Добавки и витамини за подобряване на МЦ, ЛФ и ОВУ - 9

• 68 466
  • 745
  •   1
Отговори
# 465
Здравей, denis!
Весела Коледа! Много здраве и енергия ти желая Simple Smile

Имам нужда от малко консултация и ще ти бъда благодарна, ако можеш да помогнеш. Цикълът ми напоследък се е скъсил на 23-25 дни, като по принцип с късна овулация (около 16ти-18ти ден; имам 3 забременявания с такава овулация). По този начин обаче не се ли скъсява твърде много лутеалната фаза?
Мислех си за следните добавки:

МВИ - https://beautyandpower.eu/mastni-kiselini/382-maslo-ot-vecherna-iglika.html - пише по 2 таблетки дневно, окей ли ти се струва тази дозировка?
Б комплекс (хетерозиготен носител съм на MTHFR 677 C>T; MTHFR 1298 A>C; PAI-1 (4G/5G)  - https://www.zoya.bg/en/Co-enzyme-B-Complex-30-capsules.10978?filters=SKU10978-s  1 капсула дневно?
Цинк - 2 капсули дневно?
   https://www.zoya.bg/%D0%A6%D0%B8%D0%BD%D0%BA-60-%D0%BA%D0%B0%D0% … D0%BB%D0%B8.12655
Витамин А - 1 капсула дневно - https://www.zoya.bg/%D0%91%D0%B5%D1%82%D0%B0-%D0%BA%D0%B0%D1%80% … %D0%BB%D0%B8.4579
Витамин Е - https://www.zoya.bg/%D0%A2%D0%B5%D1%87%D0%B5%D0%BD-%D0%B2%D0%B8% … %D0%BC%D0%BB.7938
Селен - една таблетка вечер https://www.naturesway.com/Product-Catalog/Selenium-100-Caps
И си мислех да добавя омега 3, но не съм се ориентирала още. Съвети?
Има ли нужда от нещо допълнително за стимулиране на прогестерона, заради скъсената лутеална фаза?
Ако правилно разбирам, всички могат да се пият през цялото време на месечния цикъл, нали така? Всички хапчета пия сутрин по време на закуска.
Освен селена, има ли нужда да приемам нещо друго вечер? Селен пия заради стойност от 3 на ТСХ и стойности в нормата на останалите показатели на ЩЖ, предстои ми консултация с ендокринолог в началото на януари. Имахме 3 месеца възбрана заради мисед и кюретаж на 27ми октомври, но от януари се връщаме в играта за бебеправене и искам да съм във форма.
Благодаря много!

# 466
  • София
Честита Коледа на всички.
Бъдете здрави и много щастливи

Здравей, Денис! Пия Инозитол за СПКЯ, купих си на прах, за да мога да си го дозирам и да го пия както трябва
Скрит текст:
2х2000мг. Проблемът е там, че ако пия над 1 гр за деня веднага ми се появяват проблеми със стомаха. Изчаках да мине време, ако трябва да свикна, но не ми понася по-висока доза и това е. Пия го далеч от кафе и час-два преди хранене. Не знам какво друго мога да направя, ако може съвет?
Здравей!
Смени марката - може да не е много добро кач-во и да не е много чист, респ,. да съдържа нещо друго, което да ти създава проблеми.
Може да пробваш и с капс... но те са 500мг, най-често и трябва да се приемат по 4 на един прием ... и са по-скъпи.
Инозитолът е полизахарид, добива се от плодове и ако е добро кач-во рядко създава някакъв дискомфорт ( при здрав СЧТ). Естествено се съдържа в кърмата, напр.

Момичета тези дражета  вит.Д на Now как точно се приемат?
Скрит текст:
Пише че са дъвчащи..тоест да ги дъвча а не под езика,така ли?

https://shop.bb-team.org/now-foods-vitamin-d-3?sku=2133
Изследвах вит.Д и резултата е следния.. но не съм го спирала,тоест без почивка, понеже го пия от скоро.
Съответно след спирането ще е доста по-малко!
Витамин D ( 25-Hydroxyvitamin D )¹      36.20   ng/mL   20.60 - 50.00
Януари ще направя почивка и ще пусна наново.
Въпросът ми е от този който съм посочила дали да приемам по 1т.х 1,000 IU или 2т. през това време?Rolling Eyes
Този вит. Д е дъвчащ - хубав е... но е доста скъп за вит. Д, който не е скъпа добавка.
Може да приемаш по 2000МЕ, преди контролата - поне 10 дни почивка.
Приема се след по-мазно хранене ... ако не си сигурна колко мазнина има в храната, може да го приемаш с 1-2 сл зехтин, кокосово масло, сусамов тахан...

