Първа пролет мина и замина, а октомврийчето седи под карантина. Тема 6

  • 20 267
  • 761
  •   1
Отговори
# 300
  • Мнения: 989
Много ясно! Wink
Приятен ден на всички! Simple Smile
Аз отивам да правя козунак!

# 301
  • Мнения: 1 136
Новичка, казвай после как е станал. Искам и аз да направя козунаци, но не знам кога се месят. Имаше ли някаква традиция като с боядисването на яйцата?

# 302
  • Мнения: 610
Здравейте, днес се месят козунаците, но за тях време няма да имам, тъй че ще е утре. Днес успяхме да боядисаме яйцата. Малката спа повече и спокойно свършихме всичко.
Не ми се получават козунаците, но ще се пробвам пак.
Мъжът ми казва, най ме е страх като кажеш - ей тая рецепта е лесна и става за 3 минути, няма как да не се получи 😁😁😁

# 303
  • Мнения: 989
Стана много вкусен- даже най-вече детето го прави. Аз правя козунаци по съкратената процедура- не меся, а само разбърквам всички съставки и направо пека, но първо на по-ниски градуси, после усилвам. Не можеш да познаеш, че не е месен, пък после оставен да втасва, пък пак месен... Такива процедури при мен няма- ха-ха! Според мен тези процедури са измислени, за да изглежда много сложно, предварително да отчайва хората и те да се отказват! Ха-ха! Wink Всъщност моят елементарен козунак става доооста надут, въздушен и на конци без грам месене за ужас на свекърва ми, която много ги меси, ама накраяяя... Изобщо тя си е по сложните процедури със съмнителен краен резултат.
Най-важното е вкъщи да замирише на празник Simple Smile

# 304
  • Мнения: 1 136
Оооо звучи прекрасноо.

Можеш ли да споделиш тайната рецепта, за да пробвам и аз, че ме заинтригува? 😁

Стана много вкусен- даже най-вече детето го прави. Аз правя козунаци по съкратената процедура- не меся, а само разбърквам всички съставки и направо пека, но първо на по-ниски градуси, после усилвам. Не можеш да познаеш, че не е месен, пък после оставен да втасва, пък пак месен... Такива процедури при мен няма- ха-ха! Според мен тези процедури са измислени, за да изглежда много сложно, предварително да отчайва хората и те да се отказват! Ха-ха! Wink Всъщност моят елементарен козунак става доооста надут, въздушен и на конци без грам месене за ужас на свекърва ми, която много ги меси, ама накраяяя... Изобщо тя си е по сложните процедури със съмнителен краен резултат.
Най-важното е вкъщи да замирише на празник Simple Smile

# 305
  • Мнения: 989
Разбира се!
Нищо те меря, приблизителните количества обаче са:
Днес ползвах точно 1 кг брашно, захар- около 300 гр (~1/3 пакет), 2 ванилии, сока от 1 лимон, 1 огромна чаша прясно мляко, което обаче стоплих в микровълновата (без да е вряло!), 1 жива мая, разтворена в прясното мляко, 4 яйца (не е нужно и при теб да са точно толкова, просто аз днес толкова ползвах) и олио- то трябва да бъде например половин от най-малката възможна кафена чашка.
Всичко разбъркваш с лъжица и готово- даже миксер не ползвам! Трябва да се получи по-гъста смес, отколкото при кекса, една такаваа... лепкава, но все пак течлива, а не да е като тесто за питка или нещо такова! Може с нож да направиш отгоре чертички или каквото искаш и поръси със захар.
Първо го печи например на 80-100 градуса 15тина мин и после вдигни например на 160 градуса. Много ще се надуе, така че не препълвай тавата със сместа! Около 3 пъти повече ще стане, така че си прецени добре в какво ще печеш.
Аз вътре днес сложих и локум на парченца- просто разбъркани в сместа, но можеш да сложиш мармалад или каквото ти хрумне!
Пиши после дали се е получило! Стискам палци! :*

