Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 27

• 26 184
  • 741
  •   1
Отговори
# 315
Това за честото хранене направо не искам да го коментирам. Често и по малко е рецепта за бедствие за хора с проблеми с инсулина и КЗ.

Има хора, които отслабват с две хранения дневно. Прекрасно. При Алина този метод не работи. Тя писа, че през деня пие чайове и кафета без захар и яде едно, основно ядене вечер. Вероятно има нисък сутрешен кортизол и нарушен денонощен цикъл. Не отричам фастовете, и аз съм отслабвала с ядене между 15 и 20 часа вечер. Не ги отричам, но при нея това не работи, а е мъка да я четем как се мъчи като грешен дявол, чувства се зле, дебелее и става все по-болна. Бледолилава писа, че не е закусвала, но започнала и започнала и да слабее. Няма лошо да се опита.
Аз алина не я коментирам, не пиша на/за нея, а за другите четящи. Все пак темата не за частни съвети към нея, а тя и без това не чете сигурно и половината от пишещите...вече, а съветите на другата половина ги пренебрегва.... все едно. Не говорех за фастове, а за генералните препоръки от някои "специалисти", че трябвало да се яде често и по малко, така било правилно, а това не е изобщо вярно. Не е нормално да се яде повече от три пъти дневно. Като бях малка имаше три хранения - закуска, обяд и вечеря, а не постоянно преживяне през два часа като сега. Не е нормално да дъвчеш по цял ден.

# 316
  • Paris, France
Миоки, при често хранене, по малко, инсулинът не скача колкото скача при нахранване с повече храна. Ако се ядат много малко ВХ и протеин, те се изгарят преди да се налага да се вдига инсулина. Плюс това не задействат мощно инкретина ако има бълване от стомах. Това често хранене няма да е цял живот. При мене продължи около 3 седмици и махнах закуската, защото нямаше как да махна вечеря - единственото семейно ядене заедно. Преди да махна въглехидратите съм пробвала диета от 1200 калории, с три хранения, първо от 400 калории всяко, след това от 500, 400 и 300 за закуска, обяд и вечеря. И на тази мизерия пълнеех, потях се с тичане и се чувствах като парцал.

Хубаво пишеш за всички, но алинна не е всички. Всички сме различни. Ето, Елора се храни на либерална ВМ-НВХ, а аз на нея хич не съм добре, Франсоаз пийва по чашка вино, а това мене ме разболява, аз ям боб и ориз със салата и съм добре, а на съседката от това и скачат и захар и инсулин, мъжът ми нагъва по 3 кроасан с масло сутрин, освен кафе със захар, плодов сок и още боклуци и триглицеридите му седят 0.60-0.80.

Алинна се мъчи като грешен дявол със сто болести, 90% от които са от килата. Не мога да кажа на предменопозална жена, която гладува и седи 135 кила, не може да се движи пълноценно, има учестен пулс, хиляда нерационални страха от гъби, яйца, да я видят хора да ходи бързо, да си лочи кафета, да подпийва и да яде веднъж дневно. Вече има и проблеми с кости, стави и дишане.

Нищо не казвам на Франсоаз, Бледолилава, Елора, които вече са успели да свалят килата, нито на тези, които свалят.

Алиннна е, за съжаление, единственият човек, който пишеше преди година и половина и при когото няма абсолютно никакво подобрение, напротив. Другата беше Галактическа принцеса, но я четох в тема за Сиофор и май при нея има някакъв напредък, но нейният инсулин на гладно беше 300, а на алиннна е 12. Моят беше като на алинна, долу горе. Забравих колко беше точно, но над 10 беше. Не надминаваше 15.

Тази година даже го качих на 18 с кортикостероид, но се хванах навреме и падна бързо.

Може би, подсъзнателно, алинна не вярва, че може да отслабне. Ето, писа, че в България, в провинцията не били читави зеленчуците, а Елора, Франсоаз, Бледолилава и аз сме отслабвали със същите, но сме имали някаква двигателна активност.

А за броя яденета - тя в момента яде веднъж, вечер. Какво предлагаш в нейния, конкретен случай?

