За изпускането на вируса от лаборатория – щеше да има значение ако някой е разработил и вируса, и лекарство за него. Сега какво значение има?
Има значение, защото ако не се вземат мерки да се накаже Китай, това може да се повтори пак.
Когато има виновен, той бива съден и осъден, нали? Нищо ли не означават последствията от тази пандемия за хората от цял свят - смърт, страх, бедност и трябва ли да се остави на виновният да му се размине?
Колкото и да се опитват да замажат положението се вижда, че този вирус не е съвсем обикновен вирус, нали?
Защо въобще се правят подобни разработки и ако се правят, що за мерки за сигурност са това?
Такива разработки не се правят само в Китай нали знаеш. Биотероризма не е някаква новост и не е само продукция на Холивуд.
В случая дали е тръгнало от биооръжие или не няма категорични доказателства.
Да не забравяме, че щатите нападнаха Ирак защото обвиниха Садам Хюсеин в производство на антракс, а в последствие се оказа, че това не е така, но те никога не се извиняват за грешките си.
Част от обвиненията им към Сирия също бяха за лаборатории за био и химическо оръжие, даже търсиха такива, ако си спомняте, да не отегчавам аудиторията с факти от близката история на международната политика, достъпни са и всеки може да ги прочете.
В същото време тече икономическа войта със всички средства между САЩ и Китай, та да ти кажа, приемането за чиста монета обвинение от щатите към Китай за виновност са ми поредни политически ходове в тази война.
Горните размишления са встрани от темата малко.
Като сравнения между китайския и европейския модел не мисля, че могат да се прилагат директно.
В големите азиатски градове плътността на населението е неприемлива и несъществуваща никъде по останалите континенти. Социално дистанциране е много трудно да се осъществи в Азия в един голям град, отколкото във всеки многомилионен град в Европа. Така че автоматичен пренос на техните мерки за мен е неадекватен тъй като не отчита местните условия. В големите азиатски градове 100 кв апартамент е върха на лукса и адски скъп. Четири пет членни семейства живеят на по 20-30-50 квадрата,като горната граница вече за по-високо ниво в стълбицата на доходите. Съществуват жилища по 10-15 квадрата за един човек, в която квадратура влизат и банята и кухнята. Разглеждала съм жилищен небостъргач, в който живеят 5 000 човека. Това можеш ли да си го представиш, асансьори през които преминават такава маса хора ежедневно и по- няколко пъти и да го сравняваме с нашите 5,8,10 етажни блокове с по 2-4 семейства на етаж. Другите търговски улици и неживеещи в общи жилищни сгради са на калкан и широки колкото една по-голяма или по-малка врата, в зависимост пак от статуса на живеещия, ширината на къщата ти е от 1.5 до 3- 4 метра, тясно, дълго и се дига на височина за жилищна площ. Опитайте се да си ги представи тези неща, поразгледайте малко снимки по нета.
Та защо да бъдат мерките като там и да не се отчитат местните особености по континенти
По въпроса за храненето - търговията и храненето с диви животни е забранено в Азия, но се практикува и властите си затварят очите - нещо като с циганите при нас е подобно сравнение. Хората знаят какво се случва, управляващите знаят какво се случва, но не е дошъл момента по някакви причини да решават този проблем.
В Южна Корея също ядат екзотики и сурови меса и риби например.
Да ги накажат за какво точно, че дишат във врата на щатите да ги изместят от първото място като световна икономически сила, вероятно. Да не превръщаме темата в политически спор, но опонента им също има много мръсни ризи и такова нагнетяване на напрежението не ми харесва въобще.
Аз искам връщане към стария живот в някакво обозримо време с нови мерки, но не съпътствано с ескалация на напрежението, каквито опити се правят вече много често. Защото тази ескалация определено ще се отрази на много неща, които не искам да се случват.