COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 515 220
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 29 460
Ще кажа като Мутафчийски - да не се отпускат! Достатъчно са се разпуснали вече.

На мен ми се струва, че още не сме се разпуснали максимално и освен по Витошка, където явно се е събрала софийската селяния, припознавайки я като "главната",  хората се държат доста разумно. Наложи ми се тия дни да посетим няколко хипермаркета за техника и строителство - навсякъде и клиенти и персонал с маски, дистанция, звучат призиви за предпазни мерки. Из квартала също няма явни струпвания. Всъщност като се замисля, младите хора изглеждат по дисциплинирано и маскирано от старците разбойници. Децата отдавна са из парковете и в училищния двор, така че оттам не очаквам някакви масови зарази, нали са на открито.

За съжаление според мен вече не можем да очакваме и коректна информация, освен ако нещата се омажат здраво и стане видимо по постъпващите в болница. Тия новооткрити бройки са просто смешни и няма как да отговарят дори умножено едно към десет на положението в София, за другаде не знам.

А, последно искам да кажа, че темата за шастие е изгубила безумния си характер от последния месец и отново е информативна и актуална, както я започнаха първите съфорумци. Kissing Heart

# 29 461

Не знам в коя кристална топка гледат въпросните учени, но точно тяхното правителство току що разхлаби още мерките, а и то учени слуша. Вече са разрешени сибирания до десет човека или членове на две домакинства на обществени и частни места. Това правило ще важи до 5 юли.

https://www.n-tv.de/politik/Corona-Beschraenkungen-bis-5-Juli-Da … icle21802058.html

# 29 462
  • София
Бояна, сега настъпва сезона на ентеровирусите, а те доколкото знам са доста устойчиви и дълго време живеят по повърхности и издържат на дезинфекция. Решението е по-висока лична хигиена, но при малките деца е по-трудно, те обикновено лапат всякакви неща.
Къде хи хващат тези ентеровируси? Не са на училище, не са на градина? Иначе ми е ясно, целогодишно има вируси, но при децата коронавируса е със стомашни симптоми и като не ги тестват как знаем какво им е всъщност?
Иначе хигиената и без това трябваше да е сериозна, заради пандемията...

# 29 463
  • Mostly in my mind
И аз си мисля, че ако хората се юрнат масово по почивки, може и до това да доведе. Още по-лошо - ако пуснат чужденци, да внасят и те екстрите.  Жалко, че изключително много вече не се вярва в това, масово хората не им пука, носят маските като лигавници, просто ей така, като предпазните колани в колата, за да не ги глобят, а не да се  предпазят. Изключително лошо впечатление днес ми направи едно заведение за бързо хранене. Зад шублерите имаше поне 5, 6 служителя. Нито един от тях не беше нито с маска, нито с ръкавици. Иначе сложили стъклото пред касата. Да се предпазват. А аз предпазена ли съм от тях?
Но пък ще похваля нашия Лидл. Вчера охраната зорко наблюдаваше клиентите и който беше с маска-лигавник биваше инструктиран да си я сложи по предназначение.

# 29 464
И аз си мислех, че не можем да си позволим намаляване на ДДС на ресторантьорите насред криза - ама можело било..
Много ме е яд, защото осигуряват работниците си на МРЗ, а им плащат двойно - били млади и имали нужда от пари, това го каза Алибегов.
Тази сутрин Манчев сравни ресторант с болница. Както трябват много пари за да има качествено лечение /добър продукт/, така и в ресторантьорството. Инвестират се от 500 хил. до милион, за да се създадат условия за получаване на добър продукт, за който да се плати. Цените няма да бъдат намалени, но се залага на качеството. Нищо не каза за осигуровките на персонала, удобно прескочи този детайл.  И ако ресторантите на шеф-готвачите предлагат високо качество и уникалност, то останалите дали ще бъдат такива или всичко ще е от ден до пладне и после, както дойде! 

И не мога да разбера, ако една година се пропусне почивка в чужбина и се разреди ходенето по кръчми, хората с какво ще бъдат ощетени! Ясно е, за предлагащите този вид услуги, но пък не е ли момент да стане ясно, че и те са повече от нужното. Има толкова заведения и хотели, които си плачат за затваряне.

# 29 465
  • София
Нищо няма да затваряме, Аriozna, не можем да си го позволим.

А може ли да си позволим на пика на епидемията 30% от населението да е болно едновременно?
Тогава дали ще може да продължи да функционира дори и снабдяването с храни и електроснабдяването?

Така и не разбрахте, че ако не се контролира заразата, икономическите щети ще са много по-големи.
По-добре да функционира 70% от икономиката и да няма масово заразяване, вместо да има такова и по принуда да почнат да функционират само 30%.
И кой ти каза, че не сме разбрали, та с менторски тон да ни съобщаваш факти, които са ни известни доста отдавна?
Второ, къде прочете, че март и април или дори в момента икономиката ни е работи на 70%?!
Вие пък наистина не може да осъзнаете България колко го е закъсала Без вируса, камо ли с него....