# 317
Ама никой не говори за гладуване. Говоря за непрекъснато ядене на нещо което означава непрекъстаната работа на храносмилателната система, непрекъснато повишаване на КЗ, непрекъснато производство на инсулин и т.н. постоянни повишени нива на инсулина не са по-добре от пикове. Такъв начин на хранене не е нормален. Може и да може някой да процъфтява на такъв режим, но аз силно се съмнявам, че има такива.

За кратко време може и да има някакъв смисъл (непонятен за мен), но това за което е говорел фитнес инструктура на Joyplovdiv и за каквото говоря аз, не е това за което говориш ти.

Скрит текст:
Не искам да говоря за алина, тя не ме интересува. Ти като искаш ѝ пиши и помагай, аз на хора които не желаят помоща ми, няма да я натрапвам, нито смятам да се обръщам или съобразявам с някой, който ми казва, че съм му противна. Ами да си троши главата, хич не ми е жал и няма да ѝ препоръчам нищо. Да се оправя.

На такива ядящи веднъж дневно и неотслабващи, препоръчвам да си преразгледат менюто. Майка ми отслабна така, не е повишавала двигателната си активност, само си оправи храненето.

Последна редакция: сб, 18 апр 2020, 02:17 от Миоки

# 318
  • Paris, France
Скрит текст:
Ама никой не говори за гладуване. Говоря за непрекъснато ядене на нещо което означава непрекъстаната работа на храносмилателната система, непрекъснато повишаване на КЗ, непрекъснато производство на инсулин и т.н. постоянни повишени нива на инсулина не са по-добре от пикове. Такъв начин на хранене не е нормален. Може и да може някой да процъфтява на такъв режим, но аз силно се съмнявам, че има такива.

За кратко време може и да има някакъв смисъл (непонятен за мен), но това за което е говорел фитнес инструктура на Joyplovdiv и за каквото говоря аз, не е това за което говориш ти.

Скрит текст:
Не искам да говоря за алина, тя не ме интересува. Ти като искаш ѝ пиши и помагай, аз на хора които не желаят помоща ми, няма да я натрапвам, нито смятам да се обръщам или съобразявам с някой, който ми казва, че съм му противна. Ами да си троши главата, хич не ми е жал и няма да ѝ препоръчам нищо. Да се оправя.

На такива ядящи веднъж дневно и неотслабващи, препоръчвам да си преразгледат менюто. Майка ми отслабна така, не е повишавала двигателната си активност, само си оправи храненето.

Хубаво е, че майка ти е отслабнала чрез по-малък брой хранения без повишаване на двигателна активност. Поздравления.

Майка ти е генетично различна от Алина, не е била на диети 10 години, от които да се е освинила като шопар. Не знам пие ли и взима ли антидепресанти, трепери ли, не знам подробности, но е прекрасно, че е отслабнала по този начин. Алина не успява, а е 135 кила, като е била 42 кила. Тя ежедневно носи по 100 кила мас на гърба си. Даже не са на гърба, ами на корема.

Тези кризи с тревожност имат пряка връзка с падане на захарта и мисля, че често хранене в началото биха и помогнали.

2 пъти на ден е ОК за човек с висок пик, но бързо падане на инсулина. За човек, при когото инсулинът пада бавно е по-уместно да се храни по-често.

Тези чести хранения не вдигат много инсулина ако се яде по малко храна с нисък гликемичен индекс И нисък инсулинов индекс. Предложих гъби и яйца вече. С маруля и магданоз 😄.

Даже направих едно примерно меню с 5 салатки и три основни хранения.

Ти гледаш само инсулина, а може да има проблем с кортизол и тогава често хранене помага. Грелин и лептин също имат роля, първият основно при мъжете, а вторият при жените и силно затлъстелите мъже.

Пишеш, че такова хранене не е нормално. Сигурно съм ненормална, но започнах да отслабвам, като спрях да се потя, да си чувам пулса в ушите и да ми е лошо след ядене точно с такова хранене.

Имахме съфорумка, the Дорис, която дебелееше на Узунов и имаше висок кортизол. В тема за веганско хранене при ИР прочетох, че най-сетне е свалила 30 кила. На веганска диета аз не свалям, ако ще да махна мазнини и да ям като врабче. Тя даже май месо ядяла.

