Вирусът в Китай - COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019)

• 937 390
  • 21 677
  •   1
Отговори
# 19 320
  • София
По темата за тестовете - лаборатории "Рамус" вече правят тестове за коронавируса, 120 лева, резултатът е готов за 48 часа.

# 19 321
  • Варна
По темата за тестовете - лаборатории "Рамус" вече правят тестове за коронавируса, 120 лева, резултатът е готов за 48 часа.

да но само в София, сега прочетох

# 19 322
  • Terra incognita
Моля ви, стига с тези молове. В молевете има магазини и ресторанти. Ако искаш ходиш, ако не искаш не ходиш. Никой не ви кара на сила да ги посещавате. Училището е задължително, не е пожелание.
Да, ама ако съседката по врата леля Пена смята, че паниката е излишна, шляе си се из мола и закачи ковид, като нищо ще ми го докара, като св сблъскаме на стълбището, или в асансьора. Същата леля Пена ще зарази половината си колеги, както пътниците от градския транспорт.
Със сигурност, леля Пена не ходи по моловете. Ходят такива като вас и децата им.
И каква съм аз? По молове не ходя, ненавиждам ги. Леля ти Пена като нищо може да се окаже 40- годишна фръцла.

# 19 323
  • Благоевград
Мен живо ме интересуват училищата и университетите, дали вече е взето решение?

За училищата - да, затварят ни за 2 седмици. Чакаме заповедта от МОН и/или от РУО на МОН.

# 19 324
Vicky

За съжаление си много права. Подсигурила съм майка ми с хубава маска, дезинфектанти и т.н, но тя омаловажава ситуацията и смята, че всичко е спекулация . Изявава се с аргуметни от сорта на ,,Починалата жена е била пред сърдечна операция” или ,,А, на ден колко хора умират от глад?”. Не мога да повярвам. Изключително много хора неглижират пандемията, а тя е факт. Много се ядосвам.

Какъв е смисълът, тогава аз да предприемам всички нужни мерки, като толкова много хора разсъждават по този начин? Трябва ли да се стигне до възприемане на вируса от първо лице, за да повярва човек в него.. Много ме е яд. Как да я убедя да си слага проклетата маска?

А, за Мутафчийски.. Горкия, гледам го сега - върти нервно едни очила в ръцете си, в погледа му се вижда как са го разпънали на хиляди страни. И, все пак все още показва завидно спокойствие. Харесвам го. А, другия идиот до него си цъкаше небрежно телефончето.. Добре, че има поне един ерудиран, достатъчно емоционално и интелектуално интелигентен човек сред тях..

# 19 325
  • София
Не е шега работа това положение - важно е да има възможност за  дебати в НС

"позволява да се отменят основни граждански права, включително правото на лична неприкосновеност: можеш да бъдеш задържан, да ти се откаже адвокат, да нямаш право на лична кореспонденция; правото на личен живот - да не бъдеш следен; на свободно движение, включително по отношение завръщане в страната; неприкосновеност на собствеността; свобода на словото - могат да забраняват да се говори на определена тема или да се критикува нещо; могат да ограничават свободното събиране и сдружаване; да забранят стачките и недоволствата срещу липсата на защитни облекла, например."

https://www.dnevnik.bg/analizi/2020/03/13/4040522_izvunrednoto_p … iat_instrument_za

# 19 326
Аз имам един въпрос към родителите на ученици. Какви са възможностите на отделния родител да спре временно от занятия децата си, когато не се обявява грипна ваканция, а здравият му разум "крещи", че това е наложителна мярка. Дните, които се полагат по семейни причини, позволени от класния ръководител, са само 3. Има и една седмица с разрешение от директора, но тя се резюлира и трябва да се внесе няколко дни по-рано. В повечето градове ваканцията е удължена, но има няколко, в които и нашия, в които днес децата трябва да са на училище. Пред останалите този проблем се отлага за понеделник? Бележка от личния лекар не е решение, защото изрично кризисния щаб препоръча да не се ходи излишно и без предварително обаждане по телефона. Изключително неадекватна ситуация се получава - крисисният щаб препоръчва да се спазва дистанция от 1 м, институциите препоръчват да се избягват посещения в тях, някои общини отменят заседания на ОС и постояно действащите комисии, а в същото време учениците са на училище със "засилени мерки на дезинфекция", каквото и да означава това.

