COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 515 044
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 30 315
Цитат
Нямам спомен при грипна епидемия болниците да са били пълни и да са умирали лекари.
Нямаш спомен, защото никой никога не те е занимавал с колапса на здравната система по време на грипни епидемии. януари 2016 г. лекарите се чудеха къде да настаняват болните с пневмония, защото всички болници били пълни. Знам го, защото аз бях една от пневмониите. Февруари 2017 нямаше места в инфекциозните отделения за деца, никой не каза какъв вирус го е причинил това чудо.
Мхм, аз мога да продължа статистиката: август 2008 инфекциозното в Бургас беше пълно, та препълнено с деца, болни от тежък ентеровирус, имаше и бум на салмонела.
Декември 2015 - същата картинка в инфекциозното на Св. Анна.
Знам го, защото лежах там с по едно дете. Буквално изритваха всеки що-годе стабилизиран, за да приемат друг.
Около мен масово децата се разболяха - ДГ, площадка пред блока, приятелски и роднински деца. Цели семейства ги хвана това ужасно, обезводняващо чудо. Но никой не написа хиляда материала, нито излезе по телевизията да ме плаши.
От грипа са умирали сигурно безброй лекари, не е сериозно да се твърди, че не са. Просто не се води статистика.
Както много пъти написах, трябва време, за да се погледнат нещата в ретроспекция, да се изчислят заразени, болни и жертви и ще се види кое и как.
Според Дростен на база на новите научни изследвания трябва да се намали карантината на контактните на заразен с ковид от 14 на 7 дни.
В UK май беше 7 дни карантината и така си карат от доста време насам.

# 30 316
Тоя вирус се предава "безсимптомно", с доста по-висока заразност е от грипа има дълъг инкубационен период и не минава за седмица, по тези неща основно се отличава от грип ... не е "уау" нещо като ебола или чума, но явно създаде големи проблеми.
И всеки се спасява пооединично.
СЗО излиза с някакви неадекватности, още от зимата.
Сега вече ще важи кое правителство как ще се организира и приложи мерки.
Как пък цял свят се поболя, ама съчките винаги са горели. Ми не, не са.
Винаги има жертви от боллести, всички го знаем. но такова нещо, като обяваване на пандемия, не е имало. И това, че в България не го видяхме /засега/,, нищо не значи.
междуу другото, днес два пъти минах по Витошка - преди 10 и около 12.
Ми нямаше възторг от омешани. Явно хората са предпазливи, оня с омазаната коса не знам от какво ще печели, освен пак да крие ДДС .

# 30 317
Мине - не мине и цитирате ТОРС и БИРС, а след това ръсите, че бил "нов вирус".

Ти кога за последно кара ТОРС и БИРС? Да семейството на коронавирусите не е ново, но специално този вирус е. Абе много са ми интересни някои хора, люшкат се от "няма вирус" до "ние всички вече сме го изкарали". Ама иначе другите са екстремисти, нали. Joy

# 30 318
  • София
Познати лица говорят за заплахата от “простия грип” няколко месеца преди обявяването на пандемията:
https://m.dir.bg/dnes/obshtestvo/gripat-vse-oshte-ne-udaril-stra … vaksini-svarshiha

В статията се казва, че:
"Всяка година от грип се разболяват 1 милиард души, каза Скендер Сила, ръководител на българския офис на Световната здравна организация /СЗО/. По данни на СЗО ежегодно 650 хиляди умират от дихателни заболявания, свързани с грип."

До момента от Ковид 19 са починали
362 629 човека.
Изводите, всеки трезво мислещ човек, може сам да си ги направи.

# 30 319
А заразените са 6 милиона. Дори 10 пъти повече да са, до милиард има още мнооого. Изводите ще си ги направи всеки с основни познания по математика. Останалите ще си развиват конспиративни теории.

И 650 хиляди е горната граница на СЗО за грипа. 290 хиляди е долната.
Жертвите на ковид досега са 360 хиляди (170 хиляди в Европа) и то не равномерно разпределени, а реално само от няколко тежко засегнати региона.

Последна редакция: пт, 29 май 2020, 15:00 от LillyM

# 30 320
Ако при 6 милиона заразени жертвите са 360000, при милиард заразени, жертвите ще са 60 милиона. Трезво мислещите наистина могат да си направят изводите.

# 30 321
1. От повече от 10 години резултати от изследвания се получават онлайн, с потребителско име и парола, така че реално повечето от вас си ги пазите в компютрите. Не стоите да изчаквате по 2-3 часа да си вземете резултата на хартия.

2. ЛЛ по време на грипна епидемия не ви пращат на тест, а директно поставят диагноза на база симптоми. Тази година в началото на март за пръв път масово се пращаха за тестване заради страха от КОВИД, и затова научихме, че грип Б залива страната.

3. Не вярвам на самоопределяне на хрема, температура и червено гърло за грип. Повечето "детски" ангини протичат така (плюс 4те вида човешки коронавируси тип А). 

Аз и моето семейство си поставяме всяка година противогрипни ваксини от 13 години насам (с изключение на една). И не хващаме гриповете. Тази една, която беше изключение, есента на 2011, е защото повярвах на внушенията от българските телевизии, че нови щамове нямало да има и ваксината от предната година била достатъчна. В резултат през януари 2012 изкарахме 2 грипа  - един, прихванат в Щатите по НГ, и след три седмици и "българския". Вече не слушам какви ще са щамовете, ами си търся 4-валентна ваксина още в началото на октомври.

