COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 478 766
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 10 005
Скрит текст:
Гледам Тервел Пулев в сутрешния блок станал доброволец. Болниците празни, той доброволец. Създава се илюзорно усещане, че болниците са препълнени, пръскат се по шевовете и лекарите не смогват, а това не е вярно. Харесвам го Тервел Пулев, но това си е един пиар.
Доброволците не са лекари, а чистачи. Имам познати доброволци и няма нужда болниците да се пръскат по шевовете, за да има засилена нужда от в пъти по-сериозна дезинфекция във всички части на болниците.

За изпускането на вируса от лаборатория – щеше да има значение ако някой е разработил и вируса, и лекарство за него. Сега какво значение има?

Има значение, защото ако не се вземат мерки да се накаже Китай, това може да се повтори пак.
Когато има виновен, той бива съден и осъден, нали? Нищо ли не означават последствията от тази пандемия за хората от цял свят - смърт, страх, бедност и трябва ли да се остави на виновният да му се размине?
Колкото и да се опитват да замажат положението се вижда, че този вирус не е съвсем обикновен вирус, нали?
Защо въобще се правят подобни разработки и ако се правят, що за мерки за сигурност са това?

Такива разработки не се правят само в Китай нали знаеш. Биотероризма не е някаква новост и не е само продукция на Холивуд.
В случая дали е тръгнало от биооръжие или не няма категорични доказателства.
Да не забравяме, че щатите нападнаха Ирак защото обвиниха Садам Хюсеин в производство на антракс, а в последствие се оказа, че това не е така, но те никога не се извиняват за грешките си.
Част от обвиненията им към Сирия също бяха за лаборатории за био и химическо оръжие, даже търсиха такива, ако си спомняте, да не отегчавам аудиторията с факти от близката история на международната политика, достъпни са и всеки може да ги прочете.

В същото време тече икономическа войта със всички средства между САЩ и Китай, та да ти кажа, приемането за чиста монета обвинение от щатите към Китай за виновност са ми поредни политически ходове в тази война.

Горните размишления са встрани от темата малко.
Като сравнения между китайския и европейския модел не мисля, че могат да се прилагат директно.
В големите азиатски градове плътността на населението е неприемлива и несъществуваща никъде по останалите континенти. Социално дистанциране е много трудно да се осъществи в Азия в един голям град, отколкото във всеки многомилионен град в Европа. Така че автоматичен пренос на техните мерки за мен е неадекватен тъй като не отчита местните условия. В големите азиатски градове 100 кв апартамент е върха на лукса и адски скъп. Четири пет членни  семейства живеят на по 20-30-50 квадрата,като горната граница вече за по-високо ниво в стълбицата на доходите. Съществуват жилища по 10-15 квадрата за един човек, в която квадратура влизат и банята и кухнята. Разглеждала съм жилищен небостъргач, в който живеят 5 000 човека. Това можеш ли да си го представиш, асансьори през които преминават такава маса хора ежедневно и по- няколко пъти и да го сравняваме с нашите 5,8,10 етажни блокове с по 2-4 семейства на етаж. Другите търговски улици и неживеещи в общи жилищни сгради са на калкан и широки колкото една по-голяма или по-малка врата, в зависимост пак от статуса на живеещия, ширината на къщата ти е от 1.5 до 3- 4 метра, тясно, дълго и се дига на височина за жилищна площ.  Опитайте се да си ги представи тези неща, поразгледайте малко снимки по нета.
Та защо да бъдат мерките  като там и да не се отчитат местните особености по континенти
По въпроса за храненето - търговията  и храненето с диви животни е забранено в Азия, но се практикува  и властите си затварят очите - нещо като с циганите при нас е подобно сравнение. Хората знаят какво се случва, управляващите знаят какво се случва, но не е дошъл момента по някакви причини да решават този проблем.
В Южна Корея също ядат екзотики и сурови меса  и риби например.

Да ги накажат за какво точно, че дишат във врата на щатите да ги изместят от първото място като световна икономически сила, вероятно. Да не превръщаме темата в политически спор, но опонента им също има много мръсни ризи и такова нагнетяване на напрежението не ми харесва въобще.
Аз искам връщане към стария живот в някакво обозримо време с нови мерки, но не съпътствано с ескалация на напрежението, каквито опити се правят вече много често. Защото тази ескалация определено ще се отрази на много неща, които не искам да се случват.