На Алинна не и знаем кортизолът какъв е, не знаем как реагира на кафе, защото при много хора кафето без захар вдига инсулин и даже КЗ.

# 319
Това че си отслабнала с често хранене, не значи че е нормално.

Няма друго животно в природата, което да има на разположение 24/7 храна и да яде на всеки 2 часа, освен хората (и то е от има-няма 50-70 години), е и домашните любимци, а е видно и те на какво дередже са.
Съвсем отделен въпрос е, че ако се храниш с това което е правилно за вида ти, няма как да ядеш като врабче, а да се докараш до над 100 кила.

# 320
На мен кафето ми вдига КЗ... С кафе преди изследване, КЗ 6,1, без кафе около 5,не помня точно.  Не твърдя, че съм права, но основния проблем на Алина е непостоянството. Писах в предишния си пост какво съм забелязала при нея, да не се повтарям. Ако човек излезе от режима за 3-4 дни /седмица, може да не е фатално... Обаче тя редува 2-3 месеца режим с месеци извън него. Ами  логично че така никога няма да стане. Като прибавим факта, че всяко излизане от режима й връща свалените кг, ясно защо кг й вървят нагоре,не надолу.

# 321
килограми се качват и от добавките
аз мога да си лепна 5 кила само за две седмици, ако пия витамин С или витамите от Б - групата
от антидепресантите също се качва много и то точно мазнина

а и мисля, че е абсолютно ненормално количеството добавки, които пие и си е самопредписала

# 322
  • Пловдив
Не знам какво е да имащ паник атаки,да пиеш антидепресанти...сигурно е ужасно.Но при този страх на Алина от излизане мисля,че  в един кростренажор е удачно  да се инвестира,вместо куп скъпи добавки.Така ще реши проблема с обездвижването,като може да прави леко кардио  и да редува дни интервални тренировки.Пред ТВ ако се пусне филм даже не се усеща времето на тренажора.Казвам го .щото имам тренажор,който бях забутала в ъгъла,но при това ИП е незаменим.Преди нямах сили за него,ставане рано,оправяне на децата за училище,ходене на работа,прибиране,чистене ,готвене...

# 323
Невена, радвам се за котето. Преди години имах сиамка, която се заплоди от уличен котарак. Живея в къща и тя избяга. Когато започна да ражда беше ужасно. Големи котета. Помагах й час и половина и мъжо я закара на лекар. Едва дишаше. Докато траеше опарацията, у нас й палих свещички. Оправи се котката. Беше инфлацията на 98г и ни взеха 200лв. Знаете как беше тогава. И след 3м. тя избяга окончателно. Но си я обичах.
Та, потемата.
От вчера започнах да си правя профил с глюкомера.
Престраших се .
Преди храна е 5.4, на 1ви час е 5.7-5.8  и на втория пак 5.4.
Вчера си правих профил и на 3те хранения, но по-късно видях, че настройките за час и дата са грешни. И не можах да си ги запиша. Взех тефтерче и започвам в почивните дни наблюдение. Ходя на работа и ми е невъзможно да си проверявам КЗ там. Нямам усамотение.
Тази сутрин КЗ е пак 5.4. , като за вечеря съм яла  задушен спанак със зелен лук и запечен на фурна със заливка от 3 яйца и малко сметана. От храната ядоха 4ма души , не е само за мен. ММ. като ме видя , че се храня и ми вика" пак ли зеленийки"? Но като опита храната , му хареса. Ами , той си мисли, че се храня с  безвкусни буламачи. Simple Smile
Сега като готвя, готвя повече, че започнаха да ме подяждат.
Момичета, четох за добавките. Но ще ви помоля да ме насочите към някоя марка Магнезиев цитрат. У дома имам Магне В6, но не мисля, че е подходящ. Гледам в Нета, но ако се дават пари, поне да си заслужават.
А за спорта какво да кажа? У дома сме на камина с водна риза и дървата са далечко. На мъжо съм казала, че ще пренасям аз. Много ми е разтоварващо. А през деня излизам с някое от децата и кучето на разходка. След като децата не са на училище,а и времето се оправи, тръгвам пеша до работата. Има 2км.
Хубав ден и бъдете здрави!
Приятно е да чета темата. Има винаги какво да научи човек.
Като мине ИП ще пусна изследване на гладно, но то и при обременяването на 0 мин глюкоза и инсулин са еднакви и в норма, но после не са добре.  Но все пак това си е натоварване, а не ежедневното хранене.

