СЕДМИ клас 2019/2020 - тема 20

• 33 379
  • 755
  •   1
Отговори
# 495
И при нас има допълнителни проекти и т.н., но съвсем умерено, не прекаляват учителите, за което съм им благодарна. Времето за допълнителни упражнения обаче пак е малко или не остава. Вчера частната учителка по математика се съгласи да се виждат, така че ще я посетим 3-4 пъти преди НВО. Ще преговори задачите за работа, движение, проценти, че най-много я затрудняват.
Нещо тревожно забелязах обаче. Изобщо не дава зор да излиза. Насърчавам я, но все вика, че не искала, не й се излизало, сега точно нямала настроение... А преди обичаше да излиза с приятелки. Може би и аз съм виновна, защото хич не искам с едно от момичетата да общува, а те в повечето случаи се събират всички накуп. Пък и сега точно не мисля, че е добре да се събират по повечко. Но може с най-добрата си приятелка поне на разходки да излиза, ама...

# 496
Срам ме, но единственият предмет, по който съм компетентна е математика. Точно там няма нужда от помощ и не е претоварена. Ако можех да правя дори творческите задачи по музика - бих. Вчера правиха някакво тренировъчно контролно по география, което после дискутираха. Ми срам ме, но на 80% от въпросите не знаех отговорите. Снимка на напълно неизвестно цвете в кой климатичен пояс вирее. И децата питат: като я няма снимката в учебника как да го познаят това цвете. Ми то било странджанска нещо си, за първи път чух, че съществува такова цвете.

Звънче, като отидеш на статистики има брой оценки. Там са сложени в графика: броя на оценките на детето, среден брой оценки на класа и среден брой на училището.

# 497
  • софия
Благодаря, Мария! Тази статистика съм я била скрила.

# 498
  • София
Между три и пет текущи оценки по предмет е положението при нас.
Презентациите много отдавна ги поех аз. Установих, че изобщо не помагат за усвояването на знания. С копи-пейст просто механично се преписват и редактират текстове.
Единственият спомен, който ми остана в главата след Ен на брой презентации, е тази буболечка Пикасо 😊:

# 499
  • София
Maрия, не е нужно за такива проекти да си комптентен по всички предмети. Даваш смело с чичко Гугъл, за всичко има инфо. Макар и  да не беше за 7 клас,  а за малко по-голямо дете, наскоро помагах с проект на немски за извънземни - тема, за която да кажем нито знам много, нито ми е  особено интересна. Трябваше да се изгледа един клип от близо 40 мин, да се отговаря на въпроси по него, да се систематизират като точки разгледаните в него теми и т.н задания. Трябваше да се направи наред с всичко друго и листа с въпроси към извънземното при първата ни среща с него. В началото по този параграф бях в пълен потрес, че не знам какво да го питам тоя alien и че всичко, което ми хрумва, звучи някак много лаишки, ама с четене тук и там на бг и английски, в главата ми се заформиха достатъчно смислени въпроси, които после само преведох на немски. И да, както е отбелязaла Шарлот, не е хич възпитателна такава помощ, но в тези времена човек гледа просто да пощади децата от някои откровени изхвърляния с нулеви образователни ползи. Неслучайно наскоро мернах във фейса коментар  в стил" Родители, наближава времето да разберете колко ще имаТЕ за срока". Wink

# 500
Аз може и да се ядосвам на моя енергоспестяващ младеж, но в крайна сметка прави добре, че не се поддава на учителски натиск. Как ли пък не ще седне да учи сериозно по музика, защото щели да го изпитват. Повечето презентации при нас са по желание. Той прави по химия и по география. По биология не пожела. Не го интересувало. Имаше три на едно контролно миналата седмица. Оправда се, че имало въпроси от целия учебник и не можел да помни досега подробности за някакви червеи. Нямали да ходи в паралелка с биология. Интересували го единствено математика, БЕЛ и физика, че му е балообразуваща.
Може и да се ядосвам, че скатава, но май добре си прави детето. В крайна сметка най-добре е да извличаш максимална полза с минимални усилия вместо да влагаш големи усилия навсякъде и да се преуморяваш и да изпушиш накрая.