# 10 006
Grinch,съобразявам се със ситуацията и с всички препоръчителни и задължителни мерки.Но аз духом никога не съм паднала и никога няма да падна.Какво да направя?Да легна и да чакам,да си предплатя погребението или да си изкопая дупка?Съжалявам,но нагласям шегите си спрямо ситуацията.Адаптивен човек съм.И да ти кажа,че той ми е правил още по-ужасни шеги,така че изобщо не се чувствам безотговорно.Пък и накрая му казах,че  е шега.
П.п.Разбира се,че ще си боядисвам яйца и ще си пека козунак.Но няма да ходя на село и няма да се събирам с приятели.Хора,знам,че времената са тежки.Но падането духом е равносилно на физическа болест.Гледаме напред с надежда по-бързо и с минимални жертви всичко да свърши.

# 10 007
  • София

Бояна сългасна съм, че има много шведски доктори, които не одобряват взетите решения и подхода, но в това не виждам нищо страшно.
За мен от страна на етиката е страшно. Разбирам, че звучи сякаш са взели предварително решения, които се налагат по спешност в Италия и Испания и се взимат на място от лекарите, но от социологическа гледна точка за мен това си е просто трик. Неетично и нехуманно е цели групи хора да бъдат отписвани в името на хипотетичното общо благо. Иначе не съм епидемиолог и не знам до какво ще доведат тези решения по отношение на стандия имунитет, или пък в частност за всеки гражданин, който има право и да си пролага по-строги мерки сам за себе си.

Иначе в Дания като гледах новините за отваряне на училищата, първо, не отварят наистина училищата, а някои училища и в малки групи. Второ, оказва се, че те са водеща страна в областта на телемедицината и имат медицинско онлайн досие на абсолютно всеки жител, в което едва ли не има данни и за кръвната му захар и температурата в момента. Та не е много коректно, признавам, да сравняваме ябълки с круши и след това и с крокодили като коментираме отделните страни.

# 10 008
  • Somewhere...over the rainbow - where troubles melt like lemon drops
zari65, напълно подкрепям написаното от теб.
Ако трябва да подкараме с извиненията - не малко от "демократичните" общества първи трябва да се изтъпанчат да отговарят за много от действията си, маскирани зад уж добри намерения.

# 10 009
  • На остров
Бояна, нямам представа за Дания, иначе електронно досие има и в Швеция и е много практично, когато се налага да се ползват медицински услуги. Няма информация за конкретен момент ако такава не е въведена.

Сравнявайки отношение и етика на медицински персонал в Швеция и в България, определенно в Швеция нещата са много много по добре от тази гледна точка, от грижа към възрастни хора също. Това е моето лично мнение и базирано на личен опит и в двете държаваи и не искам по никакъв начин да се генерализира или правят изводи за двете държави.

# 10 010
Има нова информация от Варна, касаеща североизточна България.
По отношение на тестовете:
към 23.03.- 346
към 05.04.- 825
към 15.04.-1250
Десет хоспитализирани с ковид са изписани, 4 са в болница към момента.
За област Варна има 24 случая общо.
https://www.bnr.bg/varna/post/101259607/ot-14-pacienti-s-koronav … -10-sa-izpisanite

# 10 011
Искам да похваля Информационно обслужване за coronavirus.bg, между другото.

Много спретнато и - засега поне - актуално.

За болниците - да, и аз се учудих, но една позната санитарка във ВМА каза, че са ги разпуснали до края на април (засега). Тя е в отделение за планови операции.

А смъртността в София била -8% в сравнение с миналата година по това време. Не помня къде го четох. Може да е случайна флуктуация, разбира се.

Добавената смъртност от коронавируса по света ще се разбере малко по-късно, предполагам. Субективното ми усещане е, че ще има увеличение, но може би не чак драстично в сравнение с години с тежки грипове.

Наистина едва ли се замисляме колко хора умират всекидневно, докато не почнем да ги броим.

Не омаловажавам ситуацията, защото съм съгласна, че всеки 1% отгоре са нечии близки и смъртта никога не е добра новина. Но все пак не е чума.

За възрастните хора - в България не беше рядкост стари хора да не се лекуват адекватно и преди тази криза. Само дето не е записано никъде.

