СЕДМИ клас 2019/2020 - Втора изпитна седмична тема - (22.06 - 28.06)

• 114 994
  • 2 581
  •   1
Отговори
# 2 325
Clevermary, благодаря ти че писа са за паралелката с АЕ/РЕ, бях на кантар за нея!

От снощи до сега и моето момиче като на gadamer смени рязко посоката. Плаши се от френския, че няма да придобие високо ниво като другите и ще се мъчи по важните предмети в горните класове, и сега взе да говори за английски или немски първи. 🤪 Освен това я влекат биологията и химията, та е притеснена от днес официално, че няма да я приемат висшО 😂😂😂😂 Ох, както я хвалех че е cool днес се смени на 180 градуса.

Аз, така да попитам скромно, Дидева няма ли да пусне пълна прогноза или съм изтървала някъде назад. Видях само за 73-то?

По темата с езиците - това е богатство и човек никога не знае кога и къде ще му потрябват, но ако не знае ще му е по-трудно - as simple as that 😉.

# 2 326
Забравих да благодаря на всички, които обясняваха неуморно как се работи със статистиката. Дори и аз, под стабилното влияние на розе, Аперол, чайки и гларуси, я разбрах и имам ориентир, а и надежди Grinning
Успех на всички деца днес!

# 2 327
Хайде и аз да се изкажа. Дъщеря ми е езиково ориентирана. В училище учи английски и руски. По английски не се е явявяла за сертификат, нямам представа колко е добро нивото ѝ. Но при нас автоматично отпаднаха т.нар. техникуми, щото има повечко математика, останаха езиковите. Тези с немски и руски и френски отпаднаха, не иска тези езици. Реши, че иска да учи испански( тая муха я пусна аз мин.година). И изборът ни се ограничи. Никакво желание нямам да мисля за след 5 години. Като му дойде времето тогава. Но нашият татко, за когото спортът е религия, каза, че тя ще се запише на курс за водолази и може да работи на Бали. Така че , мами, ако не можете да плувате, имате 5 години да се научите.

# 2 328
  • София
Нашият младеж пък ме застреля вчера с изказването, че не искал да става програмист, а да си има собствен бизнес Stuck Out Tongue Winking Eye . Колко ли още нагласи ще смени до 12 клас...

# 2 329
  • у дома...
Забравих да благодаря на всички, които обясняваха неуморно как се работи със статистиката. Дори и аз, под стабилното влияние на розе, Аперол, чайки и гларуси, я разбрах и имам ориентир, а и надежди Grinning
Браво на младежа, Дикси!

# 2 330
Да кажа, 138 имаше много добро организирано ДО. Мисля, че ако езиците ви устройват, с основание се вдига бала за него Wink

# 2 331
Браво на младежа, Дикси!
За кое? Cry Освен за слонското спокойствие и ведрия поглед над живота...Grinning

# 2 332
Нарру, знаеш ли нещо за паралелката с английски и испански в 138? Другите не ни интересуват.

# 2 333
  • София
Според мен малка част от хората избират Испанската конкретно заради езика. По-скоро търсят добро място/добра подготовка, добри резултати на изхода/за детето и тъй като въпросното училище е такова и те се насочват натам. Познавам няколко семейства, чиито деца нямат никакъв интерес към какъвто и да е език, но те искат Испанската.
Лично аз мисля, че няма научен език, който да не е от полза. Не е въпросът дали ще учиш в Испания или ще работиш с испански. Езикът ти отваря врати към други светове и култури, а и никога не се знае как ще те завърти живота.

Аз също мисля, че един език носи нова култура, възпитание и мироглед, което обогатява децата, особено когато е учен с желание.

Напълно разбирам защо децата избират Испанската - това е училище където освен, че обучението по езика е на добро ниво, има добро обучение и по другите предмети, добра среда, възможности за извън класни дейности, високи резултати накрая.

Но ако стоеше тази дилема пред нас, аз бих посъветвала детето ми да избере френски език. Според мен има доста  възможности за реализация, много по-малко хора в БГ знаят френски отколкото испански и се търсят, има добри възможности за висше образование. Да, това е труден език, по-труден може би от испански, но не е невъзможно труден.
Аз работя ежедневно с французи и ви уверявам, че не са такива сноби, както им се носи славата.  Просто всяка нация си има своите културни особености, които се учат заедно с езика.

