Първа пролет мина и замина, а октомврийчето седи под карантина. Тема 6

  • 20 258
  • 761
  •   1
Отговори
# 330
  • Мнения: 633
Мами,
Браво за козунаците. Аз тази година си купих .. Но пък днес ще правя агнешко хаха

Ой, не мога вече с тия пюрета. Такъв чутовен рев няма никъде. Сега се чудя дали не знам гъстотата проблемът, защото примерно кашите с готовите плодови пюрета си ги яде...
Каква ви е на вас гъстотата? Утре ще го направя направо да изтича от лъжицата, пък да видим колко ще изреве този път... Имам чувството, че все ще е така Sad

# 331
  • Мнения: 1 136
Новичка, най-вероятно е смесица от различни неща. Олио сложих малко, консистенцията стана по-гъста от описаната от теб - можех да го сплета. Сигурно млякото е било по-малко. Но пък е много вкусен. Пак ще пробвам утре да направя, че този замина по-голямата част хахах

Computer,
Има има рев и про нас. Гъстите хич не ги иска. Рядките повече се приемат, но пак е драма. От вчера правя гурме - слагам круша към пюретп и се изяжда цялото. Е, пак не ствсем безпроблемно, но се занимаваме с играчки и минава.

BMR, много се радвам, че ти е харесал! Надявам се, че у вас мирише вкусно на козунак, както беше сутринта и вкъщи Simple Smile
Съжалявам, че не се е получил на конци- може да е от консистенцията или пък олиото да е било по-малко, а може и от сухата мая да е. Следващият път ще ти стане на конци! Simple Smile Важното е, че е станал вкусен и, надявам се, не те е измъчил!
Calibra, с печенето първо на символичните 80 градуса (за да си втаса във фурната постепенно), а после на 160 градуса- общо около час го пекох аз. Важно е да се пече на ниски градуси, за да се изпече добре в дълбочина. И печи на вентилатор.

Направих го. Стана вкусен и наистина много се надигна. Минусът - при мен не стана на конци, но е доста вкусен 😊😊😊

# 332
  • Мнения: 383
Аз снощи и направих към 15 бурканчета батат и отделно морков. Пасирам ги в нутрибулет . Дали няма да се пасира ориза в него?
Батата се разваля бързо, обикновения картоф също, надявам се да не ти се налага да ги изхвърляш всички, но ти ще преценяш като ги пробваш предварително. Не е препоръчително да се прави голямо количество пюре от картоф и да се държи за по късна консумация. Аз ако правя картоф в буркан до около 3 дни гледам да го дам.


Е аз ги изварявам бурканчетата след като ги затворя хубаво. Пак ли ще се развалят така? По същия начин съм правила и тиква и нищо и нямаше .

# 333
  • Мнения: 5 271
Зaщо трябвa дa cе извaрявaт буркaнчетaтa? Нещо кaто зимнинa ли cтaвa?
Интереcно ми е, и нa мен ми cе иcкa дa прaвя пюретa веднъж нa 10 денa, но cе притеcнявaм, че ще cе рaзвaли хрaнaтa в хлaдилникa

# 334
  • Пловдив
  • Мнения: 3 641
Здравейте! Благодаря Новичка за рецептата и аз пека..да видим!
Какво е батат? Само аз явно го чувам сефте...
Ние утре правим 6м и ако вс е наред , ще имаме торта и балони. Подарък взех от една австрийска марка iobio гащеризонче и спален чувал. Също 2 бодита от органичен памук. Намалени яко бяха нещата и съм доволна.
Диня ядох - тук от 10 дни има навсякъде и особено по турските дюкяни. Биваше.
Днес дадох спаначе. Хареса се , но го дадох смесено с картоф и пащърнак.

# 335
  • Мнения: 295
Браво за козунаците на всички Simple Smile При нас нещата с пюретата е горе долу добре, но се случва да плаче и да не иска повече, нямам представа каква е причината, защото не е всеки път. При вас излизат ли пъпчици и червени петънца по бузките, където е било изцапано с пюре? При нас редовно става, докторката каза, че щом няма нищо по тялото, не е алергия а е от това че се цапа, но вече се чудя дали е така. Става от различни продукти, не само от един, не знам вече какво е??????

# 336
  • Мнения: 610
Здравейте, готова съм и аз с козунака, голяма затривка, но искам малката да знае, че нещата се правят вкъщи особено на празници.
Днес е някакъв ужас със спането, става и след час почва да мучи, че ѝ се спи и айде пак люляне, излизахме покрай блока, но вече не иска да спи в количката свикна вътре и урева всичко 🙄 какъв е този период не знам, но освен да я приспиваме друго не правим и едно ужасно бучене като ѝ се спи.
Захранваме я тези дни и доста ѝ харесва, ние правим ЗХБ и се кефи, хапва с нас на масата. Не се е давила или да прави физиономии.
 

