Предстои ли нова икономическа криза и заради коронавируса?

• 40 433
  • 785
  •   1
Отговори
# 525
Ния стига глупости

# 526
Днес министър Владислав Горанов, предложил на бизнеса да поеме изплащането на 60% от заплатите на хората пред съкращение заради коронавирусът. Секторът, за който главно се обръща внимание е ресторантьорството. Интересно е, на кой ще ги даде, при положение, че ресторантите не работят и съответно персоналът е в отпуск? При нехранителните магазини е същото. Не казват от къде ще ги вземат тези пари, и защо се отнася само за хората пред съкращение. Лично аз не познавам човек, който да го съкращават в момента, а само хора, които са в неплатен за половин месец. Бизнесът има нужда от финансово облекчение от към данъци и осигуровки, както направиха в Италия.

# 527
Икономическите последствия ще са по-дълготрайни от здравните, не помня къде го прочетох. Сега не е времето за теглене на кредити например и големи покупки на скъпа техника. Освен ако не става дума за необходими неща като хладилник, печка, пералня. Поне до края на годината се очаква рецесия в цяла Европа, много безработни и много социално напрежение. Надявам се, че всяка европейска държава вече е разбрала, че няма да я подмине кризата, и да планира мерки за населението.
И аз мисля така.
Спомням си кризата 2008 и нещата много си приличат. Много високи цени на жилищата, липсата на квалифицирани хора, високо потребление и изведнъж - бам, всичко спря. Имотите се срутиха, бизнесът пострада брутално.
Тогава нямаше нищо подобно на корона вирус, та май сега ще е по-страшно.

# 528
Скрит текст:

Това не знам наистина ли го е казал Горанов
Българите са достаттъчно богати ...
https://manimanibg.blogspot.com/2020/03/blog-post_34.html

Че лъжа ли е казал? Прав е човека - имат пари. Препълват колички, пълнят курорти тук и в чужбина за всеки празник, старците мятат пачки от балкона. Къде са тръгнали да теглят кредити като нямат пари поне за 6 месеца живот без доходи?
Не е лъжа.
Последните 3 дни изпразват Кауфландите и Лидълите. Иначе сме най бедни на балканите.

# 529
  • На остров
При нас( Швеция) тече в момента пресконференция за бюджетните мерки, които се взимат във връзка с Корона.
Според мен взимат много актуални мерки.

# 530
Като гледам,тук първия месец,ще откараме платен принудителен отпуск(отече ни моренцето)..
За после не знам..От средата на април,ще почне купона..

# 531
Последните 3 дни изпразват Кауфландите и Лидълите. Иначе сме най бедни на балканите.
Не сме най-бедни на балканите. А изпразването на магазините е от най-необразованите.

# 532
  • там, където ми харесва
Истината е, че много хора ще пострадаме...и повечето наистина нямат никакви заделени пари.
Ние утре ще идем я хотела, ама мисля ще ни заключат и нас...нищо, че документи имам за обработване.

А за съкращенията и неплатения...мисля при сегашното положение действат други правила. И да посмее да съкратят в съда ще падне или ще можеш да обжалваш.

Аз също съм в туризма. Започнах на 25,02,20г. сключих договор. Преди това пак съм работила в туризма , но имам едно прекъсване от 2 лета. Реших пак да се върна и сега съм в отпуск до петък- неплатен. Имаш ли информация дали въобще ще има сезон? Аз мисля , че ако не се овладее ситуацията с вируса до май месец няма да има сезон в България. Чудя се да се насочвам ли към друг сектор?

# 533
  • Пловдив
Лина, никой не може да каже за сезона...то не се знае бизнеса до кога ще е в кома. Може и два сезона да отнеме...
Нашият шеф е категоричен, че няма да допусне фалит, ама като няма клиенти ще затвори, та...
Нямам идея какво ще е ...в неплатен съм и аз.

