COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 490 013
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 13 410
Аз за Исландия, стратегията тук, тестванията и статистиката съм писал много в темата и линкове съм давала. Но пак ще кажа накратко. Масовото тестване не е основата на стратегията тук. (Гледам че Исландия се споменава в таи връзка.) Масовото тестване  е коректив доколко мерките и целевото тестване са ефективни. Разбира се с него се хващат и заразени, които иначе ще си щъкат, т.е. не са в карантина. Но като процент от всички “хванати” инфектирани,  приносът на масовото тестване е доста малък. ...

Това никой не го твърди. Исландия не бе спомената точно "в тази връзка".
Тесла обърна внимание на него в друг аспект. Има значение за по-обективното установяване на заразността, вирулентността и смъртността. Защото без реални пълни или близки до пълните данни с цифрите всеки си прави каквото му се прииска. На тази база е направил съответните изчисления, с които ни запозна. Никога не е твърдял, че това е "основна стратегия" за друго, освен за тази цел.
Но постигането й дава една много по-обективна преценка за действието на заразата и последиците, а от там - и за нуждата от мерки и техния вид.
Иначе липсата на информация води до нашенски хаос. Правим нещо с някаква цел, но не сме осмислили резултатите в пълнота, виждаме непредвидени резултати и хоп - веднага променяме стратегията. И това - всеки ден.

Последна редакция: вт, 21 апр 2020, 15:36 от Judy

# 13 411
Мдам, категорично съм съгласна с Вип за аспержите.
ББ не прави ли това, което Меркел му казва? Е да, ама тя ще се обезщети с друго. И така, танто за кукуриго, сделка.
И моите шефове много нахални.
Ще пускам платен. Нямам проблем с офиса, не ме е страх от вируса, но имам деца за гледане, които няма да пусна на училище /ако посмеят да ги повикат/.

Афродизиачка, аз не разбрах какъв е казусът - викат те да работиш от офиса ли?

Да. По този график сега четвъртък и петък трябва да съм в офиса. До сега си работихме от вкъщи.

# 13 412
Вие за първи път ли разбирате, че има сезонни работници от България в Германия, Великобритания и т.н., които всяка година ходят там при едни и същи условия на осигуровки и заплащане? Или сега истерията е заради пандемията? Преди на никой не му правеше впечатление тези хора, как и къде се лекуват, къде живеят, а сега оле-мале. И преди ходеха за по 3-6 месеца и после пак в България. Къде и как се лекуваха тогава?

# 13 413
Нямат избор “шефовете”. Ако съм работодател, бих посъкратил най-страхливите. Не виждам смисъл от служител, който го е страх да си пипне бюрото или компютъра, или гледа на колегите си като на арабски терористи.

# 13 414
И аз не мисля точно за себе си и ми е все тая, ако се разболея. Каквото, такова.
Но имам близки и не мога да поема риска да им навредя.
Ами да, и явно все още има неразбрали, че може да го носиш и да нямаш симптоми. Но нейсе.
Е да де ама нали това е ужасен и смъртоносен вирус, който избива хората и заради който за затворени десетки държави по света. Как така ще носиш в себе си такъв смъртоносен вирус и няма да имаш симптоми.
Можеш ли да носиш в себе си например чума и да не си болен. Можеш ли да носиш в себе си холера и да не си болен, можеш ли да имаш ебола в себе си и да не се разболееш. Това са страшни вируси и бактерии.
Като е толкова страшен и смъртоносен този вирус, защо има хора които го носят в себе си а не се разболяват?

В рамките на час задаваш един и същи въпрос. Попрочети малко.

# 13 415
След като рискът за сезонните работници се е променил, е редно и чужденците да се загрижат за здравето на работниците си.
Нали не очаквате да пращаме в Германия да берат аспержи здрави хора, които да се заразяват и да ни ги връщат да ги лекуваме, а да ги заместват нови здрави.
Това нормална държава не би го позволила.