Здравейте и честита Коледа!
Много се чудя какъв точно рибен колаген да избера и какво количество е най-подходящо да се приема. Ще съм много благодарна на някаква информация от Денис.
Здравей!
Оптимална доза на колагена е поне 4-5 грама/дн.
За избор на продукт - не мога да помогна, не следя какво се предлага в БГ ( поръчвам продукти само от Iherb - има тема за този сайт) .
Ако ти си избереш нещо и ако искаш ми го покажи.

Здравей Денис! Весела Коледа! Бъдете много здрава и щастлива! 🍀😇🌺. Моля за мнение за следните витамини:
https://gymbeam.bg/multivitamin-vitality-complex-gymbeam.html#tab-reviews
Здравей!

Състав
Витамин С (L-аскорбинова киселина), става, дозата е добра
магнезиев оксид, не е хубава форма и дозата е никаква - в 500мг маг.оксид има само 12 мг магнезий, а тук дозата е 120мг
хвощ, става, но е никаква доза
холин битартарат, става, ниска доза... иначе формата е с ползи за черния дроб
хесперидин - цитрусови флавоноиди  става, но е никаква доза
комплекс на храносмилателни ензими DigeZyme® става, ниска доза
прах от шипки, става
екстракт от ехинацея, става, но дозата е ниска
коензим Q10, форма с ниска бионаличност, дозата е никаква
органичната селен - селен дрожди, тази форма е токсична
ALA киселина, формата не е хубава, дозата - никаква
екстракт от гинко билоба , не зная за какво е добавен, но поне дозата е добра
цинков глюконат, добра доза
железен фумарат, не е хубава форма, не може да повлияе хемоглобина
хромен хлорид, не е хубава форма
витамин Е-ацетат, не е хубава форма
витамин В3,  не е посочена формата, най-вероятно не е хубава
витамин В5 (пантотенова киселина), става, но дозата е ниска/никаква
витамин В6-HCl (пиридоксин хидрохлорид), не е метилиран
Е., не е посочена формата, предлагат се и токсични форми
витамин В12 (рибофлавин), тук има грешка Simple Smile трябва да е В2, не В12
витамин В1 (тиамин мононитрат), става
фолиева киселина не е метилирана
витамин Н (биотин), става, но дозата е никаква
витамин В12 (кобаламин).не е метилирана форма и дозата е като следи... дори в детските МВ е по-висока

Това е - така  че ти си прецени дали си струват парите тези МВ

Здравей, denis!
Скрит текст:
Весела Коледа! Много здраве и енергия ти желая Simple Smile

Имам нужда от малко консултация и ще ти бъда благодарна, ако можеш да помогнеш. Цикълът ми напоследък се е скъсил на 23-25 дни, като по принцип с късна овулация (около 16ти-18ти ден; имам 3 забременявания с такава овулация). По този начин обаче не се ли скъсява твърде много лутеалната фаза?
Мислех си за следните добавки:

