повече, че се заговори, че и другата седмица щели децата да бъдат във ваканция. Всичко е една каша, както обикновено, неадекватност - ето това ме плаши.

А къде бяхте когато есента лекарите призоваваха да се ваксинирате срещу сезонен грип?! Сега сте се парализирали от паника тук, но ако българинът имаше поне малко отговорност и здравна култура (не визирам само вас-персонално) щеше да се ваксинира, което сега щеше да облекчи неимоверно здравната система. Само 3 % от българите се ваксинират-срам! За каква неадекватност говорите? Единствената такава е тази на народонаселението, което предпочете да си спести една ваксина на цената на две шишета ракия.
В следствие на това малоумие, инфекциозните отделения вече са препълнени, а какво ще стане ако (или когато) имаме и случаи на CoViD19?

Четете внимателно!
Недоволството ми е от лошата организация и неадекватната реакция. Моля да не изразявате недоволството си против неграмотните ни сънародници на мой гръб! Лично аз съм си взела мерки за мен и семейството ми и се справяме с грипа, без да натоварваме по никакъв начин здравната ни система. Не ме е страх от грипа, от коронавируса не ме страх също, въпреки, че лично аз имам лични основания да се притеснявам точно за себе си. Просто по природа съм си оптимист и човек, който действа, достатъчно отговорно при това.  А понякога да действаш отговорно изисква да мислиш, не да си обект на манипулация. Нооо не вярвам на държавната ни машина, нито в безкористната работа на журналистите ни и съм реалист. Относно ваксината против грип - айде да не задълбаваме темата...

Последна редакция: чт, 05 мар 2020, 10:34 от unabella

# 11 354
  • Варна
А мен, ме радва всеки един ден с необявен случай. Това означава , че или наистина все още сме се опазили, или че случаите са малко и все още успяват да ги уловят и проследяват. В противен случай, ако има огнище , много бързо щеше да лъсне и нямаше да може да се скрие.

Успях да гледам част от брифинга в 8.00 ч. Казаха, че в момента инфекзиозните отделения са пълни , но при необходимост легловата база ,може да се увеличи двойно . Според мен, за момента , което може да се направи, докато още няма случаи, е да се закупят колкото се може повече кислородни апарати. Доколкото разбрах, това е основната съпътстваща терапия + солеви разтвори.  Ако се наложи, да се приспособят почивни бази или хотели, за временни карантинни отделения. Проблема е с персонала , възможно е спешно да се обучат хора , с разни курсове, как да работят с кислородни апарати и системи, мисля че в рамките на до месец това е напълно възможно. Не е голяма философия, тези хора ще са просто оператори и наблюдатели. Разбира се, тези хора ,трябва да са напълно наясно с какво се захващат и да става доброволно. Подходящото заплащане, също е важно, както и защитното облекло. На съществуващия медицински персонал, също трябва да се увеличи възнаграждението , поне в периода на епидемията, а най-добре и след това. Може, да се помисли и за привличане на здравни кадри от Китай, срещу някакви облаги / ако това изобщо е възможно, не съм наясно, фантазирам си / . Личните лекари също могат да дават дежурства в такива карантинни центрове, при желание, разбира се.  И последно, в Китай се справиха  за месец и половина, но си мисля ,че в Европа ще ни тресе поне 4 месеца, а в целия свят може и повече да продължи да обикаля .

*Всичко горно, са си мои интерпретации и размишления, може да не съм права.

Общи условия

Активация на акаунт