# 13 416
След като рискът за сезонните работници се е променил, е редно и чужденците да се загрижат за здравето на работниците си.
Нали не очаквате да пращаме в Германия да берат аспержи здрави хора, които да се заразяват и да ни ги връщат да ги лекуваме, а да ги заместват нови здрави.
Кои сме тези "ние", които ги "пращаме"? Държавата ли ги "праща" или някой от форума?
Хората от десетилетия решават и се организират сами и никой няма право да им забранява да отидат където си щат по света, щом на другото място не ги пъдят от там.
Можем, като държава, евентуално не да им забраним да се върнат, това е недопустимо, а да бъдат проверени, тествани и карантинирани /при наличие на съответни предпоставки, разбира се/ и толкоз.
...

Последна редакция: вт, 21 апр 2020, 15:59 от Не се сърди, човече

# 13 417
  • София
Във Франция имат намерение да отворят училищата през май, но не всички училища. Идеята е социалнослабите да получат помощ, защото за много деца храненето в училище е единственото хранене през деня, защото нямат възможност да учат от дистанция и сега ще се задълбочи социалното неравенство.
https://www.lefigaro.fr/flash-actu/blanquer-toutes-les-ecoles-ne … e-11-mai-20200414

# 13 418
Във Франция имат намерение да отворят училищата през май, но не всички училища. Идеята е социалнослабите да получат помощ, защото за много деца храненето в училище е единственото хранене през деня, защото нямат възможност да учат от дистанция и сега ще се задълбочи социалното неравенство.
https://www.lefigaro.fr/flash-actu/blanquer-toutes-les-ecoles-ne … e-11-mai-20200414

У нас никой още не казва какво се планира по този въпрос. А социалното неравенство и тук е на висота.
Има деца без нет и компютри. Но и да имат такива, ако нямат вкъщи кой да ги занимава и да им обяснява по доста от предметите - просто отпиши, че нещо ще научат децата. И не става въпрос само за малките. Физика, химия и особено математика в прогимназия без обяснения и преглед на решенията и разбирането на материала, е кауза пердута.

# 13 419
  • Мадрид / София
Barbabeau, ами то не е смешно много. Тук някъде се коментираше и май линк бяха пускали, че имало част от заразените с оплаквания точно на това място. Всъщност има и нещо друго, което уж разбирам, но не мога да обясня правилно. Предполага се , че удря в мозъка и оттам в слабите места в човека. Затова някои са със стомашни оплаквания, други с белодробни направо, трети обриви, четвърти тестисти, като цяло срутва органите на човека, но се вижда най-вече пневмонията май.
Лошото е, че няма аутопсия на починалите, за да се видят пораженията. Доколкото знам ни една не е направена в някоя държава на такъв пациент.
Статията беше много интересна и обширна, но сега не ми се търси.
В Италия има направени 50 аутопсии и на тяхна база се разсъждава като как действа коронавируса. В Испания не са правени аутопсии с цел предпазване на персонала.

# 13 420
  • На остров
Аз не мога да разбера какво е това масово възмущение за  сезоните работници било то в Германия, Англия или Холандия. Могат отиват, никой на сила не ги праща.

Другото, което прави впечатление всеки цитира някакви цифри без да се вниква  поне малко. Не казвам, че всеки трябва да разбира от статистика, но толкова гръмки изказвания май само в бг мама има.

# 13 421
Кои сме тези "ние", които ги "пращаме"? Държавата ли ги "праща" или някой от форума?
Хората от десетилетия решават и се организират сами и никой няма право да им забранява да отидат където си щат по света, щом на другото място не ги пъдят от там.
Можем, като държава, евентуално не да им забраним да се върнат, това е недопустимо, а да бъдат проверени, тествани и карантинирани /при наличие на съответни предпоставки, разбира се/ и толкоз.
Зелените коридори в момента са въпрос на държавна политика. И ако държавата ги е позволила в условията на пандемия и затворени граници в цяла Европа, значи не е точно въпрос на личен избор.
Държавата е длъжна да се грижи за интересите не само на тези с личния избор, а и на другите, които издържат здравната система.

