Цветя за терасата - 5

• 24 712
  • 559
  •   2
Отговори
# 120
Месечинка, аз имам градина, но по-ценните храсти си ги насадих в саксии, за да си ги местя насам-натам според сезона. И сякаш ми е по-лесно обгрижването в саксия. Имам рози, корнус, едно мъничко дърво лонисера, клен. Малина също в саксия, защото иначе трудно се удържа в желаните граници Grinning
Всички засега са добре. И аз искам клематис в саксия, но нямам място за катерене Grinning В една оранжерия се заговорих с персонала, все пак те отглеждат с години растенията в саксии за продаване. Трябва да се осигури много редовно поливане и торене. Също е важно да не се прегряват саксиите, ако са на слънце да се засенчат, защото корените на клематиса не понасят топлина. След няколко години е добре да се подмени пръстта, поне отчасти.

А ако започне да те ядосва клематиса, или порасне прекалено, можеш да си вкорениш ново растение и да го подменяш.

# 121
Vivi, това изглежда като нахапано от велосираптор! Егати лакомата гадина.
На моите петунии има тук-там дупчица, ама твоите са преполовени направо.
karzz, латинката е приказна!

# 122
# 123
karzz много е хубава латинката. Моята също ще отвори нови цветчета и много ме радва. Мисля, че е същият цвят като твоята.
Аз и тук ви намерих. От два дни чета старите теми, страшно полезна информация открих. Например това за петуниите
Скрит текст:
Всяка година около 30,03 слагам каскадни петунии на балкона. Имам много сандъчета, слагам около 50 стръка. Терасата ми е южна, през юли от цветата остават амо дръжки и цвят, листата изсъхват. Изрязвам сухите клони, и към края на август - началото на септември те си пускат нови свежи листа от основата и се развиват чудесно докато паднат студовете

Изрязах моята, която бях отписала и ще изчакам 2-3 седмици да видя какво ще стане. Но ще си сея и нова тези дни.  Защото празното място ми боде очите. Продължавам да чета. Ще трябва и записки да си водя. Абсолютен профан съм, а вие сте като енциклопедия.

# 124
Аз и към латинки имам слабост. Simple Smile Много са им весели цветчетата, а и листата са красиви със заоблената си форма.

# 125
Скрит текст:
Каква гад ми е гризала петуниите?
Три цветчета са наядени така, всички други са наред.

Виви, трябва да я дебнеш тази гъсеница, но петунията ти страда от хлороза - виж колко жълти са станали листата, с тъмни жилки.
Забоди близо до корените няколко ръждиви гвоздея или нещо друго, да е много ръждиво. Купи си нормален  мастербленд и прави малки количества разтвор - едва да синее водата, примерно 1 кафена лъжичка в 1 - 1,5 литра вода. Разбърквай много добре, да не остават неразтворени безцветни кристалчета по дъното.
Пръскай листата през няколко дни.
Такъв - https://www.agrogradina.bg/tor-kombiniran-masterblend-20-20-20
Намали малко и поливането, че може да е подгизнала.
Ето информация за хлорозата при лозите, но то  е същото.
https://www.bgfermer.bg/Article/4868779

Месечинке, предполагам, че клематисите търпят пресаждане и подрязване на корените.

# 126
Гъсениците с Нуреле ги чистя за часове. Ако е гъсеница веднага трябва да се напръска, че те не ядат само листа, при мен бяха изгризали всички пъпки на мушкатата и нямах цвят над месец докато хвърлят нов. Крият се под листата, а на мушкатото ги намирах в съцветието.

# 127
  • София
Diorela, благодаря за съветите! И според мен са много бледи. Май наистина се престаравам с поливането.
blackcat6 - за това Нуреле ли пишеш -https://www.sortovisemena.bg/287-nurele-d ?

# 128

Миналата година го взех. Трябваше да е бяло, миналата седмица цъфна за пръв път.

# 129
  • Бургас
Лелеее, Зайче, много е красиво!

# 130
Много красиво растение,zai4ee. Имам един сукулент, не знам как се казва, който взех преди 13 години и още си го гледам. Цъфтеше първите години през декември, а напоследък и през април. Цветът му много прилича на този от снимката ти, но е жълт с розово по края. Беше станал грамаден. Това лято щеше да загине - преместих го на друг рафт и за дни се спихана, листата му омекнаха и посърнаха, корените му загниха. Успях обаче да го възстановя чрез здрава чепка, която боднах в пръст. Сега отново си живее в същата саксия.
Днес си купих мини роза, макар опитът ми с рози до този момент да е печален, уморих три-четири. Още поръчах от един сайт фунгицид и инсектицид, защото брашнестата мана и въшките вече нападнаха саксийките ми.

# 131
Здравейте, имам въпрос за размножаване на мушката. Моите все още не са цъфнали всичките, но имат пъпки. Кога е най-подходящото време за отрязване на резници и вкореняване?

# 132
През  септември се правят резници от мушкатото и напролет.

# 133
  • Бургас
Аз целогодишно чупя и садя или слагам във вода. Почти всички ми се хващат.

Момичета,ще ме биете вече. Попаднах на един сайт за мушки....Харесах си толкова много,че ще си изям ушите вече.
Искам ги всичките!
Ето,за който иска да плакне оЧото!
https://ander-land.eu/produkt-kategorie/bio-pelargonien/page/8/

# 134
karzz, да си призная, тези ми харесват повече:
https://www.gradinasoleil.com/type.php?id=53 Вече си поръчах Simple Smile Давам общия линк, но звездовидните не са ми фаворити. От другите има и джуджета.

Преди години бях луднала по мушкатата, имах какви ли не. Но си дадох сметка, че кичестите са по-малко красиви от простоцветните. Не правят такива големи топки, често външната страна на цвета е в някакъв бозав цвят, а само вътрешната е с наситени цветове.
Дори имах едно тъмно червено, при което от някои цветчета излизаше къса дръжка с ново цветче. Екзотика, но не бих казала, че е много красиво.

Последна редакция: нд, 07 юни 2020, 17:44 от Diorela

Общи условия

Активация на акаунт