# 534
O, хареса ми това с "пандите". Парадоксално, но пандитите са точно като панди - имат само един източник на храна и като се случи неочаквано събитие (цъфтеж на бамбука), умират от глад. И не могат да ядат друго, получават запек.

Не знам дали ще е депресия, или накрая нещата ще са по-хубави и продуктивни, защото в последно време продуктът на тази балонирана икономика хич не беше качествен, да не кажа - бутафорен.

Също така изобщо не е по-лесно в икономика, в която се въртят много пари. Накрая трябва да бягаш два пъти по-бързо, само за да останеш на едно място. Всичко се оптимизира докрай, не може дъх да си поемеш. Еми сега някои хора ще си поемат дъх и ще помислят как да правят смислени неща, не просто да въртят някаква абстрактна машина.

# 535
Кой да предположи че има толкова много фенове на голямата депресия, загубата на раб. места и последващата гладна смърт.
Здравия разум би трябвало да е наясно с това,че една икономика,крепяща се на свръх консуматорство и виртуални кинти,рано или късно ще се спука,освен това,логично е да има хора, които са против този модел на развитие на цивилизацията ни.
А спука ли се един балон,въздуха от него,кой излиза под налягане,неминуемо отнася по някоя прашинка..Няма драма.

п.п.И тук трият постове..Истината е много болезнена,дам..

# 536
  • Canada
Не съм съгласна, че необразованите и богатите пълнят колички в кауфландите и лидълите и т.н. Помислете ако се наложи да сте под карантина 2 седмици дали имате достатъчно храна и неща от първа необходимост, за да издържите затворени вкъщи. По принцип, винаги трябва да имаме някакви запаси в случай на природно бедствие, криза или безработица. Някакъв буфер за такива ситуации. Шведското правителство окуражава гражданите си да се подготвят в случай на криза или война. Навсякъде другаде по света е самосиндикално.

# 537
Не познавам такъв, който пазарува продукти точно за яденето, което ще сготви на обед и за вечеря отново да ходи на пазар. Само тогава ще кажа, че човек купува точно колкото му е нужно. Това ще го кара да е поне по 3 пъти на ден в магазина. Всеки купен излишък от продукти за следващо ядене си е вид запасяване и разликата между всички хора е за колко яденета напред пазаруват за да не ходят до магазина толкова често. Разумно е в опасни за здравето кризисни моменти да поддържаме по-голям запас и да не се подлагаме на излишни разходки по магазините, които ще увеличат риска от зараза. Естествено по-заможните ще имат възможност да се подсигурят за по-дълъг период. За мен презапасяване е само ако купиш значително повече продукти, които няма да успееш да изконсумираш преди да се наложи да се изхвърлят поради изтекъл срок, т.е. купено само за да има. Не смятам, че хората имат толкова излишни пари за да купуват наред неща в такива количества, които не смятат че ще са им нужни някога.

# 538
  • Canada
И аз не познавам хора, които пазаруват за всяко хранене. най-често се пазарува веднъж в седмицата и тези продукти ще стигнат до следващата седмица. Идеята не е да пазаруваш като за последно в случай на пандемия, а малко по малко на всяко пазаруване да добавяш към дългосрочните запаси, за да си подготвен за подобно събитие, така че да не събаряш семейния бюджет. Да поясня, че не става въпрос за бързоразвалящи се продукти, а за пакетирани храни, консерви, хигиенни материали и т.н. Все неща, които даже ако живееш от заплата до заплата, можеш да си позволиш във времето и да купиш на промоция, а не на редовна цена. Или както вече се случва - на черния пазар.

# 539
  • Mediterraneo
Днес отидох и напазарувах продукти поне за 3 дни. Надявам се до петък да не ми се налага да излизам. Изхарчих сума, която иначе харча за седмицата, но при ежедневен пазар. Не съм купила нищо, което не консумираме нормално. Единствено купих пакет от 5 кг брашно, че като сме вкъщи все пека нещо. А и на всеки половин час някой рови нещо по шкафовете и хладилника и търси да хапне.

Общи условия

Активация на акаунт