# 13 422
Не знам дали от тукашното правителство четат темата, обаче Курц ей сега каза, че в петък ще представят конкретен план за отваряне на училищата в Австрия Relieved Ще докладвам.

Засега добрите новини (разбира се с взети предпазни мерки):
Скрит текст:
- от 02.05. по план отварят всички магазини
- на 04.05. са матурите в олекотен вариант
- от 15.05. отварят заведенията до 23:00 часа (уау, това вече ме изненада много)
- от 15.05. заедно отварят църквите (заедно с кръчмите, забелязвате ли Yum )
- туризъм: лятото ще има туризъм в Австрия за австрийци (друго не се знае, но със сигурност ще сложим и големия брат Германия, както и Швейцарците в списъка, готова съм да се обзаложа); даже човекът си каза, че той например само в Австрия щял да почива тази година
- хоум офис се препоръчва, където може, но по мои наблюдения хората си искат сътрудниците физически още от първи май и засега не зная никого, който и през май ще работи от вкъщи
- до 30.04. остават четирите причини за напускане на дома, а подчертават, че после сами сме длъжни да спазваме дистанция и да носим лична отговорност

# 13 423
Не знам дали от тукашното правителство четат темата, обаче Курц ей сега каза, че в петък ще представят конкретен план за отваряне на училищата в Австрия Relieved Ще докладвам.

Засега добрите новини (разбира се с взети предпазни мерки):
Скрит текст:
- от 02.05. по план отварят всички магазини
- на 04.05. са матурите в олекотен вариант
- от 15.05. отварят заведенията до 23:00 часа (уау, това вече ме изненада много)
- от 15.05. заедно отварят църквите (заедно с кръчмите, забелязвате ли Yum )
- туризъм: лятото ще има туризъм в Австрия за австрийци (друго не се знае, но със сигурност ще сложим и големия брат Германия, както и Швейцарците в списъка, готова съм да се обзаложа); даже човекът си каза, че той например само в Австрия щял да почива тази година
- хоум офис се препоръчва, където може, но по мои наблюдения хората си искат сътрудниците физически още от първи май и засега не зная никого, който и през май ще работи от вкъщи
- до 30.04. остават четирите причини за напускане на дома, а подчертават, че после сами сме длъжни да спазваме дистанция и да носим лична отговорност
Ще следя публикациите ти с интерес. Вълнуват ме децата от първи до четвърти клас най- вече.

Колкото до аспержите, и аз се възмущавам. Но нали вече наши заминаха в Ирландия.
Дано им зададат въпроси на НОЩ, просто за тяхното мнение . Нали те препоръчват на правителството. Защото хич не  е достатъчно с връщането, карантиниране за 14 дни. Видяхме какво се случва по този показател.

# 13 424
Скрит текст:
Зелените коридори в момента са въпрос на държавна политика. И ако държавата ги е позволила в условията на пандемия и затворени граници в цяла Европа, значи не е точно въпрос на личен избор.
Държавата е длъжна да се грижи за интересите не само на тези с личния избор, а и на другите, които издържат здравната система.
По-простичко да опитам - чуждата държава няма против да се сдобие със сезонни работници. Вкл. от България.
На какво основание и как България има отношение към заминаването им, че пишеш, че ги "пращаме"? Никой не е питал България дали ще или не ще да ги праща. Решението си е на работниците и на приемащата държава.
/Става подобно като смешката с бригадите в САЩ, дето тукашняците пак се опитаха да покажат, че командват парада. Ми не, не го командват. Ако има студенти, които искат да идат на бригада в чужбина и държава, която ги приема, точно нащенци не пеят в хора на разрешаването./
Пак се надценява родната действителност и възможностите за еднолична намеса в живота на хората.
За коя държава говориш, че трябва да се "грижи за интересите"? За нашата или за чуждата? И в какво се изразява грижата на нашата държава по повод това заминаване на българи на работа в чужбина? Освен когато и ако решат да се връщат, но не за това ставаше въпрос.

Последна редакция: вт, 21 апр 2020, 16:01 от Не се сърди, човече

Общи условия

Активация на акаунт