МВИ - https://beautyandpower.eu/mastni-kiselini/382-maslo-ot-vecherna-iglika.html - пише по 2 таблетки дневно, окей ли ти се струва тази дозировка?
Б комплекс (хетерозиготен носител съм на MTHFR 677 C>T; MTHFR 1298 A>C; PAI-1 (4G/5G)  - https://www.zoya.bg/en/Co-enzyme-B-Complex-30-capsules.10978?filters=SKU10978-s  1 капсула дневно?
Цинк - 2 капсули дневно?
   https://www.zoya.bg/%D0%A6%D0%B8%D0%BD%D0%BA-60-%D0%BA%D0%B0%D0% … D0%BB%D0%B8.12655
Витамин А - 1 капсула дневно - https://www.zoya.bg/%D0%91%D0%B5%D1%82%D0%B0-%D0%BA%D0%B0%D1%80% … %D0%BB%D0%B8.4579
Витамин Е - https://www.zoya.bg/%D0%A2%D0%B5%D1%87%D0%B5%D0%BD-%D0%B2%D0%B8% … %D0%BC%D0%BB.7938
Селен - една таблетка вечер https://www.naturesway.com/Product-Catalog/Selenium-100-Caps
И си мислех да добавя омега 3, но не съм се ориентирала още. Съвети?
Има ли нужда от нещо допълнително за стимулиране на прогестерона, заради скъсената лутеална фаза?
Ако правилно разбирам, всички могат да се пият през цялото време на месечния цикъл, нали така? Всички хапчета пия сутрин по време на закуска.
Освен селена, има ли нужда да приемам нещо друго вечер? Селен пия заради стойност от 3 на ТСХ и стойности в нормата на останалите показатели на ЩЖ, предстои ми консултация с ендокринолог в началото на януари. Имахме 3 месеца възбрана заради мисед и кюретаж на 27ми октомври, но от януари се връщаме в играта за бебеправене и искам да съм във форма.
Благодаря много!
Здравей!
Всички продукти, които си избрала са хубави и дозите са добри. Приемат се след по-мазно хранене, селена - вечер, за да е с повече ползи за ЩЖ.
При скъсяване дължината на МЦ, нормално е да се скъсява ФФ, не ЛФ.
ЛФ е 13-14 дни, ако е под 12 дни показва, че има проблем - с яйцеклетката, ЖТ, синтеза на прогестерон и т.н.
Направи няколко поредни МЦ ФМ + изследване на Прогестерон + Е2
За ТСХ - само селен няма да помогне - изследвай ТСХ, Т3 и Т4 на чист ден и се консултирай с лекар.
При опити за бебе, ТСХ трябва да се държи около и под 1.0 , в противен случай поемеш риск.
Високият ТСХ не е проблем за зачеване, но може да е проблем за имплантацията и развитието на ембриона в най-ранна бременност.
Когато ТСХ е висок има вероятност да си с по-висок пролактин, да имаш ИР и/или високи нива на някои андрогени ... а това ти увеличава още риска.
Провери и за дефицити - ФК, В12, В6 (още повече че си с генетична мутация,  от тях зависят нивата хомоцистеина - който е още един рисков фактор), вит. Д, цинк, селен, желязо, феритин...

Дължина на МЦ - променя се ФФ, докато ЛФ е относително постоянна ( при нормален МЦ)

Последна редакция: нд, 27 дек 2020, 08:51 от denis.

# 467
Здравейте,
Исках да ви попитам някоя от вас приема ли Хранителна мая  (nutritional yeast) и добре ли ви влияе? Например:
https://www.zoya.bg/%D0%A5%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5%D … 1099?currency=EUR. Гледам, че е пълна с витамини.

# 468
  • София
MDD91
Здравей!
 В нашето семейство се ползва от години Хранителна мая, най-вече защото е вкусна и полезна, и е нещо като суперхрана.
 Не очаквай някакъв уау-ефект, защото дозите на полезните елементи не са кой знае колко високи, но поне знаеш, че консумираш нещо полезно.
Ние харесваме едрите люспички, защото добавят към храната хрупкав елемент.
Хранителната мая има вкус на сирене, пармезан или друго, твърдо сирене или на ядки. Ако не си опитвала досега, пробвай - поръси салата, крем супа или оваляй топчета сирене в нея... или просто потопи парче меко сирене в нея, за да полепне по него ... има много и различни вкусни рецепти с нея за леки и здравословни закуски . Много добър продукт за страдащите от ИР Simple Smile ( богата на протеин и фибри, освен другите и ползи)

Хранителна стойност в 3 сл. (с връх) хранителна мая:
Калории 80 ккал
Въглехидрати  14 гр
Фибри  5 гр
Мазнини  1гр
Протеини  9 гр

Калций 10 мг
Мед  0,2 мг
Желязо  0,7 мг
Магнезий  24 мг
Манган 0,1 мг
Фосфор  200 мг
Калий  370 мг
Селен  28 мг
Натрий  5 мг
Цинк  3,8 мг

Вит. В1  12,4 мг
Вит. В2  12,1 мг
Вит. B3  74.0 мг
Вит. B5  1,5 мг
Вит. B6  14 мг
ФК (В9) 360мкг
Вит.В12  30 мкг

Последна редакция: вт, 29 дек 2020, 13:22 от denis.

# 469
Денис, благодаря за информацията за оптималната доза за прием на колаген. Можеш ли да ми кажеш мнение за следния продукт https://apteka.framar.bg/30028461/натурален-колаген-colvita-капс-60?
Струва ми се, че препоръчителната доза от две капсули е твърде малка.
Освен това, хубаво ли е с колагена да се приема витамин Ц?