Последна редакция: чт, 16 апр 2020, 16:37 от Novichka1

# 306
  • Мнения: 610
Благодаря и аз за рецептата. Сместа позволява ли да се оформи някак или просто я изливаме в съда за печен?
Разбира се!
Нищо те меря, приблизителните количества обаче са:
Днес ползвах точно 1 кг брашно, захар- около 300 гр (~1/3 пакет), 2 ванилии, сока от 1 лимон, 1 огромна чаша прясно мляко, което обаче стоплих в микровълновата (без да е вряло!), 1 жива мая, разтворена в прясното мляко, 4 яйца (не е нужно и при теб да са точно толкова, просто аз днес толкова ползвах) и олио- то трябва да бъде например половин от най-малката възможна кафена чашка.
Всичко разбъркваш с лъжица и готово- даже миксер не ползвам! Трябва да се получи по-гъста смес, отколкото при кекса, една такаваа... лепкава, но все пак течлива, а не да е като тесто за питка или нещо такова! Може с нож да направиш отгоре чертички или каквото искаш и поръси със захар.
Първо го печи например на 80-100 градуса 15тина мин и после вдигни например на 160 градуса. Много ще се надуе, така че не препълвай тавата със сместа! Около 3 пъти повече ще стане, така че си прецени добре в какво ще печеш.
Аз вътре днес сложих и локум на парченца- просто разбъркани в сместа, но можеш да сложиш мармалад или каквото ти хрумне!
Пиши после дали се е получило! Стискам палци! :*

# 307
  • Мнения: 1 136
Лелее, веднага отивам да правя козинЯк!!
Малкият тъкмо заспа. Не мога да повярвам, че не втасва. Само че нямам жива мая. Мисля да рискувам и да пробвам със суха.

# 308
  • Мнения: 799
Лелее, веднага отивам да правя козинЯк!!
Малкият тъкмо заспа. Не мога да повярвам, че не втасва. Само че нямам жива мая. Мисля да рискувам и да пробвам със суха.
Кажи после как е със суха, че и аз нямам, а искам да пробвам. 😁

# 309
  • Мнения: 989
Момичета, дано ви се получи със суха, въпреки че определено е по-добре с жива.
Аз козунак със суха не съм пробвала, но други сладкиши съм правила с нея- абе, живата си е по-добре.
Иначе за формата- сместа, с която аз го правя, реално се излива в съда, не е толкова гъсто тесто, с което да оформиш например плитка или нещо такова. Но с нож можеш да направиш разрезчета отгоре, които при печенето се запазват, дори като се надуе стават по- дълбоки. Така че някаква шарка можеш да имаш.

# 310
  • Мнения: 383
И аз да попитам един леко глупав въпрос за козунака... кога се поръсва със захарта отгоре? Преди печенето , някъде по средата на печенето или след като е готов ? 🤷🏼♀

# 311
  • Мнения: 989
Преди печенето! Simple Smile

# 312
  • Мнения: 386
Аз утре мисля да правя козунаци, на 20тата минута покривам с фолио за да не загори захарта. Още от сега ме болят ръцете заради месенето😄

# 313
  • Мнения: 989
Колко време печеш, че може да ти загори захарта?
Аз утре мисля да правя козунаци, на 20тата минута покривам с фолио за да не загори захарта. Още от сега ме болят ръцете заради месенето😄

Последна редакция: чт, 16 апр 2020, 20:58 от Novichka1

# 314
  • Мнения: 610
И аз утре ще меся, те ръцете от сега как ме болят с това приспиване на ръце, но ми се иска да заухае на козунак в нас.
От няколко дни я забелязвам, че издържа 2 часа и почва зверско мрънкане за сън, нещо страшно е. Тази вечер омрънка света,  едвам до къпане издържа.

Общи условия

Активация на акаунт