# 337
  • Мнения: 728
Разбира се!
Нищо те меря, приблизителните количества обаче са:
Днес ползвах точно 1 кг брашно, захар- около 300 гр (~1/3 пакет), 2 ванилии, сока от 1 лимон, 1 огромна чаша прясно мляко, което обаче стоплих в микровълновата (без да е вряло!), 1 жива мая, разтворена в прясното мляко, 4 яйца (не е нужно и при теб да са точно толкова, просто аз днес толкова ползвах) и олио- то трябва да бъде например половин от най-малката възможна кафена чашка.
Всичко разбъркваш с лъжица и готово- даже миксер не ползвам! Трябва да се получи по-гъста смес, отколкото при кекса, една такаваа... лепкава, но все пак течлива, а не да е като тесто за питка или нещо такова! Може с нож да направиш отгоре чертички или каквото искаш и поръси със захар.
Първо го печи например на 80-100 градуса 15тина мин и после вдигни например на 160 градуса. Много ще се надуе, така че не препълвай тавата със сместа! Около 3 пъти повече ще стане, така че си прецени добре в какво ще печеш.
Аз вътре днес сложих и локум на парченца- просто разбъркани в сместа, но можеш да сложиш мармалад или каквото ти хрумне!
Пиши после дали се е получило! Стискам палци! :*

И аз ще пробвам. Взех си даже тавичка за козунак,та въпроса ми е слагате ли хартия за печене или само я намазвате с олио?

# 338
  • Мнения: 1 136
Аз намазах с олио и отгоре малко брашно. Без хартия

# 339
  • Мнения: 212
Аз днес направих торта за малкия, утре става на 6 месеца. Исках сама да му я направя, не стана както исках, но за кратко време толкова. Утре ще му направя и една бебешка с бебешки бисквити и банан да може и той да хапне. Мисля да му потопя бисквитки в кърма и пюре от банан и да си я хапва с ръчички.

# 340
  • Мнения: 1 136
Чудя се дали е време да вкарам месо вече... захранвам от около месец и половина. Дала съм тиква, морков, картоф, пащърнак, тиквички. Дали да продължа с месо, или с друг зеленчук. Притеснявам се, че е на кърма и да не му спадне желязото. Педиатъра препоръча да дам жълтък,  но домашни ще имам най-рано след седмица, та се чудя дали преди това да не въведа пуешко...

# 341
  • Мнения: 998
Aз да ви кажа схемата от неонатоложката от Токуда - зеленчуци: тиква, моркови, пащърнак, броколи, карфиол, батат. Давам и оризова безмлечна каша следобяд. Сега със зеленчуците една трета концентрат пуешко или пилешко на Хипп, или заешко на гербер или плазмон. Ако имате домашно по-добре домашно. Това всеки втори ден. В промеждутъците жълтък четвърт до половин втората седмица, домашни. Аз нямам домашни и ми каза прясни, органик, варени 15 минути.

# 342
  • Мнения: 383
Зaщо трябвa дa cе извaрявaт буркaнчетaтa? Нещо кaто зимнинa ли cтaвa?
Интереcно ми е, и нa мен ми cе иcкa дa прaвя пюретa веднъж нa 10 денa, но cе притеcнявaм, че ще cе рaзвaли хрaнaтa в хлaдилникa
.

Да- като зимнина. Херметизират се бурканчетата. След като направиш пюрето го изсипваш в бурканчета, затваряш много здраво и вариш бурканчетата за 10 мин. После ги вадиш на обратно на кухненска хартия примерно и гледаш- ако някое протече значи не е било добре затворено. Него може да го прибереш във фризера или да го дадеш на следващия ден. Които са Ок си ги обръщаш и си готова . Simple Smile

# 343
  • Мнения: 1 136
Колко време след месото се въвежда жълтък по твоята схема?
Aз да ви кажа схемата от неонатоложката от Токуда - зеленчуци: тиква, моркови, пащърнак, броколи, карфиол, батат. Давам и оризова безмлечна каша следобяд. Сега със зеленчуците една трета концентрат пуешко или пилешко на Хипп, или заешко на гербер или плазмон. Ако имате домашно по-добре домашно. Това всеки втори ден. В промеждутъците жълтък четвърт до половин втората седмица, домашни. Аз нямам домашни и ми каза прясни, органик, варени 15 минути.

# 344
  • Мнения: 998
Ми на втория ден след месото ми каза, то четвърт жълтък си е много малко. Така процедирам и реакции няма. Слагате ли вие АМ или кърма , ако има месо?

Общи условия

Активация на акаунт