COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 514 593
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 30 930
https://dariknews.bg/novini/sviat/ruskata-vaksina-sreshtu-kovid- … ampaign=onesignal
Руснаците обмислят ваксината,произведена от тях,да се предлага под формата на кисело мляко.

# 30 931
От 5 юни с публика на мачовете от първа и втора професионална футболна лига

При заетост на до 30% от местата, от 5 юни със заповед на здравния министър се разрешава провеждането на първенството за първа и втора професионална футболна лига пред публика. Зрителите трябва да се настаняват най-малко през 2 седалки

https://coronavirus.bg/bg/news/293

# 30 932
Новата заповед на здравния министър:

http://www.mh.government.bg/media/filer_public/2020/06/02/rd-01-289.pdf

И аз вече се обърках с тези увеселителни и игрални зали - разрешени ли са или не( не, че съм се залетяла) Grinning

# 30 933
  • Буркина Фасо
От 5 юни с публика на мачовете от първа и втора професионална футболна лига

При заетост на до 30% от местата, от 5 юни със заповед на здравния министър се разрешава провеждането на първенството за първа и втора професионална футболна лига пред публика. Зрителите трябва да се настаняват най-малко през 2 седалки

https://coronavirus.bg/bg/news/293

ако имаше 30 % заетост до сега много отбори биха били в добро финансово състояние.
и без санкции  на много мачове има по 3-400  до 1000 публика.
напълно безсмислен  "жест" е това

# 30 934
  • Другата България
Новата заповед на здравния министър:

http://www.mh.government.bg/media/filer_public/2020/06/02/rd-01-289.pdf

И аз вече се обърках с тези увеселителни и игрални зали - разрешени ли са или не( не, че съм се залетяла) Grinning

Моят "проблем", нали? За който писах, цитирах същата заповед, тоест, предходната, в която имаше същото двусмислие и недоразумение. И уж беше от-до, но ето на, в новата отново същото двусмислие стои, и това вече е абсурдно. Ама наистина абсурдно, то дори не е и смешно.
Аз също не съм се залетяла, но не е там въпроса.

# 30 935
Мери, в "твоята" имаше някаква логика.
Тази направо е абсурдна !
Сигурни ли сте, че не  е фейк Flushed
Четох няколко пъти и не , и не, и не.

Допълвам се.
Има някакви указания в точка 10. И в Раздел Втори.
В скийншота не е цялата.
Значи може и да може.

Последна редакция: вт, 02 юни 2020, 18:18 от tays

# 30 936
Недоумявам как някой може да смята, че маската ще го предпази след като толкова вирусолози от цял свят алармират не само, че са неефективни, а и опасни.

И след всички репортажи на Валя Ахчиева и други разследващи журналисти какво реално се случва да има все още паника от този вирус.
Никой не е твърдял,че маската предпазва мен.Твърди се,че предпазва този срещу мен в известна степен. Кой ли не го обясни това.

# 30 937
  • Bulgaria
От днес маските в един от хипермаркетите, в града, в който живея не са задължителни за клиентите. Това изобщо разрешено ли е на държавно ниво? Да не говоря, че вече дистанция и допускане на определен брой хора в обекта също не се спазва.

# 30 938
Нали се сещате, че няма как да се разбере един план дали работи докато е само план и дава единствено груба насока на действията. Примерно - карантина, затваряне на училища, граници, транспорт - все неща които се приложиха от плана от 2006г. СЗО дава само глобални препоръки, планове не изработва и не прилага освен в някои африкански държави.
Ти в час ли си??? Този план не се приложи!!! Чети, и спри да внушаваш разсъждения..
https://czpz.org/society/12334-2020-03-22-06-15-39
Скрит текст:
2006 година „Национален план за готовност за грипна пандемия”. В него е разписано, че в случай на пандемия се създава Национален пандемичен комитет в състав:
1. Председател – определен от министър-председателя вицепремиер;
2. Заместник-председател – министърът на здравеопазването;
3. Членове:
3.1. заместник-министър на вътрешните работи;
3.2. заместник-министър на финансите;
3.3. заместник-министър на отбраната;
3.4. заместник-министър на труда и социалната политика;
3.5. заместник-министър на транспорта;
3.6. главният държавен здравен инспектор;
3.7. директорът на дирекция „Опазване и контрол на общественото здраве”, към МЗ
3.8. директорът на Националната здравноосигурителна каса;
3.9. директорът на Националната ветеринарномедицинска служба;
3.10. директорът на Националния център по заразни и паразитни болести;
3.11. директорът на Института по микробиология на БАН;
3.12. националните консултанти по епидемиология, вирусология и
инфекциозни болести;
4. Секретар – началник отдел „Надзор на заразните болести”, Министерство на
здравеопазването.