# 29 466
Има тенденция новозаразените  у нас да се вкарват в болница, което е донякъде добре - значи имат достатъчно места и заболяването не се третира като "прост грип" а като заболяване изискващо лечение в болница.
@Бояна ентеровирус причинява и "обикновена настинка".

# 29 467
  • София
Руснаците тестват поголовно. До момента са направили 9 милиона теста. По техни сметки  43  процента са безсимптомните открити заразени. Десети ден отчитат по-малко от 10 хиляди заразени.
В Башкирия за два месеца са построили болница от 7 корпуса, всеки с отделен вход. Показаха го, под формата на слънце е.
Не съветват населението да тръгне на почивка по чужбините - отварят си техните санаториуми - не искат да си внасят отново вируса. В Крим който кацне на почивка, ще си плаща сам теста и карантина (но не разбрах колко).

# 29 468
PURE,  а на какъв принцип се извършва тестването в Швеция, как се избират обектите за тестване?

От сайта на Агенцията за обществено здраве, цитирам:

Tестват се само:
- медицинският персонал;
- пациенти, нуждаещи се от стационарна помощ в болници;
- персоналът в домовете за възрастни и резидентите, които са настанени в тези домове или институции
- персоналът, който обикаля по къщите на пенсионерите и предоставя социални услуги

По-голямата част от хората, които се разболяват, няма нужда да търсят медицински грижи, тъй като симптомите обикновено отминават сами и по този начин няма нужда да се тества за наличието на вируса, се казва на страницата на Агенцията за обществено здраве.

Медицинският персонал, както и персоналът в домовете и институциите с леки симптоми трябва да бъдат тествани на ранен етап и постоянно. Това е така, за да могат да се върнат на работа по-бързо, ако отговорът на теста е отрицателен.

Някъде в бъдеще, но неясно кога, смятат да включат за тестване и други социално значими професии като шофьори на градския транспорт, учители, касиери. Имаше гръмки изказвания от министърката Lena Hallengren в началото на месеца, че ще започнат да се правят по 100 000 теста седмично, но вчера като я попитаха защо не сме достигнали тази бройка каза, че "наивно си е мислила, че можем да правим по 100 000 теста седмично".

https://www.expressen.se/nyheter/hallengren-trodde-naivt-att-det … le-vara-huggsexa/

# 29 469
Да си кажа и аз мнението за тези туристи, дето се чакат по морето. Не знам колко ще дойдат, но едва ли ще са както други години. Очакват се английските пияндета най-вече. Същите като тия, дето идваха зимата в Банско. Очаквам, че част от тях вече са прекарали вируса. Колкото дойдат болни, ще заразят най-вече персонала в курортите, както стана в Банско. Населението не пострада драматично, поболяха се ски учители, сервитьори и хотелски персонал. Вероятно се очаква същото и на морето. Персоналът е основно чужденци, от най-бедните държави, по-зле и от нас. Горките хора, не стига, че идват у нас да работят за без пари, ами ще им дадат в бакшиш и по някоя зараза.
Повече ме тревожат българите, дето се гласят да ходят из Гърция, Турция кой знае още къде. Те ще довлекат повече неприятности. Както стана и зимата. Заразяваха най-вече не чужденците, а берачите на китки и слугите на запад, хукнали да се лекуват тук. Сега пък почиващите блажено ще носят армаган за колеги и познати.
Голяма надежда навсякъде, че лятото ще умори вируса. Не мисля. Само леко ще затихне. И то не заради жегата, а защото много народ ще се изнесе масово от големите градове. Тоест само временно.

# 29 470
Ти българина за Гърция само с танкове можеш да го спреш.

# 29 471
Имам въпрос : първият ден на карантината от кой ден се брои? От деня на полета, тоест датата, на която е издадено самото предписание, или от следващия?

# 29 472
PURE, а контактни лица издирват ли се
и как стои въпроса с карантините?

# 29 473
  • Другата България
Имам въпрос : първият ден на карантината от кой ден се брои? От деня на полета, тоест датата, на която е издадено самото предписание, или от следващия?
От датата на кацането в България.
Датата на предписанието. Но понеже масово става объркване, винаги се съветват хората да си прибавят и един ден повече, тоест, 15 дни.

# 29 474
  • София
Англичаните имат карантина от 14 дни при завръщане в страната си, та изобщо не допускам, че ще ходят някъде. Руснаците се надявам, че също няма да хукнат насам, та си оставаме отворени само за съседните страни и наши туристи. Засега и ние имаме карантина за всички останали, не вярвам това да се промени драстично, та чак да докара тълпи пияни британци...Но пък кой знае, вече не мисля, че има наистина стратегия, та всичко се решава в движение.

Общи условия

Активация на акаунт