# 10 012
Хаха

Няма да има контролно-пропускателни пунктове на ЖП гарите и няма да се проверяват пътниците във влака. Това съобщи на брифинг в Министерския съвет главният секретар на МВР Ивайло Иванов във връзка с противоепидемичните мерки, за които ще се следи да бъдат спазвани по Великден. По негови думи в заповедта на здравния министър Кирил Ананиев никъде не е опоменат железопътният транспорт.

https://www.segabg.com/hot/category-bulgaria/zhp-garite-ostavat- … ntrol-na-velikden

# 10 013
  • София
Скрит текст:
Искам да похваля Информационно обслужване за coronavirus.bg, между другото.

Много спретнато и - засега поне - актуално.

За болниците - да, и аз се учудих, но една позната санитарка във ВМА каза, че са ги разпуснали до края на април (засега). Тя е в отделение за планови операции.

А смъртността в София била -8% в сравнение с миналата година по това време. Не помня къде го четох. Може да е случайна флуктуация, разбира се.

Добавената смъртност от коронавируса по света ще се разбере малко по-късно, предполагам. Субективното ми усещане е, че ще има увеличение, но може би не чак драстично в сравнение с години с тежки грипове.

Наистина едва ли се замисляме колко хора умират всекидневно, докато не почнем да ги броим.

Не омаловажавам ситуацията, защото съм съгласна, че всеки 1% отгоре са нечии близки и смъртта никога не е добра новина. Но все пак не е чума.

За възрастните хора - в България не беше рядкост стари хора да не се лекуват адекватно и преди тази криза. Само дето не е записано никъде.
[/spoiler]
Точно за това говоря, болниците реално нямат работа, стига се дори до освобождаване на санитари и сестри, аз също имам такава информация. Обаче не ми се вярва болните да са свършили, седят си вкъщи, страхуват се (за това добре се погрижи щаба) и чакат и даже и не знаят какво чакат.

Последна редакция: чт, 16 апр 2020, 10:17 от zverino

# 10 014
Извънредно положение в Япония
Цитат
BREAKING: Japan declares nationwide state of emergency amid rising number of coronavirus cases - NHK
https://twitter.com/BNODesk/status/1250683000511180800

30144 нови случая и 2532 починали в Щатите за последното денонощие
Цитат
Over the past 24 hours, the U.S. reported 30,144 new cases of coronavirus and 2,532 new deaths, raising total to 644,560 cases and 32,429 dead
https://twitter.com/BNODesk/status/1250629608359198726

# 10 015
  • София
https://faktor.bg/bg/articles/foks-nyuz-nuleviyat-patsient-s-cov … rusologiya-v-uhan
"Нулевият пациент" с COVID-19 е работил в лабораторията на Института по вирусология в Ухан

за София
https://www.mediapool.bg/smartnostta-v-sofiya-ryazko-namalya-v-p … 9-news306215.html
Смъртността в София разяко намаля през март

# 10 016
Скрит текст:
https://faktor.bg/bg/articles/foks-nyuz-nuleviyat-patsient-s-cov … rusologiya-v-uhan
"Нулевият пациент" с COVID-19 е работил в лабораторията на Института по вирусология в Ухан

за София
https://www.mediapool.bg/smartnostta-v-sofiya-ryazko-namalya-v-p … 9-news306215.html
Смъртността в София разяко намаля през март

Статията за нулевия пациент е превод от Фокс нюз, а те са фронтмен на Тръмп, добре е да се знае кой кой е в медийния свят когато се чете нещо.

