Вирусът в Китай - COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019)

• 951 175
  • 21 677
  •   1
Отговори
# 12 810
  • София
До 16 март Франция или ще е заприличала на Италия или ще удържат положението на същото ниво.
Вие хубаво, нямате търпение да почивате, то едва ли сте само вие. ние с две малки деца не сме мърдали месеци, изтрещяваме здраво. Януари насмалко да резервирам за болоня някакви изгодни билети за 24 март. Ама насмалко.

Вече почвам да се чудя какво ще се случи с лятното ни море (в БГ), резервирано преди половин година за юли. Дали при наличие на пясък, море, храна в хотела и чужденци отново няма да има хистерия и опасност от хващане на вируса, че то едно море ще е..... Сумата не е малка, платена е 100%, но допускам, че ако конкретната област, в която попада курортът, не е под карантина по същото време, надали някой ще възстанови парите или ще измести датите.....

# 12 811
Ганьо е най-велик и вируса вече циркулира из България! Няма грип Б, а епидемия от контравирус, която властите крият.
Е и ? Имам чувството че някои просто си умират за сензации.Биха ни радвали гръмки и апокалиптични заглавия по вестници и електронни медии за хиляди  заразени и починали, тогава щяхме да се разгърнем  истински в укорите към оторизираните органи, защото в тоя форум мисля, че независимо от темата и постовете основното е конфронтацията, контрата и противопоставянето и  накрая - обезкостяването. За съжаление всичко е нормално в България , никой не умира, хората си пазаруват и се събират, и заразени няма все още, а се надявам и да няма и за в бъдеще.

# 12 812
Трябва нещо по средата, разбирам хронично болните и аз имам 2 ма на главата и  предпочитам да са такива свръхпредпазливи и загрижени за себе си, защото колкото и да са ми мили вече ми писва от тяхното безхаберие, защото не търсят после те специалист или лекарства. Днес съм водила пак разговор и съм казала, че щом не изпълняват, да знаят, че оттук нататък няма кой да им помогне, болниците са пълни, няма достъп до лекари действа се като при епидемия, липсват лекарства и т.н в тоя дух и отговора беше - че преувеличавам и нямало нищо страшно и дизенфектатите и маските си седят опаковани и ми обясняват как ни лъжат и незнам какво да ги правя вече.

От другата страна са младите, здрави, прави, живее им се, не могат да чакат да отминат нещата.
И какво излиза, че се тресе средното поколение, на което и възрастните и младите са му на главата да ги обгрижва.

# 12 813
  • София
Не мога да разбера причините да се вееш по белия свят в подобно време. Парите, които ще загубите, биха ли намалили тежестта, ако заразите близките си роднини (майки, бащи)??? Ами, ако в класа на детето Ви има хронично болни и те се влошат?
Колапсът на здравеопазването и НОИ, са Ви най- малкият проблем... ама, после всички ще плащаме за "хаира" ви

пп- Като имате нужда от разходки и разнообразие, разхождайте си се из България. Има достатъчно места, които да бъдат посетени

Последна редакция: сб, 07 мар 2020, 13:54 от molive

# 12 814
  • В.Търново
Ronald , нашата резервация за море в България ни е в края на август и се надявам да е отшумяло всичко.Но......., ако не е познай, колко румънци, чехи и други ще има по морето.

# 12 815
Мария, камбани се бият и мерки се взимат преди да се е случило това, което описвате. Ако се стигне дотам да умират хиляди хора, тогава и да се възмущаваме какво от това, какъв е смисъла? Някои хора така и не разбраха какво е това превантивна мярка.

# 12 816
Китайците вдигнаха такива болници и за SARS, така че това си е честа практика при тях. Нормално е да искат да си направят изолатори, след като знаят накъде вървят нещата, питам се защо нещата стигнаха до там? Като се вижда ясно, че е могло да бъде предотвратено и Китай попринцип си действа като Южна Корея.

Не съм сигурна, че в Китай е можело да бъде предотвратено. Ако болестта циркулира, както е според някой теории от ноември / първият случай с проявени симптоми мисля, че е на 1 декември/, а е идентифицирана доста по-късно като заразна, затварянето на мегаполис ми се вижда съвсем логична мярка.

# 12 817
  • София
Ето и последното мнение по темата на български епидемиолог, който работи в Оксфорд, д-р Петър Марков. Публикувано е в профила му във Фейсбук.