Самоопределянето на "изкарах грип" е същото, като определянето, че сме карали КОВИД през февруари, когато мина "нещо"  с 5-дневна постоянно висока температура, ангина и затруднено дишане. В моя офис го изкараха всички, вкл. аз, като ми се наложи да пия два различни антибиотика, докато оздравея. Тествах се завчера за КОВИД - нямам никакви антитела. Не е било КОВИД, ама пусто, много приличаше...Та така с грипните ваксини и нехващането: ако нещо много прилича на нещо друго, не значи автоматично, че е същото.

От една противогрипна преди 5-6 години се изпоразболяхме всички. Може нещо да не е била читава. Жената дори пи антибиотик. Оттогава никакви ваксини и болни не е имало. С това не отричам ваксините, може би действат индивидуално.

Шарки, хоум офисът е най-добрата ваксина май😀

# 30 322
  • София
А заразените са 6 милиона. Дори 10 пъти повече да са, до милиард има още мнооого. Изводите ще си ги направи всеки с основни познания по математика. Останалите ще си развиват конспиративни теории.
Доказано заразените с тест са толкова. Колко е реалния брой на заразените никой не знае, можем само да гадаем, но със сигурност е в пъти повече. Както и да ги сметнеш ти или аз ще бъде подвеждащо. Може да са по - малко от грипа, но може и да са повече. При грипа не всички се тестват. Като почне епидемия, от един момент нататък тестове не се правят и щом имаш симптомите, значи си с грип, така че по - тази логика бройката на заразените от грип също може да е надута незнайно колко.

# 30 323
Ако при 6 милиона заразени жертвите са 360000, при милиард заразени, жертвите ще са 60 милиона. Трезво мислещите наистина могат да си направят изводите.
Такива плоски сметки са несъстоятелни. Първо, че са официални данни и то в голяма част от места, при които има цензура. Второ на всички е ясно, че заразените са повече от 6 млн. и не вярвам смъртността да е пропорционална.

Последна редакция: пт, 29 май 2020, 15:11 от BacuTy

# 30 324
Ясно е, че са повече заразените, както е и ясно, че и жертвите са повече. А бройката на починалите от грип е на база изчисления, а не реално колко са починали.

# 30 325
  • При семейството си

Винаги има жертви от боллести, всички го знаем. но такова нещо, като обяваване на пандемия, не е имало.

Това не е вярно, и други пандемии са обявявани преди сегашната.

# 30 326

Винаги има жертви от боллести, всички го знаем. но такова нещо, като обяваване на пандемия, не е имало.

Това не е вярно, и други пандемии са обявявани преди сегашната.
Може, честно, не зная кога това се е случвало за последен път.
И аз до тази пандемия , най- вече заради мерките, взех да се интересувам от вируси, грипове, мерки.
Наистина ми повлия обявяването на ИП, точно до петъка преди 13.03. си живеех без опасения.

# 30 327
Ами напротив, все по-често излизат проучвания вече и с антитела и IFR в най-тежко засегнатите места като Италия, Испания, Швеция. Великобритания, Ню Йорк се върти около 1%, а процентът на прекаралите коронавируса е сравнително малък. За грипа също са правени проучвания там IFR e 0,03%. Да, смъртността при грипа, както и броя заболели се изчисляват. Но дори и да не правиш никакви сметки, достатъчно е да чуеш какво казват хората на първа линия, които преживяват епидемии всяка година и какво причини това нещо на здравните системи навсякъде, където успя да набере малко скорост.
Това не е първата пандемия, но това е първата пандемия с толкова смъртоносен вирус от 1918 година насам. Обаче за щастие това не е точно испанския грип и аз съм убедена, че няма да допуснем да овършее планетата. Надявам се и вече оттук нататък да сме много по-подготвени за следващата пандемия.

Последна редакция: пт, 29 май 2020, 15:24 от LillyM

# 30 328
  • При семейството си
Първата грипна пандемия от 21 век се е появила през 2009–2010 г. и е причинена от грип A (H1N1) вирус. Това беше първата пандемия, за която много държави-членки разработиха всеобхватни пандемични планове, описващи мерките за обществено здраве, които трябва да бъдат предприети, насочени към намаляване на заболяванията и смъртните случаи. За първи път ваксината срещу пандемията е разработена, произведена и внедрена в множество страни през първата година на пандемията.
Докато повечето случаи на пандемия H1N1 са били леки, в световен мащаб се смята, че пандемията от 2009 г. е причинила смърт между 100 000–400 000 само през първата година. Децата и младежите бяха непропорционално засегнати в сравнение със сезонния грип, който причинява тежко заболяване главно при възрастни хора, лица с хронични състояния и бременни жени.

http://www.euro.who.int/en/health-topics/communicable-diseases/i … za/past-pandemics

# 30 329
Вчерашните цифри на Швеция:
+ 46 починали
+ 639 нови случаи

Очаквах днес смъртните случаи да са не повече от 40, но няма да го бъде.

Днешните цифри на Швеция:
+ 84 починали
+ 749 нови случаи

Въпреки тези цифри, Тенгеле каза днес на пресконференцията, че вижда "положително развитие". Grin

От 15 юни отварят гимназиите и университетите, нищо че се намираме "в разгара на епидемията".

Общи условия

Активация на акаунт