COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 514 125
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 31 365
Хонконг: housing estate -  кластър на нови заразени.
Здравните служители в Хонконг започнаха да евакуират жители от обществен жилищен имот, за който се смята, че е мястото на нови случаи.
The South China Morning Post е сред източниците, съобщаващи, че разпространението на вируса в имението Lek Yuen в Ша Тин може да бъде свързано с неговата канализация.
Поне шест души, живеещи в апартаментите в Лек Юен, са потвърдени, че имат вируса досега.
Това е първата локална инфекция в Хонконг след 16 дни.
https://www.bbc.co.uk/news/live/world-52916179

# 31 366
  • София
Да, сериозно питам.
Очакваше се да е позволено да се ходи по ресторанти ли?

Ако си направите труда да прочетете по-внимателно предишния ми пост, ще видите, че въпросът Ви е нерелевантен.

Нерелевантен, защото не сте крайна по отношение на НЕвзимане на мерки, предполагам.
И все пак, наистина не знам кои бизнеси имате предвид, пишейки "забрана за функциониране на законни бизнеси"?

За всички е ясно кои бизнеси пострадаха - хотели, ресторанти, туроператори, транспорт. И това на прима виста, защото с тях са свързани редица други, които не е задача да изброявам сега. Не е въпросът, дали е трябвало да го направят или не. Тезата ми е, че хората с право се съмняват, когато "загрижените" управници взимат невиждани досега мерки, водени от непозната "безкористна" грижа към населението. Това е. Като те излъжат 100 пъти, на 101 да кажат истината, все ще си имаш едно наум.

# 31 367
Скрит текст:
Ето нещо от ФБ и много ми се искаше някой да зададе тези въпроси

Нашият светец, бащица и всевластен господар обяви, че епидемията от #COVID-19 в България е преминала и той, само той и единствено той в цял свят се е преборил с нея.

Мисирките и мисирковците започнаха да му задават такива въпроси, които карат всяка мозъчна клетка в главата на здравомислещия човек да си направи харакири.

Никой не пожела или не се осмели да попита:

- защо в България се изследват толкова малко хора и защо сме на последно място по брой тестове на глава на населението?
- защо все още се вадят защитни облекла от началото на миналия век и същевременно "даряваме" нови такива на други държави?
- защо ББ обяснява колко са скъпи тестовете, като в действителност не е така - информация за цените е достъпна за всички?
- защо няма отчет на парите, получени от ЕС в подкрепа на хората и икономиката, а дори все още да не са получени, то са обещани и ще дойдат рано или късно?
- защо предприе една, единствена икономическа мярка 60/40, която доказано не сработи,въпреки че в развиващите се държави имат цялостни планове за излизане от кризата?
- защо драстично се разпускат мерките като подобно нещо няма никъде по света и във време, когато съседни държави все още преживяват пик?
- защо се внушава, че вече няма заразени, като кривата на заболеваемостта върви нагоре, а спадовете й са само в дните, когато се правят по-малко тестове?
- защо преди няколко дни доц. Кунчев заяви, че мярката за задължителните маски ще се запази още доста дълго време, а вчера ББ самосиндикално реши да я премахне, защото му пречи да яде бонбони?
- колко пъти са тествани членовете на кабинета и Народното събрание?
- колко пари се отпускат на изследователските екипи от БАН, които в момента търсят лечение и ваксина?
- защо все още чакаме 1 млн. теста от ЕС, а не се намериха други източници на доставка?
- вярно ли е, че бройката на хората в интензивните отделения намалява, защото болните просто умират и това не е много добра новина?
- каква е причината приблизително 50% от новооткритите случаи през последните седмици да бъдат приети директно в болница, при положение, че според протокола това са само хора със средни и тежки симптоми. Защо не се хващат по-рано?
- защо няма организация за бързо тестване на големи маси от населението, при положение, че един бърз тест струва 8 лева?

Междувременно чухме невероятните питания на ПИК и 7/8: "А вие ще ходите ли на море?" и "Ще се извините ли, че нямаше чували с трупове?".

Ракията, БЦЖ-то, чесънът и българският инат ни спасиха от първата вълна, но не знам дали ще имаме този късмет с втората.

То само днес да беше,100 дни само глупости питаха до втръсване..
и ако приключиха с брифингите,само за това съм доволна,че няма да слушам глупави въпроси
от псевдо репортери и наплашени журналисти..

# 31 368
  • Somewhere...over the rainbow - where troubles melt like lemon drops
Тези бизнеси пострадаха по целия свят...
На нашите управници може да се държи сметка за много неадекватни решения, но конкретнов случая се движат по общ модел.
Ние имаме печатница за ситопечат, която за тези месеци тотално нямаше работа - в момента започнаха запитвания, реално за тези месеци много хора бяха на стендбай.
Избутваме благодарение на друг бизнес, късмет с това, че не сме под наем, и най-вече златните ръце на мъжа ми, защото пък от 2008 насам е ясно накъде вървят нещата в печатната реклама...
Като цяло икономика, която може да се бутне от двумесечна пауза си е по принцип с примката на шията посотянно...

