Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 27

• 26 178
  • 741
  •   1
Отговори
# 510
Да, прави сте. От тук разбрах, че всъщност парче пица през уикенда ми съсипва седмица упорито хранене, дори и повече от седмица. Ще се наложи да изчистя храненето за няколко месеца за да видя резултат.

А добро утро Grinning
За момента единственото което може да си позволиш е на цикъл да хапнеш нещо. Качествен течен шоколад или парче торта. САМО ТОГАВА.
И пак да е ограничено.
Как ще се оправиш, ако през 2 дни вкарваш така любимия ти ориз или картофи. Или кифлички и кроасани.
Сама се саботираш. Та ти не си на режим.
Минала съм го това самозалъгване.
То е като да твърдиш, че не пушиш вече, ама да палиш всеки ден 5 цигари Grinning

# 511
Моят цикъл не е спирал, а не ям може да се каже, никакви ВХ дълго време вече.
Цикълът не спира от липса на ВХ, а от липсата на мазнини (качествени). Разбира се има и други причини, но нито една от тях не е зарази липса на ВХ.
Всичката глюкоза необходима за нормалното функциониране на тялото, а тя е около 5гр за целия организъм, се произвежда от черният дроб, така че няма такова понятие като дефицит на ВХ.

# 512
  • Paris, France
Моят цикъл не е спирал, а не ям може да се каже, никакви ВХ дълго време вече.
Цикълът не спира от липса на ВХ, а от липсата на мазнини (качествени). Разбира се има и други причини, но нито една от тях не е зарази липса на ВХ.
Всичката глюкоза необходима за нормалното функциониране на тялото, а тя е около 5гр за целия организъм, се произвежда от черният дроб, така че няма такова понятие като дефицит на ВХ.

Прекрасно, но моят след 6-7 месеца спря. От какво има нужда организмът и от какво хипоталамусът за да имаме цикъл са две различни неща.

При мене първият път цикълът ми изчезна от много ВХ, високо LH а вторият път от ниски LH и FSH, което е диаметрално противоположно на първите резултати.

Единственото, което ми докарва цикъл са ВХ. Мога да съм кето един месец и повече не. Пробвала съм повече мазнини, малко повече ВХ на ВМ-НВХ, не минава номера при мене.

Аз получих СПКЯ в нетипична възраст. Обикновено ако жена не го е имала до 40г не го прави след това.

Интересното е, че като млада съм качвала повече кила, отколкото като се разболях, сваляла съм повече кила, отколкото свалих сега, но никога не съм имала силно закъсняващ или липсващ цикъл извън време на много пътуване и местене. Нямала съм никога и тежък цикъл, а при ИР беше ад.

Дори с ИР никога не съм имала предменструални промени, за които Елора писа. Не ми се яде повече, не съм раздразнена, нямам подуване на гърди, корем. За този ПМС разбрах от колежки в Англия и почнах да търся промени при мене - не установих.

В групата, в която пишех бяхме само две жени в такова положение. Интересното е, че сме и двете от Балканите. Може би ген. Другата се оправя като спре спорта и без ВХ. При мене няма ефект, пробвах.

Никакви мазнини не ми докарват цикъл без ВХ. Тук е обяснено защо някои жени, за жалост, имат проблем в оста хипоталамус - хипокампуса - адренали.

https://www.healthline.com/nutrition/low-carb-and-womens-hormones#section1

Цялото обяснение защо при мене се получава така и защо Вит Ц, повече сол, мазнина и калории не действат е много дълго, но, общо взето, без ВХ не се получава.

Мога да ям 3 месеца ВВ, но ниско мазнини и да ям 1 месец кето. Поне си давам почивка.

Липсата на менструация не ми пречи изобщо, но има последици за костна система и затова не е добре да седим в такова положение.

При ВВ хранене може да се пости 2-3 пъти седмично до 24ч и тогава няма проблем, но на мене ми е трудно да постя повече от 12 часа когато ям ВХ.

# 513
  • пак там
Невена, искаш да кажеш, че поддържаш 70% мазнини и ти спира цикълът?

# 514
Невена, аз не съм кето. Ям мазнини и протеини и понеже се старая протеините ми да са максимално повече, даже не знам дали влизам изобщо в кетоза.  Нямам параметри по които да съдя. И да влизам в такава, то най-вероятно е циклична.
Не знам колко протеини консумираш докато си в кетоза, колко калории и т.н но съм убедена, че липсата на цикъл не е от ниски ВХ персе.

# 515
  • Paris, France
Невена, искаш да кажеш, че поддържаш 70% мазнини и ти спира цикълът?

Сложно е. Трябват ми минимум 90 грама протеин за да се чувствам добре. Останалото идва от мазнини, тоест, и над 70% се получават от мазнина когато водя активен живот. В момента не, защото като лежа повече от 1000 калории не ми трябват. На 60-65% мазнина съм в момента, някои дни почти 70. Като съм активна съм на над 70%, да.

