Вирусът в Китай - COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019)

• 931 638
  • 21 677
  •   2
Отговори
# 13 785
Аз няма как да спазя предписанията изцяло. В смисъл ползвам понякога ГТ, нямам маски и всеки ден излизам от дома си. А тая необичайна уж грипна вълна от десетина дена ме усъмни от самото начало, чак отделения да откриват нови, за грип....Направо си е бил тук вирусът и сме си го предавали...

# 13 786
А в един супермаркет имате ли представа колко човека минават на ден в София, Гери? А Шипка освен това е навън, а магазина е затворена система, с остатъци от ръцете по количките не само на днешния клиент. И като минеш да си платиш тока или водата пак в затворени помещения, качил си се и в автобус /метро и си бил до много повече от тези на Шипка.

# 13 787
Имам чувството, че някои потребители си представят болниците и лекарите ни в стил д-р Хаус и Анатомията на Грей. Имате ли идея как изглеждат българските болници, какви са условията, как работи персоналът и какъв персонал има!?!?

# 13 788
Иран: 743 нови, 49 нови смъртни случая, общо 6566 случая, 194 смъртни случая

Първи случаи в Бангладеш.

BREAKING: Iran reports 743 new cases of coronavirus and 49 new deaths, raising total to 6,566 cases and 194 dead https://t.co/eUoE2b20hL

# 13 789
  • град-държава
Кашлица и висока Т ли са са сигурните симптоми?
Лл не ми вдига, а съм притеснена. За сега съм само със запушен нос, който пооправих с капки и физ.р-р. Около мен всички за сега са Ок.

# 13 790
Не ми допада как се "успокоява" населението, че едва ли не само "старци" и болни от друго са застрашени.. Звучи ми като: "Е, поживяха си, все още младите и тези със силен имунитет ще се справим, без излишна паника! За другите - ми дошло им е времето просто!" А става въпрос за нечии близки, все пак, не за теоретично някакви възрастни хора.
На горния въпрос - не, разбира се, не бих се сърдила, че са ме заразили. Защо да се сърдя? Хората не го правят нарочно, случило се е. Не са се разболели нарочно. И за 14-дневната карантина не знам как си я представят, че би се се случила реално, само добро пожелание е. Весело ми става от съвети като - не излизайте, не се возете в градския транспорт.. Да, нали всеки си има зачислена лична прислуга, която да го обслужва, да работи вместо него.. Малко професии все още могат да си позволят работа от вкъщи, роботи няма.
Единствено съм съгласна с препоръките да се избягват места в големи струпвания на хора, да не се пътува известно време, ако не се налага и там наистина ми наглеят хора, които напук на всичко ще го направят и агресивно се нахвърлят на паникьосващите се. Отменяла съм си пътувания - и у нас, и в чужбина. Не съм "горяла" с пари, но и да бях - пари се изкарват, а болестите може и един път да ни повалят и втори да няма. Отменяла съм си и срещи с приятели при съмнения за нещо, различно от настинки. Аз лично лесно и бързо ги изкарвам, но за другите това не важи. Драми не е имало.
Хигиената не я коментирам, това се учи още в ранна детска възраст, все пак.
Очакваше се новината, че не ни е подминал вирусът. Нямаше как да е друго.

# 13 791
  • Bulgaria
Имам чувството, че някои потребители си представят болниците и лекарите ни в стил д-р Хаус и Анатомията на Грей. Имате ли идея как изглеждат българските болници, какви са условията, как работи персоналът и какъв персонал има!?!?

А вие как очаквате да се овладее това нещо точно с тези болници и лекари като не се взимат мерки и никой не се грижи дори за тяхното здраве? Та, нали те са хората, които трябва да лекуват тежките случаи. Точно това е притеснителното, защото здравната ни система и ресурси са на това дередже процентът смъртност дали ще остане така нисък и при нас?

# 13 792
Глупаво е като се каже бъдете отговорни и вземайте мерки, всеки да се хваща за буквата и да започне да изрежда как той не можел, защото еди си какво.
Ми, много ясно, че ако освен градския транспорт няма друг начин да ходи на работа и не му позволяват/не може да работи от вкъщи, ще ползва ГТ. Няма как да се спре и пазарауването. Обаче може да се пазарува 1 път седмично вместо всеки ден. Може да се пазарува за възрастни роднини и да им се носи храната вкъщи. Може да се отложат всички неспешни дейности-като празнуване на 8ми март (егати тъпотията и не знам  как може някой да го обсъжда това все още), рождени дни, моткане из мола, ходене по театри, кина, строителни хипермаркети, фитнес (може прекрасно да се тренира вкъщи), детски центрове и т.н. Сто пъти казаха разни световни експерти, че е важно да се забави епидемията, дори всички да се разболеем, защото ако се разболеем наведнъж, шансовете за оцеляване на критичните случаи ще са много малки.

# 13 793
Така, сега да ви разкажа как процедирах аз днес. Съвсем хладнокръвно и спокойно, като смятам, това да са ми рутинните мерки през следващите седмици. И досега спазвах някакви, но ги увеличавам.