# 470
  • София
Денис, благодаря за информацията за оптималната доза за прием на колаген. Можеш ли да ми кажеш мнение за следния продукт https://apteka.framar.bg/30028461/натурален-колаген-colvita-капс-60?
Струва ми се, че препоръчителната доза от две капсули е твърде малка.
Освен това, хубаво ли е с колагена да се приема витамин Ц?
В този продукт няма нищо полезно. Това са просто пари на вятъра.
В 2 капс. има само 24 mg колаген, а трябва да се приема поне 4 грама, това са 4000мг.
Протеин - 0,25 g...  това са 250 мг ... няма и 1 грам, по-добре изяж белтъка на едно яйце - чист 100 % протеин, 25-30 грама.
Малко е да се каже, че съм възмутена - 90лв. за ... нищо?!

Да, добре е да се приема и вит. С - след хранене, а колаген се приема на гладно, с вода, поне час преди хранене.

# 471
Денис, благодаря ти за информацията за маята. Обмислям да пробвам и с нея за увеличаване на лактацията (извинявам се, че не е точно по темата). Кърмата ми е малко и не се повлиява от нищо вече повече от месец... .В момента приемам Шатавари, сминдух, концентрирани чайове с анасон и копър, добавка Галактожил също пробвах без успех.
В каква доза е оптимално да приемам мая и подходяща ли е под формата на люспи или по-добре на таблетки например?
Благодаря ти много и за предложенията за добавки, които ми изпрати в отговор на мое запитване. Heart Имай прекрасна година!

# 472
  • София
Денис, благодаря ти за информацията за маята. Обмислям да пробвам и с нея за увеличаване на лактацията (извинявам се, че не е точно по темата). Кърмата ми е малко и не се повлиява от нищо вече повече от месец... .В момента приемам Шатавари, сминдух, концентрирани чайове с анасон и копър, добавка Галактожил също пробвах без успех.
В каква доза е оптимално да приемам мая и подходяща ли е под формата на люспи или по-добре на таблетки например?
Благодаря ти много и за предложенията за добавки, които ми изпрати в отговор на мое запитване. Heart Имай прекрасна година!
За кърмата - опитай също със сок и/или чай на HIPP за кърмачки.
За хранителната мая - 2 сл/дн. е оптимална доза, но не е проблем да приемаш и повече ако ти е вкусна ... зависи какво приготвяш с нея.  Може да я приемаш със сметана, кис. мляко, зеленчукови сокове/пюрета/мус/разядки ...  или някакви по-меки сирена напр.
На люспи е по-вкусна, може дори директно да се хапва с лъжица ... но, става и на табл., ... ще трябва да приемаш доста на брой.

# 473
Честита Нова Година, Денис!
С огромни благодарности за всичката помощ и търпение, които имаш към нас, и пожелания за чудесна година!! 🥳🥂

2 въпроса:
- за хранителната мая, не е ли проблем, че в нея има фолиева киселина, а не фолат (поне тази, която аз взех)?

- мъжът ми взима от около година и половина добавките, препоръчвани от теб.
Преди месец имаше (за пръв път в живота си) някакъв ужасен пристъп на киселини няколко дена и спря да взима каквото и да е.
Киселините минаха, но щом вземе добавките за пиене на гладно пак се появяват. Почина още няколко дена и пак същото...
Имаш ли някакви идеи как да ги взима без да му стават киселини?

Благодаря още веднъж 🙏🏻🙏🏻🙏🏻

Малага,

На мен този чай много ми помагаше:

Погледнах какво е това Goat’s rue. Гугъл вика, че е козя рута; никога не съм го чувала, но може да го пробваш ако ти попадне...

# 474
  • София
Честита Нова Година, Денис!
С огромни благодарности за всичката помощ и търпение, които имаш към нас, и пожелания за чудесна година!! 🥳
Скрит текст:
🥂

2 въпроса:
- за хранителната мая, не е ли проблем, че в нея има фолиева киселина, а не фолат (поне тази, която аз взех)?

- мъжът ми взима от около година и половина добавките, препоръчвани от теб.
Преди месец имаше (за пръв път в живота си) някакъв ужасен пристъп на киселини няколко дена и спря да взима каквото и да е.
Киселините минаха, но щом вземе добавките за пиене на гладно пак се появяват. Почина още няколко дена и пак същото...
Имаш ли някакви идеи как да ги взима без да му стават киселини?