Извънредно!

13.03.2020

Поради извънредните обстоятелства с развитието на заболеваемостта с коронавирус и предпазването на разпространението днес, 13.03.2020 г., на всички места, където няма грипна ваканция в момента, учениците са освободени да не присъстват в училище по преценка на родителите.

От мон.бг.

# 19 327
Мен живо ме интересуват училищата и университетите, дали вече е взето решение?

За училищата - да, затварят ни за 2 седмици. Чакаме заповедта от МОН и/или от РУО на МОН.

Не е ли до 13 април чак?

# 19 328
  • тук и там
Ами това за работещите ресторанти не е добре..
Не съм сигурна,но май при нас пък  няма забрана за доставка по домовете от пица хът и подобни..Но да не пиша глупости-ще проверя все пак..

# 19 329
Случайно попаднах на някакви коментари от типа: „Запасете се с лекарства: от парацетамол, през ибупрофен, та чак и до антибиотици, ако е възможно!“.

Искам да ви попитам едно нещо: разсъждаващи индивиди ли сме в момента или абсолютни паникьори на произвола?

Осъзнавате ли, че ако изкупим всичките си лекарства и запаси от такива, без да имаме никакви симптоми, осъждаме тези, които всъщност страдат и имат нужда от конкретните медикаменти, на мъчително боледуване и на... нека да си спестя крайността тук?

Да, във всеки дом по принцип е добре да има по една кутийка от конкретните лекарства, но какви са тези идеи да се купуват по 20 блистера, 10 кутии и ако може, сигурно и 5 кашона?

# 19 330
Само цитирам се от другата тема. Защото се чудите хората защо не го взимат насериозно
Ами аз точно от това съм най-притеснена. Следя научните доклади и изследвания от самото начало. Оттам ми идва притеснението. А като излезнаха да ни успокояват, че е просто грип съвсем почнах да се притеснявам, защото знаех до какво ще доведе.
Объркване в хората, конспирации, недоверие в институциите. Точно това, сега ще ни изиграе много лоша шега, защото народа е разделен на "паникьори" и "не е страшно". Това сега, в условията на извънредно положение ще донесе страшни негативи за цялото общество.
Дано повече хора се замислят, че за първи път нашите депутати са единодушни и има защо.

Редактирам, за да добавя отговор към Мартин.
В темата неведнъж, много хора призоваваха срещу това. Има го написано в първият пост. Да се купят малки количества обикновени лекарства.
Сега идва ролята на фармацевтите и правителството да наложат ограничения

# 19 331
  • Варна

Скрит текст:
Извънредно!

13.03.2020

Поради извънредните обстоятелства с развитието на заболеваемостта с коронавирус и предпазването на разпространението днес, 13.03.2020 г., на всички места, където няма грипна ваканция в момента, учениците са освободени да не присъстват в училище по преценка на родителите.

От мон.бг.

Може ли при тази динамична ситуация да се стараем да бъдем в крак и да постваме актуални, а не вчерашни новини?

# 19 332
  • В.Търново
Правят само в Софийската лаборатория Рамус.Без симптоми няма да отчете, така ми казаха от лабораторията.

# 19 333
Има пресконференция сега. Някои въпроси са толкова тъпи, че Томислав Дончев, Мутафчийски и Кантарджиев са на косъм да набият журналистите Joy

# 19 334
  • София
Случайно попаднах на някакви коментари от типа: „Запасете се с лекарства: от парацетамол, през ибупрофен, та чак и до антибиотици, ако е възможно!“.

Искам да ви попитам едно нещо: разсъждаващи индивиди ли сме в момента или абсолютни паникьори на произвола?

Осъзнавате ли, че ако изкупим всичките си лекарства и запаси от такива, без да имаме никакви симптоми, осъждаме тези, които всъщност страдат и имат нужда от конкретните медикаменти, на мъчително боледуване и на... нека да си спестя крайността тук?

Само да вметна, че днес сутринта обиколих 6 аптеки в София, в които нямаше дори 1 блистер парацетамол. Така че явно доста хора са се вслушали в призивите.

Общи условия

Активация на акаунт