Последна редакция: сб, 18 апр 2020, 09:34 от МАРИ77

# 324
И аз стискам палци за твоя Филу, да е жив и много здрав!
Аз наскоро претърпях загубата на моя Мяу (наскоро, наскоро, колко наскоро, преди 3 месеца, но все едно е вчера). Тогава и всъщност реших да започна фастове и още по-строг режим, нещо ми прещрака.
За кафето съм чела, че хората го метаболизират различно, някои могат да си пият спокойно, но други не (преди време беше пусната статия по въпроса в стара тема на ВМ-НВХ). Аз мисля, че съм от вторите, затова го и спрях напълно + при проблеми с нервната система или разстройства на настроенията смятам, че е наистина по-добре без каквито и да е стимуланти, иначе сърцебиене на опашката в супермаркета (това забелязах, че изчезна при мен след промените) и други проблеми от този характер, които си свалят качеството на живот.
Впрочем наскоро гледах разни неща за фастовете във връзка с философите и практикуването в древността и имаше едно забавно нещо: "Когато си гладен, не те интересува какво мислят хората, нямаш ресурси за това, имаш цел да намериш храна."
Преди да започна и аз си мислех, че не е много о.к. да започна режим, нямам финанси за органично месо и вътрешности (дори не знам и откъде да намеря такова, че да купя), нито за дива риба и био яйца, кокосово масло нъцки, целина още повече нъцки Simple Smile Купих и кокосово, и целина, де, ама се оказа, че не ги харесвам и може и без тях да карам Simple Smile И другата храна не ми е органик, но като не мога да си позволя да съм максималист, ще действам оптимално според средствата и ще видя какво ще стане. Засега върви, пък с времето ще изнамеря по-качествени продукти. Досега съм яла пълни боклуци, пък да ми е пречка, че нямам най-качественото подръка не върви.

# 325
Nevena V, извинявам се за директния въпрос, опитвам се да разбера, ти с толкова знания и истинско усърдие, дали бориш същинско напълняване (80кг и нагоре) или си просто перфекционист, който полудява от 5 или 10 кила +

# 326
Чела съм, че на някои хора им се вдига инсулина от кафе- имат хипогликемия и разни др. симптоми от които съдят за това (няма как непрекъснато да се бодат в лаборатория заради инсулина). Аз проблеми с кафето нямам- нито ме успива, нито ме разсънва, че да не мога да заспя. И преди когато го пиех подсладено  нямах проблем и със самото кафе, но ми пристъргваше известно време след това, ако съм го пила на гладно. Всъщност е било от захарта Laughing За мен обаче кафето е удоволствие, харесвам вкуса му, обожавам аромата му. Дори само да вдишам аромата му се ободрявам, мога и да не го пия, но ми харесва и вкуса. Heart

# 327
Интересно, а е широко разпространено, че кафето не вади от фаст даже (ако е чисто). За тези които са установили покачване на КЗ от кафе, в резултат на какъв експеримент сте го установили?

# 328
Миоки, може да съм се изразила неясно с "всъщност е било от захарта"- имах предвид ДОБАВЕНАТА захар в кафето с която преди си го подслаждах. А не, че самото кафе /чисто/ ми вдига КЗ. Heart Eyes

# 329
Ако кафето вдигне кортизола достатъчно, вероятно ще вдигне и кръвната захар. Това при хора, на които кафето влияе на кортизола. Както сутрин се вдига кортизолът и оттам кръвната захар и някои хора се чудят защо сутрин на кето им е висока, наскоро се обсъждаше. Вероятно е някакъв такъв механизъм.

Общи условия

Активация на акаунт