Банята - 36 тема

• 58 775
  • 796
  •   1
Отговори
# 360
Във всички теми за обзавеждане - баня, кухня, хол, момичетата съветват от картон или хартия да си изрежеш точни размери на мебелите и оборудването и да ги сложиш на пода и да се разходиш около тях, да видиш дали са ти удобни. Аз предлагам обикновено и по-лесен вариант - с тебешир да се рисува на пода с размерите на уредите и мебелите. Дава известна представа, макар и не обемна.

Благодаря за това не бях се сетила за баня  ...защото има мебели, които не са плътни и не заемат целият обем ...но вероятно ще свърши работа Simple Smile

# 361
Аз не се справям с програмите за визуализиране, така че ще се опитам да кажа едно-две неща, дано да ме разбереш.

Бойлерът, според мен, трябва да е на една линия с мивка и душ, без чупки, за да е добър потокът на топла вода към мивката и душа, за които трябва топла вода. За пералнята и тоалетната трябва само студена вода, която може да е с повече чупки. Идеята е, че ако приемем, че щранговете за водата са някъде в шахтата 25/25, ако бойлерът е до вратата, а душът и мивката в пространството 115 или на дългата страна 188, това означава студената вода от шахтата да отиде до вратата до бойлера, а след това вече топлата да се върне обратно, включително като прави чупки около шахтата, не е технически добре. Голям път на топлата вода, загуба на топлина. Да не говорим за сложния тръбен път и къртенето.

Помислете каква тоалетна чиния искате. Според мен така модерните окачени тоалетни няма да свършат работа, защото заедно със структурата са много дълги. По-скоро един по-къс моноблок ще свърши чудесна работа. Ако поровиш онлайн или се поразходите из магазините, ще можеш да си избереш по-къс моноблок, който да те устройва, включително финансово. Като имаш габаритните размери на тоалетната, ще можеш да си рисуваш/чертаеш върху схемата или в самото помещение.

Помислете дали можете да преместите вратата на обратно, в смисъл надясно, гледано фронтално - т.е. да обърнете сегашните 60 и 10 см. Тогава като се влезе отдясно по дългата 188 см. стена да са ти пералнята със сушилнята една върху друга,  душ и мивка, която може да е дори ъглова. Фронтално до стеничката на нишата да ти е бойлерът, а от другата страна на нишата, точно срещу вратата - слим моноблок. Няма да е идеалното разположение, но това само успях да измисля. Пералнята и сушилнята да бъдат отделени със статичен стъклен параван  над нивото на душа от него, за да не пръска върху тях. От душа ще пръска върху тоалетната, но това не е голяма драма, според мен, забърсва се леко дъската и е готова за употреба. Така ще имаш само един сифон на пода, някъде в средата на помещението и водата от душа ще се стича точно към него.

Мисля, че и така модерната тенденция за "задължително" обособяване на душ-зона няма да може да се реализира в наличното помещение. Според мен това не е драма, в малки помещения не трябва да се робува на модата, а правиш възможното.

Може да се откажеш и от мивка с шкаф отдолу, може да е само по-малка мивка с хубав декоративен сифон. До нея могат да се сложат някакви рафтове, които да заместят частично липсващото място за четки за зъби, сапун, шампоан и т.н.

Ако пералнята е слим, тогава няма да можеш да сложиш сушилнята върху нея, аз поне не съм виждала слим сушилни, ако има, не са много моделите. Ако имаш възможност да сложиш сушилнята извън това помещение, така или иначе на сушилнята входяща вода или канал не й трябват, по-добре я сложи другаде.

Бъди много внимателна със светлата ширина на вратата - това е "чистият" отвор, без касата отстрани. Трябва да е поне 61-62 см., за да можеш да вкараш стандартна пералня.

За съжаление няма да има възможност да преместим вратата....мислех си за следното разпределение от ляво на стената пералня върху нея сушилня има преход който мога да купя за тях да ги закрепя ....бойлера или хоризонтален или извън помещението вертикален близо до вратата..на този размер мисля че няма толкова да окаже влияние загубата на топла вода ....до тях мивка на фронталната малък моноблок..
И до него каквото остане за душ ....макар че майстор твърди, че може да сложи конзолна тоалетна в самата чупка ...
Тя още не е изградена ..всичко е разбито и в момента го мислим как да стане най удачно .....

# 362
  • София
Цитат
Благодаря за споделеното и аз си мислех за същият вариант.....но пералнята и сушилнята не са от слим моделите предпочитам да са там, ако може, а не в кухненската част или с някой друг компромис....приемам всякакви варианти. По това което смятах, да ще е тесничко..с пътечка около половин метър от обзавеждането до стената ....но не съм ползвала такива разстояния и не знам до колко е функционално така.