Докато бях дебела нямах цикъл. Тогава Метформин + разкарване на ВХ ми докара цикъл  до дни след започване и си го имах редовен докато отслабвах, но и 4-5 месеца след като отслабнах. Тогава спря. Помислих, че е пак СПКЯ или менопауза и като се изследвах се оказа хипотсламична аменорея. Разликата между менопауза и ХА е в нивата на FSH. При менопауза стават високи, а при ХА падат драстично. При СПКЯ LH е висок, а при ХА е нисък.

Пробвах да увелича ВХ, нищо. Минах на ВВ и почна да идва.

Значи в условия на наднормено тегло и ИР кетогенната е подходяща за мене, а в условия на нормално тегло и лека ИР с нормален инсулин на гладно не е.

Септември вдигнах яко инсулина и се сложих на кето. Нищо особено не ми се случи и си имах нормален цикъл. Ноември се изследвах, нормален инсулин на гладно и цикълът не дойде. Декември и началото на януари доста похапвах, не само ВХ. РД на дъщеря ми, Коледа, НГ, РД на сина ми. Идваше ми до края на февруари. Март започнах Ниски ВХ и от март съм кето. Края на март не дойде.

Имай предвид, че аз съм на почти 50г и може и да е менопауза.

Общо взето, трябва да пробваш различни хранения, намаляване на спорт ако си ХА.

Миоки, вдигала съм протеин, нъц. При мене само ВХ работят, при това трябва да са бобови и ориз. С плодове не ми се получава. Обясниха ми го със стремглаво падналото Т3. В смисъл, че е в норма, но тиквата вижда, че е паднало и мисли, че няма ресурси. Плюс падналия лептин.

Чувствам се най-добре на повече протеин с по-малко мазнина, но не ми се получава с Т3. При вас селен, а моят е и висок, Б12.

# 516
Невена, очевидно при теб има "усложнена" обстановка, щом толкова много неща ти влияят така значително.

Нормално е като се разбута едно, да се разбутат и една купчина други, отделно ако заболяванията са се развивали дълги години да има и постоянни изменения.
Аз проблеми с цикъла не съм имала никога без значение с какво съм се хранела, но и аз на диети никога не съм се подлагала, нито съм следила какво ям, нито съм ограничавала калории или видове храна. Водела съм се винаги от вкуса си, със залитане към високо захарни "храни". 

Въобще фактори една купчина и съчетаване то им по различен начин, води до различни резултати.

# 517
  • Paris, France
Mиоки, това май е генетично. Примерно, цикълът ми винаги е бил над 31 дена без симптоми за СПКЯ и така са били всички жени в семейството ми.

Не забравяй, че удърно качих 15 кила, като последните 10 за няма и 3 месеца в режим на рестриктирани калории. Бях 9 месеца с постоянно гноящи уши, на антибиотик и противогъбични в ушите и кортикостероид заради възпалението. Това преди диагнозата. След това отслабнах удърно с 15 кила за няма и два месеца. Всичко това е стрес за организма.

Не са се развивали дългогодишно. През втората бременност КЗ падаше на първи и втори час и затова правех ОГТТ с инсулин всяка година. От 2004 до 2011 проблем с и сулин и захар не е имало никога. Доказано. 2012 отказах ОГТТ, защото ми писна да седя на стола 2 часа и да гълтам тази отврат. 2013 се залежах след лека травма и от януари до август 2014 нямам месец без лекарства, виене на свят след ядене Итн.

Както писах съм дебеляла и отслабвала бързо и друг път, но явно този път ми се е насъбрало, а и в предменопауза.

Тези антибиотици и противогъбични, макар и локални, не се отразяват добре на чревната флора.

За мене не е сложно. Ям си нормално и си правя 2-3 месеца кето годишно и си ми е добре. Оттогава инфекция, стигнала до антибиотик или противогъбични нямам, а това е голям позитив.

Не съм човек, който живее за да яде и не ме бърка еднообразното хранене. Единственото неприятно е да намирам какво да ям като изляза, защото я няма ситостта на безвъглехидратното хранене. Засега съм открила зелените, десертни банани, но трябва да са твърди и зелени. Понеже и без това готвя бобови за дъщеря ми си ги ям из къщи. Няма как да ги мъкна за навън. Гнус ме е. Би било по-лесно да ям плод като ябълка, круша, нещо, което да не цапа, но не е възможно ежедневно. А и не се чувствам добре.

Реших и май да остана кето или поне до средата.

# 518
Аа, Невена, антибиотците могат много да скапят здравето на човека, точно че изтребват микрофлората в червата и изобщо в цялото тяло, и от там отварят врата на други патогени.
Аз съм много против пиетено им, ако не е крайно наложително за лечение на сериозна бактериална инфекция. Да не говорим, че трябва да се предписват задължително след антибиограма, ама защо не се практикува масово, не знам. Хем са наясно, че има все повече щамове резистентни, а нови антибиотици не са измислени от години. Ама да не отплесвам темата натам, че е изцяло друга кутия на Пандора.