Националният пандемичен комитет заседава при кворум от 2/3 от членовете си. Комитетът:
1. разработва националната политика за ограничаване разпространението на пандемичния грип;
2. координира дейностите на държавните органи и осъществява връзки с неправителствени организации
3. анализира данните за епидемичната ситуация по отношение на пандемичния грип, като информира Министерския съвет и обществеността, предлага конкретни противоепидемични мерки за ограничаване на последиците за здравето на гражданите;
4. предлага на Министерския съвет становища по международни декларации, конвенции, споразумения и други документи, касаещи пандемичния грип.

Председателят представлява Комитета, ръководи работата му, подписва протоколите
от заседанията и внася за разглеждане в Министерския съвет материали, становища,
информации и предложения. В отсъствие на председателя неговите функции се изпълняват
от заместник-председателя. Секретарят организира подготовката на заседанията, води на
отчет взетите решения и координира изпълнението им. Членовете на Комитета изразяват
становищата на министерствата и ведомствата, които представляват. При необходимост в
работата на Комитета могат да бъдат включвани и други специалисти извън списъчния му
състав.

С националният план са определени 21 болници, които да поемат пациентите с тежко развитие на болестта.

Освен Национален план, трябва да бъдат изготвени регионални планове и ;пла нове на лечебните заведения с подробно разписано съдържание.
Дейностите, които следва да бъдат извършвани във всяка отделна фаза на пандемията
са разделени на следните основни компоненти:
І. компонент: Планиране и координация;
ІІ.компонент: Мониторинг и оценка на епидемичната ситуация;
ІІІ. компонент: Профилактични и противоепидемични мерки;
ІV. компонент: Задачи на лечебните заведения;
V. компонент: Комуникации
Прочети и пълния текст и се запри с глупостите. Преди дни ме изуми с разбирането ти за успешно източване на здравната каса. Що за бръмбари в главата ти..

Мисля, че pehoko имаше предвид не разводняването на отговорността и назначаването на работна група "щаб" към МС /което едва ли ни е препоръчано от СЗО/, а естествените мерки /грубата насока за действие/ от съществуващия противопандемичен план /2006-та/ в тази част
Скрит текст:
6.3. Мерки, ограничаващи предаването и разпространението на грипните
вируси (изолационно-ограничителни мерки)
- ограничаване на пътуванията – лични и служебни, международни и в страната,
ако не са наложителни;
58
- преустановяване на профилактичните прегледи, плановите консултации на здрави
бременни и кърмачета, плановите операции;
- преустановяване на посещенията в болници, свижданията с войници;
- прекратяване на учебните занятия в училища и университети, преустановяване
работата на детските заведения;
- ограничаване на извънучилищните мероприятия и събирания на деца и младежи;
- ограничаване на всички масови мероприятия, свързани със събиране на много
хора на едно място, особено в затворени помещения (посещения на спортни,
културни и други масови мероприятия, отмяна на спектакли);
- отпуски за някои професионални групи;
- използване на маски от персонала на обществения транспорт, заведенията за
обществено хранене и магазини, персонала на детски заведения;
- недопускане на болни деца в детските заведения и в училищата чрез провеждане
на сутрешни прегледи ("филтър").
6.4. Дезинфекционни мероприятия
- миене на ръцете;
- дезинфекция на ръцете и на повърхности;
- текуща дезинфекция в семейните огнища;
- влажно почистване, редовно проветряване.
6.5.Съвети при международни и вътрешни пътувания
- с оглед да се избягват пътувания до зони и области, в които има висок риск от
заразяване се осигурява текуща епидемиологична информация за заразени зони и
страни;
- да се пътува само при необходимост;
- информация за пътуващите относно симптомите, с които се проявява грипът и за
появата на които хората трябва да могат сами да следят, както и информация
кога е необходимо да се търси медицинска помощ и къде могат да се обръщат
заболелите.
Как се прилага 15 годишен план при липса реформа в ЗС? Е не се прилага частично! Едва ли знаете препоръките на СЗО. От обосновката на Ананиев нищо не става ясно, тъй като никога не е имало обществен дебат.  
Скрит текст:
 "Прилаганите мерки се съобразяват изцяло с препоръките на Световната здравна организация и Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC)"

Последна редакция: вт, 02 юни 2020, 18:41 от Анонимен

# 30 939
Мери, в "твоята" имаше някаква логика.
Тази направо е абсурдна !
Сигурни ли сте, че не  е фейк Flushed
Четох няколко пъти и не , и не, и не.

Допълвам се.
Има някакви указания в точка 10. И в Раздел Втори.
В скийншота не е цялата.
Значи може и да може.