Имах среща по работа, която нямаше как да отменя. Иначе работя от къщи. Изсипах етилов спирт в една опаковка от мокри кърпички, бяха останали около 1/3, така че имаше възможност добре да се напоят. Влизайки в колата забърсах с кърпичка волана, дръжки, копчета, до които се докосваме (ММ също ползва колата и не съм сигурна, че не е пипал нещо с мръсни ръце). Излизайки от колата си поставих маската. С нея си проведох срещата. Хората бяха не толкова предпазливи и по навик подадоха ръка за ръкуване. Ръкувах се, но веднага след като отново влязох в колата си дезинфекцирах ръцете. Свалих маската, няма смисъл да се хаби докато не си сред хора. Носих я не повече от половин час, така че още поне за едно носене става. Пипам я само за дръжките. Слизайки от колата отново забърсах със спирт всички контакти повърхности. Минах през магазина и купих някои дребни неща. Прибрах се и с нова кърпа със спирт дезинфекцирах покупките, ключовете, бравите, портмонето, телефоните, изобщо всичко, до което съм се докосвала навън. Свалих връхните дрехи и едва тогава щателно си измих ръцете с топла вода и сапун. Малко тегаво, но друг начин не виждам. Децата ми също спазват много добра хигиена, дъщеря ми дори взима по-стриктни мерки от мен, защото е с бебе. Синът е още тинейджър и малко се опъваше в началото, но успях да го изплаша добре. В събота се беше засилил на рожден ден да ходи. Успях да го спра сравнително лесно. Седи си сега вкъщи, чете, играе на компютъра, няма проблеми. Това е. Не е сложно, не отнема кой знае колко време. Дано удължат ваканцията обаче.

# 13 794
Аз тази зима боледувах няколко пъти, два от които доста тежко. Малкото ми дете също боледува 2 пъти, след като тръгна на ДГ на 20 Януари. Първия път беше толкова болна, колкото не съм я виждала за 3 години - външно така изглеждаше - но не стигна до реални усложнения. Втория път беше по-леко около 15 Февруари,само висока температура с конюктивит. Почвам да се чудя дали няма шанс да сме изкарали короната. И ако не ние, то други хора, мислейки го за грип..

# 13 795
Според съвсем скромното ми мнение икономическите щети от вируса далеч надхвърлят биологичните.
При смъртност 3% този вирус е някъде в опашката на биологичните рискове за човечеството.
Е, поне докато не мутира в нещо наистина опасно.
Идването на вируса в България беше неизбежно.
Не намирам смисъл във всеобщото психиране.
По тази логика да не излизаме от домовете си изобщо, че рискът от автомобилна катастрофа е доста по-висок.
Разумни хигиенни мерки - да. Ръкавици, маски, ОК. Но чак да се самозатворим всички по къщите, няма как да стане. Ако спрат икономиките, жертвите ще са в пъти повече, отколкото ако изобщо никой не лекува никого.

# 13 796
Вероятно възрастната дама има много контакти, защото доста време е била в болница, с други пациенти,и медицински персонал...

А тя откъде го е хванала?

# 13 797
Кашлица и висока Т ли са са сигурните симптоми?
Лл не ми вдига, а съм притеснена. За сега съм само със запушен нос, който пооправих с капки и физ.р-р. Около мен всички за сега са Ок.
Препоръчвам ти да не четеш за короната. Запушен нос и звъниш на личната?? Остани си утре вкъщи, пий много топъл чай и повечко витамин С.

# 13 798
Бойко е бясен, бил прегръщал 10 000 души вчера. Хахаха. Вируса не подбира, вика.

# 13 799
  • София
Честит празник на всички дами!
Видях новините снощи, все пак се записахме и ние в статистиката.

Виждам, че някои от потребителите сякаш изпадат в екстаз да повтарят колко страшно ще бъде, колко сме неадекватни, апокалипсис сега.... Не смятам, че е необходимо, но се очакваше. Щом им доставя удоволствие.

"Успокояването", че усложненията са при възрастни хора, не е с цел да ви обиди или да ви каже, че възрастните ни близки не заслужават да живеят. Информира ви за реалния риск - тези хора трябва да се пазят, да се ограничи контакта с тях, а здрави, прави, млади хора няма нужда да треперят от страх и да легнат да умират от паник атаки. Ще вметна, че аз имам близки между 80 и 90 и съм реалист, че преживяемостта над 90 е много ниска и ги пазя както от този вирус, така и от всички останали сезонни и несезонни, но винаги ми е притеснено. Защото са си рискова група, не защото не смятам, че е ценен животът им.

Аз призовавам всички за спокойствие и самосъзнание. Имайте доверие на мерките, които се препоръчват, както и на лекарите. Здравната ни система може да е трагедия, но те се борят въпреки нея. Да си миете ръцете и да спазвате дистанция не коства много, както и да не плюем по хората, които се опитват да ни помагат. Все още има адекватни лекари, адекватно лечение, което се надявам да даде резултат, както и при тези 2ма пациенти.

П.П: Аз нямам избор да не ползвам градски, но планирам да тръгвам по-рано или по-късно, за да избегна час пик, все е нещо.
ПП2: Запушеният нос не е коронавирус.

Общи условия

Активация на акаунт