Настоящи и бъдещи майки - майчинство, права на майките

• 26 564
  • 296
  •   1
Отговори
# 90
Здравейте момичета,
от доста време ви чета и ви подкрепям, макар и пасивно, за това си мислех , че не е много редно да си отварям устата, но малко ми кипна...
Та в началото на темата някой спомена за тези, които ги осигуряват на минимална, а взимат по - голяма заплата и техните права и тн. Ако трябва да съм честна, това което вие постигнахте (9те месеца болничен ) мен доста ме ощети. Бях се разбрала с шефовете ми да ми плащат 135те дни по заплатат която взимам, а не по тази на която ме осигуряват.Обаче те като чули, че от 3 стават 9 месеца и ми се обадиха и казаха "Сори, ама ние няма да ти плащаме 9 месеца, даже и 3 няма да ти плащаме, да не стане объркване. Болничните ти ще бъдат 156 лв. " (забележете колко точно 156лв. На което аз контрирах, че минимума е 160 и да не издребнявам. )
Такаааа, майната му на това...
Идеята ми е следната : много се радвам, че успяхте да направите нещо в тая скапана държава, ама ми е чудно, колко точно ще могат да се възползват от това? Колко са майките, които ги осигуряват на реалните им високи заплати? И мислите ли, че аз умирам от кеф , че ме осигуряват на 175лв , а в пликчето ми дават да кажем 500. Някой по - надолу се изказа един вид, че като плащам по малко данъци и си свиркам пък сега искам високо майчинство/ болничен.   
Здравейте,аз мисля,че новия закон е измислен малко нечестно по отношение на майките усигорявани на минимална заплата.При мен тези 135 дни изтичат преди 01,01,07г.,но какво от това като последните 5 години съм работила за заплата от 500лв. месечно, а са ме усигорявали на минимална заплата!/гадно но............./Поне с така наречените "детски" да не се подиграваха така-18,00лв.
Е защо да е нечестно!? А честно ли някои да се осигуряват на пълната си заплата и да вземат по малко пари като чисто възнаграждение, а други да си вземат парите над минималната в плик и после да искат НОИ като плаща да им взема впредвид парите в плика. Знам че работодателя определя правилата, ама така е сива икономика.
Аз не съм тази която решава на колко ще ме осигурява работодателя ми. Когато разбрах , че съм бременна поисках от въпросния да ми се увеличат осигуровките и да си ги доплащам сама . Отговора беше "ааа не може така изведнъж, от НОИ ще се усъмнят и ще ни направят проверка" Е кво да направя Ани, да си сменя работата или можеш да ми предложиш друг вариант?

Та в общи линии питането ми е следното: не е ли по - добре да се заемем с проблемите от корените, а не от повърхността, защото, ако и майчинството се изчислява на базата  заплатата на която те осигуряват и се налага да взимаш някакви мизерни пари... ами момичета предпочитам да се върна на работа още на първия месец, но детето ми да има какво да яде, а не да прекараме 2 години в игри и закачки и пълна мизерия. И в една подобна ситуация , всичко за което се борихте, а ние ви подкрепяхме, ще бъде загуба на нерви и време . Просто няма да е ефикасно, макар сега много да му се радваме.
Съжалявам за дългия пост, но изказването на Ани ме подразни. Някак си усещам упрек в думите й относно честността ми. Приех го лично и ме накара доста да се замисля за ползата от всичко това.
Надявам се, разбирате правилно думите ми и , че не целя да засегна никого с тях. Готова съм да помагам с каквото мога на каузата , стига тя да бъде максимално изчистена и най - вече работеща на всички нива.

Поздрави Peace

# 91
Искам да ти пожелая лека бременност и още по-леко раждане.
Честно казано не виждам с какво те обиди това изказване, аз съм на същото мнение.
Пределно ми е ясно, че в много от случаите работодателите не искат да осигуряват на реалната заплата, макар че те уверявам, че има много хора, които и по собствено желания не го правят, но това е друг въпрос.
Направих една проста сметка с въпросните 500 лв, защото вече ми умръзна да коментираме този въпрос:
ако се осигуряваше на 500 лв щеше да взимаш 382.50 лв, а като те осигуряват на МРЗ и останалите визмаш на ръка получаваш 477.60 лв. Да ме поправят счетоводителките, ако греша.
Просто не виждам какво да коментирам повече, ти всеки месеш си взимаш по почти 100 лв отгоре, съжалявам, че не те осигуряват не по твое желание, но според мен не си ощетена в случая, защото досега си ги получавала всеки месец тези пари в повече и ще продължиш да ги получаваш като се върнеш на работа.
По въпроса с промените, не знам какво точно са ти казали работодателитети, но не виждам никаква логика newsm78 Какво ги интересува какво ще плаща НОИ, като това си е договорка между вас. освен това като те осигуряват на МРЗ - ти ще получаваш все 160 лв, нищо променено няма за теб в случая, не знам на тях какъв им е проблема.
По въпроса с корените, нещо не ти разбрах идеята - ако предлагаш да се борим с работодателите и със сивата икономика, извинявай, ама както се казва не мисля, че са ни в категорията, какво можем да направим, освен когато си търсим работа да не се съгласявам да ни плащат "в пликче". Освен това споменах този проблем и по време на интервюто по БТВ, но наистина не виждам какво можем да направим.Ние се борим за това, което е възможно да се постигне, ако имаш идеи заповядай Peace
Относно това колко хора се осигуряват на по-висока от МРЗ, ами очевидно са доста като съдя по интереса, който предизвика промяната на кодекса.
моля те да не се обиждаш от постинга ми, по никакъв начин не искам да те засега, нито теб, нито другите майки, които са поставени в подобно положение от работодателите си, просто аз имам така да се каце "професионалното изкривяване" на икономист и все пресмятам ползи и загуби и просто няма ощетени от този закон има са печеливиши и такива за които няма да се промени нищо
 А и какво да кажем за тези които се възползват от промените като злоупотребяват -
 ще започнат да се осигуряват фиктивно на високи заплати и да отчат пари от НОИ. Знаете ли колко фирми съществуват, които се занимават само с това да наемат бременни на работа фиктивно, плащат им осигуровките, след това на тях им плащат някаква част на тях и прибират останалото. Така, че медала винаги има 2 страни