# 2 334
Clevermary, благодаря ти че писа са за паралелката с АЕ/РЕ, бях на кантар за нея!

От снощи до сега и моето момиче като на gadamer смени рязко посоката. Плаши се от френския, че няма да придобие високо ниво като другите и ще се мъчи по важните предмети в горните класове, и сега взе да говори за английски или немски първи. 🤪 Освен това я влекат биологията и химията, та е притеснена от днес официално, че няма да я приемат висшО 😂😂😂😂 Ох, както я хвалех че е cool днес се смени на 180 градуса.

Аз, така да попитам скромно, Дидева няма ли да пусне пълна прогноза или съм изтървала някъде назад. Видях само за 73-то?

По темата с езиците - това е богатство и човек никога не знае кога и къде ще му потрябват, но ако не знае ще му е по-трудно - as simple as that 😉.
Да добавя още нещо за руския и учителката в Първа английска.Всяка година има деца , класирали се на национален кръг на олимпиада, без да са носители на езика., и съответно отлично представили се. Пак казвам, ако моята нямаше такова нежелание за руския, това щеше да ми е едно от първите желания.

# 2 335
  • у дома...
Браво на младежа, Дикси!
За кое? Cry Освен за слонското спокойствие и ведрия поглед над живота...Grinning
Потрудило се е момчето! Всичко ще е наред Laughing

# 2 336
  • Варна
Ако моята щерка не беше отказала категорично да учи в езикова, бих я записала в Пета - там нивото на подготовка е много добро,
Скрит текст:
Пета успя от училище с разширено изучаване на ЧУ да се развие през годините до езикова с отлична подготовка
в Първа добрите учители отдавна са пенсионирани и останаха само традициите и славата от едно време. (Говоря само и единствено за немски език, за другите нямам поглед.)

Славата от едно време???
8-мо място в ДЗИ по предмет по избор (5.63) за 2020
35 пълни шестици - 14 по АЕ и 13 по НЕ, а и 6 по БЕЛ и вкл. по математика 2
12 класирани за Национален кръг на олимпиада по НЕ, 7 по - математическа лингвистика, 3- по БЕЛ; 3-физика и астрономия; 2-ма по АЕ; 2-ма по география; 1 по химия и т.н.
Единствена стипендия за Варна за следване в Германия DAAD
2 паралелки DSD в Първа  и за тази година май само една в Пета (непотвърдена информация)
Обмен с Германия
Иновативно училище ...

Слаби са Simple Smile

Последна редакция: нд, 28 юни 2020, 14:09 от schwester

# 2 337
Ще допълня за немските гимназии /с риск да досадя на "местните жители", с които на моменти се чувствам в истинско  духовно родство/. Немският език е език на логиката и мисленето. Той постоянно държи буден ползващия го чужденец. На подсъзнателно ниво това дисциплинира и мисълта, и характера. И двете немски гимназии дават възможност за обмен на ученици - т.е. за пребиваване в съответната езикова среда, за "гмурване" в културата и ритъма на съответната държава. Това не само подпомага развитието на езиковите умения на децата, но им дава и представа искат ли и могат ли да живеят трайно на съотетното място.

Испанският език е път към култура-вселена. Задайте темата "Пътят Камино", почетете малко и ще разберете за какво става дума. Не просто съвременната латиномузика, но фадото, фламенкото...филмите на К. Саура, романите на Хемингуей, Фойхтвангер /Испанска балада/.... разпалват въображението на младите души. Един много характерен темперамент, който увлича. И защото не може всичко да се съизмерява със звъна на съвременните монети /"как и къде ще се ползва този език"/, традиционно в Испанската гимназия се записват по-артистични деца, на които някоя от немските гимназии/респ. СМГ биха се сторили тесни.

# 2 338
  • София
Как е 35. гимназия с обучението по немски? Има ли предмети на езика?

# 2 339
  • София
Нямам преки впечатления от франсетата, ама все ми се струва, че нация, отглеждаща толкоз лозя за вино по южните си склонове, не може да е толкова надута! 🤓

Общи условия

Активация на акаунт