# 10 017
  • София
Интересно мнение на Любомир Канов

Lubo Kanov
https://www.facebook.com/lubo.kanov
В САЩ приблизително за 2019 са умрели от грип 35,000 души и са се самоубили около 50,000. Най-много хора се самоубиват в огромният рядко населен щат Монтана, а най-малко в щата Ню Йорк. Броят на онези, които са загинали от свръхдоза наркотици, които са по-скоро нещастни случаи, а не умишлено самоубийство и са предимно млади хора, е чудовищен, например в щата Ню Хампшир, където е три пъти повече от средното за страната, който общо е някъде около 45,000 души на година. От ковид 19 досега са загинали приблизително 27,000 души в цялата страна, като диспропорцията за Ню Йорк Сити е огромна. Броят на хората със значително придружаващо увредено физическо здраве не е съвсем ясен, но приносът за леталността на вируса от диабет, наднормено тегло, хипертония, сърдечни болести, имуносупресия, рак, хронични белодробни болести, както и възрастта на заразените е огромен. Не е възможно да се изчисли от сега с колко ще се увеличи броят на самоубийствата, леталните свръхдози от наркотици, случаите на домашни насилия и убийства от безизходица, отчаяние и финасов крах след като премине карантината, но е напълно възможно увеличението да надхвърли чистата смъртност дължаща се на самата епидемия. Тази смъртност ще се дължи на рязко влошаване на психичното здраве на нацията, причинено от мерките за ограничаване на разпространението на вируса и последващото внезапно спиране и разрушаване на икономиката, както и на поминъка и житейската сигурност на десетки милиони семейства. Загиналите по психически причини ще са предимно млади и физически здрави хора с потенциално много години живот пред себе си. Ужасът от тези смърти в сравнение с драматичните и едновременни умирания на интубирани пациенти в болници, където умират заразени също и голям брой лекари, неспособни да лекуват белодробни усложнения от невиждан досега вид, които дори не са пневмонии, е разбираем. Той е мултиплициран многократно през медиите и интернет и въздействието му върху колективното съзнание е такъв, че политиците не могат да останат безучастни и те трябва “да действуват”. Самоубийствата, свръхдозите, битовите убийства и другите смърти, включително онези от обикновен грип или причинени от изместването на фокуса от всекидневните необходими грижи за другите болни, се случват тихо и извън вниманието на камерите и на гръмките заглавия във вестниците. Ефектът от липсата на свеж въздух, на слънце и масовото обездвижване никой не го измерва, а това има силно влияние върху психичното здраве, както и пагубното влияние на социалната изолация. Реалните щети на тази епидемия, освен колосалните икономически последствия за които даже няма смисъл да се споменава, (Кристалина Георгиева ще ги сметне на 8 трилиона долара, но сигурно ще са много повече разсрочени във времето), са изчислени едностранчиво и неточно. Тези щети всъщност са най-сериозни в областта на психичното здраве на народите. И в това няма дори да се включат нововъзникналите тревожни, панически и депресивни заболявания, обхващащи многомилионни групи хора, които ще се нуждаят от лечение отсега-нататък в бъдеще. За България няма как се да каже нещо ясно, защото статистиките за реалната ситуация в страната, дори за имунологичния статус на населението в момента липсват, а онова което тепърва има да става, особено в определени общности, трудно ще подлежи на описание. Утешителното е, че българите като цяло, силно стреснати от вируса и затворени в домовете си, внезапно са спрели да умират в обичайните си проценти, намалили са ги и са се заинатили срещу корона вируса. Което не е за очудване, като се вземе предвид националния характер и това, че там където другите народи кимат с глава утвърдително, българите казват “тц” и правят обратното.
Умирай трудно! - както се препоръчва във филмите, изглежда е възприето буквално от нашия народ.
Затова ние, въпреки всичко, да си пожелаем Светли Великденски Празници! А ако можем, нека да не се страхуваме. Вирусът е обстоятелство, а не съдба.

# 10 018
Добре де...

Не ме замеряйте с камъни, но ако някой чинно си е седял вкъщи и не се е виждал с никакви хора, какво точно ще стане ако посети родителите си ? Все пак има възрастни хора, живеещи съвсем сами и разбирам съвсем ясно, че всички трябва да спазват дистанция, но ми е ужасно мъчно като си представя колко самотни са сега.

# 10 019
  • София
Скрит текст:
Гледам Тервел Пулев в сутрешния блок станал доброволец. Болниците празни, той доброволец. Създава се илюзорно усещане, че болниците са препълнени, пръскат се по шевовете и лекарите не смогват, а това не е вярно. Харесвам го Тервел Пулев, но това си е един пиар.
И ти знаеш, че не се пръскат, защото обиколи и провери всички болници ли?
Като почнете да си дрънкате, само и само да е на вашето...
Щом имат време да излязат и да се наредят всички да ръкопляскат...да смятам, че не се пръскат по шевовете.
А, викаш и до тоалетна да не ходят.
Това го викаш ти, аз казвам че имат време и за тоалетна и за да ръкопляскат и за кафенце, докато си чакат и че имат много по - малко работа, отколкото преди извънредното положение. Но това е бомба със закъснител и не заради ковид19, а заради това, че лекарите вместо да всяват спокойствие, всяват страх и има много скрити болни от най - различни болести, които не се лекуват и се влошават, но те няма да са вечно скрити.

Общи условия

Активация на акаунт