Благодаря още веднъж 🙏🏻🙏🏻🙏🏻
За много години! Живи и здрави!

Добавките се приемат 6 месеца без прекъсване, като се предполага че това време е достатъчно за максималния им ефект ... и да стане зачеване.
След 6 месеца прием, се прави почивка поне 20-на дни ( може и 1-2 месеца) и след това, който иска, може отново да ги приема ( 6 месеца).
За киселините - консултирайте се с лекар и ако се налага, да не ги приема. Може ТМ да има проблем (язва/гастрит...) , който да се обостря от тях ... или продуктите, които сте избрали да не са достатъчно кач-вени и чисти?!
От Л-Карнитин до Л-Карнитин има разлика ... на пазара се предлагат какви ли не продукти ... има и много ментета.
За хранителната мая - не всички храни съдържат метилираната ФК. Много храни съдържат неметилирана, която, или тялото метилира, или трябва да се приложи определена технология при обработка на храната, за да може ФК да се метилира. Напр. нахута трябва да се накисне 3-4 дни за да може ФК да се метилира.

# 475
Здравей Денис,

Ендокринолога ми изписа ГЛЮКОФАЖ таблетки 500 мг 2x1 tab на ден.
Каза,че е много малка доза и щяло да ми помогне за по-добър инсулин,но ме е малко стрaх да ги почна.
Страх ме е да не отслабна повече защото съм 49кг 1,65 и да не ми скочи инсулина ако реша да ги спра.
Последно кръвната ми захар на гладно преди месец беше 5,39.

# 476
Здравейте момичета и Денис Hug За първи път пиша. Нека Новата Година сбъдне всички ваши съкровени желания! Heart
В процес на инвитро на ЕЦ съм и моя лекар ми изписа Fertilaid заедно с Ovaboost. Освен това пия Достинекс поради пролактином на хипофизата - пролактина ми е в норма: 225 mIU/l (реф. 125-635). Години 40+ и намaлен Я резерв. От това което съм чела мио-инозитола в Ovaboost е подходящ за поликистозни яйчници, подобряване на инсулиновата резистентност и понижаване на тестостерона. При мен няма такива проблеми, а според последните ми изследвания тестостерона ми е под нормата: 0.09 nmol/l (реф. 0.22 - 2.90), а ДХЕА-С 1.69 nmol/l (реф. 1.65 - 9.15).
Дали Ovaboost е подходящ в този случай? - тестостерона е под норма.
Дали мога да приемам ДХЕА 7 кето заедно с Достинекс за подобряване на AMH? Моят лекар не използва ДХЕА в практиката си и нищо не ми отговори.
Пия и др добавки - NAC, R-ALA, L-Lyzin, МВИ, Омега 3, Ubiquinol, магнезий, мелатонин, вит. Е, Д, Б12, ФК, които трябва да преценя как да намаля/спарa с оглед приема на Fertilaid.
Има ли някой с подобен проблем и какво ще ме посъветвате?

# 477
Здравейте момичета!Малко рязко навлизам в темата,но съм доста притеснена и не знам с кого да споделя.Работя като учител.Пристигнаха ваксини на Пфайзер.До сряда трябва да дам отговор.Мъжът ми също е учител и е в същото положение.На 42 съм,май навършвам 43.Имаме син на 15.2 неуспешни естествени бременности.Един куп изследвания,/за сега добри-за това не се отказвам/добавки и прочие-неизяснен стерилитет.Февруари съм в Тутракан на консултация.Какво да правя с тази ваксина сега?Не съм карала Ковид,но наистина съм с много рискова професия.А трябва да дам отговор дали ще се ваксинирам до 6 януари.МОЛЯ ЗА СЪВЕТ!

# 478
  • Тук и сега
FBID ти какво чувстваш, какво казва шестото ти чувство?
Трябва или не трябва?
Аз не бих...

# 479
Здравей, FBID! Аз като много други момичета тук правим инвитро и също се замислям над васкина + процедура. Като цяло съм ЗА всички ваксини, но в нашите случаи не знам как е редно да постъпим. Лично аз не съм се консултирала с репродуктивен специалист относно ваксините.
Попитай в училището - възможно ли е сега да се запишеш за ваксините, и в по-късен етап, когато пристигнат ваксините, да се откажеш. Друго не идва на ум за този кратък срок. Нека и другите момичета се вкючат.

Общи условия

Активация на акаунт