COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 468 451
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 14 115
Angela61
Медицинските маски се правят от нетъкан полимерен плат, който над определени температури може да се свие.
на какви температури издържа вируса в нехранителна среда
https://www.biorxiv.org/content/10.1101/2020.04.11.036855v1

Преди време, поради липсата на подробна информация и да избегна всякакви слухове и конспирации събрах основното тук
https://forum.setcombg.com/%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B0-%D0%B1%D1%8A … ars-cov-2%5D.html

# 14 116
  • София
И малко повече за лидерството по време на криза за тези, които все още могат да четат:

https://hbr.org/2020/04/the-psychology-behind-effective-crisis-l … 1vHaA46J1Mqc97hCU
..

49 нови заразени и "всичките" вътрешноболнични? Четете числата преди да ги интерпретирате.

# 14 117
Абе ръководи той... Единственото, което прави изключително добре, е да сплашва, че да издържим в ИП максимално дълго, докато с ББ се ослушват кога останалите ще отпуснат мерките, че и ние да излезем от хралупите.

# 14 118
Account вирусът не издържа на по-висока температура от 70•С затова една от дезинфекциите на маските е да ги сложиш във фурната на 70•С за поне 5 мин. Някъде четох за 20 мин. Но не на всички маски може да се приложи този метод, тъй като някои имат части, които се деформират и маската после не може да изпълни своята функция.
Добър метод е да се изпере и изглади.
Пастьоризацията се прави при 65 градуса, но поне за 20 минути. Гладене с ютия за 1 минута е достатъчно за текстилните маски, а ако има пластмасови части или е за еднократна употреба, спрейване на 70 % спирт е достатъчно. Ако е бяла, а не цветна, спрейване на кислородна вода 6 % също върши работа, но след 5-6 такива операции е възможно да почне да се къса текстила. Важното е поставянето и свалянето, това с носенето под брадичката практически е върховна глупост. Дезинфекция на ръцете преди свалянето е силно пожелателно. Паленето на цигара също трябва да е след дезинфакция на ръцете.

# 14 119
Само на мен ли ми прави впечатление, че всички снимки илюстриращи статиите за ковид са чужди и няма нито една родна направена в наше отделение, може и да съм пропуснала, не претендирам да познавам какво пускат по цялото медийно пространство.

# 14 120
Прочетох препоръките на шведите за барове и ресторанти. Много са сладки 😉 Значи това ако върши работа ще черпя този който ги е измислил с бира (на една ръка разстояние разбира се). Много се надявам да са прави честно и всички да се върнем към нормалния живот, пък било то и на една ръка разстояние 👍
Имам чувството, че шведите са друга бира и тях нищо не ги лови.
Чета сега една статия за конните надбягвания в Челтнъм ( бяха на скоро ) , които не бяха забранени и се изсипа сумати народ да ги гледа и сега се чудят, защо в района на Челтнъм заразените и хоспитализирани са два пъти в повече от другите болници.
Другото на което обръщат внимание, че много повече има заразени сред малцинствата, което ме навежда на мисълта, че може да играe роля и някакъв генетичен фактор, макар малцинствата да се опитват да го обръщат на расизъм.

Последна редакция: ср, 22 апр 2020, 21:35 от G.Savova

# 14 121
  • София
Абе ръководи той... Единственото, което прави изключително добре, е да сплашва, че да издържим в ИП максимално дълго, докато с ББ се ослушват кога останалите ще отпуснат мерките, че и ние да излезем от хралупите.
Като си говорим за чукчата Simple Smile...

# 14 122
  • На остров
Покрай слънчевото и топло време доста хора се бяха явно позабравили в ресторанти и кафета. Особено младите, те нали са в категория "безсмъртни" и днес затова подчертаха да не се забравят препоръките.

Не знам коя е най правилната стратегия, вероятно никой не знае и всичко е на принципа проба грешка. Искам просто всичко да свърши(за целият свят) и да можем поне в някаква степен да живеем нормално.