# 501
  • SOFIA
Добро утро Simple Smile,
Живеем в кв.Белите брези, гр.София. За синът ми, който е шести клас, търся учители по български  език и математика. Моля, ако имате добри учители в този район, да предложите. Благодаря и хубав ден на всички!

# 502
  • Отвъд алеята зад шкафа
Аз й казах на Ема, че не ме интересуват оценките по другите предмети, само по МАТ, БЕЛ и английски. Въпреки това тя не може да не си прави проектите и домашните, например сега имаше проект по история - да интервюира възрастен човек от семейството за живота му по времето на комунизма, да го оформи като журналистическа статия, да напише съчинение към статията с нейни разсъждения за живота тогава и сега, да даде аргументи тя в кое време предпочита да живее...

# 503
  • у дома
Аз не правя проекти и презентации-просто нямам физическа възможност за това-най-много да хвърля поглед върху направеното преди да се предаде...
Единствено помогнах минарата седмица най-вече с висене на главата му да го ръчкам и давам зор да си довърши един проект и да го предаде по химия,защото ме притесняваше че няма оценка по този предмет.От това,което писа нищо не разбирах,та абсурд да го направя аз.

Последна редакция: ср, 20 май 2020, 10:39 от svetlaem

# 504
  • София
Gadamer, много хубав проект, ама класически пример за нещо, което да се свърши "през куп за грош".
От гледна точка на възрастен и незанимаващ се професионално с такива неща човек, ще са ми необходими около 2 дни със съответните паузи за акумулиране на творческо вдъхновение между различните етапи на тази задача. И би се получило нещо много хубаво накрая. Но децата не разполагат с два, а даже и с един ден за подобни неща по неосновен предмет и месец преди НВО.

# 505
  • у дома...
И проектите правя. Даже и някои от тестовете по география и биология. Предпочитам да я отменя доколкото мога и да се концентрира върху БЕЛ и най-вече върху математиката... Отделно при всички тестове и контролни 90% от класа са си направили група, в която си менкат отговорите и всички са ТОП. Ангелина не иска. Иска сама да си ги направи и да си знае, че оценката си я е изкарала сама.
Вчера прави тест по математика. Аз знам, че това ни е слабото място, знае го и тя. Старае се, но си се готви сама. Два часа рева колко е тъпа и глупава. Ама рев да видите... След което си влезе във виртуалния клуб по журналистика (местна журналистка е направила такъв клуб за децата от общината ни във фейсбук) и очите и светнаха. За 15 минути ми разясни правилата за взимане на интервю и какво би трябвало да съдържа според нея от гледна точка на истинността, морала, етиката и добрия тон.
Душата ме боли, когато го играя лошото ченге и я тормозя със задачи по математика. Аз вече не издържам на напрежението, камо ли тя! Опитах се да говоря спокойно снощи с нея и да и обясня моето поведение и мрънкането ми. Дано съм успяла.

# 506
Просто Майка, това с реването ми е много познато. Математиката и физиката са слабите места на моята девойка и въпреки  , че се бори като вода в бряг, трудно й с е получава. Като не й се получи, започва да се тюхка, колко е глупава и да плаче.
Оф, да се свършва вече.

# 507
И проектите правя. Даже и някои от тестовете по география и биология. Предпочитам да я отменя доколкото мога и да се концентрира върху БЕЛ и най-вече върху математиката... Отделно при всички тестове и контролни 90% от класа са си направили група, в която си менкат отговорите и всички са ТОП. Ангелина не иска. Иска сама да си ги направи и да си знае, че оценката си я е изкарала сама.

И как ще я е изкарала сама, като вие сте ѝ направили тестовете и проектите.

Оставете ги тези деца да се справят сами. Или се гответе да пишете домашни и проекти до 12-ти клас.

# 508
Времето в момента е ценно ,и да се оставят децата да си го губят с презентазии по музика, ИИ и какво ли още не, намирам за неразумно, колкото и да не е възпитателно. Здравият разум надделява.

# 509
Бисе, ако детето не издържа на това темпо за мен означава, че се надскача.
Ще го приемат някъде, където нивото е такова през следващите години и тогава какво правим.

Общи условия

Активация на акаунт