Последна редакция: вт, 15 авг 2006, 02:24 от kleo_80

# 92
  • София
Политиците пак показаха, че и един закон не могат да предложат като хората. Какво е това нещо, веднъж казваш едно по телевизията, после се отричаш, ами нали има запис и всеки може да го види. Този Хасан сигурно въобще не е прочел закона, който предлага (както и ние, защото няма откъде) Sad

Понеже тука виждам песимистични мнения за завареното положение, аз не мисля, че това несправедливо положение трябва се остави така. Подкрепям да се организираме на протест много скоро, още преди да са приели глупавото предложение за заварено положение да се счита само при неизтекли 135 дни. Та нали ще има едновременно майки, взимащи 90 %, родили по-рано(но с неизтекли 135 дни), и такива родили по-късно, но понеже тези 135 дни са им изтекли, заради бюрократичната машина, остават на 160 лв. по същото това време. 

Ако има юристи, нека кажат дали може да се сезират институции по правата на човека, както и да се съди НОИ.

# 93
Обърквация варианта от НОИ да не се "усъмнят" е работодателя ти да те преназначи на друга длъжност......, но явно не им се занимава. И при положение, че ти си доплащаш разликата.......какъв им е проблема.

Не се засягай,но наистина от друга страна не е честно...това с номера с минималната и парите в плика.....и то не е честно спрямо всички, които се осигуряват на ....ПАРИТЕ В ПЛИКА.....защото тези които взимат тях.........внасят на държавата МИНИМАЛНАТА.
Ани не е искала да засегне никой....просто е изказала мнението си, както правиш и ти. Освен това на всички им е ясно, че това с осигуряването зависи от работодателя, а не от работещия.
Колкото до решаването на проблема от корените.....не можеш да се бъркаш на частника.....кой на колко да осигурява

Последна редакция: вт, 15 авг 2006, 08:40 от BgViki

# 94
bazel, не съм съгласна с мнението ти, че е несправедливо...
независимо кой срок ще определят( все пак се надявам да е по- дългия) за болничен , ще има още недоволни и майки, които ще се разминат с голямат сума заради 1-2 дни
това е като да твърдиш , че е несправедливо, дето навършилите 26 години нямат право на младежко намаление за пътуване- има определен срок, и когато го прехвърлиш, губиш привилегията, това е

# 95
Хора, разберете, че законът просто не се отнася за вас. Не сте включени в него! Е кое тогава е незаконното? Не виждам противоречие, не виждам нищо нередно.

Това не се води заварено положение, защото когато влезе законът в сила вие ще сте вече в майчинство. Под заварено положение разбирам, тези, които на 1 януари ще бъдат още в болнични. Това е заварено положение!

Ами и аз сега мога да кажа, че искам и за първото ми дете да взимам 9 месеца болнични, ама не може, вашето положение е същото!

Болничните ви свършват, излизате в майчинство, няма как да излезете после пак в болнични!!!!

Та чак и протести ще организирате, та чак и едва ли не нищо не е направено. След всичко, което направиха толкова жени, пак се намират плюещи и недоволстващи!

Правата на човека, НОИ, уливате се вече, честно!  Shocked Shocked Shocked

Все едно да осъдя държавата, че аз не получавам детски, защото надвишаваме доходите - ами не мога, защото си има графа и аз не се класирам за 18-те лева.

Поне се опитайте да се зарадвате за другите майки, дори за следващите си деца!

# 96
Хора, разберете, че законът просто не се отнася за вас. Не сте включени в него! Е кое тогава е незаконното? Не виждам противоречие, не виждам нищо нередно.

Това не се води заварено положение, защото когато влезе законът в сила вие ще сте вече в майчинство. Под заварено положение разбирам, тези, които на 1 януари ще бъдат още в болнични. Това е заварено положение!