В Палестина положението ако се влоши ще стане много лошо, но засега са с много малко жертви. Техни лекари са били на обучение в Израел, което е добре но едва ли ще е достатъчно.

Интересувам се за Индия не съм чела скоро нашата съфорумка от там, ще се радвам да сподели информация Simple Smile

# 14 123
  • София

Бойко слуша какво ще дойде от Западна Европа, там има една симпатична русолява жена, която му говори на малко име с ударение на последното О. Оттам Бойко предава по веригата към говорителите, които в случая са НОЩ. Каквото прошепне русолявата жена, това ще става.

П.П.: А, както казах, в НОЩ има един симпатичен мъж с една интересна книга. Той също подшушна вече много интересни неща, но кой да го слуша, като е на втори ред статист...

# 14 124
49 нови заразени и "всичките" вътрешноболнични? Четете числата преди да ги интерпретирате.
разбирам, че ти е трудно да замажеш поредната лъжа от устата на Генерала. Но една лъжа с друга няма как да бъде защитена.

# 14 125
Съншайн Реге, от сърце се смях с твоя пост.
Особено като стигнах до кълчищата! Joy

Днес народът се беше разпуснал всячески.
Освен маските по нищо не личеше да сме в ИП.

ММ каза, че до техния завод имало гостилница/закусвалня, която си работела с пълна пара. Mask
Очевидно хората хич не вярват на КВ.

# 14 126
Сега като чета, колко е трудно с маска, почвам да се чудя аз ли не съм наред или какво.
Първият път, когато сложих най-проста хирургическа маска, се барнах в синьо, да сме в тон, опънах ластиците на ушаците, уплътних я хубаво с пластината край носа, онова почна да прави вакуум, а аз да се задъхвам. Казах си - малеей, туй не се издържа. После установих, че имам колеги обичащи комуникацията от 30см разстояние, нещо което до тогава не забелязвах изобщо. Но като усетиш дъхът на двама трима, като се дърпаш със ситни крачки назад, за да увеличиш дистанцията незабелязано, а те пристъпват пак към теб, осъзнах че няма мърдане. От тогава, вече повече от месец, когато съм на работа или навън си я нося маската с ясното съзнание, че е необходима, за да се предпазя. И да ви кажа със всичко се свиква, другото са глупости и оправдания.
А този мит, че маската се олигавя на всеки 2 часа, сигурно е измислен от търговците за повече оборот, да ги купуваш и сменяш като изоглавен. Който вярва в това, съм убедена, че маска не е носил за повече от час. Вечер на  двете маски, които ползвам на ден нищо им няма и не капят плюнки от тях. Имам 30бр. и си ги дезинфекцирам и си ги въртя през 15 дни. Като нови са всичките.
Като не са ви сигурни ушитите маски си вземете хирургически или с клапа, такива днес видях даже на витрината на магазина за чанти…
Като слушам някой хора, ще кажеш, че камъни трябва да мъкнат. От зор сакън да не изпълним нещо, което друг е казал, че е необходимо, не можем да осмислим собствената си полза от него.

# 14 127
А какво е станало във Филиповци?

# 14 128
  • София
Протестирали, че не ги пускат да излизат без документи. Искали да се облекчи минаването през тамошните кпп-та.

# 14 129
В Беларус:

Цитат
На Великден стотици хиляди богомолци се смята, че са присъствали на литургиите, което е в рязък контраст с останалите православни страни. Лукашенко сам присъства на великденската служба с 15-годишния си син.

Ако сте прави, там след две седмици трябва да видим нещо страшно. За сега обаче страшното изобщо не се вижда. Швеция казвате не тества, ами Беларус си тества. От началото на епидемията са направени 114,955 теста, това е 1.2% от населението на Беларус. От всички тестове 6.33% са били положителни. Имат 0.79% смъртност спрямо заразени/починали. Процентът на смъртност спрямо излекувани/починали е 7.01%. Единствената разлика е,че Беларус пусна във ваканция учениците за 3 седмици, от днес училищата отварят врати.

Общи условия

Активация на акаунт