Доколкото разбирам, пералнята и сушилнята са ви налични, така ли? Какви са им размерите, сигурна ли сте, че ще се поберат на тия 60 см?

# 363
Здр, предстои ни ремонт на малка баня с тоалетна. Ще съм мн блг ако някой ми препоръча екип за изработването...

# 364
Здравейте, може да е писано вече ,но не намирам нищо по моя въпрос. Ще правим баня ,която няма прозорец /те много са си така/. Как е за предпочитане да се направи тавана - окачен или с картон /зелен/ и хидроизолиращи мазилки. Нещо не съм фен на окачените тавани, а другият вариант ме притеснява. Може ли мнение за плюсове и минуси на двата варианта. Ако е коментирано  някъде да ме насочите. Благодаря предварително.

# 365
Аз не харесвам окачените тавани (тип Хънтър Дъглас например), защото си мисля, че парата може да проникне между ламелите и после да кондензира върху тях, като така се създават условия за силно влажна зона и мухъл над тавана. Нямам доказателства, че става така, само си мисля.
Иначе при тавана от гипскартон нищо не минава нагоре. И по самия таван никога не се образува конденз, което значи, че няма условия за мухъл. Моят таван е такъв и съм доволна.

# 366
И при мен е гипсокартон, не съм имала проблеми досега.
Окачените тавани, за които говориш, не ми харесват визуално. Не бях се замисляла за практичната страна на въпроса, за която казва Черна станция.

# 367
  • Варна
Окачен таван за баня с гипскартон, ако се направи, после се полага водоустойчива боя, малко по скъпа е, но таваните на бани са малки. Този тип бои ги има в строителните хипермаркети.

# 368
То и с гипскартон, и без гипкартон, с окачен таван и без окачен таван, все такъв латекс ползваме. Казвам латекс, че това е най-често. Има и стари неремонтирани бани с винервайс. Май и с него не е имало проблеми, освен че не можеш да го миеш, направо боядисваш отново.
Сега има и някакви съвременни варови и циментови шпакловки и бои, но наистина рядко се ползват.

# 369
Здравейте, престраших се да пиша в темата, като един новодомец.
Предстои ни скоро да започнем работа по банята в апартамент ново строителство, който закупихме в Пловдив.
Нямам никаква идея как ще се случват нещата, но трябва да започнем от някъде и решихме да дадем старта с проект за банята. Може ли да ме назочите за Пловдив къде да отидем, от където сте доволни за изработка на проект, плочки и всичко необходимо за банята?
Благодаря предварително.
За сега иамме идеи как да изглежда банята и има още неща, които са ни под въпрос и искаме да ги изчистим и да имаме окончателна концепция, по която да работят, като дойде момента, коеот се очертава да стартира този месец към средата.

# 370
Първо си намерете майстор, защото за добър такъв се чака ред.

# 371
  • София-в сърцата на моите деца
Може ли да ми кажете кога се оформя бордюр в душ зоната ? На мен лично ми е грозен! Иззидан или готов-много не ми харесва! Не може ли без него! Ще слагам само едно крило параван!

# 372
  • софия
Когато майсторът го мързи и не му се занимава.
Може и се слага само параван, но майсторът трябва да е майстор и да направи наклон/и.

# 373
Слага се за да не тече вода по цялата баня. По принцип може и без него, но може да се получат проблем с вратата заради наклоните. Но ако си само с един статичен параван, този проблем го няма и може стъклото да стъпи директно на пода. За да не ти се лее вода може да сложиш линеен сифон на изхода и готов, без праг.

# 374
Аз пък се двоумя ,да слагаме ли изобщо параван. Имаме отделно тоалетна и банята е само баня. Не голяма 1,80 е дълга и 1,3 широка. Ако има параван ще отделя само мивката. Има ли смисъл целия този разход за параван , втори сифон ,шкаф. Наклона е обратно на мястото за душ и затова майстора каза,че ще трябва втори сифон в частта на душ зоната и съответно параван. Той не е виновен, ние така си го представяхме. Но сега си мисля освен допълнителни разходи си причинявам и едно допълнително чистене на параван . Водата ни е много варовита и съответно ще трябва да се мие постоянно . Как мислите , да си усложнявам ли живота. Може да имам само мивка без шкаф ,за да не гние бързо и етажерка за нещо си  . В тоалетната ще да имам мивка с шкаф .
Кое ще е по практично според вас. Моля за мнение.

Последна редакция: ср, 02 сеп 2020, 14:13 от Стела Петрова_452145

Общи условия

Активация на акаунт