Ами и аз сега мога да кажа, че искам и за първото ми дете да взимам 9 месеца болнични, ама не може, вашето положение е същото!

Болничните ви свършват, излизате в майчинство, няма как да излезете после пак в болнични!!!!

май сме само двете newsm78

# 97
Майчета, здравейте
В темата се поше за 315дни/9месеца.
Може ли някой,ако е запознат да ми каже за прехвърлянето на майчинството след изтичането на тези дни по новите промени.
Онзи ден в градинката,където се събираме майките и децата и си говорехме, че майчинството може да го вземе майка или баща по права линия-безработен.Това много ме притеснява.Чули ли сте нещо по въпроса?

Да може да се прехвърли майчинството, но на пряк роднина  и то при положение че е назначен на ТРУДОВ ДОГОВОР

А за варианта със завареното положение Simple Smile дето и ме ме ловеше Simple Smile знаех си че е твърде хубаво за да е истина Simple Smile

Клео......ако до довечера няма предложения за текстчето........ще го пуснем навсякъде.....този път и Деси ще помогне Simple Smile

Последна редакция: вт, 15 авг 2006, 10:31 от BgViki

# 98

Така си е! Нека просто който може да си измести малко термина, а за родените вече деца - тъпо, ама това не зависи от нас. Аз лично предполагам, че така пестят и пари, защото вече са си направили сметката какви пари от бюджета или от фондовете ще отидат за майките догодина. Да не забравяме все пак, че главния злодей МВФ определя правилата и политиците ни дори и да искат не могат да похарчат повече пари от разрешеното за майчинство, болнични и детски, както и за всякакви други социални разходи. За жалост! Да видим догодина като влезем в ЕС и памперсите станат на двойна цена дали майчинството ще се увеличе двойно - едва ли....

# 99
Защо памперсите да са на двойна цена? Дори напротив, ако са произведени в страна от европейския съюз дори ще отпаднат митата.

Макар, че повечето, които се ползват в България се произвеждат в Турция.

# 100
да започнем ли родно производство  на памперси, както се вижда- масов консуматор има, ще отворим нови работни места...

# 101
Хриси, писмото на мен ми харесва, но може да вмъкнеш и препратка към тази тема, за да не дават предложения всеки в неговата си.
По въпроса за осигурените на минимална, и аз съм на мнение, че държавата си е права да дава повече на тези, които внасят повече в бюджета и не можем да й се сърдим за това. Даже така до мякъде е намерила начин да стимулира самите работещи да искат да бъдат осигурявани реално и да отстояват правата си пред работодателя. Макар, че всеки се блазни от мисълта да взема повече сега, а после каквото ще да става.

Честит имен ден на всички Марии, Мариани и други именници!!!   bouquet

# 102
  • В света на мечтите

Сега ще ви кажа защо според мен е несправедливо въпреки че ще визирам конкратно моя случай.
термина ми е на 30,09 т.е. 135 дни изничат на 30,12.
Никой не е наясно кога точно ще излезе бебето - амо ако пренося и то се роди на 3,10 - само 3 дни след термина - тогава се получава следното - таз имайка на която термина е бил 3,10 е а родила 10 дни по рано - през септември ще получава 315 дни майчинство защото 135 дни няма да са й изтекли през 2007 а аз която ще имам по-малко бебе няма да получавам защото термина ми е бил 30,09.

може би най справедливо е да се каже че от 315 дни ще се възползват майките на деца родени след  например 01,10, 2006. Така никой няма да може да "шмекерува" с изместване на термина.
Така поне мисля аз. За сега съм решила обаче да съм от "шмекерките" и да си взема 45 дни преди раждане 1 седмица по-късно.
Лек ден на всички

# 103
Мисля, че наистина е време за следващата стъпка - детските. Ще ви подкрепя отново!

# 104

Сега ще ви кажа защо според мен е несправедливо въпреки че ще визирам конкратно моя случай.
термина ми е на 30,09 т.е. 135 дни изничат на 30,12.
Никой не е наясно кога точно ще излезе бебето - амо ако пренося и то се роди на 3,10 - само 3 дни след термина - тогава се получава следното - таз имайка на която термина е бил 3,10 е а родила 10 дни по рано - през септември ще получава 315 дни майчинство защото 135 дни няма да са й изтекли през 2007 а аз която ще имам по-малко бебе няма да получавам защото термина ми е бил 30,09.

може би най справедливо е да се каже че от 315 дни ще се възползват майките на деца родени след  например 01,10, 2006. Така никой няма да може да "шмекерува" с изместване на термина.
Така поне мисля аз. За сега съм решила обаче да съм от "шмекерките" и да си взема 45 дни преди раждане 1 седмица по-късно.
Лек ден на всички

Ами ако зависи от теб просто помоли лекарката да ти напише термина за 5 октомври да речем! Все някоя ще се навие! така ще можеш да вземеш 45-тте дни по-късно. Леко раждане и успех!

Общи условия

Активация на акаунт