"В последните дни се случиха няколко важни развития във връзка с епидемията от новия коронавирус и това, което знаем за него. Прилагам малко мои разсъждения към тях тук.

На първо място, най видимото и знаково от тях е, че от няколко дни Китай не е вече страната, която докладва най-голям брой случаи на ден, не е дори втора. Вчера Китай съобщи „само“ 167 нови потвърдени случая, което е многократен спад спрямо ситуацията отпреди 2 седмици. В момента по броя докладвани случаи на ден Китай е на 4то място след Иран, който решително води пред Италия, като и двете са изместили Корея на 3то място. Това развитие е резултат от радикалните и монументални по мащаб мерки, които Китай предприе като отговор на епидемията на своя територия. Тези мерки дадоха ясно видим и впечатляващ ефект. Новопотвърдените случаи устойчиво намаляват от ден в ден вече повече от 2 седмици.

Другата, бих казал стъписваща новост е че по груби сметки като регион Европа вече излиза на първо място в целият свят по брой на дневно докладвани случаи – преди Близкия изток и преди Далечния изток, които са другите два региона с висок брой на случаите.

Третото важно развитие е, че консенсусът по отношение на това как става предаването на вируса в момента се променя. Сега виждането все повече е че основната част от предаването на инфекцията се случва от хора със симптоми, и то основно в контекст на домакинствата или друг по-близък контакт, където е най-високия риск. Има индикации че предаването между деца (в учебни заведения) има по-ограничена роля, за разлика от ситуацията при други въздушно-капкови инфекции. Ако е вярно че безсимптомните имат по-малка роля при поддържане на предаването в общността, това е една чудесна новина. Симптомните случаи са много по-лесни за разпознаване и за изолация, а всеки успешно изолиран зара̀зен пациент прекъсва една верига на предаване и спасява хора от заразяване и от там - смърт.

Четвърто - Най-важните симптоми са висока температура и суха кашлица. Тези ги има при почти всички случаи. Третият е обща отпадналост, умора и телесни болки. Всички други присъстват само в част от случаите. Хремата например е налице само при 4% от потвърдените случаи. NCOV-19 не е инфекция на горните дихателни пътища!

Пето - Онзи ден Световната здравна организация излязоха с нова приблизителна оценка за средната смъртност от вируса при заразяване и тя е за съжаление в горните граници на досегашния диапазон. По-точно смъртността е 3.4% от заразените. Това е висока смъртност и е лоша новина. Ако е така това отговаря на 1 смъртен случай на всеки около 30 заразени. Това изчисление според Световната здравна организация се основава на голямо количество данни от всички десетки хиляди случаи до сега в Китай. Съответно, това е вероятно надеждна оценка – най-надеждната до момента, за съжаление. Важно е да се отбележи че това е средна смъртност и че смъртността от вируса значително зависи от навременно откриване и лекуване на болните, както и от качеството на грижата и, при критично болните; наличието на достатъчно, съобразно размера на епидемията обдишващи системи и висококвалифицирана реанимационна грижа за хора с множествена органна недостатъчност и други критични състояния. Където тези фактори не са на лице смъртността ще е по-висока.

От тук нататък, гледайки краткосрочно, големият въпрос е: можем ли да продължим с политиката на задържане и възпиране на инфекцията, както до сега? В момента политиката на контрол във всички държави, където има нови случаи е да се издирват хората, които са били в контакт с потвърдените случаи, да се подлагат на тест и положителните да се изолират а останалите да се карантинират за 14 дни. Сега вече се чуват мнения от колеги специалисти в посока че тази тактика е обречена на провал. Причината е относителната заразност на вируса и квази-мимикрията в симптомите му по отношение на другите простудни въздушно-капкови инфекции, с които симптомите на му са много подобни, и което прави навременното и надеждно откриване на заразните трудно. Други казват – напълно възможно е, Китай го направи. Китай наистина го направи. Впрочем, само за 2 месеца Китай се позиционира като световен лидер в контрола на епидемии и в успешния клиничен мениджмънт на хиляди тежки и критично болни случаи на инфекция с висока смъртност в условията на спешност и криза. Но въпросът е можем ли да повторим това което постигна Китай. Моето мнение е че това няма да е лесно за Европа по много причини – политически, технологични, културни, етични и икономически. Но стремежът към политика на пълно възпиране по мое мнение няма алтернатива. Дори не идеално осъществен, този подход гарантира минималното възможно предаване на инфекцията в общността и от там колкото се може по малко смъртни случаи."