И аз не съм от хората които търсят разнообразие в храненето. Ям едно и също цяла година и не ми е писнало. А и мразя да готвя и този начин на хранене ме устройва идеално в това отношение.

# 519
Привет, дами,

По препоръка на Елора започнах да добавям магданоз в салатата. За мой късмет много обичам и смятам, че ще ми е лесно да консумирам повече. Плюс повечко ферментирали храни - за добрите бактерии.

# 520
Момичета, аз от края на 2016г. имам проблеми с цикъла.Тогава карах шофьорски курсове и беше един кошмар. Невротичен учител и изнервена и паникьосана ученичка на 39г едва ли е добра комбинация. На майка ми на 40г  й е спрял цикъла. Попитах за обща култура свекървата и нейната свекърва и се оказа, че на свеки й е спрял към 43та година, а на баба на 40. И като ми каже някой, че съм много млада за да ми спира.....
Невена, аз за 3 м. свалих 20кг. Като от началото на диетата имах 3 поредни цикъла на 30 дни. Но сега закъснява вече с 10. Но и да изследвам хормони едва ли има полза. Изпитвам ужас от лекарства.
Преди години личната ми изписа лекарство за кръвно.Купих го и като прочетох , че може да доведе до сепсис и поисках да го смени. Simple Smile Даже не дочетох каква е вероятността това да се случи.

# 521
  • Paris, France
Мари77, всичко е възможно. Можеш да изследваш FSH и AMH, но при СПКЯ AMH може да излезе фалшиво висок. FSH различен всеки месец, но в предменопауза става висок. Предпоследно ми беше 40 на 3-5 ден на цикъл, а последно 17, но е ясно, че влизам в менопауза. По майчина линия идва на 51-53г. Зная, че е рядкост да има над 5 години разлика между майка и дъщеря. Пушене, живот в пренаселен, голям град, голям брой деца, раждане на внуче в дома, липса на деца, химиотерапии, операции на яйчници са фактори за по-ранна менопауза.

Ако е хипоталамична аменорея TSH е ненормално ниско, под 2-3.

Нито за менопауза, нито за ХА се пият лекарства.

При мене, на твоята възраст взе да ми идва рядко и спря и помислих, че съм в менопауза. Приятелки ме убеждаваха, че след 40 е така и че съм надебеляла от това. Оказа се СПКЯ.

# 522
  • Близко съм
Извинявам се на всички за неправилно поставения тук въпрос.Невена, тъй като аз имам също проблем с МЦ този месец и много вероятно май и аз ще се окажа СПКЯ , ми е интересно изследваше ли хормони при липса на менструация преди преглед при АГ? Тъй като само единствено доколкото съм запозната TSH, tat , mat f3  i f4 могат да се изследват без да ти е дошло.

# 523
  • Paris, France
Да, алое, изследваха прогестерон и беше нисък. Като почнах да пия магнезий доста се оправи и оттогава не съм пила утрогестан , а той е отвратен и ми се спи от него. Изследват се и някакви други, но не помня кои бяха.

СПКЯ е няколко вида. Моят беше нетипичен, с ановулация, ИР, липса на кисти, високо LH, нормални андрогени и никакво окосмяване извън мъх по лицето. Всичко изчезна още с първите 5 кила.

Като ми спря вторият път ми изследваха и някакви С реактивни протеини, защото имало и СПКЯ на основа възпаление. В норма беше и даже идеално.

Ти овладя ли ИР? Докъде стигна с кила, хормони? Ако вече нямаш ИР е малко вероятно да е това.

# 524
  • Близко съм
с ИР съм си, в смисъл ДЕМЕКмври правих профилактиката бяха наред резултатите, сега следващата профилактика ми е на юни, дано пак е наред всичко. За онзи етап ми бяха завишени само два хормона всичко друго ми бе наред, и ендото ми изписа инофолик комби , приемах го три месеца и този месец,когато трябваше да ги пусна да видим как са двата хормона ,то не ми дойде и се притеснявам и аз да не съм със СПКЯ. До последно нямах последно бях февруари на АГ. Кг нямам за сваляне поне така мисля 162см съм -49-50-51кг, надявам се да я владея понякога се изпускам с някоя глупост като ядки шепа например или солети 5-6.
Но дано всичко друго да е наред пия редовно лекарствата си, които са ми до живот освен ИР Жлезата и хормоните имам още две заболявания и въбоще всичко ми е за разкош. Само да те попитам хранейки се режимно, защо трудно и на рядко посещавам тоалетна по голяма нужда?!  И ДРУГОТО, което е че имам и проблеми със съня будя се често, трудно заспивам смятам кортизол да изследвам, ако не се дължи на проблемите ми вкъщи де.Извинете за дългия пост.

Последна редакция: вт, 21 апр 2020, 23:34 от aloevera_

Общи условия

Активация на акаунт