# 31 369
  • София
Тези бизнеси пострадаха по целия свят...
На нашите управници може да се държи сметка за много неадекватни решения, но конкретнов случая се движат по общ модел.
Ние имаме печатница за ситопечат, която за тези месеци тотално нямаше работа - в момента започнаха запитвания, реално за тези месеци много хора бяха на стендбай.
Избутваме благодарение на друг бизнес, късмет с това, че не сме под наем, и най-вече златните ръце на мъжа ми, защото пък от 2008 насам е ясно накъде вървят нещата в печатната реклама...
Като цяло икономика, която може да се бутне от двумесечна пауза си е по принцип с примката на шията посотянно...

Ама аз като говоря за недоверие в управниците, нямам предвид само нашите. Много хора смятат, че светът не върви в най-добрата посока и съмненията, дали тези, които ни водят го правят по най-подходящия начин не е български патент.

# 31 370
Не се радвам, че приключиха с брифингите въпреки, че за доста хора бяха досадни и противни. Благодариха си взаимно, като че ли режем лентичка за официален край на пандемията у нас. На доста въпроси се даваше отговор а сега ще има повече слухове и догадки и "тежки процедури" за журналистите да се доберат до информацията пък и за обществото като цяло ... а пандемията в световен мащаб е в "разгара" си защото имаме отчетлив пик на новозаразени по света. Поне стана ясно, че щабът ни е читав и знаят какво правят, видяхте след края как си сложиха маските.

# 31 371
Светлина в тунела. Шведското правителство взе решение всеки със симптоми да бъде тестван с PCR тест безплатно. Ако тестът се окаже положителен, трябва да се направи проследяване на инфекцията и контактните лица. На всеки, дори с незначителни симптоми трябва да се осигури безплатен тест. Фокусът е, да се намерят болните и да се проследи веригата от контактните. Отпускат се допълнителни милиарди крони за тази кампания. Най-накрая клекнаха, че без намиране, тестване и проследяване на инфекцията, огънят няма как да бъде потушен.

Само да не стане като с онези 100 000 теста седмично дето ни обещаха преди месец. Дано този път тези намерения се изпълнят и започне масово тестване и проследяване на инфектираните.

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/VbmKrr/regeringens-besked-a … a-fa-coronatestas

# 31 372
Швеция чак сега ли открива "топлата вода"? Д-р Фаучи това го повтаря от март месец като "развалена латерна" - ефикасно проследяване и изолиране на болните и контактните.

# 31 373
За кои бизнеси става въпрос?

Не че се водят истински бизнеси, ама извънкласните изкуства и спортове първи го отнесоха. Логопедите. Занималните. Културата. Отделно загубите в туризма и транспорта. Който не го засяга, и сега ще ги омаловажи.

# 31 374
Швеция чак сега ли открива "топлата вода"? Д-р Фаучи това го повтаря от март месец като "развалена латерна" - ефикасно проследяване и изолиране на болните и контактните.

pehoko, "по-добре късно, отколкото никога", аз и на това се радвам. Имам билети за 21 юни (дано да излетим, че първо билетите ми бяха за 15 юни и след това ги анулираха до 19 юни) и  ще се радвам когато се прибера на 18 август, инфекцията вече да е под контрол.

# 31 375
  • Somewhere...over the rainbow - where troubles melt like lemon drops
Аз не ги омаловажавам, обаче имайки предвид ситуацията - какво точно трябваше да се направи?

# 31 376
Всъщност, сега разбрах защо ген. Мутафчийски е стресирал някои хора. За тях той е бил първата им среща с вируса. И съответно е символизирал нещо ново, опасно, пандемично.
За останалите, които са имали представа от развитието и напредването на заразата от началото и`, той беше изненада - май не очаквахме адекватни действия у нас.
Ето че има страни, които едва сега, месеци след началото са разбрали, че работата не става с изчакване. Трябва нещо да се направи за ограничаване и стопиране на разпространението.
Нашите изключително ранни мерки, (според някои избързали и ненужно строги, а всъщност едни от най-меките) се оказаха май правилно избрания подход.
Или не?

# 31 377
Сега ми направи впечатление, че са вписали бройките на всички направени тестове, а не само на PCR тестовете. https://www.worldometers.info/coronavirus/

Иначе разбирам, че не се съобщават какви са новозаразените, но ми се струва удачно да ни информират новооткритите случаи на медицински лица от кои клиники са.

# 31 378
  • София
Аз не ги омаловажавам, обаче имайки предвид ситуацията - какво точно трябваше да се направи?

Ясно е. Просто много хора се съмняват, че ситуацията е била толкова опасна, че да са били оправдани тези действия. Това е.

# 31 379
Засега изглежда бурята ни отмина - от тази гледна точка може да се каже, че мерките бяха правилни и дадоха резултат. Премиерът в началото на брифинга не пропусна да се похвали и да подчертае това.

Последна редакция: чт, 04 юни 2020, 16:22 от pehoko

Общи условия

Активация на акаунт