# 12 818
Според мен, накрая ще се окаже, че ние българите имаме някакъв специален ген, наследен още от хан Аспарух, който ни предпазва от вируси и зарази. Няма иначе обяснение, защо вируса е навсякъде, само в България няма.
Другия вариант е, без да ни кажат, властите просто да са прекръстили вируса и в България корона вируса просто да му викат грип типБ

# 12 819
  • Bulgaria
Добре, пътува ви се. На повечето хора им се пътува. Разбирам да сте си направили резервация преди половин година и съответно не сте знаели, че ще стане подобно нещо... сега да се чудите какво да правите. Но да си правите резервация при положение, че знаете за този коронавирус за мен си е пълна глупост. Вероятно ще отшуми след известно време, светът няма да свърши до тогава и тогава ще има екскурзии и почивки. И съм 100% сигурна, че ще са далеч по-приятни, няма да имате нужда от маски, няма да ви мерят температурата и да ви поставят под карантина. Нито екскурзията ви ще е екскурзия сега, но важното е да си оползотворите бонуса.

# 12 820
Ето тези вече в градинките зад блоковете, които излизат с болните деца, не мога да разбера. Имам чувството, че нарочно го правят.
Като чуя за такъв случай, все се сещам за токсоплазмозата, която кара мозъка на заразения плъх не само да загуби естествения си страх от котки, а дори да се възбужда от миризмата на котки и плъхът сам да се навре в устата на котката. Защото само в котката бактерията може да продължи жизнения си цикъл. Та кой знае, вирусите и бактериите в някои хора може да ги "командват" да търсят нови гостоприемници. Wink Шегувам се разбира се, макар токсоплазмозата да не е единственото заболяване с подобен ефект върху междинния приемник. Има и други примери от животинското царство.

# 12 821
  • София
Патосът нещо взе да идва ту мъч. Имам чувството, че някои ще изпаднат в екстаз ако почнем да мрем наред и с хронични, и без хронични заболявания.
Давайте го малко по-полека. И не разбрах какво се надцаквате кой какво страдание е преживял, това няма общо с темата.

И от другарския съд няма нужда, всеки си има глава на раменете, да му мислят после докторите. 2 групи познати едните от Филипините, другите от Сингапур летяха псоледните дни, нито декларации са попълвали, нито са под карантина. Отдавна трябва да сме се примирили, че вирусът ще дойде, нали всички го чакат с такова нетърпение.

# 12 822
Китайците вдигнаха такива болници и за SARS, така че това си е честа практика при тях. Нормално е да искат да си направят изолатори, след като знаят накъде вървят нещата, питам се защо нещата стигнаха до там? Като се вижда ясно, че е могло да бъде предотвратено и Китай попринцип си действа като Южна Корея.

Не съм сигурна, че в Китай е можело да бъде предотвратено. Ако болестта циркулира, както е според някой теории от ноември / първият случай с проявени симптоми мисля, че е на 1 декември/, а е идентифицирана доста по-късно като заразна, затварянето на мегаполис ми се вижда съвсем логична мярка.

Това, че Китай сервира на света новината на 30.12, не значи че не са знаели от по-рано. Още в интервюто на доктора ми направи впечатление, което казваше, че хората, които са карали вируса леко, са изпращани вкъщи за лечение. В Южна Корея не знам, къде ги изолират, но за да има спад на случаите, със сигурност не ги пращат при роднините им, за да ги заразят и тях.
Китай има и опит с подобен вирус и забавените им действия, са много странни. Човек се учи от грешките си, повтарянето на грешката, вече не е грешка, а глупост.

# 12 823
  • София
Ronald , нашата резервация за море в България ни е в края на август и се надявам да е отшумяло всичко.Но......., ако не е познай, колко румънци, чехи и други ще има по морето.
И аз се надявам-) Или поне да излезе проучване, което да доказва, че пясъкът и морските вълни трепят гадините Grinning Не знам, ако и това трябва да се отменя/променя....

# 12 824
  • София
Само, където докторите по нашите инфекциозни вече изнемогват... Не коментирам средната им възраст. И такива, дето имат нужда от "разтуха и отмора", да не останат у дома си на самотек с пневмония да се оправят... И да, всеки има глава на раменете си, ама ако може и по същество да я използва, би било полезно

Общи условия

Активация на акаунт