Има указания, които са за разрешените, но това не променя противоречието.

# 30 940
  • Linz
Недоумявам как някой може да смята, че маската ще го предпази след като толкова вирусолози от цял свят алармират не само, че са неефективни, а и опасни.

И след всички репортажи на Валя Ахчиева и други разследващи журналисти какво реално се случва да има все още паника от този вирус.
Никой не е твърдял,че маската предпазва мен.Твърди се,че предпазва този срещу мен в известна степен. Кой ли не го обясни това.
Няма значение кого се смята, че предпазва.
Не следя темата, отварям я инцидентно и не знам кой какво е обяснявал, но аз прочетох нещо съвсем различно от това, което твърдиш.

# 30 941
  • София
"Мангъров: Всички мерки трябва да отпаднат и да лекуваме психическите травми от COVID-19"

"Коронавирусите нямат способност трайно да се настаняват сред хората и по тази причина доц. Мангъров не очаква втора вълна на заразата. От друга страна обаче психичните травми на коронавируса ще се лекуват бавно и продължително."

"Специалистът посочи още, че възстановяването на социалните контакти след тримесечната карантина ще доведе до по-сериозно разпространение на летните вируси."

https://www.tvevropa.com/2020/06/mangarov-vsichki-merki-tryabva- … avmi-ot-covid-19/

# 30 942

Няма значение кого се смята, че предпазва.
Не следя темата, отварям я инцидентно и не знам кой какво е обяснявал, но аз прочетох нещо съвсем различно от това, което твърдиш.
Къде прочете ?
Не става въпрос за обяснение на някой от темата,а за обяснения на специалисти .

# 30 943
"Хора! Умолявам ви от душа и сърце, стойте си вкъщи! Защото, дойде ли втора вълна, няма да оцелеем. Просто няма да издържим физически. А отидем ли си ние, няма да има кой да ви лекува. Пази боже!"
В очите на Карина Разумовская се виждат сълзи, докато чете откритото писмо на една лекарка. В продължение на часове актьори от Санкт Петербург четат из писмата на онези, които се борят на първа линия срещу епидемията, а те са разтърсващи.

"Сякаш сме на война. Повтарям: на война. Вчера свършиха предпазните маски. Дъщерята на една колежка ми уши маска от плат - за мен и за всички останали от нашата смяна", разказва една лекарка, чието писмо чете актрисата Марина Адашевская.

Колко са жертвите сред лекарите?
Много от онези, които се грижат за пациентите с коронавирус, междувременно също са заразени. Има списък на лекари, които са починали в резултат на заразата. Списъкът съдържа вече над 300 имена. Официалната статистика е много по-различна. Министерството на здравеопазването говори само за около 100 починали медици, а властите постоянно предупреждават, че в социалните медии се разпространявали множество преувеличени или неверни информации по този въпрос.

Нима съобщенията за катастрофалната ситуация на медицинския персонал са лъжа? Или пък снимките, показващи дълги колони от линейки, чакащи на опашка пред болниците, за да оставят пациенти за лечение?

Дори държавната телевизия потвърди, че заснетото отговаря на истината.

"Наши репортери разговаряха с лекарите, които потвърдиха този факт", бе заявено официално.

Заместник-кметицата на Москва Анастасия Ракова още от средата на април признава, че ситуацията в московските болници е много тревожна. Там хората работели с последни сили.

Ситуацията е критична. Въпреки повечето пари

Руският президент Путин нареди да се отпуснат големи суми, за да се увеличи броят на леглата и да се оборудват по-добре клиниките в провинцията. Междувременно бяха отпуснати и извънредни плащания за медиците, а за да бъдат разтоварени те, бяха мобилизирани и множество студенти по медицина. И това не става на доброволни начала. На много места на студентите им казват, че практиката в болниците е задължителна, а онези, които откажат да се включат, щели да си носят последствията. При това задължават студентите да работят дори в зоните на голям риск.

За щастие ситуацията в Москва постепенно се нормализира, броят на новите инфекции намалява. Но лекарите и болногледачите още отсега знаят, че ги очаква нова задача. Президентът Путин и кметът Сергей Собянин са взели решение да изпратят медиците от Москва на помощ в другите региони на страната, където вирусът все още вилнее с пълна сила.
Първите лекари от Москва вече пристигнаха в руската република Дагестан. Според официалните данни, ситуацията там е особено критична.
https://dnes.dir.bg/na-fokus/kato-vav-voyna-sme-raztarsvashti-pi … a-na-ruski-lekari

# 30 944
  • Linz
W, ok. Така е за предпазването. Но аз прочетох мнения на съфорумци, които се предпазват, носейки маски.

Общи условия

Активация на акаунт